سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هنگام تماشای زیبایی‌ها در مغز انسان چه اتفاقی می‌افتد؟

وقتی آثار هنری زیبایی می‌بینیم مسیری در مغز ما فعال می‌شود که مربوط به پاداش ثانویه است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانی که ما چیز زیبایی را می‌بینیم چه اتفاقی در مغز ما می‌افتد؟ این سوالی است که برای سال‌ها محققان حوزه مطالعات مغزی و نوروساینس در پی پاسخ دادن به آن بودند، اما جواب روشنی به دست نیامده بود. حالا در یکی از آخرین بررسی‌ها متخصصان به مرور ۴۹ مطالعه در این حوزه پرداخته و متوجه شده‌اند نحوه پاسخ دادن مغز ما به زیبایی‌ها همیشه یکسان نیست و در واقع دو مسیر متفاوت در مغز ما برای دو گروه از چیز‌های زیبا وجود دارد.

۲ مسیر متفاوت در بخش پیشانی
طبق بررسی این محققان، مغز ما دو مسیر متفاوت برای پاسخ دادن به چیز‌های زیبا در اختیار دارد؛ مسیری مخصوص چهره‌های زیبا و مسیری مخصوص سایر چیز‌های زیبا مانند نقاشی، مجسمه و آثار هنری زیبا. این دو مسیر هر چند هر دو در منطقه پیشانی مغز قرار دارند، اما متمایز از همدیگر هستند.

اما تمایز این دو مسیر چه اهمیتی دارد؟ مسیری که به وقت دیدن چهره‌های زیبا در مغز ما فعال می‌شود، همان مسیری است که وقتی غذا می‌خوریم، فعال می‌شود. مسیری که متخصصان آن را مسیر پاداش اولیه در نظر می‌گیرند. بر این مبنا دیدن چهره‌های زیبا می‌تواند از جهاتی برای ما به اندازه خوردن غذا پاداش‌دهنده محسوب شود.

اما در مقابل وقتی آثار هنری زیبایی می‌بینیم مسیری در مغز ما فعال می‌شود که مربوط به پاداش ثانویه است. مواردی پاداش ثانویه محسوب می‌شوند که ما در زندگی یاد گرفته‌ایم از آن‌ها لذت ببریم و خودشان برای ما پاداش محسوب نمی‌شده‌اند. معروف‌ترین پاداش ثانویه در زندگی پول است و در واقع تماشای یک نقاشی زیبا برای ما مشابه دریافت پول پاداش‌دهنده است.


بیشتر بخوانید

نکته‌ای قابل تامل برای والدین
هر چند مطالعات در این حوزه و با توجه به این دسته‌بندی در مراحل اولیه است، اما شاید بتوانیم در همین مرحله یک نکته کاربردی از این مطالعات استخراج کنیم. اگر والد هستید و می‌خواهید فرزندتان را بابت کاری تشویق کنید، ببینید دوست دارید مسیر پاداش اولیه را در مغز او فعال کنید یا مسیر پاداش ثانویه را؟ توجه داشته باشید که لبخند زدن و نمایش چهره‌ای زیبا و دلپذیر بر مبنای این مطالعه می‌تواند مسیر پاداش اولیه را در مغز فرزند شما فعال کند و دادن هدیه و جایزه مسیر پاداش ثانویه را فعال خواهد کرد.
این مطالعه در نشریه Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience منتشر شده است.

منبع: روزنامه خراسان

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.