سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تفتان ظرفیت نهفته برای گردشگران علمی و زمین شناسی

کوه آتش‌فشان نیمه فعال تفتان در سیستان و بلوچستان در کنار گردشگری و طبیعت گردی بهشتی نهفته برای گردشگران علمی و زمین شناسی بحساب می‌آید.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ،  قله زیبا و سربه فلک کشیده تفتان همه ساله پذیرای گردشگران و کوهنوردانی از اقصی نقاط کشور است که طبیعت بکر و زیبای این اثر طبیعی آنان را مجذوب خویش کرده است، بهار بهترین فصل برای گشت و گذار در این کوه و حاشیه‌های زیبای آن است، آب و هوای ملایم و پاکیزه همراه با بوی معطر پونه و سایر گیاهان وحشی سفری به یادماندنی را برای گردشگران رقم می‌زند.
تفتان دارای پوشش گیاهی با غنای گونه‌ای زیاد از جمله بنه، کسور، بادام کوهی، انجیر کوهی، زرشک، آویشن، درمنه، شیرین بیان، کاسنی، پونه، آرچین و ... است.

علاوه بر قله در اطراف تفتان مناظر و باغات زیبا و چشمه‌های متعددی وجود دارد که از جمله آن‌ها چشمه‌های آب معدنی جم چین و سایر چشمه‌های آب سرد و گرم است که هر یک از جذابیت خاصی برخوردار است.

کوه آتش‌فشان نیمه فعال تفتان از نظر سوق الجیشی و موقعیت استراتژیک در حوزه سه شهرستان سیستان و بلوچستان واقع شده بطوریکه از جنوب به مرکز شهرستان تفتان، از شمال به میرجاوه و از غرب به خاش متصل است به همین سبب باید سه فرماندار این شهرستان‌ها در نشست‌های تخصصی راهکار‌های لازم برای توسعه گردشگری و جذب سرمایه گذار علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری ارائه دهند.

فعالیت تفتان به عنوان یک آتشفشان دارای ویژگی‌های منحصربفرد است و اینکه از دل زمین بخار و مواد مذاب را متصاعد می‌کند گردشگران و کارشناسان را به شگفتی واداشته است.

دماوند، بزمان، تفتان، سبلان و سهند از جمله آتشفشان‌های نیمه خاموش و مهم کشور هستند.

بنابر نظریات کارشناسان زمین شناسی آتشفشان دماوند به دلیل نزدیکی به تهران، تفتان و بزمان به دلیل قرار گرفتن در قسمت‌های جنوب شرق و جنوب غرب شهرستان پر جمعیت زاهدان و سبلان و سهند به دلیل نزدیکی آن‌ها به مشکین شهر و تبریز حائز اهمیت هستند.

به گفته یک کارشناس زمین شناسی؛ از میان این پنج کوه آتشفشانی به جز سهند که در سال‌های اخیر نشانه‌ای از فعالیت در آن دیده نشده است سایر آتشفشان‌ها به دلیل خروج دائمی گاز و بخار از دهانه و وجود چشمه‌های آب گرم 'احتمال' فعالیت مجدد در آن‌ها وجود دارد.

سازمان زمین شناسی گام‌های اولیه برای پیمایش این چهار آتشفشان نیمه فعال برداشته است.

این اقدامات شامل تهیه نقشه‌های زمین شناسی کوه‌های آتشفشانی و پایش دائمی پدیده‌های اطراف این آتشفشان‌ها شامل اندازه گیری دما و ترکیب چشمه‌های آب گرم دامنه آن‌ها می‌شود.

زمانی که آتشفشانی شروع به فعالیت می‌کند، ماگما از سمت پایین به سمت بخش مرکزی حرکت می‌کند که دراین صورت دامنه آن متورم می‌شود.

این پدیده با چشم قابل دیدن نیست و با استفاده از تجهیزات ویژه قابل اندازه گیری است که در طرح پایش سازمان زمین شناسی نصب این دستگاه‌ها برای بررسی تغییرات ارتفاع دامنه در دستور کار قرار گرفته است.

یکی از اساتید دانشگاه سیستان و بلوچستان اظهار داشت: استان سیستان و بلوچستان با داشتن اشکال زیبا و متنوع ژئومورفولوژیکی می‌تواند یکی از مناطق جاذب گردشگری ایران باشد و همواره ژئوتوریست‌های (زمین گردشگری) بسیاری را به این نقطه از ایران بکشاند.

عبدالرضا پرتابیان افزود: از مهمترین اشکال ژئومورفولوژیکی سیستان و بلوچستان گل افشان و آتش فشان نیمه خاموش تفتان است که هر کدام از این‌ها با توجه به ویژگی و کاربرد‌هایی که دارند دارای جاذبه‌های خاصی برای ژئو توریست‌ها هستند و می‌توانند با جذب گردشگران این استان را از ره آورد‌های مثبت این نوع گردشگری بهره‌مند سازند.

او  ادامه داد: کوه تفتان در کنار جاذبه‌های گردشگری به دلیل ظرفیت‌های مختلف در حوزه زمین شناسی نظیر انرژی زمین گرمایی، کانی و فلزات گرانبها و انرژی‌های پاک فرصت بی نظیری را از نظر علمی برای پژوهشگران فراهم کرده است که از نظر پژوهشی بسیار بکر مانده است.

این استاد دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: موقعیت جغرافیایی ویژه و مناسب استان سیستان و بلوچستان سبب شده که ظرفیت‌های بی نظیر در حوزه مواد معدنی و فلزات گران‌بها مانند کرومیت، مس، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و کانسار‌های غیرفلزی نظیرتالک، منیزیت، گل سفید، فلدسپات، کائولن، سیلیس و سنگ‌های ساختمانی به ویژه گرانیت در آن به وفور یافت شود و این ظرفیت در دامنه کوه تفتان به دلیل ویژگی خاص زمین شناسی دوچندان است.

گرچه قله آتشفشان نیمه فعال تفتان به عنوان بام شرق ایران برای بیشتر هموطنان نامی پر آوازه است، اما ظرفیت گردشگری این منطقه از سیستان و بلوچستان مغفول و ناشناخته مانده که در صورت آگاهی گردشگران داخلی و خارجی از زیبایی‌ها و طبیعت بکر آن شاهد رشد صنعت گردشگری این استان خواهیم بود.

تفتان و روستا‌های سرسبز آن با باغ‌های میوه که همواره آغوش گشوده‌ای به روی گردشگران دارند اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند سرمایه گذاری بخش‌های دولتی و خصوصی است.

وقتی برای نخستین بار وارد حوزه شهرستان خاش در میانه استان سیستان و بلوچستان می‌شوی و می‌خواهی نگاهت را با لطافت زیبایی‌های تفتان بیارایی، طنازی‌های عروس زیبای کوهستان بام شرق ایران، به پیشوازت می‌آید، تو را مسحور خود می‌کند و خاطره قطعه‌ای از بهشتی منحصر به فرد را در ذهنت ماندگار می‌سازد.

تفتان تنها یک کوه یا آتشفشان نیمه فعال نیست بلکه در واقع قسمتی از بهشت زمینی است که اگر به دیده دل بنگری، عمق قدرت و مهربانی آفریدگار را بخوبی نظاره می‌کنی.

چشمه ساران و دریاچه‌های تفتان همراه با درختان انبوه باغ‌های میوه، شبانگاهان وقتی تو را در میان خود می‌یابند، نجوا کنان زمزمه عشق را در گوشت می‌نوازند و از خود بیخودت می‌کنند.

شاید برای همین است که بسیاری از دوستداران طبیعت و گردشگران، عصرگاهان عزم خود را برای سفر به تفتان جزم می‌کنند تا شب را همگام با درختان بلند قامت اطراف آتشفشان نیمه خاموش، ماه را از لابلای شاخ و برگ شان بنگرند.

نام این کوه از تفت به معنای گرم و سوزان گرفته شده و وجه تسمیه آن خروج دود مرکب از بخار آب، خاک و گاز گوگرد از دهانه این قله است.

منطقه گردشگری تفتان تنها پدیده‌های طبیعی گل فشان پیرگل، گوئیچ، چشمه‌های متعدد آب گرم و سرد را شامل نمی‌شود بلکه باید به همه زیبایی‌های تفتان انواع غارها، رودخانه‌ها و دریاچه طبیعی "سردریا" که قابلیت قایق سواری دارد را نیز اضافه کرد.

براستی درختان سرو کهنسال "دهپابید و سنگان" که بعضی های‌شان قدمتی ۱۲۰۰ ساله دارند، زیارتگاه و تپه مرتضی علی (ع)، بازارچه سرپوشیده، مسجد جامع و ده‌ها اثر تاریخی دیگر از جمله قلعه‌های حیدرآباد، ناصری، ایرندگان و کمال آباد، برجک قدیمی بلو و ... که تاریخ این منطقه را سینه به سینه حفظ کرده اند به زیبایی‌ها و جاذبه‌های گردشگری تفتان افزوده است.

انتهای پیام/ع

برچسب ها: قله تفتان ، نوروز1400
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.