سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کارگران ساختمانی در تنگنای بیکاری و کرونا

 کارگران ساختمانی یاکارگران فصلی از جمله اقشار کم درآمد و ضعیف هستند که با توجه به رکود ساخت و ساز و فصل سرما در تنگنای بیکاری و کرونا با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران  جوان از تبریز،فصلی بودن کار، رکود ساخت و ساز، سرما و شیوع کرونا دست در دست هم داده اند تا نفس تنگ کارگران ساختمانی را تنگ‌تر کنند و در این میان ناشتاخته ماندن نیز باعث شده است تا از هر حمایتی ولو معیشت کرونایی نیز محروم بمانند.

کارگران فصلی در تبریز و دیگر شهر‌های آذربایجان شرقی با مشکلات عدیده ای، چون کاهش روز‌های کار به دو سه روز در هفته به دلیل به حداقل رسیدن ساخت و ساز در نیمه دوم سال، ناهمخوانی سهم بیمه استان با تعداد کارگران و عدم برخورداری از مکانی گرم برای انتظار در ساعات اولیه صبح در فصول سرد سال مواجه هستند.

بر اساس آمار موجود سهمیه آذربایجان شرقی از بیمه کارگری کشور تنها۳۰ درصد از کارگران فصلی (ساختمانی) این استان را شامل می‌شود و ۷۰ درصد بقیه باید در انتظار رسیدن نوبت برای بهره مندی از مزایای بیمه کارگری در سال‌های آتی به انتظار بنشینند؛ اتفاقی که آنان با تجربه زیسته ناشی از قطع یا کاهش شدید بیمه صنوف دیگر از قبیل قالیبافان، نگران تکرار آن در مورد صنف خود هستند؛ آنان دغدغه دارند که مبادا همین آب باریکه بیمه کارگران فصلی نیز در سال‌های آینده با استدلال‌هایی همچون کمبود منابع مالی برچیده شود و دست آنان از سفره بیمه خالی بماند.

بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه کار، از دیگر دغدغه‌های کارگران ساختمانی است که دشواری‌های زندگی برای این قشر را دوچندان می‌کند؛ آنان با اشاره به ۳۰ ساله بودن قانون بازنشستگی در کشور می‌گویند هر چند سازمان تامین اجتماعی استدلال می‌کند که کارگران فصلی همه ایام سال را کار نمی‌کنند تا با ۳۰ سال سابقه کار بازنشسته شوند، اما این وضعیت از اختیار کارگران خارج است و آنان نیز دوست دارند هر روز سر کار بروند تا روزی بیشتری برای اعضای خانواده خود کسب کنند.

کارگران ساختمانی به عنوان کف جامعه همچنین با مشکل ضعف سازمانی مواجه هستند، به گونه‌ای که بسیاری از سازمان‌ها و نهاد‌های مسئول در قبال این قشر زحمتکش، انجمن‌های کارگری را یا اصلا نمی‌شاسند و یا اگر اندک شناختی نیز دارند، جایگاه شایسته‌ای برای آن قایل نیستند.

سهمیه بیمه کارگران ساختمانی به روز شود

زمانی رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی تبریز گفت: هم اکنون که فصل کار نیست، بازرسان تامین اجتماعی سخت گیری زیادی برای کارگران ساختمانی انجام می‌دهند و به همین جهت بیمه اکثر اعضا قطع شده است.

 زمانی افزود: بازرسان تامین اجتماعی در بازرسی‌های میدانی وقتی کارگری را در محل کار نمی‌بینند بلافاصله بیمه اش را قطع می‌کنند که این امر منجر به قطع سهمیه بیمه می‌شود.

زمانی با بیان اینکه هم اکنون ۶۱ هزار نفر کارگر ساختمانی در آذربایجان شرقی بیمه شده اند و هفت هزار نفر نیز در نوبت هستند، گفت: سهمیه پارسال آذربایجان شرقی چهار هزار و ۵۰۰ نفر بود در حالی که استان یک استان کارگری است و باید بیش از این باشد.

او گفت: از نظر سهمیه بیمه کارگری در مضیقه هستیم، در حالی که برخی شهر‌ها از جمله شیراز در تعیین سهمیه حق بیمه به روز هستند، اما تبریز به روز نیست و همیشه چند هزار نفر پشت سهمیه منتظر هستند و این امر را به تهران نیز اعلام کرده ایم.

رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی افزود: مسئله بعدی بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه کار برای این قشر است؛ در حالی که برای کار سخت کارگری این بسیار مشکل و ناممکن است و طبق قانون کار بازنشستگی ۳۰ سال با حقوق ۳۰ روز است لذا از مسئولان و قانونگذاران استدعا داریم در این مورد بازنگری کرده و این قانون را به ۲۵ سال تقلیل دهند.

زمانی همچنین با اشاره به پراکندگی استقرار کارگران ساختمانی در جای جای تبریز گفت: این امر نه تنها زیبنده یک فرد نیست، بلکه از نظر بصری نیز زیبنده تبریز، شهر اولین‌ها نیست و امیدواریم در شهر اولین‌ها کرامت انسانی نیز در مورد کارگران ساختمانی رعایت شود.

او با بیان اینکه هنوز جایگاه خاصی برای انتظار کارگران در این شهر احداث نشده است، گفت: درخواست ما از شهرداری کلانشهر و شهرداران مناطق تبریز این است که در هر میدان جایگاه خاصی برای حضور کارگران ساختمانی ایجاد شود تا به لحاظ کرامت و عزت کارگری نیز شهر اولین‌ها باشد.

زمانی صدور کارت مهارت برای گارکران ساختمانی را برعهده سازمان فنی حرفه‌ای اعلام کرد و افزود: از سازمان فنی و حرفه‌ای می‌خواهیم که آموزش‌ها را درست انجام دهند چرا که کیفیت آموزش‌ها بسیار پایین است و از استادکاران باتجربه در اخذ آزمون‌ها استفاده شود تا مهارت آموزان با استاندارد‌های به روز آموزش ببینند.

او با بیان اینکه ما در محل کارمان مشکل ایمنی داریم که همواره جان و سلامت کارگر در معرض تهدید است،گفت: کارگر باید مسائل ایمنی در کار را در فنی حرفه‌ای یاد بگیرد و این وظیفه اداره کل آموزش فنی حرفه‌ای است که علاوه بر آموزش مهارت‌های شغلی، نحوه ایمنی را نیز به کارگر یاد بدهد.

زمانی پایین بودن دستمزد‌ها و مشکلات معیشتی را مسائل مبتلا به همه کارگران ساختمانی عنوان کرد و افزود: بیکاری معضل اصلی کارگران ساختمانی است به طوری که بسیاری از کارگران کمتر از سه روز در ماه کار می‌کنند.

مسئولان و سازمان ها انجمن صنفی کارگران ساختمانی را اصلا نمی‌شناسند

حسین پور بازرس انجمن صنفی کارگران ساختمانی گفت: با توجه به اینکه کارگری شغل سخت و زیان آوری است از تامین اجتماعی درخواست می‌کنیم که در مدت سنوات بازنشستگی تجدیدنظر بکند و به جای ۳۵ سال سنوات بازنشستگی، ۲۵ سال سابقه اعمال شود.

حسین پور گفت: با اینکه تجمیع کار در صنف ما (نقاشی ساختمان) زیاد است، اما بیشتر فصلی است و بازرسان تامین اجتماعی نیز بیشتر در فصل سرما به کارگران سر می‌زنند که در این فصل کمبود کار است که آن هم منجر به قطع بیمه و استرس فرد و خانواده‌اش می‌شود.

او شرط بیمه شدن فرد کارگر را داشتن کارت مهارت عنوان کرد و گفت: به همین منظور فرد ضمن گذراندن دوره‌های مهارت در فنی و حرفه‌ای باید در سامانه رفاهی ثبت نام کند.

بازرس انجمن صنفی کارگران ساختمانی تبریز با بیان اینکه سهمیه اختصاص یافته برای بیمه شدن بسیار کمتر بوده و متناسب با میزان متقاضی نیست، افزود: از سازمان تامین اجتماعی درخواست می‌کنیم نسبت به اختصاص سهمیه تجدیدنظر بکند الان تا ۱۰ هزار نفر پشت نوبت هستند.

حسین پور با بیان اینکه شرایط معیشت و وضع اقتصادی کارگران ساختمانی حتی قبل از کرونا و در شرایط عادی نیز چندان تعریفی نداشته و زندگی شان به سختی می‌گذرد، گفت: در فصل کرونا برای خیلی از مشاغل و افراد کمک‌های معیشتی دادند، ولی هیچ کدام از اعضای ما، یارانه‌های معیشتی و کمک‌های سازمان‌ها و نهاد‌ها دریافت نکرده اند و هیچ کدام از ارگان‌ها و مسئولان استان اصلا ما را نمی‌شناسند.

او با انتقاد از نحوه آموزش مهارت و اخذ آزمون توسط سازمان فنی و حرفه‌ای نیز گفت: من ۲۵ سال نقاش ساختمان هستم؛ مربیان و آزمون بگیران باید هنگام اخذ آزمون از استادکاران ماهر و با تجربه استفاده کنند.

حسین پور با تاکید بر تعامل و همفکری سازمان تامین اجتماعی و فنی و حرفه‌ای در اعطای گواهینامه و تمدید کارت، گفت: هزینه صدور کارت مهارت بسیار بالاست؛ پیش از این مبلغ پنج هزار تومان وجه از کارگر اخذ می‌شد، ولی الان ۵۵ هزار تومان دریافت می‌شود که این هزینه‌ها بار مالی مضاعفی بر کارگران تحمیل می‌کند.

تنها ۳۰ درصد کارگران ساختمانی آذربایجان‎ شرقی بیمه هستند

 برزگر رئیس انجمن انبوه‎ سازان آذربایجان ‎شرقی نیز با بیان اینکه تنها ۳۰ درصد کارگران ساختمانی آذربایجان‎ شرقی بیمه شده هستند، گفت: مسئله بیمه ۷۰ درصد دیگر باید از طریق شورای گفتگو حل شود.

 برزگر گفت: اساسی‌ترین مشکل ما در خصوص پرداخت عوارض ۱۵ درصدی است که طبق قانون و توافقی که با تامین اجتماعی انجام شده است، این عوارض در قالب حق بیمه به کارگران ساختمانی پرداخت می‌شود و باید مسائل و مشکلات با تعامل سازنده حل کنیم تا فضای کسب و کار بهبود یابد.

۵۲ هزار کارگر ساختمانی در آذربایجان شرقی تحت پوشش تامین اجتماعی هستند

 سمساری مدیرکل تامین اجتماعی آذربایجان ‎شرقی  گفت: ۵۲ هزار نفر کارگر ساختمانی در استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.

 سمساری گفت: طبق سهمیه بندی کشور کسانی که عضو انجمن کارگران ساختمانی هستند در اولویت بیمه قرار دارند؛ عملکرد ما نیز بر اساس قانون است و هرقدر سهمیه داشته باشیم بر اساس آن کارگران را بیمه می‌کنیم.

منبع ایرنا

انتهای پیام/ک

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.