سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از جنی که با لمس انسان‌ها جانشان را می‌گیرد تا زنی با چشمان جادویی/ ۱۰ افسانه عربی که نباید از دست داد

افسانه‌های تمدن اعراب پر از داستان‌های متنوع و گاهی عجیب است.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مردمان عرب از متنوع‌ترین و متفاوت‌ترین داستان‌ها و افسانه‌های جهان برخوردار هستند که بسیاری از داستان‌هایشان به صورت شفاهی طی هزاران سال از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. اگرچه تعدادی از این موارد تماماً افسانه‌ای هستند و نقش مَتَل را برای اعراب دارند. از شما دعوت می کنیم با برخی از آنها آشنا شوید:

افسانه علاءالدین و چراغ جادو


افسانه علاءالدین که یکی از معروف‌ترین داستان‌های عامیانه عربستان است، توجه کودکان و البته بزرگسالان زیادی را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. این داستان که بخشی از مجموعه افسانه‌ها در کتاب هزار و یک شب است، داستان مردی جوان و فقیر به نام علاءالدین را روایت می‌کند که در ماجرا‌هایی با یک چراغ جادو و غول جادویی آن آشنا می‌شود که به او کمک می‌کند به خواسته هایش برسد.

باهاموت

این موجود اسطوره‌ای که به عنوان ماهی غول پیکر و هیولایی که در اعماق اقیانوس قرار دارد شناخته می‌شود، به اعتقاد اعراب باستان زمین را سرپا نگه داشته است. در این افسانه، ماهی غول پیکر و گاو نر عظیم و گوهر را بر پشت خود حمل می‌کند که یک فرشته روی آن ایستاده تا زمین و دریا را متعادل کند.

هیولای نسناس

نسناس اسطوره‌ای است که گفته می‌شود نوعی جن است که بدنش نیمی از اعضای انسان همانند یک پا، یک دست و یک چشم را دارد و نیمه‌ دیگر پرنده مانند شبیه آنوناکی‌های منقاردار است. گفته می‌شود این موجود ترکیبی از شیطان و انسان است که قدرت کشتن انسان را تنها با یک لمس دارد. اعتقاد بر این بود که نسناس فقط نیمی از سر و نیمی از اعضای بدن را دارد و با استفاده از یک پای خود برای جهش‌های بزرگ استفاده می‌کند تا انسان‌ها را بکشد.

افسانه علی بابا و چهل دزد


این افسانه داستان معروف دیگری از کتاب هزار و یک شب افسانه‌ای است و داستان هیزم شکنی فقیر را روایت می‌کند که با گفتن جمله‌ای رمزآلود لانه پنهان سارقان را کشف می‌کند و وارد ماجراجویی جالب و و البته خطرناک می‌شود. علی بابا سرانجام از دست دزدان شرور فرار و غار عظیم گنجینه آن‌ها را کشف می‌کند.

افسانه سندباد

افسانه معروف دیگری که معمولاً تصور می‌شود از عراق سرچشمه گرفته، از یک ملوان و کاوشگر به نام سندباد می‌گوید. اگرچه داستان‌های بی شماری از ماجرا‌های او وجود دارد، اما بیشتر آن‌ها به دیدار سندباد با موجودات جادویی، سرزمین‌های خارجی و پیروزی بر هیولا‌های قدرتمند می‌پردازد.

رخ

پرنده‌ای شکاری در اساطیر خاورمیانه است. رخ در داستان‌های عامیانه، تاریخی و متون جغرافیایی عربی وجود دارد. این موجود از افسانه‌های محبوب اعراب باستان است که اغلب به وسیله ملوانان، ماهیگران و کاوشگران درباره آن نوشته شده است. رخ با موجوداتی از افسانه‌هایی غربی مثل ققنوس و مرغ طوفان مقایسه می‌شود.

شادهوار


این موجود افسانه عربی که از قرون وسطی الهام گرفته شده موجودی شبیه تک شاخ است که یک شاخ بسیار بزرگ با ۴۲ شاخه دارد که از شاخ اصلی جدا شده اند. افسانه‌های زیادی در مورد توانایی موسیقی این موجود گفته شده و در اصل با بادی که در بین شاخ و شاخه‌های او می‌پیچد، موسیقی نواخته می‌شود.

افسانه زرقاء یمامه

زرقاء یمامه در افسانه‌های عربی زنی قدرتمند و دارای قدرت و جادوی باورنکردنی بود. این افسانه می‌گوید که او چشمان آبی درخشان داشت که به او کمک می‌کرد آینده و وقایع را پیش بینی کند؛ تا حدّی مبالغه‌آمیز که گفته می‌شد او مسیر سه روزه را می‌دید.

هیولای قطرب

قطرب که در بین افسانه‌های عربی بسیار مشهور است، گفته می‌شود موجودی است که به گرگینه‌ها شباهت دارد و نوعی شیطان یا جن است. قطرب معمولا به عنوان موجودی به تصویر کشیده می‌شود که در گورستان‌ها زندگی می‌کند و اجساد را می بلعد.

شهر گمشده آتلانتیس ماسه‌ها


شهر گمشده آتلانتیس ماسه‌ها که افسانه‌ها را پر کرده است، ظاهراً شهری باستانی در عربستان بود که توسط بلایای طبیعی جدی ناشی از خشم خدایان آنها، تخریب و زیر ماسه دفن شد. بسیاری از کاوشگران همچنان به این داستان اعتقاد دارند و به دنبال این شهر گمشده هستند برخی معتقدند که این مکان در جایی از بیابان‌های جنوبی عربستان سعودی کنونی واقع شده است.

منبع: The culture trip

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۱۷ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
داستان های هزار و یک شب مثل علاءالدین و علی‌بابا هیچکدوم متعلق به اعراب و عربستان نیستند و هزارویک شب در اصل داستانی ایرانی است چون راوی آن شهرزاد است و کسی که داستان‌ها برایش نقل می‌شود هم شهریار (کلمه‌ای فارسی به معنی پادشاه) است و هزار و یک شب از هزارافسان ایرانی گرفته شده که بعدا با ترجمه به زبان عربی، نسخه‌ی عربی آن در دنیا مشهور شده.
داستان‌های آن هم در بغداد و ایران اتفاق می‌افتد و هیچ ارتباطی با اعراب و عربستان هم ندارند.
کل افسانه‌های عربی توی همون انواع اجنه‌شون خلاصه میشه که توی بیابون و قبرستون و... با انسان ها دشمنی میکنند.
ناشناس
۲۰:۵۷ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
این داستان از کشور عراقه،چی میگی برا خودت
ناشناس
۰۶:۰۰ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
بله کشورهای عربی ای مثل عراق و یمن ومراکش ومصر و تونس و حجاز داستان ها وتاریخ فوق العاده ای دارند و همین عراق وخوزستان دارای تمدن های بسیار باشکوهی بودند که داستان های عجیبی درشان رخ داده است.
تاریخ عرب واقعا غنی است و لذا باید تاریخ وداستان های این قوم بزرگ برای ایران ودیگر کشورهای مسلمان تعریف شود.همچنین در فیلم سازی موثرخواهد بود.
ناشناس
۲۲:۱۶ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
داداش داستان تو بغداد روایت میشه نه تو ریاض :)))
علی
۲۱:۴۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۱
خب که چی؟
بغداد هم شهر عربی
و داستان مال اعراب
ناشناس
۱۸:۱۵ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
علاادین و چراغ جادو سلهات که هم کتابشو خوندیم هم کارتون هاشو دیدیم یادشون بخیر
ا
۱۲:۳۵ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
عراقیها اصلا عرب نبودن فقط زبانشون عربی شد
کاوه
۲۱:۴۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۱
عراقی ها حتی از جهان باستان عرب بودن.عراق همیشه دو بخش بوده عراق عجم عراق عرب.اونجا همیشه حوزه تمدنی اقوام سامی.الان هم تو نقشه نگته کنی قسمت جنوبی تا مرکزی عراق غالبا ژنتیک j1 که عربی دارند.عجالتا این رو هم یاداوری کنم عرب زبان به کسی گفته میشه که عشیره و قبیله نداشته باشه و فقط عربی حرف بزنه نه عراقی ها که عشیره ها و قبایلشون مشخصه
آرش
۱۱:۵۹ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
اعراب دارای تمدنهای عظیمی بوده اند در تجارت, شعر و ادبیات ونجوم وطب سابقه طولانی دارند. که متاسفانه فقط به جهالت به ما معرفی شده اند.
ناشناس
۰۶:۰۱ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
آره خیلی از دانشمندان اسلام عرب بودند. از مصر وعراق و شام مخصوصا وتمدنی بسیار شکوهمند داشتند.خصوصا عراق و مصر.
بینام
۲۳:۵۹ ۰۳ فروردين ۱۴۰۰
ممنون چه جالب نمی دونستم علاالدین وسند باد عرب باشن
ناشناس
۰۷:۲۵ ۰۳ فروردين ۱۴۰۰
خیلی جالب بود ممنون