سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس:

خودکفایی در تولید شکر مقدور است

پژمان با بیان اینکه در کشور دانه‌های روغنی و شکر در زمره محصولات اساسی به حساب می‌آیند، گفت: این پتانسیل را داریم که ۲.۶ تا ۲.۷ میلیون تن محصول شکر مورد نیاز کشور را تولید کرده و در این زمینه خودکفا شویم.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، حسین پژمان که در یک گردهمایی وبیناری به مناسبت روز مهندس برای اعضای سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی سخن می‌گفت، ضمن گرامیداشت این روز و تاکید بر اهمیت آن افزود: اولین ماموریت اصلی جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی جامعه است که در چهار کلید واژه تفسیر می‌شود.

او افزود: این سازمان برای حل چالش‌های پیش روی انجام ماموریت‌های اصلی و چهارگانه خود در بخش کشاورزی به یاری و کمک‌های علمی مهندسین کشاورزی نیازمند است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس بیان کرد: مهندسین کشاورزی بر اساس وظیفه شرعی، قانونی و اخلاقی به عنوان یک تحصیل کرده باید در تولید غذای کافی، باکیفیت، سالم، ارزان و قابل دسترس برای آحاد مختلف جامعه همسو با سیاست‌های جهاد کشاورزی برای تامین امنیت غذایی، همکاری کنند.

پژمان با تاکید بر اینکه امروزه در مبحث امنیت غذایی کیفیت غذا اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده و نقش مهندسین کشاورزی پر رنگ‌تر شده است، افزود: بخش عمده‌ای از آحاد جامعه به نقش غذا در سلامت انسان پی برده‌اند و به معایب و مشکلاتی که در تولید غذا با استفاده از انواع سموم و کود‌های شیمیایی می‌توانند ایجاد شود واقف هستند از این رو تقاضا برای استفاده از غذای سالم به عنوان یکی از خواسته‌های به حق مردم در سطح دنیا و در کشور فزونی یافته است.

او بیان کرد: کشور ما در حال حاضر در موضوع امنیت غذایی در بین کشور‌هایی است که ۸۳ درصد از انرژی مورد نیاز جامعه در کشور خودمان تولید می‌شود و این در حالی است که تنها چند کشور هستند که به این درجه از خود اتکایی در تولید محصولات غذایی رسیده‌اند که علت آن نیز در تنوع اقلیمی و اقتصاد کشاورزی ناشی از مزیت نسبی تولید است.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، هر کشوری متناسب با نوع اقلیم و آب و هوایی که دارد محصول خاصی را تولید می‌کند بر همین اساس در دنیا سه نظام تولید گندم بنیان، برنج بنیان و نظام تولید ذرت بنیان وجود دارد از این رو این محصولات، تولیدات اصلی هستند که زیر بنای زراعت را در کشور تشکیل می‌دهند و بقیه محصولات به تبعیت از این محصول‌های اصلی می‌توانند توسعه پیدا کنند.

پژمان به تبیین رویکرد جهاد کشاورزی در زمینه تولید چغندر قند به عنوان یک ضرورت پرداخت و گفت: رویکرد ما این است که کشت چغندر قند را از بهاره به پاییزه انتقال دهیم همان طور که در مناطق جنوبی فارس و در شهرستان‌هایی مثل داراب، زرین دشت، گراش، خنج، کازرون و ممسنی عملکرد‌های بسیار خوب حتی ۱۱۰ تن در هکتار حاصل شده از این رو حضور فارغ‌التحصیلان عملیاتی و کاربردی در این مزارع مثمر است.

به اعتقاد او کافی است یک دانش آموخته کشاورزی به عنوان مهندس کشاورزی برای یک بار در زندگی یک کشاورز مثمر ثمر واقع شود، قطعا کشاورز به آن مهندس اعتقاد پیدا خواهد کرد.

در تولید دانه‌های روغنی ۸۴ درصد به خارج از کشور وابسته هستیم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس به گروه دیگری از محصولات راهبردی به عنوان ضرورت حیاتی دیگر اشاره و بیان کرد: در تولید دانه‌های روغنی هنوز ۸۴ درصد به خارج از کشور وابسته هستیم به همین خاطر در چند سال اخیر در زمینه توسعه کاشت دانه‌های روغنی در استان فارس به خصوص کلزا تلاش ارزنده‌ای انجام شده است به طوری که در سال زراعی جاری قریب به ۱۲ هزار هکتار به کشت آن اختصاص دارد.

او افزود: سیاست جهاد کشاورزی ایجاد تنوع در کاشت دانه‌های روغنی است از این رو از مهندسان کشاورزی انتظار می‌رود در شناسایی مناطق مستعد، پهنه بندی منطقه‌های مناسب برای کشت دانه‌های روغنی جدید از جمله کاملینیا، بادام زمینی و از همه مهم‌تر سویا که هم کاربرد روغنی دارد و هم در تعلیف و تغذیه دام و طیور حائز اهمیت است به ما کمک کنند.

پژمان در تشریح کشاورزی دانش بنیان به عنوان دومین ماموریت اصلی جهاد کشاورزی تصریح کرد: کشاورزی دانش بنیان، کشاورزی هوشمند و پایدار است که با استفاده از این نوع کشاورزی می‌توانیم بهره وری از منابع را افزایش دهیم؛ اگر آب، خاک و منابع ژنتیکی را به عنوان سه منبع اصلی برای تامین غذا و بهره وری در بخش کشاورزی در نظر بگیریم با همین منابع محدود فارس می‌توانیم مواد غذایی را دو تا سه برابر آن چیزی که هم اکنون تولید می‌شود، تامین کنیم.

سرمایه گذاری باید در خدمت علم و دانش باشد

او با اشاره به کشاورزان نمونه استان و اختلاف در میزان عملکرد باغ‌ها و مزارع آنان اضافه کرد: تفاوت کشاورزی که نمونه می‌شود از استانی با کشاورز معمولی با دیگر کشاورزان طبیعتا در دو عامل است؛ یکی در بحث استفاده از علم و دانش و دیگری در تزریق سرمایه، که سرمایه باید در خدمت علم و دانش قرار بگیرد؛ از این رو کمک به گذر از کشاورزی سنتی به کشاورزی دانش بنیان و هوشمند ماموریت دیگری است که نیازمند مشارکت مهندسین کشاورزی است.

پژمان به ضرورت توانمند سازی ۲۸۰ هزار نفر بهره بردار استان فارس در قالب ذی نفعان بخش کشاورزی به عنوان سومین ماموریت اصلی جهاد کشاورزی اشاره کرد و افزود: بخش عمده‌ای از این افراد از نظر علمی و تحصیلات در مقاطع پایین‌تر از دیپلم هستند و اینجا وظیفه مهندسین کشاورزی است که در کنار این کشاورزان قرار بگیرند و آن اهدافی که در توسعه بخش کشاورزی مد نظر است محقق کنند.

این مقام مسئول چهارمین ماموریت سازمان جهاد کشاورزی را ایجاد رونق اقتصادی در بخش کشاورزی دانست و بیان کرد: تنها بخشی که توانست اقتصاد کشور را با وجود تحریم‌های شدیدی که وجود دارد روی پا نگاه دارد بخش کشاورزی بود و توانست رشد بیش از ۸ درصد را محقق کند که نشان دهنده ظرفیت‌هایی است که در بخش کشاورزی وجود دارد؛ این توانمندی‌ها با همراهی اعضای سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی افزایش خواهد یافت.

پژمان با یادآوری توانمندی مهندسین کشاورزی در کمک به تقابل با چالش‌های پیش روی ماموریت‌های سازمان خود تصریح کرد: تغییرات اقلیمی با امکان تاثیر بر بیش از ۴۵ درصد از محصولات کشاورزی از اصلی‌ترین مشکلاتی است که با آن مواجه‌ایم بنابراین با استفاده از تکنولوژی‌های جدید و توسعه تولید در محیط‌های کنترل شده، گلخانه‌ها و سایبان‌ها با کمک متخصیصن بخش کشاورزی می‌توانیم بر این اتفاق فائق شویم.

او به توسعه زنجیره‌های ارزش به عنوان راه کاری سودمند در حل چالش‌های سرمایه‌ای در بخش کشاورزی گریزی زد و گفت: با تلاش در راستای ایجاد زنجیره‌های ارزش قطعا کمک بسیار زیادی به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی خواهد شد که یکی از مهمترین محدودیت‌های موجود است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس از ورود مهندسین به حوزه‌های کشاورزی هوشمند مانند استفاده از سامانه‌های تمام خودکار در گلخانه‌های تمام هایتک که مدیریت عوامل محیطی، تغذیه، آفات و بیماری‌ها به صورت خودکار انجام می‌شود، استقبال کرد.

پژمان به استفاده از پهپاد‌ها به عنوان یکی از زمینه‌های کاری جدید در بخش کشاورزی اشاره و اظهار کرد: به کار گیری ربات‌های کارگر برای کاهش هزینه‌های تولید و رفع عوامل محدود کننده در توسعه کشاورزی تجاری، تاسیس شرکت‌های دانش بنیان برای استفاده در حوزه‌های بایو تکنولوژی، نانو تکنولوژی و کشت بافت به خصوص محصولاتی مثل خرما که جزو نیاز‌های اساسی است از حوزه‌های جدید اشتغال مهندسین کشاورزی است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.