سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تراژدی صندلی‌های خالی دانشگاهی و جوانانی که سراب اشتغال می‌بینند

هرساله شمار صندلی‌های دانشگاه‌ها که بسیار کم متقاضی شده اند، افزایش می‌یابد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها معضلی با عمری به درازای دو دهه، امری که تاکنون لاینحل مانده و نتیجه سیاست‌های نابخردانه در توسعه کمی دانشگاه‌ها و واحد‌های دانشگاهی بود.

امری که عده‌ کثیری را در منجلاب بیکاری فرو برد. صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها معضلی بود که در دهه ۸۰ از آن پرده برداری شد، اما زمینه‌چینی‌های آن از سال‌های قبل شروع شده بود. سال‌هایی که دانشجو فله‌ای جذب دانشگاه‌ها می‌شد بدون توجه به بازار کار و آینده‌ای به شدت مبهم که در انتظار جویندگان علم و آینده بود. معضلی که به زخمی کهنه تبدیل شد، اما هنوز هم دانشگاه‌ها در حال قربانی گرفتن هستند که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد.

بسیاری از متخصصان امر، دلایل بروز این پدیده نامیمون را افزایش بیش از حد مراکز دانشگاهی، تغییر ترکیب جمعیتی، وضعیت بازار کار و اشتغال، کاهش میل جوانان برای رفتن به دانشگاه و توجه نکردن به نیاز‌های جامعه و داوطلبان در رشته‌های تحصیلی عنوان کرده اند. محمد فرهادی وزیر علوم سال‌ ۹۵ در این باره گفته بود: ضوابط گسترش موسسات آموزش عالی اینطور تعیین شده بود که در هر ۳۰ کیلومتر شعبه جدید ایجاد شود! اما در برخی موارد در پنج کیلومتر فاصله نیز شعبه ایجاد شده است.

بر اساس آمار‌ کنکور‌ سال‌های گذشته تعداد متقاضیان کنکور و مهمتر از همه تعداد داوطلبانی که نهایتا به دانشگاه‌ها وارد می‌شوند آماری در خور توجه است. بسیاری از داوطلبان کنکوری با قبولی در کنکور با توجه به اینکه در رشته‌ای با آینده شغلی پذیرش نخواهند شد حتی اقدام به انتخاب رشته نمی‌کنند. شاهد این مدعا نیز قبولی نهایی ۱۳ درصدی از بین یک میلیون و ۳۰۰ هزار داوطلب کنکور سراسری ۹۹، قبولی ۲۲ درصدی کارشناسی ارشد و ۷ درصدی در دکتری است.

آماری قابل توجه نشان می‌دهد دیگر صرف قبول شدن در یک رشته ملاک ادامه تحصیل در دانشگاه نیست و داوطلبان حاضر نیستند در رشته‌هایی که بازار کار و آینده‌ای ندارد عمر خود را تلف کنند.

آمار‌های سازمان سنجش هم نشان می‌دهد بیش از ۵۰ درصد افرادی که امسال کنکور داده‌اند، انتخاب رشته نکرده‌اند. سال ۹۷ بیش از ۶۰ درصد و در سال ۹۸ بیش از ۵۴ درصد داوطلبان اقدام به انتخاب رشته کردند، اما امسال این آمار به ۴۶ درصد رسید، اما با وجود اذعان مسئولان به وجود صندلی‌های خالی و لزوم چاره اندیشی برای رفع آن اقدامی که هر ساله انجام می‌شود تکمیل ظرفیت است.

استدلال وزارت علوم برای پُرکردن صندلی‌های خالی

علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت و گو با خبرنگار حوزه دانشگاهی، درباره چرایی برگزاری تکمیل ظرفیت در برخی آزمون‌های سال ۹۹ برای پُر کردن صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها، اظهار کرد: در این زمینه باید دو مسئله را از هم جدا کرد. یک بحث دانشگاه‌های دولتی هستند که دانشجو در آن‌ها رایگان تحصیل می‌کند و یک بحث دیگر دانشگاه‌های شهریه پرداز مثل دانشگاه آزاد، علمی- کاربردی و پیام نور هستند که دانشجو برای تصاحب صندلی‌های این دانشگاه‌ها باید شهریه پرداخت کند.

معاون آموزشی وزارت علوم در ادامه گفت: برگزاری تکمیل ظرفیت در صندلی‌های خالی بر اساس عرضه و تقاضا است. اگر داوطلب متقاضی این است که در رشته‌هایی آموزشی ببیند و پول آن را بپردازد نباید مانع آن شویم. وقتی فردی علاقه دارد در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تحصیل کند باید راه برایش باز باشد. مسیر ورود دانشجو به رشته مورد علاقه نباید مسدود باشد، زیرا این دانشجویان بر اساس قوائد و قوانین و پرداخت هزینه ثبت نام می‌خواهند تحصیل کنند.

خاکی صدیق با اشاره به اینکه نمی‌خواهیم جلوی برگزاری دوره‌های تکمیل ظرفیت را بگیریم، بیان کرد: در دانشگاه دولتی که دولت هزینه کلاس‌های آن را می‌پردازد، وزارت علوم جذب دانشجو را باید بر اساس احساس نیاز انجام دهد، اما وقتی موسسات غیر دولتی شامل دانشگاه آزاد و پیام نور این دوره‌ها را برگزار می‌کنند و دانشجو هم تمایل به تحصیل در آن‌ها دارد، این رشته ارائه می‌شود. در این صورت هزینه برگزاری دوره را خود دانشجو پرداخت می‌کند و باری برای دولت و وزارت علوم محسوب نمی‌شود.

او در ادامه توضیح داد: در مواقعی که یک واحد دانشگاهی دوره‌هایی را برگزار می‌کند که فاقد کیفیت است جلوی آن را می‌گیریم، اما در صورت کلی برگزاری این دوره‌ها مشکلی ندارد.

تنفس مصنوعی وزارت علوم به دانشگاه‌های شهریه پرداز

آمار‌ها می‌گویند بیش از ۵۰ درصد جویندگان کار را فارغ‌التحصیل دانشگاهی می‌داند و می‌گوید به طور میانگین تنها امکان جذب ۲۰ درصد از آن‌ها به بازار کار وجود دارد و معضل بزرگتر آنکه روز به روز به تعداد بیکاران فارغ التحصیل اضافه می‌شود بدون آنکه مهارت‌های لازم برای ورود به بازار کار آموزش داده شود.

بیشترین ضربه صندلی‌های خالی به دانشجویانی وارد می‌شود که در نهایت بیکار خواهند ماند، اما در مقابل علاوه بر لغو پذیرش دانشجو در رشته‌های بدون متقاضی تبلیغات پذیرش بدون کنکور در دانشگاه‌های مختلف امری رایج در بیلبورد‌های شهر شده و مختص یک فصل از سال نبوده و همیشه شاهد این امر هستیم؛ دانشگاه‌های مختلف با طرح‌های مختلف درصدد کسب دانشجویان جدید هستند تا منابع مالی جدیدی برای خود ایجاد کنند.

در واقع باید گفت دیگر راه رسیدن به دانشگاه کنکور نیست و این پدرِ فرتوت با گذشت نیم قرن از برگزاری از نفس افتاده و اکنون جای خود را به پول داده است و تنها می‌توان با پرداخت پول برکرسی دانشگاه‌ها تکیه زد و وزارت علوم هم به اذعان معاونش قرار نیست جلوی آن‌ها را بگیرد، چون پولش را خودشان می‌پردازند. در واقع آموزش عالی کشور درصدد است با استفاده از این روش‌ها و با تنفس‌های مصنوعی بر پیکر بی جان دانشگاه‌های شهریه پرداز سراب اشتغال برای جوانان ایجاد کند سرابی که آن‌ها را تا آخر عمر غرق در معضلات آن خواهد کرد. با این وجود باید منتظر ماند و دید که تا چه زمانی باید منتظر برگزاری این چرخه معیوب در کشور بود و تا کی قرار است ماشین تولید مدرک به دستانِ بیکار کار کند و بیرق علم بیش از این در کشور رنگ ببازد.

انتهای پیام/

برچسب ها: صندلی خالی ، دانشگاه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
جوان
۱۹:۴۶ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
بجای اینکه وقتتون بی ثمربه دانشگاه صرف کنیدبریدآموزشگاه فنی وحرفه ایی یه مدرک مناسب علاقه تون بگیریدتاواردبازارکاربشید؟
دولت دیگه دنبال فربه شدن وجذب نیروی جدیدنیست همه سازمان ها بزودی واگذاروخصوصی میشه وسازمانهای خصوصی وشرکتی نیروهای دارای مهارت وسابقه ی کاری مرتبط میخان.
مهران
۱۸:۳۹ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
زیر ساخت های کشور ضعیفه برای همین بیکار زیاد وجود داره
محمد
۱۸:۲۳ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
ایشالا همه چیز درست میشه
دلسوز
۱۷:۰۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
پول لعنت به پول و بی پولی و بی تدبیری مسولین
محمد
۱۶:۵۹ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
عجب تدبیری شده
من خودم دانشجو هستم دیگه امیدی به اینده ندارم
ناشناس
۱۶:۵۲ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
کشور ما به کسانی نیاز داره که مهارت های عملی داشته باشند نه فقط مدرک لسانس و ارشد و.. بنظرم بسیاری از این دانشگاههای خالی باید تبدیل به هنرستان فنی و حرفه ای و کارگاه تولیدی بشه.و بچه ها در همون دانشگاه مشغول کار بشن و کم کم مستقل کار کنند
ناشناس
۱۶:۳۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
اگر میخواهید تعداد دانشجو دانشگاه زیاد بشه، کلاس ها رو غیرحضوری کنید !
با این کار دانشجو هم میتونه درس بخونه و هم کار کنه و........
حتی بعد از کرونا هم کلاس های آنلاین دانشگاه ها بر قرار باشه و اینکه بعد از کرونا به دوران غار نشینی ( کلاس های حضوری ) بر نگردیم ...
من خودم اگر دانشگاه ها غیر حضوری باشه شاید تا دکترا هم ادامه تحصیل بدم ، چون با کلاس های آنلاین من به همه کارام میرسم و هم درس می خونم........
اگر کلاس های آنلاین دانشگاه ها بر قرار باشه حتی بیشتر اونایی که متاهل هم هستن و حتی خیلی سن بالاها هم ادامه تحصیل میدن و.........
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
خب که‌ چی
چیکار کنیم؟
دانشگاه نریم؟
علی
۱۵:۵۹ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
کاش منم مثل خیلیا از همون سنی که دیپلم گرفتم دنبال کار میرفتم و این همه دانشگاه نمیرفتم،الان همون هم سن و سالام که با دیپلم رفتن سرکار اون موقع که اوضاع بهتر بود،الان ازدواج کردن و ماشین و زندگی و...ولی من سنم رفته بالا و دیگه خیلی جاها نمیتونم استخدام بشم...لیسانس گرفتم با هزار جور سختی و مشکلات مالی ولی دیگه کار نیست انگار هرجا میرم،هر روز افسوس میخورم که چرا به جای درس خوندن الکی و وقت تلف کردن نرفتم دنبال کار قبلا که اوضاع بهتر بود...
ناشناس
۱۴:۱۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
نصف صندلی های دانشگاه ها اضافی است پول نیست که خرج دانشگاه بشه خوبه تبدیل به واحد تولیدی بشند ما هم بیام کار کنیم
ناشناس
۱۳:۵۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
من بعد لیسانس میرم سربازی
ناشناس
۱۸:۱۳ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
کار خوبی میکنی
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
والا جدیدا یاد گرفتن طرف با دیپلم میره میشه چایی ریز اداره بعد میره لیسانس میگیره استخدام میشه و میشه کارمند.معلومه نباید کار برای اونهایی که سر وقت فارغ التحصیل شدن باشه
حامد
۱۳:۱۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
واقعا چرا زودتر اقدامی نمیشه؟
البته دانشجویان رو جز آمار بیکاران محسوب نمیکنن ولی در نهایت اکثرا میرن دنبال مشاغل آزاد و غیر مرتبط با درسی که خوندن
من ۹ سال پیش لیسانس کشاورزی دانشگاه آزاد گرفتم الان مسافرکشی میکنم و پول ندارم حتی ماشینمو تعمیر کنم...هنوزم دنبال کار مناسب میگردم بعد از ۹ سال ولی گشتم نبود شمام نگرد که نیست.
ناشناس
۱۳:۰۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
درس خوندیم که بر اساس چیزی که یاد گرفتیم کار کنیم نه کاری که اصلا بهش علاقه نداریم و تخصص نداریم!
نوبت به نسل ما رسید دیگه کار نمونده و الان میگن خودتون شرکت دانش بنیان تاسیس کنید نوآوری کنید و مخترع باشید به همین سادگی
معلومه که کسی به فکر جوونا نیست و البته که آدم شکم سیر از حال آدم گرسنه بی خبر هست.
ممد
۱۳:۰۱ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
واقعا درک و دریافت من از دانشگاه که هنوز پیش دانشگاهی ام اینه . به جز پزشکی و دندون و رشته های پیرا پزشکی . هیچ امیدی به رفتن برای دانشگاه ندارم . نه من بلکه تمام همکلاسی های من همین دریافت رو دارن .
امیدوارم بقیه اینطور نباشن
روشنایی
۱۲:۲۵ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
برای فارغ التحصیل باسواد و ساعی همیشه کار هست اصلا نباید انتطار داشته باشید روال قبل ادامه پیدا کند که یک مدرک بگیرید و پشت میز نشینی کنید این سیستم برای همه وجود نداره باید کار آفرینی تو تخصص خودتون داشته باشبدالان در ترکیه علیرغم آب فراوان فارغ التحصیلان دانشگاهی بشدت تولید گلخانه ای محصولات کشاورزی رو توسعه دادن و بازار های اروپایی و عربی رو قبضه کردن یا مهارت های دیگه دوستان اینکه بنشینید بخواهید دولت بهتون کار بده این امر منتفی ه چون بچه های مسؤلان از شما ارجح ترن پس بشما نمیرسه
ناشناس
۱۵:۵۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
چی میگی بابا؟ کارآفرینی ؟
هرکسی تخصصی داره و همون هم یک تخصصه !
هیچ کجای دنیا این رسم نیست که اینجا رسمه
تقصر همه از مردمه! و همه صورت مساله رو پاک میکنن
که یک کشور با این همه ثروت بعد نزدیک به نیم قرن! هیچ گوهی نخورده و هیچ زیرساخت و صنعتی ایجاد نکرده که بدبختهای فلک زده برن کار کنن و تخصصشون رو اونجا نشون بدن!
ناشناس
۱۱:۵۰ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
30 سالم شد مهندسی آی تی دارم بیکارم به هر دری میزنم کار گیرم نمیاد مگر اینکه پارتی داشته باشی
من جوون نا امید و افسرده شدم نه میتونم ازدواج کنم نه زندگی
دردم به کی بگم؟!!!!! خدایا ازشون نگذر
ناشناس
۱۱:۰۵ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
ماهاعمرمون روتلف کردیم درس خوندیم حالا نتیجه اش شده یه فردافسرده من درس خوندم هزینه کردم وقت گذاشتم که خونه نشین شم کاش بجای اینهمه دانشگاه شغل بود که بهمون یادبدن وبعدهم کارمیکردیم مثل رشتهای پزشکی که بعددانشگاه متناسب بارشته کاردارن
ناشناس
۱۰:۰۳ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
30 سالمه لیسانس مهندسی برق ولی بیکارم هنوز،هیچ جا نتونستم استخدام شم،بارها آزمون های استخدامی مختلف شرکت کردم ولی انقدر متقاضی زیاده که شانس قبولی خیلی کمه،الان مجبورم برم جایی کار کنم که بیشتر همکارام بی سوادن
با کمترین حقوق و به صورت روزمزد،۲سالم خدمت سربازی لب مرز رفتم،یعنی تو این کشور به این بزرگی و با این همه منابع برای منه نوعی کار مناسب پیدا نمیشه؟
حق من نیست بالاخره بتونم ازدواج کنم و ماشین بخرم؟
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
دانشگاه بجز رشته پزشکی فقط وقت تلف کردنه. خانواده ها اینو درک کنند واقعا اگر بچه هاشون توانایی پزشکی ندارند اجازه ندن برن دانشگاه. بچه ها رو بفرستن دنبال مهارت تو بازار. اینو بعنوان یک کسی که این مسیر رو رفته می گم. مهارت فرزند شما براحتی در کشورهای دیگه متقاضی خواهد داشت ولی مدرک خیر.
ناشناس
۰۹:۳۱ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
هیچی یاد نمیده دانشگاه
ناشناس
۰۸:۵۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
زندگي مارو تباه كردن با رشته اي كه مشاورهاو بعضي معلم ها توصيه مي‌كردن حالا حتي تواستخدامي ها سالي يك نفر بيشتر پذيرش نداره بخصصوص رشته زيست شناسي
غفار
۰۸:۵۱ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
خبرفوری "
آمریکابایدبخاطرحمله به افغانستان نابودبشه "
مهدی
۰۸:۱۷ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
وقتی با صدای بلند جار میزنید که تعداد دانشجویان نسبت به قبل از انقلاب ۷۰۰۰ برابر شده وقتی فقط به فکر کمیت هستین و ادعاتون میشه تعداد دانشجوهای ایران سه برابر چین و ژاپن‌و امریکا و اروپاس نتیجه اش میشه این.کو بازار کار؟کو کیفیت؟کو بازخورد این همه دانشجو در بازار و تولید و افزایش تولید ناخالص داخلی و افزایش بهره وری و صادرات و کسب جایزه نوبل.کو؟
پیمان اشراقی
۰۸:۱۲ ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
سلام ،

اگر هفتاد بار بمیرم و هفتاد بار زنده شوم و هفتاد بار این راه را ادامه دهم ،
باز هم دوست دارم در این کلاس بنشینم .