سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گره کلاف سردرگم بازار سیمان باز می‌شود؟

کمبود سیمان ساخت و سازها را در استان بوشهر تحت تاثیر قرار داده و حتی به گفته استاندار طرح‌های عمرانی را به تعطیلی کشانده است.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، چند وقتی است کمبود سیمان در استان بوشهر مشکلاتی را برای مردم به وجود آورده است، آن هم در فصلی که ساخت و ساز در این استان رواج دارد.

چند وقت پیش کمبود سوخت مشکل کارخانه‌ها برای تولید محصول بود؛ مشکلی که اکنون حل شده اما صاحبان کارخانه می‌گویند مشکلاتی دیگری وجود دارد.

مسئولان استان بر الزام کارخانه‌ها برای تامین نیاز استان پیش از صادرات تاکید دارند و مدیران کارخانه‌ها نیز می‌گویند اگر محصولشان را صادر نکنند نمی‌توانند سرپا بمانند.

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: کمبود سیمان مختص این استان نیست و در همه استان‌های کشور وجود دارد. حتی شرایط در بوشهر بهتر از دیگر نقاط کشور است.

رضا جمالی با اشاره به فعالیت سه کارخانه سیمان در استان بوشهر ادامه داد: اساس فعالیت کارخانه سیمان کنگان صادرات کلینکر است و ۳۰ درصد سیمان و ۷۰ درصد کلینکر تولید می‌کند، اما دو کارخانه سیمان دشتستان و دشتی به طور کلی سیمان تولید می‌کنند.

افزایش هزینه حمل و نقل

مدیر کارخانه سیمان دشتستان قدیمی‌ترین کارخانه سیمان استان بوشهر که ۱۷ سال است در حال تولید این محصول است در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: در چهار سال گذشته مشکل کمبود سیمان در استان نداشتیم. اما امسال به دلایل مختلف دچار این مشکل شدیم.

مسعود حبیبیانی با اشاره به اینکه در استان بوشهر به طور معمول سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن سیمان مصرف می‌شود، افزود: در این استان با توجه به شرایط آب و هوایی، فصل ساخت و ساز نیمه دوم سال است. در سال‌های گذشته اگر در این زمان از سال کمبودی در استان پیش می‌آمد محصول مورد نیاز از کارخانه‌های سیمان دیگر استان‌ها مانند فارس، خوزستان و اصفهان که در این زمان از سال ساخت و سازشان کمتر بود، تامین می‌شد.

او ادامه داد: امسال با توجه به افزایش هزینه حمل و نقل، آوردن سیمان از استان‌های دیگر به صرفه نیست.

کمبود سوخت و توقف تولید

مدیر کارخانه سیمان دشتستان  به کمبود گاز در کشور در آذر ماه اشاره کرد که باعث ایجاد وقفه در تولید سیمان شد.

حبیبیانی عنوان کرد: افزون بر این برخی کارخانه‌ها مانند کارخانه ما پیش از کمبود گاز تعمیرات سالانه داشتند که کمبود سوخت باعث شد دوره وقفه تولید، طولانی شود.

رونق ساخت و ساز و تقاضای بیشتر برای سیمان

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر گفت: اکنون روزانه دست کم ۴ هزار تن سیمان در استان تولید می‌شود، اما با توجه به اینکه اکنون به علت شرایط خوب جوی ساخت و ساز‌ها و اجرای طرح‌ها رونق دارند، این میزان پاسخگوی نیاز نیست.

مدیر کارخانه سیمان دشتستان هم اشاره کرد: به طور معمول تابستان هر سال کارخانه‌های سیمان استان بوشهر کلینکر ذخیره می‌کنند تا در نیمه دوم سال به سیمان تبدیل شود، اما امسال همه تولیدات تابستان در همین فصل مصرف شد و چیزی برای پاییز و زمستان باقی نماند.

حبیبیانی علت افزایش مصرف سیمان را در تابستان رونق گرفتن ساخت و ساز و تعریف شدن طرح‌های عمرانی عنوان کرد.

او گفت: سه کارخانه سیمان در استان داریم که توان تولید روزانه ۸ هزار تن را دارند، اما مصرف در استان به ۱۰ تا ۱۲ هزار تن رسیده است و حتی اگر کارخانه‌ها با ۱۰۰ درصد ظرفیت کار کنند، بازهم نمی‌توانند پاسخگوی نیاز باشند.

در همین حال رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر اعلام کرده است که از کارخانه ‎های استان خواسته شده بر اساس ظرفیت پروانه بهره‎‌برداری خود سیمان تولید کنند.

سید حسین حسینی گفت: ظرفیت کارخانه‏‌های سیمان دشتی و دشتستان هر کدام روزانه سه هزار تن است که قابلیت تولید بیشتر نیز دارند و کارخانه سیمان ساروج کنگان نیز ظرفیت تولید روزانه آن ۶ هزار تن است که از این میزان ۷۰ درصد کلینکر می باشد و ۳۰ درصد آن تبدیل به سیمان شود.

تولید و توزیع سیمان زیر ذره بین صمت

مدیر کارخانه سیمان دشتستان با اشاره به تولید روزانه ۲ هزار تن سیمان در این کارخانه، تاکید کرد: تولید و توزیع سیمان از این کارخانه با نظارت کامل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، فرمانداری دشتستان، استانداری و معاونت اقتصادی استانداری صورت می‌گیرد.

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر بیان کرد: سیمان تولید شده در کارخانه به هر ترتیب به فروش می‌رسد اگر قانونی فروخته شود که هیچ، اما اگر خارج از شبکه توزیع عرضه شود با متخلفان برخورد صورت می‌گیرد.

جمالی گفت: البته ما بازرس مقیم در کارخانه‌ها داریم که فهرست عاملان را در اختیار دارند و می‌توانند بررسی کنند که آیا سهمیه به دستشان رسیده است یا خیر؛ و اینکه آیا سهمیه را در شبکه مصرف واقعی عرضه کرده‌اند یا از راه‌های دیگر به فروش رسانده‌اند.

قیمت سیمان چند است؟

او درباره قیمت سیمان هم این طور توضیح داد: هر تن سیمان فله در کارخانه ۲۴۰ هزار تومان و هر تن سیمان پاکتی ۳۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان است و به این مبلغ باید هزینه حمل و سود مجاز عامل توزیع را هم اضافه کرد. با توجه به بعد مسافت میان کارخانه و محل توزیع هزینه حمل متفاوت است بنابراین قیمت سیمان در نقاط مختلف با هم فرق دارد.

بازار سیاه سیمان

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر هم تاکید کرد: به علت کمبودی که در استان وجود دارد ستاد تنظیم بازار کارخانه‌های استان را مکلف کرده تامین نیاز استان را در اولویت قرار دهند و بر همین اساس خروج این محصول از استان ممنوع شده است.

جمالی معتقد است: این کار باعث شده تا حدود بسیاری از عرضه خارج از شبکه سیمان جلوگیری شود.

در همین حال مدیر کارخانه سیمان دشتستان  گفت: اگر چه برای تامین نیاز استان بوشهر، خروج سیمان از استان ممنوع شده، اما اطلاعات ما از کف بازار نشان می‌دهد که سیمان از استان ما و استان‌های دیگر به نقاط مختلف فرستاده می‌شود.

حبیبیانی افزود: بازار سیاه سیمان، سود ۷۰ تا ۱۰۰ درصدی برای سودجویان دارد و باعث ایجاد نیاز کاذب و تقاضای تجاری در حوزه سیمان شده است.

کمبود سیمان  یعنی تولید و توزیع مشکل دارد

استاندار بوشهر در نشست ستاد تنظیم بازار استان بوشهر که یکشنبه تشکیل شد، بیان کرده است: نبود سیمان در استان بوشهر منجر به تعطیلی طرح‌‎های عمرانی شده و باید شرایطی فراهم شود تا کمبود سیمان برطرف شود.

عبدالکریم گراوند افزود: نبود سیمان منجر به نارضایتی بخش‌های مختلفی در استان شده این امر نشان می‌دهد ساز و کار تولید و توزیع این محصول مشکل دارد.

او بیان کرد: برای فعال سازی طرح‌های عمرانی باید تا روز چهارشنبه این هفته فهرست طرح‌های سیمان‌بر به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ارائه تا سیمان آن‌ها بر اساس اولویت تامین شود.

استاندار بوشهر گفت: دستگاه‏‌های نظارتی باید با متخلفان خط تولید و توزیع سیمان قاطعانه برخورد کنند.

گراوند ادامه داد: به هیچ وجه زیبنده نیست استاندار به دنبال تامین سیمان پروژه‌ها باشد در همین زمینه مدیران مسئول باید تلاش کنند تا نارضایتی مردم از نبود سیمان در کمترین زمان ممکن برطرف شود.

صادرات قطع شود ضرر می‌کنیم

مدیر کارخانه سیمان دشتستان همچنین بیان کرد: کارخانه‌های سیمان اگر صادرات نکنند ضرر می‌دهند. زیرا اکنون هزینه تولید سیمان با قیمتی که در کارخانه به فروش می‌رسد برابر است.

حبیبیانی افزود: الان ظرفیت صادرات وجود دارد و اگر کارخانه‌های سیمان نتوانند محصول صادر کنند، نمی‌توانند به تولید ادامه دهند. کارخانه ها برای خودشان برنامه صادرات دارند ما هم طبق برنامه بخشی از تولیداتمان را صادر می‌کردیم، اما در ۲ تا ۳ ماه اخیر، نتوانسته‌ایم برنامه صادراتمان را محقق کنیم به طوری که دو سوم تولیدمان را در داخل عرضه کرده‌ایم و علاوه بر این در مقطعی صادرات را ممنوع کردند.

او ادامه داد: محصول کارخانه ما به عراق و کویت صادر می‌شود، اما به طور کلی سیمان استان بوشهر به کشور‌های حوزه خلیج فارس، برخی کشور‌های آفریقایی و آسیای جنوبی صادر می‌شود.

مدیر کارخانه سیمان دشتستان افزود: سیمان ساروج کنگان هم که از اساس قرار بود بیشتر تولیدش کلینکر باشد و آن را صادر کند. ظرفیت این کارخانه برای تولید سیمان محدود است و به طور حتم اگر هم بخواهند نمی‌توانند بیش از ظرفیت تولید کنند.

در همین حال گراوند استاندار بوشهر نیز گفت: مدیریت ارشد استان مخالفتی با صادرات سیمان ندارد و تولیدکنندگان استانی در صورت تامین نیاز استان می‎ توانند تعهد صادراتی خود را اجرا کنند.

آیا کلینکر در کارخانه‌ها دپو می‌شود؟

مدیر کارخانه سیمان دشتستان بیان کرد: هر سال از انتهای سال تا پایان تعطیلات نوروزی تردد خودرو‌های سنگین در کشور محدود می‌شود که اگر امسال هم این برنامه اجرا شود می‌توان گفت که اوج مصرف سیمان پایان اسفند تمام می‌شود و با کاهش مصرف سیمان، تولیدات ذخیره خواهد شد.

حبیبیانی درباره مطرح شدن بحث دپوی کلینکر در کارخانه‌های سیمان استان هم گفت: کارخانه سیمان دشتستان و‌مند دشتی با توجه به اینکه از بودجه عقب هستند امکان ذخیره سازی کلینکر را ندارند باید سیمان تولید و به بازار عرضه کنند. ما اکنون فقط برای یک روز ذخیره داریم که البته تهدیدی برای کارخانه محسوب می‌شود و به طور معمول باید برای ۳ تا ۵ روز ذخیره داشته باشیم که تولید دچار وقفه نشود.

معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر هم عنوان کرد: قرار است کارخانه‌های سیمان در شرایط کنونی با تمام ظرفیت تولید کنند و حق ندارند سیمان یا کلینکر دپو کنند.

جمالی در همین حال گفت: شنیده‌هایی وجود داشت که همه کلینکر‌ها به سیمان تبدیل نمی‌شوند بر همین اساس قرار شده است که تعزیرات حکومتی و ادارات صمت شهرستان‌هایی که کارخانه سیمان در آن‌ها مستقر است گشت‌هایی برگزار کنند تا اگر مشخص شود میزان تولید و عرضه با هم مطابقت ندارند، با متخلفان برخورد شود.

سهمیه ۳۵ عامل توزیع سیمان قطع شد

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر در نشست ستاد تنظیم بازار که یکشنبه برگزار شد، اعلام کرد: سهمیه ۳۵ عامل توزیع سیمان که این محصول را کم یا گران عرضه کرده بودند، قطع شده است.

 سید حسین حسینی  بیان کرد: از زمان کمبود سیمان در استان بوشهر تاکنون سه هزار و ۷۵۰ فقره بازرسی از مرکز‌های عرضه در این استان انجام گرفته و ۱۰۳ فقره پرونده تخلف با عنوان گرانفروشی و عرضه خارج از شبکه، احتکار و امتناع از عرضه برای فروشندگان سیمان تشکیل شده ‌است.

رئیس سازمان صمت بوشهر افزود: از ابتدای بروز مشکل کمبود سیمان در این استان مراکز عرضه این مصالح ساختمانی ۱۰ میلیارد ریال جریمه شدند.

او گفت: هر عاملی که سیمان دریافت می‌‎کند باید سیمان تحویلی خود را در سامانه جامع انبار‌ها ثبت کند.

ادامه ساخت و سازها و اجرای طرح‌ها در انتظار بهبود وضع بازار سیمان است؛ بازاری که سر و سامان دادن به آن همتی چند جانبه از سوی تولیدکنندگان تا متولیان نظارت می خواهد.

انتهای پیام/ک

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.