سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

طرز تهیه آش کارده؛ غذای خوشمزه و محلی شیراز

آش کارده یکی از انواع آش‌های خوشمزه و آسان استان فارس است که در ادامه با طرز تهیه آن آشنا خواهید شد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش کاردین، آش کارده یا آش حُره نوعی از انواع آش‌های ایرانی است که در محدودهٔ جنوب غربی زاگرس پخته می‌شود. در طبخ این آش از گیاهی مخصوص بنام کاردین استفاده می‌شود.

این آش مانند نامش در مناطق مختلف روش‌های پخت متفاوتی دارد، از روش‌های تخمیری در مناطق بختیاری تا پخت همراه گوشت در اقلید.

این آش در مناطق چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان به نام کاردین (یا کاردیم) شناخته می‌شود و در اقلید و استان فارس به نام کارده و در منطقهٔ بهبهان و هندیجان به نام حُره مشهور است. به این گیاه علف خرس نیز گفته می‌شود.

مواد لازم برای تهیه آش کارده:

سبزی کارده: نیم کیلو
آرد گندم: ۱۰۰ گرم
برنج نیم دانه: ۳۰۰ گرم
دوغ ترش: یک لیتر
نمک و فلفل: به میزان لازم
آب: به میزان لازم

طرز تهیه آش کارده:

برای پخت آش کارده ابتدا کارده‌ها را پاک کرده، بعد از شستن می‌گذاریم تا یک شب در آب خیس بخورند. سپس سبزی‌ها را خرد نموده، آرد گندم، نمک و فلفل و دوغ را به آن اضافه کرده، خوب هم می‌زنیم و می‌گذاریم تا در یک جای گرم به مدت ۲۴ ساعت بماند.

سپس به همراه یکی دو لیوان آب بر روی حرارت ملایم می‌گذاریم تا بجوشد و مرتبا هم می‌زنیم تا ته نگیرد.

بعد از اینکه سبزی‌ها پخته شد و آش کمی غلیظ گردید، برنج نیم دانه را اضافه کرده و بگذارید تا برنج نیز کاملا پخته و له گردد. سپس آش را سرو نمایید.

می‌توانید در انتها از پیاز داغ و شنبلیله خشک شده نیز در آش استفاده نمایید. همچنین می‌توانید گوشت نیز در این غذای محلی استفاده کنید و بعد از پخته شدن گوشت‌ها آن‌ها را از آش درآورده ریش ریش نمایید و سپس به آش اضافه نمایید.

نکاتی درمورد آش کارده:

آش کارده بدلیل کاهش چربی خون از عوارض قلبی نیز پیشگیری می‌کند. البته به افرادی که ناراحتی معده دارند توصیه می‌شود که در صورت تمایل به استفاده با پزشک خود مشورت نموده و از آنتی اسیدی که داده است استفاده کنند.

برای تهیه‌ی آش کارده، نیاز به سبزی مخصوص کوهی یا کارده است که گرمسیری بوده و برگ‌های پهن دارد، آن را خرد می‌کنند و در آب و گندم و جو و برنج نیمکوب (و یا آبلیمو و نان خرده) خیس می‌کنند، تا کم کم ترش شود.

بعد از گذشت یکی دو روز داخلش آب می‌ریزند و به آن گندم و جو نیمکوب و برنج نیم‌دانه اضافه می‌کنند و روی حرارت می‌جوشانند. این آش کارده یکی از غذا‌های نوروزی شهر شیراز است و ترش مزه است.

منبع:  دلگرم

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۲۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
نظرات کاربران رو که خواندم واقعا متعجب شدم ، این سبزی تو هر منطقه‌ای که رشت می‌کنه مردم اون منطقه ازش استفاده میکنند.کارده مخصوص دامنه‌های زاگرس هست . که بعضی قسمت هاش سرد سیر وبعضی قسمت ها گرمسیر هست. چه فرقی می‌کنه کجا باشه ، فارس خوزستان،چهار محال ،کهگیلویه و....همه جای ایران سرای من است.
تهرون
۲۳:۲۳ ۲۴ آذر ۱۴۰۲
آش و آشکارده فقط میدان انقلاب کازرون
Alexis
۰۲:۲۹ ۲۲ آبان ۱۴۰۲
این چه غذای مزخرف است، ایرانی ها واقعا روانی هستن
شیدا
۱۲:۰۰ ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲
کارده توی ارتفاعات کردستان هم رشد میکنه ما با کاردو اش درست نمیکنیم پلو درست میکنیم خیلی هم خوشمزه هست امتحان کنید ولی استان ما کاردو رو خشک میکنن
ناشناس
۲۰:۵۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۱
اش کارده فقط مال شهرستان سپیدان وکازرون است بقیه از روی این دو شهرستان تقلید کرده اند
نازی
۱۸:۵۵ ۰۵ فروردين ۱۴۰۱
یکساعت پیش ی کاسه ازش خوردم بسی خوشمزه و ترش بود عاشقشم
Mostafa
۱۰:۴۴ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
سلام بر تمام هموطنان عزیز
اتفاقا من امروز صبحانه این اشو خوردم بعدش اومدم نظراتو ک میخوندم کلی خندم گرفت چقد دعوا هست چه فرقی میکنه این اش برای شیراز یا یاسوج یا چارمحال باشه بخورید و فقط لذتشو ببرید
محسن
۱۲:۵۴ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
نمیدونستم کارده شیراز رشت میکنه خخخخخ
ناشناس
۰۶:۱۲ ۱۶ فروردين ۱۴۰۰
والا به نظر من ارزش نداره به خاطر یه اش به هم دیگه توهین کنیم
ناشناس
۱۸:۰۶ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
بس کنید تورا به خدا شیرازیهای عزیز و هنرمند اصلا نیازی به اش کارده شما ندارند اینقدر حرص نخورید .شیراز و فارس عزیز ما خودش هم با اصالت هست وهم هزار نوع هنر .پس نمی‌خواد به خاطر یه اش دوغ اینقدر شما مردم کهگیلویه وبابای احمد اینقدر خودتون بکشید ....مردان زرنگ لر سبزی کارده را از نوک قله ها می‌چینند ...وزنان هنرمند لر آن را با زیبایی درست میکنند .آخ آخ خیلی خیلی سخته ...انگار که نه کسی دیده نه بلده اش کارده ده .درست کنه فقط لرهای زبر زرنگ .بلد بودن
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
به به
ناشناس
۲۲:۳۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
یکبار بیایید کازرون آشکارده بخورید اون وقت طعم واقعی و اصالت آشکارده رو خودتون می تونی تشخیص بدید. در استان فارس، آشکارده واسه کازرونی ها هست...
ناشناس
۲۱:۰۶ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
آش کارده از غذاهای محلی یاسوج است نه شیراز
ناشناس
۱۸:۵۷ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
سلام، کاش عکس سبزی اش رو میگذاشتید
غریبه
۱۴:۳۵ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
باسلام خدمت دوستان من خودم بختیاریم برای اش حرص نزنید خونسرد باشید ، زیرا که آنقدر سفر ملت خالی مانده که رو کاردی دعوا شده ،فکر نان باشیم که کاردی را باید تیلت کرد
ناشناس
۰۹:۱۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
سلام به همه شما دوستان همه جای ایران سرای من است هر شهر وروستایی غذا وآداب ورسوم مخصوص خودش را داره وهمه برای ما قابل احترام هستند ولی آش کارده مخصوص لرهای عزیز بختیاری یاسوجی ودیگر لر زبانهای عزیز هست و خوب درست کردنش مهمه وخیلی خواص داره وخوشمزه هیت
ناشناس
۰۶:۱۰ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
آش کارده، آش کارده کازرون سنتی ومعروفه که از قدیم در شهر کازرون تهیه وصحبها در برخی مغازه های آش فروشی به فروش می رسد ودر ضمن طر ز تهیه آن هم فرق می کند، وحتی این آش در برخی از مغازه های آش فروشی در شیراز تهیه وبه فروش می رسد وبه آش کارده کازرونی معروف است.
ناشناس
۰۰:۲۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
اصلا این اش مال تهرونی هاس ...خوب شد ؟؟
ناشناس
۰۰:۲۰ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
سلام‌
آش‌ کارده‌ اسالتش‌ از‌ استان‌ کهگیلویه‌ و‌ بویراحمد‌ است‌ و‌ متخص‌ این‌ استان‌ است
می‌تونید‌ تحقیق‌ کنید
ناشناس
۲۳:۵۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
با سلام خدمت دوستی که فرمودند شیرازیا نمی تونند آش کارده درست کنن من به عنوان یه شیرازی میگم آش کارده غذای سنتی شیراز نیست ولی شهرهای مثل کازرون سپیدان و لرهای عزیز این آش را خیلی خوب درست میکنند ولی کارده در شهر ما به وفور پیدا میشه ما غذاهای سخت تر از آش کارده درست میکنیم
ناشناس
۲۱:۵۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
ما شیرازی هستیم این ادعا هم نداریم که آش کارده مال شیرازه این غذای لـر تبار هست، چه استان فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد یا هرجای دیگه. ولــــی بسیار خوشمزه هست
ناشناس
۲۱:۳۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
اش کارده غذای سنتی اقوام لر نه شیراز، شیراز هم لر داره استفاده می کنن، خواهشا درس تبلیغ کنید. مثل فیلم تک تیرانداز که شهید زرین رو اصفهانی به مردم معرفی کردن، شهید زرین لر و زاده روستای قلعه گل دشمن زیاری استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد
ناشناس
۲۱:۲۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
خوشمزس به نظرم
س س
۱۹:۳۲ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
این غذا اصلا مال شهر شیراز نیست
غذای کاملا سنتی مخصوص استان کهگیلویه و بویراحمد و استان چهارمحال و بختیاری هستش
و سبزی کارده هم در کوه های این استان ها پیدا میشه.
و طرز تهیه آن هم اصلا اینطوری نیست
زری
۱۹:۱۲ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
استان ایلام هم همین مشکل رو با کرمانشاه داره
هرچی مال ایلامه متاسفانه به اسم کرمانشاه تمام شده
نمونه بارزش روغن کرمانشاهی که اصلش و ریشه اش مال ایلامه و بهش میگیم رین دان ولی به اسم کرمانشاه همه میشناسنش
یا پشم شهرستان ابدانان مرغوب ترین پشم ایرانه که به اسم پشم کرمانشاه می شناسنش و موارد دیگه
ناشناس
۱۹:۰۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
چقد حرص میخورین لرا
ناشناس
۰۲:۲۱ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
حرص نمیخورن درست میگن
ناشناس
۱۶:۴۹ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
آش کارده فقط یاسوج خوشمزه درست میکنه ما از آش کارده سپیدان خوردیم فلفل خوب داره بعدش آبکی زیاد آش کارده ها شون یا بعضی از مغازه ها شون هم آش کارده شون طعم قره قروت میده تا آش کارده
ناشناس
۱۴:۵۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
سلام این آش برا استان کهگیلویه و بویراحمد است خانمهای این دیار خیلی خوشمزه درستش میکنند
دریا
۱۳:۵۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
لطفامطلبی که میخاین بنویسد بیشتر تحقیق کنیدهمه چیزا رو به اسم شیرازیا ننویسید. لباس سنتیشون که مربوط کهگلویه وبویراحمد،صنایع دستشون مربوط به اصفهانه،شیرینیاشون مربوط به یزد.الانم این آش مخصوص یاسوجه
ناشناس
۱۹:۰۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
حرص نخور
حقیقتومیگن دیگه
ناشناس
۱۸:۳۲ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
تو دیگه نمیدونی حرف نزن شیرازیان زیباترین لباس سنتی .ایران دارند و از قدیم الایام .زنهای عشایر میپوشن.وشهرهای اطراف شیراز همیشه در مراسم عروسی می‌پوشیم حتی عروس در شب حنابندان لباس سنتی که خیلی زیبا و برازنده هست میپوشه.لباس سنتی شیراز ما .مال شما لرها بوده ..لباس لرها که معلومه چطوره فرقش هم خیلی زیاده که به عقل ناقصت نرسیده
ناشناس
۰۷:۲۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲
هرچی خوندم دیدم چیزی تقسیم نمی کنن که بخوان به شیرازیا بدن که ترسیدین گیر لرها نیاد حالا هرچی دادن برای لرها شیراز نیاز به یک اش نداره که خوش معرفی کنه همه دنیا شیراز می شناسن غذایی محلی شیرازهمه دنیا می شناسن پس فقط لر ها همین یک اش دارن اینم پیشکش شما باشه آش مخصوص شما ها
ناشناس
۱۲:۵۵ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
باسلام وخسته نباشید آش کارده وپاچ پلو دو غذای قدیمی کازرون هست
مهدی
۱۲:۰۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
لطفاً بررسی کنید آش کارده مخصوص بهبهان است نه شیراز
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
بهبهان کارده اش کجابود بهبهان فقط باقلا نخودخیس خورده
ناشناس
۱۱:۳۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
شیرازیا همه چی را از استان ما کهگیلویه و بویراحمد به اسم خودشون تمام میکنن
اونا خسته تر از این حرفان که بخوان برن تو کوه سبزی کارده بچینن بعد آش کارده درست کنن یعنی از خواب بیدار نمیشن
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
آره واقعا از خودشون هیچی ندارن از همه استانا یه چیزییو به اسم خودشون کردن
ناشناس
۱۸:۱۷ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
لرها با همی شلوارهایی گشادشون میرن سر کوه سبزی می‌چینند .هزار ماشالا خیلی زرنگ وتخس هستن اونم با اون شلوارشون .واه واه از این شیرازی ای تنبل می‌خوان ای اش کارده معروف که در کتاب گینس ثبت شده بزنن به اسم خودشون شما خودتو ناراحت نکن منم شیرازی هستم راه میرفتم کوچه به کوچه خیابون به خیابون اعلامیه میزنم به در دیوار که بفهمند هنرفقط نزد لرهای زرنگ هست واش هم فقط اش کارده ومخصوص لرها و کهگیلویه وبابای احمد..... .
ناشناس
۱۸:۳۹ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
شیرازیان خودشون هزار نوع هنر لباس سنتی .غذاهای خوب خوشمزه .اینقدر بیچاره بی هنر نیست که محتاج شما لرها باشه که اش کارده شمارا به اسم خودش بزنه
سلام
۱۱:۰۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
یه گذر در همه شهر ها که ادعا می‌کنند بزنییم خواهیم دید آش کرده در مغازه های کازرون به فروش می رسد در حالی که در دیگر مناطق هیچ
Ghader
۱۱:۰۳ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
کی گفته این غذای محلی شیرازیه؟؟؟؟؟؟؟
نیما
۱۰:۵۲ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
این آش تو استان کهکیلویه مال یاسوج هست و تو استان فارس مال کازرون
لطفا بیشتر دقت کنید
طاهره
۱۳:۰۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
بله درسته ولی روش درست کردن آش کارده در دواستان تفاوت داره در کازرون مغازه هادرست میکنند با کارده وجو وی مقدار شوید وپوست نارنج براعطرش در استان ک ،ب با برنج و درست نیکنن مثل سوپ وغلیظ وخانمها در منزل درست میکنن وکارده در منطق کوهستانی استان ک،ب پیدامیشه کسی کارده کشت نمیکنه.
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
این آش مخصوص ما بختیاریا هستش، گیاهش هم به وفور تو روستا ما پیدا میشه سبز رنگ هست و تهش زرد اونقدر زیاد هستش که ما بخوایم جمع کنیم میشه با کامیون بارش کرد.دستور پختش هم اینقدر سخت نیست،دوغ هم نیاز نداره،
ناشناس
۱۷:۴۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
آفرین در استان خوزستان بختیاریها آش کاردیم را خوشمزه درست میکنن ویک غذای سنتی شون است
ناشناس
۱۰:۳۰ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
خب باشه بابا. اين آش برای یاسوجه. حالا مگه چه‌ تحفه ای هست؟ از خوندن دستور پختش بوی ترشیدگی به مشامم رسید حالم بد شد. شما بخورید نوش جاااااان
ناشناس
۱۴:۰۰ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
حتما نخوردی که اینو میگی
...
۱۴:۱۰ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
حالا مال کجاست خیلی مهم نیس اصلااااا بو ترشیدگی نمیده خیلیم خوشمزس. وقتی نخوردید و نمی‌دونید چیه لطفا نظر ندید
باراد
۲۰:۳۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
اتفاقا خیلی هم خوشمزه و خاصه
ناشناس
۱۸:۰۷ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
دقیقا
ناشناس
۰۹:۵۱ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
اولا این سبزی کوهی کارده در مناطق سردسیر سبز می شود نه گرمسیر . دوما این آش سنتی و محلی استان کهگیلویه و بویراحمد در مناطق اطراف دنا است. و فقط چند روستا از اقلید فارس که نزدیک مناطق بویراحمد است آشنا شدن و اون رو هم عده کمی میتونن درست کنن
ناشناس
۱۷:۴۷ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
بیا قسمت گلزار آستان خوزستان تا ماشین پر کنیم برات سردسیر کجا بود این گیاه در بیشتر کوهستان ها یافت میشه
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
این اش هم مخصوص کهکیلویه و بویر احمده. وهم فارس مخصوصا شمال فارس و شهرستان اقلید یکی از غذاهای پر طرفدارهذکه شاید ماهی یکبار سر سفره هاشون باشه در ضمن کوههای اقلید در این روزها پر از سبزی کارده است
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
سلام ببخشید اش کرده متعلق به کازرونی هاست
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
همش سی کازرونیا ولی بیشتر استانها کوهستانی این گیاه ودارن
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
والا ما درست میکنیم اینجوری نیست شما خیلی سختش کردین به سختیا هم نیست سختیش فقط گیر اوردن کارده هست این مواد لازمو هم که گفتی اضافه هستن
دنا
۰۹:۲۳ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
اش کارده مخصوص یاسوج
ناشناس
۰۸:۵۴ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
این آش دست پخت زنان اصیل لرتبار کهگیلویه و بویراحمد است
مردان سخت کوش از بلندترین نقاط می‌چینند و زنان لرتبار به زیبایی آن را درست می کنند.
ناشناس
۱۸:۲۳ ۱۵ فروردين ۱۴۰۰
ببخشید لرها با همون شلوارهایی گشادشون میرن از بلندترین قلهها سبزی کارده را برا زنان زرنگشون می‌چینند آخه گفتم شاید گیر کنه به اون شلوارهایی گشاد
Sadra
۰۸:۱۲ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
سلام
اصل آش کارده متعلق به کهگیلویه و بویراحمد است.
ولی اصلاً اسمی ازش نبردید
خود شیراز هم درست نمی کنند فقط سپیدان درست می کنند که نزدیک شهر یاسوج می باشد
لطفاً اطلاعات درست بدید
ناشناس
۰۷:۱۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
در کهگیلویه و بویداحمد هم میگن کارده
ارمغان پور
۰۶:۲۳ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
سلام.چرااسمی ازکهگیلویه وبویراحمدنیاوردید؟گیاه بهاره کارده قدمتی به وسعت تاریخ این استان داره....
ناشناس
۰۱:۵۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
آشکارده فقط کازرون
یوسف
۲۳:۳۷ ۱۲ فروردين ۱۴۰۰
چرا ادرس اشتباه میدین؟؟این اش متعلق به استان کهگیلویه و بویراحمد است نه استان فارس
ناشناس
۰۹:۵۵ ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
بله‌ راست‌ میگه‌ مال‌ استان‌ کهگیلویه‌ وبوراحمد‌ اون‌ وقت‌ حتی‌ اسمی‌ ازش‌ نبردین