سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در تورسو اتفاق افتاد؛

اجرای غیرعادی یک قانون عادی!/ منابع طبیعی: قانون اجرا شد، اعتراض وارد نیست

تصاویری از تخریب چند واحد مسکونی در روستای توروسوی بابل که منابع طبیعی می‌گوید بر اساس حکم قضایی دست به چنین کاری زده در چند روز گذشته واکنش‌های زیادی را در بر داشته است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، تصور کنید صبح تازه از خواب پا شدید که زنگ در خانه به صدا در می‌آید، انتظار دارید فرزندانتان باشند که آمده اند به شما سر بزنند یا از همسایه و فامیل، کسی برای دیدن شما آمده، اما در را که باز می‌کنید مامورانی را می‌بینید که برای خراب کردن خانه تان آمده اند.

این سناریوی یک سریال یا فیلم سینمایی نیست، بلکه یک اتفاق واقعی آن هم برای اهالی یکی از روستا‌های بابل در مازندران است.

خانه چند تن از روستایان تورسوی بابل در حالیکه چند روز بیشتر به عید نوروز نمانده، تخریب شده و ماموران منابع طبیعی هم گفتند این خانه‌ها را بر حسب وظیفه باید از آن منطقه بر می‌داشتند، اقدامی که در چند روز گذشته با واکنش بسیاری از سوی مردم و مسئولین مواجه شده است.

تصاویر منتشر شده در فضای مجازی تکان دهنده بود تا جایی که  بسیاری از صفحات و کانال‌ها یا آن را باز نشر نکردند یا خیلی زود آن‌ها را حذف کردند. 

خانه ۵۰ متری ما را خراب کردید، آنوقت به ویلا‌های غیرمجاز چند صدمتری کاری ندارید!

مرتضی ادبی مالک یکی از این منازل می‌گوید: خانه اش را حدود چهار سال پیش احداث کرده و حتی قرار بود کنتور گاز نصب شود، اما حالا هم خانه اش خراب شده و هم مادر و همسرش مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.

او  می‌گوید: مجوزی برای بنای خانه اش نگرفته، چون هیچکدام از روستاییان برای ساخت بنا مجوزی دریافت نمی‌کنند!

این روستایی روز اتفاق را اینگونه شرح می‌دهد: ماموران منابع طبیعی ابتدا صبح زود برای سرکشی به حیاط خانه آمدند و رفتند، ولی خیلی زود دوباره برگشتند و بدون داشتن حکمی، خانه را تخریب کردند که با ممانعت مادر و همسرم، بین آن‌ها و مأموران کشمکش ایجاد شد.

ناراحتی این اهالی از این است که خانه شان با زیربنای نهایتاً ۵۰ متر که در آن دام پرورش می‌دادند، تخریب شده، اما در آن طرف کوه به ویلا‌های چند صد متری، کسی کاری به کارشان ندارد.

اداره منابع طبیعی: ما بی تقصیریم، اهالی خانه در مقابل اجرای قانون مقاومت کردند!

مجری تخریب خانه‌های روستاییان در تورسوی بابل اداره منابع طبیعی بود که گفته اقدامش بر حسب دستور مقامات قضایی بوده است.

اداره منابع طبیعی در بیانیه‌ای این اقدام را جزو وظایف ذاتی و سازمانی خود برشمرد که در راستای حفاظت و صیانت از انفال و همچنین براساس اعمال تبصره ذیل ماده ۵۵ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل‌ها و مراتع با کسب دستور از مقام قضایی انجام گرفته است.

در این بیانیه آمده است قدمت این واحد‌ها کمتر از دو سال بوده و امتیازات برق و گاز را هم بدون ضابطه و رعایت تشریفات اداری و استعلام از دستگاه متولی انفال از دستگاه‌های خدمات رسان دریافت کردند، ضمناً در روز واقعه هم، این ساکنین ساختمان‌های احداثی بودند که با توهین و فحاشی به ماموران، نسبت به اجرای قانون مقاومت کردند.

آن‌ها در این بیانیه صراحتا مدعی شدند اداره گاز استان انجام به اعمالی خارج از قاعده دست می‌زند و با گازرسانی به مناطق جنگلی عملا موجبات تخریب و افزایش و ساخت و ساز‌های بی رویه را فراهم کرده است.

اداره منابع طبیعی همچنین از نقش بعضی جنگل نشینان بویژه نسل جدید هم پرده برداشت و گفت آن‌ها چندان رغبتی به کار و فعالیت در دامداری و دامپروری ندارند، اما با فروش اراضی جنگلی به افراد غیر بومی و قاچاق چوب بخش قابل ملاحظه‌ای از جنگل را از بین می‌برند و یا تبدیل به جولانگاهی برای تاخت زمین خواران می‌کنند.

شرکت گاز: به این خانه‌ها گاز دادیم، چون شما تاییدشان کردید!

علیرضا محسنی آهنگر مسئول شرکت گاز شهرستان بابل می‌گوید شرکت گاز استان مازندران و شهرستان بابل با صورتجلسه منابع طبیعی نسبت به گازرسانی به مناطق روستائی اقدام می‌کند و واحد‌های مسکونی تخریب شده هم، صورتجلسه تایید شده منابع طبیعی برای گازرسانی را در اختیار داشتتند.


بیشتر بخوانید 


شرکت گاز هم در بیانیه‌ای نوشت با تایید شما به این خانه‌ها گاز داده شد، نشان به آن نشانی که جلسه‌ای در خصوص خدمات‌رسانی به مناطق بالادست بندپی‌شرقی با حضور نمایندگان مردم شهرستان بابل در مجلس شورای اسلامی، مدیرکل منابع طبیعی استان، دادستان شهرستان بابل و برخی مدیران کل در فرمانداری ویژه بابل تشکیل شد و طبق صورتجلسه قرار شد ادارات مختلف به ویژه اداره گاز، به ساکنین بومی بندپی‌شرقی خدمت رسانی کنند.

خلاصه واکنش مسئولان به تخریب خانه‌ها در تورسو: قانون را اجرا کنید، اما دیگر نه به این شکل!

به محض رسانه‌ای شدن موضوع، مسئولان زیادی در جایگاه‌های مختلف به از بین بردن خانه روستاییان آن هم در این وقت از سال، واکنش نشان دادند.

حجت الاسلام پور رمضان امام جمعه بندپی شرقی این اقدام منابع طبیعی را ضعیف کشی دانست و از نحوه اجرای حکم ابراز نارضایتی کرد.

امام جمعه بندپی شرقی همچنین گفت: ویلا‌های غیرمجاز زیادی در این منطقه وجود دارد، اما ظاهرا قانون فقط برای افراد ضعیف باید اجرایی می‌شد.

علی کریمی فیروزجایی و مهدی سعادتی نمایندگان شهرستان بابل در مجلس شورای اسلامی در بیانیه خود تلویحا اشاره کردند که شاید حق با منابع طبیعی باشد، اما در اجرای حکم باید به مصالح کلی حاکم بر جامعه و حفظ کرامت اقشار مستضعف و حاشیه‌نشینان نیز توجه ویژه کرد.

آیت الله رحیم توکل عضو مجلس خبرگان رهبری هم در واکنشی مشابه با نمایندگان مجلس، گفت: بزرگ‌ترین دستاورد‌های انقلاب عظیم اسلامی اجرای عدالت و حاکمیت قانون در بستر جامعه است، از سوی دیگر باید توجه داشت که نظام جمهوری اسلامی، حکومتی مردمی و همواره مفتخر به حمایت پابرهنگان و محرومان بوده است.

قربانعلی ولیزاده بورا فرماندار بابل هم گفت: منابع طبیعی می‌بایست از قبل به این افراد اطلاع می‌داد و بر اساس صورت جلسه رسمی به آن‌ها فرصت تخلیه داده می‌شد. اهالی این روستا‌ها خود یکی از نگهبانان منابع طبیعی هستند که با شرایط سخت در حال زندگی و دامداری هستند.

او می‌گوید بر اساس نشست‌هایی که در یک ماه گذشته برگزار شده، به دنبال دسترسی به راهکار قانونی برای حمایت و اسکان جنگل نشینانی خواهند بود که هیچ شغل و چاره‌ای بجز دامداری ندارند تا دیگر چنین اتفاقاتی رخ ندهد.

شورای روستای تورسو: این خانه‌ها در بافت بود، به هیچ غیر بومی هم زمینی فروخته نشده!

رمضانعلی حیدری رییس شورای روستای تورسو که در ۴۰ کیلومتری جنوب بابل در قلب جنگل‌های هیرکانی واقع شده و ۷۵ نفر جمعیت دارد، گفت: سه برادر در کنار خانه و ملک پدری خود سه خانه ساختند که خانه ۲ برادر و دیوار منزل برادر سوم تخریب شده است.

او افزود: خانه‌ها در داخل بافت روستایی ساخته شده بود، و در سال ۱۳۷۵ به این روستا با داشتن کد و ثبت در وزارت کشور، برق رسانی انجام شده و دارای طرح هادی و دکل مخابراتی است که در دهه فجر امسال هم طرح گازرسانی به این روستا افتتاح شد.

حیدری گفت: اهالی این روستا هفت نسل گذشته خود را که ساکن این روستا بودند به نام معرفی می‌کنند و تاکنون یک وجب از زمین خود را به غیر بومی نفروخته اند.

کدام قانون می‌گوید خانه‌ها باید تخریب می‌شدند؟

طبق بیانیه اداره منابع طبیعی، حکم قضایی تخریب ۲ واحد مسکونی در روستای تورسو به استناد ماده ۵۵ قانون حفظ جنگل ها، صادر شده است.

بر اساس این ماده قانونی، هرکس به قصد تصرف به منابع ملی مذکور در ماده ۱ قانون ملی شدن جنگل‌های کشور تجاوز کند به یک سال تا سه سال حبس تأدیبی محکوم خواهد شد.

تبصره ۱ این ماده می‌گوید: وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مکلف است به وسیله گارد جنگل و مأمور خود به محض اطلاع رفع تجاوز کند و در صورتی که تشخیص وزارت کشاورزی و منابع طبیعی نسبت به منابع ملی مذکور در این ماده اخطار یا آگهی شده باشد مراتب به دادسرای محل اعلام دارد دادسرا متهم را مورد تعقیب کیفری قرار می‌دهد.مگر اینکه نسبت به تشخیص وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در مهلت مقرر در اخطاریه یا آگهی اعتراض شده باشد که در این صورت تعقیب کیفری متوقف و ادامه آن موکول به حصول نتیجه اجرای کامل مقررات ماده ۵۶ خواهد بود.

مرور زمان تعقیب کیفری در این گونه موارد از تاریخ صدور حکم کمیسیون موضوع ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع شروع می‌شود. اعیانی که در عرصه مورد تجاوز احداث شده یا بشود به حکم دادگاه به نفع دولت ضبط می‌شود.

تبصره ۲ این ماده هم صراحتا اشاره می‌کند: از تاریخ تصویب این قانون مراتعی که در اجرای ماده ۶۴ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع کشور جزء مستثنیات مالکین شناخته می‌شود باید فقط برای تعلیف دام مورد استفاده قرار بگیرد.

تبدیل این قبیل مراتع به منظور استفاده دیگر، منحصراً براساس طرحی که به تصویب وزارت کشاورزی و منابع طبیعی می‌رسد مجاز خواهد بود. در صورتی که این قبیل مراتع به تشخیص هیأت نظارت مذکور در بند ۳ قانون اصلاح فصل پنجم و پاره‌ای از مواد قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع مصوب خرداد ماه ۱۳۵۴ کلاً یا جزئاً تبدیل شود مراتع مورد بحث به دولت تعلق خواهد گرفت و طبق نظریه هیأت نظارت فوق سند مالکیت صادره قبلی باطل می‌گردد.

در واقعه تورسو اجرای قوانین و چشم پوشی از احساس، در تقابل با یکدیگر بودند، هرچند تقریباً همه بر روی قانونی بودن تخریب خانه‌ها صحه می‌گذارند، اما در عین حال روی این مسأله اتفاق نظر دارند که ماموران منابع طبیعی یا نباید می‌گذاشتند کار به اینجا می‌کشید، یا حالا که دو سال از ساخت این خانه‌ها گذشته، صبر می‌کردند تا فصل سرد زمستان و عید نوروز هم سپری می‌شد و بعد اعمال قانون می‌کردند.

گزارش از حامد گلی

انتهای پیام/س

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
ازدر
۲۳:۴۱ ۲۲ اسفند ۱۳۹۹
قانون که فقط واسه پولدارها نیست ، کار خوبی کردن که تخریب کردن ، چون همینها رو بعدا توسعه میدن و میشه تخریب کامل جنگل

من که تشکر میکنم و میگم کار خوبی کردن ، ضمنا اون خونه ها الکی هستن ، جون کسی توشون زندگی نمیکنه
ناشناس
۱۷:۰۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
بگذارید مردم از شهرها با این گرانی و تورم و زلزله و هر روز خبر جنگ و قحطی به کوه و بیابان پناه ببرند در کوه و بیابان هم نباید امنیت داشت.
ناشناس
۱۶:۱۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
چرا وظیفه اشون رو نسبت به اون کارخونه دار و سرمایه داری که کوه جنگل و زمین رو نابود میکنند اجرا نمیکنند به مردم بی کس و کار که میرسن مجری قانون میشن؟
علی
۱۵:۲۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
اداره پست پول میگیره بسته ها رو بیاره تحویل آدرس بده ، اداره پست زنجان جدیدا تماس میگیرن میگن یه بسته دارین بیایید از واحد پستی تحویل بگیرید.لطفا پیگیری کنید دزدی شاخ دم نداره
ناشناس
۱۵:۲۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
قانونی که میشه انواع اقسام تبصره رو برای نورچشمی ها توش پیدا کرد بدتر از قانون جنگله.
ناشناس
۱۵:۱۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
اون خونه کاخهارو چرا خراب نمیکنید؟؟؟
ناشناس
۱۴:۵۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
دمشون گرم یه جمله تو این همه نوشته به حق بود‌نسل جدید نه دام پرور نه علاقه ای به کارهای پدری خود دارند زمین مفت می‌گیرند میدمن می فروشن پولدارها . لطفاً شما هم یک طرف یه قاضی نروید.دمشون گرم روش جدید غصب جنگل توسط نسل جدید جنگل نشینان
ناشناس
۱۴:۵۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
زورشون به اين خونه هاي اقايون نميرسه ميان كلبه هاي ما رو خراب ميدن
ناشناس
۱۸:۵۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
تا کاری نمی کنند همه دادشان در می آید ولی تا ملکی خراب می شود همه می شوند حامی کسی که خانه بدون مجوز ساخته است
م
۱۴:۲۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
مرفهین ، مسئولان و کارمندان بلند پایه دولتی در شهر میاندوآب با احداث خیابان و تفکیک غیر قانونی برای خودشان شهرکهای ویلایی درست کردن ولی کسی کاری نداره فقط واسه این که آمار ارایه بدن چند تا آلاچیق و کلبه روستایی رو هر ماه خراب می کنند کافیه با گوگل ارث یه نگاه بندازین متوجه وخامت حال اراضی و وقاحت دست اندرکاران خواهید شد.
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
اگر واقعا میخوایید قانون رو اجرا کنید برید اون خانه های لوکس که جسارت ندارید نزدیکش بشید رو تخریب کنید نه اون آلونک که برای بدبخت و بیچارهاست.
مهدی قاسمی
۱۲:۳۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
قوانین مربوط به عدم تصرف اراضی و منابع طبیعی یک قانون عادی نیست بلکه در قانون اساسی آمده است. چه روستایی تصرف کند چه غریبه، تفاوتی نمی کند. برخی از روستاییان آثار تصرف غیرقانونی را ایجاد می کنند بعداً که آب ها از آسیاب افتاد آن ها را به غریبه ها و ثروتمندان می فروشند. حرف های نمایندگان محترم مجلس هم که در خبر آمده متاسفانه دو پهلو است و به راحتی می توان دید که مجوز تصرف اراضی را به روستاییان می دهد عبارت شاید حق با منابع طبیعی باشد در شان یک نماینده مجلس نیست یا حق با منابع طبیعی هست یا نیست. اگر هست مصلحت قشر آسیب پذیر با تصرف منابع طبیعی تأمین نمی شود. باید راه دیگری برای اقشار ضعیف پیدا کرد. اکثر زمین هایی که خورده شده اند اول توسط اقشار ضعیف دارای آثار تصرف می شوند سپس که آب از آسیاب افتاد تحویل پولداران می دهند.
ناشناس
۱۲:۲۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
فقط زورشون به ضعیف ها میرسته
ویلاهای لاکچری غیر قانونی را کاری ندارند
ناشناس
۱۲:۲۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
فقط زورشون به ضعیف ها میرسته
ویلاهای لاکچری غیر قانونی را کاری ندارند
ناشناس
۱۲:۰۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
کار خوبی کردن خراب شده باید جلوی بی قانونی ایستاد. نمی دونم به چه هدفی این گزارش ها تهیه مشه. گزارش نباید جنبه بی قانونی و هرج ومرج ترویج بده!
ناشناس
۱۲:۰۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
متاسفانه یه جاهای منابع طبیعی بدون دلیل زمین مردم میگیره ومیگه منابع طبیعی....یه جاهایی هم مردم منابع طبیعی رو میگیره ومنابع طبیعی هم سکوت میکنه....من به شخصه تو منطقه مون هر دوتاشو دیدیم...مهم قانون اگه اجرا بشه....
منصور
۱۱:۴۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
قانون چیز خوبه // ولی بنظر میرسه هدف اجرای قانون نبوده // والا ویلاهای لوکس را دست نزدن // هدف ناراضی تراشی برای مقامات ارشد و نظام میباشد که قوه قضاییه باید ورود کنه
محمد حسین
۱۱:۱۳ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
باید میرفتن یقه اونایی رو بگیرن که چند سال قبل به این بندگان خدا مجوز دادن ،مدیرای منابع طبیعی خواب بودن اون موقع؟ البته که خوابن، وقف دماوند و جنگل های آق مشهد ساری و اخیرا هم واگذاری جنگل های نور به یه بنده خدا
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
اگر فساد در منابع طبیعی نبود جنگل های شمال نصف نمیشد
احمد
۱۰:۵۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
قانون جایی که باید اجرا بشه نشد که این مشکل پیش اومد، اگه غیر قانونی ساختن چرا آ ب و برق و گاز و آسفالت دارن؟
ناشناس
۱۰:۴۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
واگذارتون به خدا که این دو روز عمر مردم جهنم میکنید مردم پول خرید لباس برای بچشون ندارند شما خونشون خراب میکنید
ناشناس
۱۰:۳۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
چرا اینا هرجا که آباد هست را میرن تصاحب می کنن یا ویلا میسازن .......این همه زمین نامرغوب تو این مملکت ریخته برن اونجا را آباد و تصاحب کنن......شرط هم استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر باشه.....خیلی از روستاهای شمال باید جمع آوری بشه ......
حامد
۱۰:۲۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
خود شما نوشتین باید اخطار داده می شد و بعد اقدام به تخریب و حکم ولی چیزی که تو مطلب نوشته شده خونه این عزیزان بدون دادن اخطار و حکم تخریب شده .
این خودش یه عمل غیر قانونی هستش.
اداره منابع طبیعی مازندران کلا با مردم عادی مشکل داره و با کسانی که پول خوبی تو جیبشون میزارن بهتر رفتار میکنه.
نمونه : عدم تخریب خانه های ویلایی غیر مجاز غیر بومی ها ، واگذاری قسمت های زیادی از جنگل به دادمدار (مثل جنگل واز در نور که البته با همکاری مردم و مسئولان فعلا کنسل شد) و ... .
چیزی که واضحه مشکل از منابع طبیعی مازندران هست نه جای دیگه
ناشناس
۱۰:۱۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
خیلی اداره چرتی هست والا از سر مجبوری کارمند این اداره شدیم میری حکم قاضی رو اجرا کنی کل خانواده و جد اباد ادم مورد عنایت قرار میگیره حکم اجرا نمیکنی شایعه میشه مامورا پول رشوه گرفتن
یک ایرانی
۱۰:۰۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
حضرات چرا صورت مسئله رو دارید پاک میکنید خیلی از شیادان محترم با همین چند متر چند متر گرفتن منابع طبیعی روستا درست کردند بعد ادعا کردند روستاست بعد بزرگش کردن شهرش کردند و الان دارند میلیاردی به فروش میرسونندش .ان که توان مالی ندارد دلیل بر این نیست منابع طبیعی را اشغال بکند مقابل با زمین خواری هم باید با اشراف و یقه سفیدای اشغال صورت پذیرد و هم با افراد کم توان ..... و دولت به اصطلاح اسلامی انکه توان مالی نداره با منابع حکومت اسلامی کمک بکنه براش امکانات در جای قانونی درست کنه والسلام .اگه مسئولین فهمیدن عمرا بفهمند
امیر
۱۰:۰۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
احتمالا ویلای شمام خراب شده؟ .... اینها منزل مسکونی نیستند آقای محترم وگرنه موقع تخریب ساکنین بودن. من به شخصه کاملا حمایت میکنم
ناشناس
۰۹:۴۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
بریذ سراغ کله گنده ها نه این بیچاره ها
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
جراتشو ندارن
ناشناس
۰۹:۴۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
این رفتارها مغرضانه است که اقدامات قوه قضاییه را زیر سوال ببرد ای بی انصاف ..‌‌
ناشناس
۰۹:۳۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
برای اجرای قانون وبرخورد با متخلفان در هر زمینه‌ای باید از یک جا شروع کرد اگر قرار باشد هر کس هر جا را دلش خواست وتصرف کرد و در آن خانه بسازد دیگر باید فاتحه مملکت را از شمال تا جنوب ایران خواند ولی برخورد قانونی با همه متخلفان بشود از وزیر قاضی نماینده گرفته تا مردم عادی اگر قانون اساسی درست اجرا شود همه هم در آمد دارن وهم خانه در غیر اینصورت همین آش همین کاسه است وسال به سال هم وضعیت کشور بد تر میشود
ناشناس
۱۳:۱۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹
قانون قانون تبعیضِ این قانون فقط برای مردم عادی نوشته شده نه برای ژن خوبها