سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

الحاق نسمه به شهر، تکراری بر تجربه‌های ناموفق گذشته

براساس تجربیات گذشته و با نگاهی به وضعیت کنونی روستا‌هایی که طی سال‌های گذشته به شهر ملحق شده اند، نمی‌توان آینده خوبی را برای نسمه متصور بود.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، در مسیر جاده سحر انگیز و پر پیچ و خم کرمانشاه به پاوه، روستایی وجود دارد به نام "نسمه". روستایی خیال انگیز و دیدنی که تنها پنج کیلومتر با شهر پاوه فاصله دارد و واقع شدنش در دامنه کوه، داشتن آب و هوایی خنک و مطبوع، چشمه‌ها و رود‌های خروشان، پوشش گیاهی و جنگلی انبوه و چشم انداز بی نظیرش باعث شده تا در چندسال اخیر به یکی از مقاصد مهم گردشگری منطقه اورامانات تبدیل شود.

حجم زیادی گردشگر در روز‌های تعطیل سال روانه روستای نسمه می‌شوند تا با گذراندن ساعاتی در این بهشت زمینی، خستگی‌های زندگی شهری را فراموش کنند و میهمان خوان پُربرکت مردمان میهمان نواز این روستا باشند که بخوبی فرهنگ گردشگری را آموخته اند.

اما در یکی دو هفته گذشته خبر الحاق این روستای زیبای گردشگرپذیر و چند روستای نزدیکش یعنی دوریسان، چورزی و سرکران به شهر پاوه خبرساز شده و عده‌ای از فعالین گردشگری با استقبال از این اتفاق، الحاق نسمه به شهر را سبب آبادانی آن و پیشران توسعه گردشگری شهری پاوه می‌دانند و عده‌ای دیگر هم انتقاد می‌کنند که این طرح، گردشگری نسمه را تضعیف کرده و در آینده جاذبه هایش را به نابودی می‌کشاند.

در این راستا به سراغ دو نفر از فعالین گردشگری استان رفتیم تا نظر آن‌ها را خصوص پیامد‌های مثبت یا منفی الحاق نسمه به شهر پاوه جویا شویم.

می‌توانیم اقتصاد گردشگری شهری پاوه را فعال کنیم

سابق حسینی با انتقاد از کسانی که الحاق نسمه به پاوه را غیرکارشناسی می‌دانند، گفت: متاسفانه عده‌ای فقط از دور قضاوت می‌کنند و از همه ماجرا خبر ندارند. مسئله الحاق نسمه به پاوه موضوعی است که از ۱۶ سال پیش در دستورکار قرار گرفته و در نهایت هم در سال‌های اخیر مصوب شد. در سال ۱۳۸۳ وقتی برای اولین بار این موضوع طرح شد، روستای نسمه جمعیت بسیار کمی داشت و بیشتر مهاجر فِرست بود. حتی یک جدول و سنگفرش و آسفالت در معابر روستا وجود نداشت و بیشتر زمین‌های آن خالی بود. عجیب است عده‌ای می‌گویند با الحاق نسمه به شهر بافت با ارزش تاریخی آن از بین می‌رود، درحالی که نسمه روستای تاریخی نیست، پس کدام بافت با ارزش از بین می‌رود؟

او ادامه داد: بعد از اینکه بحث الحاق نسمه به شهر در آن سال‌ها مطرح شد، با پیگیری‌هایی که داشتیم توانستیم معابر آن را آسفالت کنیم و رنگ و شکلی متفاوت به آن ببخشیم و باتوجه به ظرفیت‌های خوبی که داشتیم توانستیم مردم را به این سمت بکشانیم که گردشگری روستایی را راه اندازی کنیم که خوشبختانه این اتفاق افتاد و با همراهی و همکاری خوب مردم، نسمه به روستایی گردشگرپذیر تبدیل شد. پس نسمه به عنوان یک روستای گردشگری قلمداد می‌شود و نه روستایی که دارای بافت با ارزش است.

این فعال گردشگری اضافه کرد: در حال حاضر روستای دوریسان که در همسایگی ما قرار دارد حدود شش هزار نفر جمعیت دارد و به همراه نسمه و دو روستای دیگر سرکران و چورزی جمعیت زیادی را در برمی گیریم، این درحالی است که با این جمعیت هنوز شبکه فاضلاب نداریم و فاضلاب داخل رودخانه شمشیر می‌ریزد. پس این الحاق می‌تواند باعث مدیریت پسماند فاضلاب این روستا‌ها و ساماندهی فاضلاب حوزه رودخانه شمشیر شود. همچنین شهر شدن نسمه می‌تواند ساخت و ساز‌ها را در این روستا ضابطه‌مند کند، چراکه در حال حاضر برخی انبوه سازان به روستا‌های گردشگرپذیر پاوه نفوذ کرده و با توجه به ارزانی زمین بدون اینکه ریالی هم عوارض پرداخت کنند، به ساخت ساختمان‌هایی تا حد ۱۵ طبقه هم اقدام می‌کنند.

او یکی از مهمترین مزیت‌های الحاق نسمه به شهر را فعال کردن اقتصاد گردشگری شهری پاوه عنوان کرد و افزود: نسمه می‌تواند پیشران توسعه و محرک گردشگری شهری پاوه باشد، چراکه در حال حاضر اقتصاد گردشگری این روستا فعال شده و سرمایه گذاری زیادی در آن انجام می‌شود، بنابراین می‌توان همین را به پاوه هم سرایت داد. بعلاوه در روستای نسمه تحصیل کردگانی خوش فکر و خلاق در حوزه گردشگری داریم که می‌توانند گردشگری این روستا را به پاوه تعمیم دهند. از سوی دیگر الحاق نسمه و سه روستای دیگر به پاوه باعث می‌شود تا این شهر از حالت طولی خارج و به عرض آن اضافه شود.

دهیار روستای نسمه به بحث‌هایی که دررابطه با احتمال وقوع پیامد‌های منفی فرهنگی با الحاق این روستا به شهر مطرح می‌شود هم اشاره کرد و گفت: بین مردم نسمه و سه روستای دیگر با مردم پاوه هیچ اختلاف فرهنگی و اجتماعی وجود ندارد و تاکنون هم سابقه هیچ نزاع دسته جمعی بین جوانان پاوه‌ای و این روستا‌ها اتفاق نیفتاده و حتی مراودات فرهنگی زیادی هم باهم داریم.

حسینی در خاتمه این گفتگو مزایای شهر شدن نسمه را بیشتر از روستا ماندنش دانست و افزود: باتوجه به وضعیت موجود این روستا، این الحاق می‌تواند بسیار به نفع روستا باشد.

و، اما رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری کرمانشاه نظراتی متفاوت از دهیار روستای نسمه دارد و معتقد است براساس تجربیات گذشته و با نگاهی به وضعیت کنونی روستا‌هایی که طی سال‌های گذشته به شهر ملحق شده اند، نمی‌توان آینده خوبی را برای نسمه متصور بود.

حمیدرضا کرمی در این رابطه گفت: سازمان جهانی گردشگری سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ را به عنوان سال گردشگری روستایی معرفی کرده، چراکه اهمیت گردشگری روستایی در سطح جهانی به صورتی است که نقش پررنگی را در گردشگری ایفا می‌کند و همه کشور‌ها این نوع از گردشگری را پذیرفته اند. از سوی دیگر نوع پیشرفته‌ای از گردشگری طی سال‌های اخیر در دنیا رونق گرفته با عنوان گردشگری "تجربه محور" که عموما این نوع از گردشگری هم در روستا‌ها اتفاق می‌افتد. به این معنا که گردشگران در چیدن محصول یک باغدار و یا در چرای گوسفندان یک دامدار به میزبان کمک می‌کنند و تجربه‌ای از این نوع از زندگی که در شهر وجود ندارد را کسب می‌کنند. براین اساس گردشگری تجربه محور یکی از پرسودترین و نوپاترین گردشگری‌ها در دنیا به شمار می‌رود.

میزبان شدن کرمانشاه برای اجلاس بین المللی گردشگری ۲۰۲۰ نکته دیگری است که این فعال گردشگری به آن اشاره کرد و افزود: هرچند که این میزبانی به دلیل شیوع بیماری کرونا لغو شد، اما اگر قرار بود که میزبانی آن را داشته باشیم پس باید به گردشگری روستایی هم نگاه ویژه‌ای پیدا کنیم، زیرا که گردشگر خارجی که تاکنون چندبار به ایران سفر کرده و جاذبه‌های تاریخی و طبیعی آن را دیده، در سفر‌های بعدی خود بیشتر به دنبال دیدن فرهنگ غنی این مردم است و باتوجه به اینکه ما در شهر‌ها فرهنگ اصیل خود را از دست داده ایم، اما در روستا‌ها هنوز وجه فرهنگ غالب است که نباید بگذاریم از بین برود.

کرمی الحاق روستای نسمه به شهر را کاری بی مطالعه و نمونه‌ای از تضعیف روستا‌ها و تقویت شهر‌ها دانست و گفت: چه تضمینی وجود دارد که با الحاق نسمه به شهر نوع زندگی و فرهنگ مردم آن تغییر نکند و با گران شدن زمین‌های روستا، مردم به سمت تغییر کاربری پیش نروند. آیا در ۱۰ سال آینده باغات و سبک زندگی مردم نسمه تغییری نمی‌کند؟

او به تجربه تلخ تبدیل تعدادی از روستا‌های کرمانشاه به شهر هم اشاره کرد و افزود: مگر از زمانی که سراب قنبر را به شهر کرمانشاه الحاق کردند پیشرفتی در این روستا اتفاق افتاد؟ آیا تغییری جز بالا رفتن قیمت باغات و در نهایت خشکاندن آن‌ها برای تغییر کاربری دیده شد. سبک و سیاق زندگی مردم این روستا تغییر کرد و دیگر به مرور از حالت یک مکان تفریحی برای مردم بیرون آمد و اکنون هم تنها نام و نشانی از یک روستا را دارد و هیچکدام از جذابیت‌های یک روستا را ندارد. نمونه دیگر هم روستای ده پهن است که اگر امروز بافت روستایی آن باقی مانده بود به واسطه نزدیکی اش به ریل قطار و فرودگاه می‌توانست روستایی با جاذبه گردشگری باشد، اما با الحاق آن به کرمانشاه هیچ پیشرفتی برای این روستا اتفاق نیفتاد و بیشتر شبیه یک شهرک حاشیه نشین است.

رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری کرمانشاه اظهار کرد: نتیجه انجام چنین اقدامات بدون مطالعه‌ای و معضلاتی که خواهد داشت، طی سال‌های آینده نشان داده می‌شود؛ بنابراین امیدواریم مسئولین ذیربط پاسخ دهند که آیا برنامه بلندمدتی برای این کار تهیه و تدوین شده و اساسا این کار با چه هدفی انجام گرفته است.

منبع ایسنا

انتهای پیام/د

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.