سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

موج جهاد و خدمت در حاشیه شهر مشهد

گروه‌های مختلفی به حاشیه شهر مشهد می‌آیند و فقط یک نیت دارند. آن هم نشاندن یک لبخند بر لبان حاشیه‌نشینان است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، سال پیش، جمعی از جوانان تحصیلکرده دانشگاهی دور هم جمع شدند و آستین همت بالا زدند تا برای همشهریان گرفتار و تنگدست خود هر کاری از دست‌شان برمی‌آید بکنند.

 فکرش را هم نمی‌کردند تنها در این مدت، گستره فعالیت‌های نیکوکارانه آن‌ها به جایی برسد که امروز سرپرست جوان کانون با افتخار اعلام کند: «از صفر تا ۱۰۰ زندگیِ ۴۰۰ خانواده تحت پوشش این کانون را تأمین می‌کنیم».

در این ماه‌های سخت کرونایی، ادعای کمی نیست. وقتی خیلی‌ها به دشواری از پسِ تأمین مخارج خانواده خود برمی‌آیند، جمعی از جوانان که می‌توانند مثل همسالان خود پیگیر گرفتاری‌های شخصی خودشان باشند، دلسوز و دغدغه‌مند مردم هستند. آوازه نیک کانون از مرز‌های شهر گذشته و به پایتخت رسیده. سرپرست کانون خدمت رضوی «رویش»، رمز موفقیت این گروه نیکوکار را «شفافیت در عملکرد» و «کار علمی و کارشناسی» می‌داند.

در گفتگو با نوید سروآزاد، سرپرست کانون بیشتر با اقدامات همه‌جانبه این گروه جهادی آشنا می‌شویم:

ابتدا به صورت نامنظم برای جمع‌آوری و تهیه نیازمند‌های مردم اقدام می‌کردیم، ولی از ۳ سال پیش در قالب یک مرکز فرهنگی اجتماعی با عنوان «رویش» در منطقه قرقی در مسیر جاده سیمان به صورت جدی و مدون شروع به کار کردیم. کار را با احصاء آمار خانوار‌های بی‌بضاعت از طریق ائمه جماعت و معتمدین محله‌ای پیش بردیم.

۴۰۰ خانواده شناسایی شدند و اطلاعات آن‌ها منزل به منزل جمع‌آوری شد. در مرحله بعد، آن‌ها در سه دسته شامل خانواده‌های نیازمند تأمین اقلام اولیه و حیاتی زندگی، خانوار‌های بی‌سرپرست با چند فرزند و نیز خانواده‌های کم‌بضاعت با نیازمندی‌های معمول مثل تهیه جهیزیه و درمان بیماری دسته‌بندی شدند و خدمت‌رسانی به آن‌ها بر اساس سطح نیازمندی آن‌ها آغاز شد.

بیشتر بخوانید


پیش از هر اقدام و طراحی هر برنامه‌ای، از سه استاد جامعه‌شناسی، روانشناسی و معارف اسلامی اظهارنظر و مشورت گرفته می‌شود تا با الگوسازی و کار دقیق جلو برویم. همین طور در مسیر شناسایی خانواده‌ها از کمک یک گروه شامل روحانی، مددکار، روانشناس، معتمدین محل استفاده می‌کنیم و آن‌ها با حضور در منزل افراد و شنیدن ماجرای زندگی و دیدن سطح نیازمندی‌شان، آن‌ها را در سه دسته‌بندی  جای می‌دهند تا خدمات متناسب خودشان را دریافت کنند. دو کارشناس به صورت شبانه‌روزی در کانون مستقر هستند که هر ساعت به کمک نیاز داشته باشند، به خدمات لازم دسترسی پیدا کنند.

با راه‌اندازی یک کانال مجازی و عضو کردن جمعی از خیرین، ضمن در میان گذاشتن موضوعات و مشکلات ساکنان این مناطق با شهروندان، از نیکوکاران درخواست کمک می‌کنیم. در مسیر اجرای فعالیت‌ها، از لحظه دریافت کمک‌ها تا محل هزینه‌کرد برای نیازمندان را به صورت شفاف به سمع و نظر اعضاء می‌گذاریم. در سه ماهه نخست امسال ۴۳۴ میلیون تومان و در سه ماهه تابستان یک میلیارد و دو میلیون تومان کمک مردمی جمع‌آوری و صرف امورات محرومان کردیم.

برخی از کمک‌های به امور فرهنگی اختصاص پیدا می‌کند. به این ترتیب، کسانی که توان حضور در کتابسرای شهید سلیمانی مستقر در محل کانون را دارند، برای مطالعه و نگارش خلاصه کتاب‌ها با ما مشارکت می‌کنند و به این بهانه بسته معیشتی می‌گیرند. همچنین خانواده‌های تحت پوشش بر اساس نوبت‌، هر هفته غذای گرم دریافت می‌کنند؛ ما هفته‌ای ۵۰۰ پرس غذای گرم توزیع می‌کنیم.

۸ نانوایی در منطقه قرقی با ما قرارداد دارند و با کارت نان به مشمولین، بسته به نیازشان نان رایگان می‌دهند. اول هر ماه هم بسته‌های اقلام معیشتی شامل برنج، گوشت، ماکارانی، روغن، حبوبات، رب و سایر اقلام غذایی و به صورت هفتگی بسته میوه دریافت می‌کنند. در ایام و مناسبت‌های خاص بسته آجیل و شیرینی و میوه می‌گیرند.
 
 
ارائه خدمات بهداشتی به محرومان

علاوه، برای رفع نیاز‌های بهداشتی و درمانی، هر دو ماه یکبار هم یک تیم کامل پزشکی مستقر شده و از بیماران ویزیت به عمل می‌آید و داروی رایگان می‌گیرند و برای ادامه روند تکمیلی درمان با معرفی به یک نیکوکار عضو کانون، نسبت به رفع مشکل درمانی آن خانواده اقدام می‌شود. به علاوه، دو دندانپزشک به صورت ثابت، خدمات کاملاً رایگان به خانواده‌های ما ارائه می‌دهند.

ما در زمینه‌های مختلف از جمله مهمترین آن‌ها در حوزه درمان از تیم تخصصی پزشکی خدمت رضوی برای پایش و غربالگری و پیگیری درمان بیماران منطقه قرقی استفاده می‌کنیم. همچنین هر چند وقت یکبار خانواده‌های منطقه مشمول توزیع غذای متبرک شده و نیز از بسته‌های اقلام غذایی بهره‌مند می‌شوند.

از آنجایی که برای کمک به محرومان و گرفتاران گروه‌ها و خیریه‌های مختلف دست به کار هستند، ما تمرکز تلاش و فعالیت‌هایمان فارغ از مرتفع کردن نیازمندی‌های اولویه مردم است، توجه به رشد و رویش هدفمند کودکان است. از بردن بچه‌ها برای خرید کردن از فروشگاه‌ها گرفته تا پیگیری همه امور تحصیلی آن‌ها را پوشش می‌دهیم.
 
 
توجه گروه رویش به کودکان حاشیه شهر

به عنوان نمونه، امسال حدود ۵ هزار پک تحصیلی اعم از نیازمندی‌های نوشت‌افزار، لباس فرم مدرسه، تغذیه میان وعده  تهیه و توزیع کردیم تا قبل کرونا، کلاس‌های آموزشی کمک‌درسی و غیردرسی مثل خلاقیت، نقاشی، اریگامی و امثالهم داشتیم. در اعیاد و مناسبت‌های بزرگ ملی و مذهبی مثل عید فطر و عید قربان و یا نوروز و شب یلدا توزیع اسباب بازی و مراسم خاص داریم تا در ذهن بچه‌ها به شیرینی باقی بماند.

بسته به نیاز، مسائل حقوقی و مشکلات روانشناسی خانواده‌ها و بچه‌ها پیگیری می‌شوند. برای دختران و پسران محروم تحت پوشش کانون، جهیزیه تهیه می‌شود و از ابتدای امسال ۷۰ سری جهیزیه با ۵ قلم کالای اساسی زندگی خریداری شده و زوجین جوان به خانه بخت رفتند. همین طور در صورت نیاز خانواده‌ها، یک ماه به تولد نوزادان، با تهیه سیسمونی کودک از مادران حمایت می‌کنیم.
 
کمک در پرداخت معوقات اجاره خانه نیازمندان

پرداخت معوقات اجاره خانه‌ها و نیز تسویه حساب دفتری نیازمندان از دیگر اقدامات حمایتی این کانون است. یکی از طرح‌های ویژه کانون برای خانواده‌های بسیار آبرومند که پیش از شیوع کرونا از تمکن مالی خوبی برخوردار بودند و حالا گرفتار شدند، صدور و توزیع بن خرید  با هدف  تهیه اقلام مورد نیاز به‌دست خودشان است. به علاوه، در ماه‌های همه‌گیری کرونا، به صورت مرتب ماسک با کیفیت و مواد ضدعفونی دست و محیط در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد.

یادمان باشد، آوایی از همین نزدیکی‌ها ما را می‌خواند. شاید فردا مثل امروز نباشیم. دستی را بگیریم تا یک روز دست‌مان را بگیرند. «رویش» برای من و رفقایم گاه حج است و گاه زیارت حرم منور رضوی. راه را باید رفت؛ راه خدمت، راه جهاد، راه مواسات، جهاد با فقر که زمینه‌ساز خیلی از معاصی است. هرچند راه سخت است، ولی خدمت شیرین است.
 
منبع: تسنیم
 
انتهای پیام//م.م
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.