سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از مهرآباد تا جماران (۴)؛

وقتی ژنرال ۴ ستاره آمریکایی فرار را بر قرار ترجیح می‌دهد

در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بد نیست که به مهم‌ترین اتفاقات هر روز نگاهی بیندازیم.

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان , آغاز انقلاب تاریخی کشورمان با اعتراضات امام خمینی و دیگر علمای دینی به رفتار‌های خلاف دین دستگاه حکومتی از سال ۱۳۴۱ بود. در سال ۱۳۴۲ امام خمینی در پی اعتراضات تند به حکومت در روز عاشورا و در مدرسه فیضیه قم بازداشت شد؛ بازداشتی که منجر به تغییر حکومت ایران در پانزده سال بعد شد. در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بد نیست که به مهم‌‎ترین اتفاقات هر روز نگاهی بیندازیم.

در روز ۱۵ بهمن سال ۱۳۵۷ و پس از پیشنهاد روز قبل شورای انقلاب مبنی بر نخست وزیری مهدی بازرگان، حال این شورا برای گرفتن جواب از او تشکیل جلسه داده بود. بازرگان درباره این جلسه گفته است که ابتدا پس از تشکر  از حسن ظن آقایان، گفتم «اگر بنده را نامزد نخست وزیری نمایید با علم و اطلاع از افکار و اخلاق و سوابقم خواهد بود... همه می‌دانید که من معتقد به دموکراسی، مشورت و اعتقاد به دیگران هستم و از تندی و تعجیل پرهیز دارم و علاقمند به مطالعه و علم تدریجی هستم. حال اگر با این سوابق و شرایط قبولم دارید، پیشنهاد فرمایید.» عکس‌العمل مثبت یا منفی در مجلس ندیدم. سکوت و قبولی و اصرار مجدد آقایانِ روحانی عضوِ شورا و امام در برابر شرایط و اتمام حجت من باعث تعجبم شد و انتظار آن را نداشتم.

در این روز بسیاری از کارکنان نخست وزیری استعفا کردند و بسیاری از وزرا و کارمندان عالی رتبه دولت هم به جرم فساد به دست نیروهای انقلابی بازداشت شدند؛ همچنین همافران نیروی هوایی ارتش در بهبهان به طرفداری از امام خمینی (ره) دست به راهپیمایی زده و بسیاری از افسران پایگاه هوایی همدان در این پایگاه بازداشت و زندانی شدند. در مقابل هم خانواده‌های  همافران و درجه‌داران بازداشتی، با تجمع در دادگستری به عنوان اعتراض به دستگیری آنها، خواهان آزادی این همافران شدند.

در آبادان هزاران نفر از مردم با راهپیمایی خود خواهان برپایی حکومت الهی به رهبری امام خمینی(ره) شدند. در ایذه هم جامعه روحانیون بختیاری در اطلاعیه ای خواستار استعفای شاپور بختیار شد. در اهواز نیز دانشجویان دانشگاه جندی شاپور در بیانیه ای خواستار انحلال گارد شاهنشاهی و محاکمه و مجازات رئیس آن شدند. در دزفول تظاهرات گسترده ای با شرکت  ۵۰۰هزار نفر در مسجد امام خمینی و گورستان این شهر برگزار شد.

در‌های مذاکره با آیت‌الله خمینی همچنان باز است

در این روز آیت‌الله سید محمد باقر صدر با ارسال نامه‌ای برای حضرت امام خمینی (ره)، از مبارزات ملت ایران حمایت کرد و به مناسبت ورود حضرت امام به ایران، از سوی آیت‌الله مرعشی نجفی تلگرافی برای ایشان ارسال شد. ناگفته نماند که برخی از نمایندگان مجلس که از سمت خود استعفا داده بودند با امام خمینی (ره) دیدار کردند.

امام خمینی (ره) در سخنرانی درباره سیاست‌های خود گفتند که تمام اتباع خارجی در ایران به صورت آزاد زندگی می‌کنند. ما برای اقلیت‌های مذهبی احترام قائل هستیم. نظر من راجع به رادیو و تلویزیون و مطبوعات این است که در خدمت مردم باشند و دولت‌ها حق هیچ نظارتی بر آنها ندارند. ایشان همچنین جوانان را به ادامه تظاهرات دعوت کردند.

شاپور بختیار  هم اعلام کرد: «در‌های مذاکره با آیت‌الله خمینی همچنان باز است. جمهوری اسلامی برای من مجهول است. وی افزود که من نه با شاه و نه با امام خمینی سازش نمی‌کنم و اجازه تشکیل دولت موقت را به او (امام خمینی) نمی‌دهم».

بغداد با اعزام هیأتی به عربستان، به بررسی اوضاع ایران و منطقه پرداخت

رادیو عدن در در روز ۱۵ بهمن سال ۱۳۵۷ اعلام کرد که وزرای خارجه آمریکا و انگلیس طی دیدار دیوید اوئن از آمریکا، در مورد اوضاع ایران به گفت‌وگو نشستند. بغداد نیز با اعزام هیأتی به عربستان، به بررسی اوضاع ایران و منطقه پرداخت.

بر اساس خاطرات منتشرشده از جیمی کارتر، سایروس ونس و برژینسکی، ژنرال هایزر بدون اطلاع مقامات ایرانی به ایران آمده است و کار اصلی وی ارزیابی ایران از نزدیک بوده تا ببینند آمریکا باید چه‌کار کند. یکی از سناریو‌های مطرح آن زمان برای آمریکایی‌ها که بیش از همه برژینسکی بر آن تأکید داشت، کودتا بود.

ژنرال هایزر، فرستاده ویژه آمریکا به ایران، با اتمام مأموریت حساس خود و مذاکرات مکرر با مقامات ایرانی، عازم آمریکا شد. سخنگوی وزرات خارجه آمریکا گفت: هایزر سعی کرد تا نظامیان ایران از بختیار حمایت کنند. وی به این علت ایران را ترک کرد که اقامت وی به احساسات ضد آمریکایی در ایران دامن می‌زد. ّ۱۴ دی ۵۷ بود که ژنرال ۴ستاره آمریکایی از طرف دولت آمریکا بدون اطلاع مسئولان رژیم پهلوی و حتی شاه به تهران آمد؛ اما در آخر مجبور به فرار شد.

بنا به گزارش دولت آمریکا، در این روز ایران به علت کمبود مالی در اثر از دست دادن فروش نفت، قرارداد ده میلیارد دلاری خرید اسلحه از آمریکا را لغو کرد. گفتنی است، چون آمریکا نظام سلطنتی ایران را در خطر می‌دید، فروش این سلاح‌ها، از جمله چندین فروند آواکس را به مصلحت خویش نمی‌دید؛ لذا یکی از مأموریت‌های هایزر، بر هم زدن این قرارداد به نحوی بود که آمریکا متضرر نشود. 

خبرگزاری فرانسه هم نوشت: آیت‌الله شریعتمداری اظهار داشته که اختلاف جزئی بین آیات عظام با مذاکره مرتفع خواهد شد. یک خبرگزاری ژاپنی هم گزارش داد که یک نماینده از سوی امام خمینی (ره)، با لئونید برژنف رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق ملاقات و گفت‌وگو کرده است. در آخرین ساعات روز پانزدهم بهمن ماه ۵۷ دو تن از وزرای سابق به نام‌های عبدالمجید مجیدی و هوشنگ نهاوندی، توسط فرمانداری نظامی بازداشت شدند. 

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.