سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وقتی حریم آثار باستانی تبدیل به زباله‌دانی می‌شود!

تخلیه پسماندها و نخاله‌های ساختمانی کنار پل ساسانی و جهانی فیروزآباد معضلی زیست محیطی و عامل تخریب آثار باستانی است که از نظر فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس، این وضعیت دائمی نخواهد بود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، میراث فرهنگی نماد فرهنگ عمومی یک جامعه است تا جایی که امروز بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا که قدمت تاریخی چندانی ندارند به دنبال هویت‌سازی برای خود هستند اما کشور ایران و به تبع آن استان فارس و شهرستان فیروزآباد، دارای فرهنگ غنی و میراثی کهن است اما علی رغم دارا بودن این میراث غنی، بعضی از آثار باستانی گاهی مورد بی‌مهری مسئولان امر قرار می‌گیرند.

حریم برخی از میراث فرهنگی این شهرستان، در سایه بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی و یگان حفاظت به عنوان زباله‌دان یا محلی برای دفن و دور ریزهای خانگی استفاده می‌شود، این درحالی است که اداره میراث فرهنگی باید از این سرمایه ملی با تدابیر ویژه محافظت کند.

بدون شک توجه نکردن این سازمان به بناهای تاریخی سبب نابودی این آثار می شود در حالی که هر اثر تاریخی علاوه بر این که نشانگر هویت مردم بومی آن منطقه است، می‌تواند نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری در این استان و شهرستان داشته باشد و امروزه بسیاری از جوامع پیشرفته به دنبال احیای ساختمان‌های قدیمی در راستای حفظ میراث تاریخی خود و تشویق بازدیدکنندگان به مشارکت در رسیدگی به آن ها هستند. 

یکی از شهروندان فیروزآبادی در خصوص لزوم حمایت و پشتیبانی میراث به ثبت رسیده جهانی در فیروز آباد، گفت: تجاوز به حریم میراث و آثار باستانی، مرتبط با نبود آگاهی مردم است .

او، بیان کرد: مزارع کشاورزی برخی در محدوده‌های میراث فرهنگی و آثار تاریخی وجود دارند که آبیاری و شخم در طول سال از سوی  مردم،  موجب تخریب شدن این آثار می‌شود زیرا بسیاری از قسمت ها بدون کاوش در اختیار کشاورزان قرار گرفته که از دلایل آن،  نبود تعیین حریم ، محدوده و آگاهی مردم بوده است.

این شهروند، تصریح کرد: اگر اهمیت ظرفیت های اقتصادی این آثار برای مردم مشخص شود، دیگر شاهد چنین اتفاق‌هایی نخواهیم بود.

شهروند دیگری نیز ادامه داد: پارسال مجموعه جهانی ساسانی که شامل پنج اثر بوده به ثبت جهانی رسید، اما هیچ‌گونه برنامه‌ای برگزار نشد که این آثار با توان و ظرفیت بیشتری معرفی شود و این نشان از بی‌توجهی مسئولان به قدمت و ارزش شهر فیروز آباد را  دارد.

او، افزود: صنعت گردشگری در فیروزآباد ، آن گونه که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته و در ایام نوروز، کمی رونق پیدا می‌کند و با وجود ظرفیت های موجود تعریفی از صنعت گردشگری در این شهر وجود ندارد.

بهمن نژاد فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس در پاسخ به مصالح و دور ریزهای ساختمانی در نزدیکی پل تاریخی ساسانی در شهرستان فیروزآباد اضافه کرد: تخلیه مصالح و پسماندها و نخاله های ساختمانی کنار پل  ساسانی و جهانی فیروزآباد که در عرصه‌ شهر باستانی گُور بوده به صورت موردی اتفاق افتاده و این به صورت سازمان یافته و همیشگی نبوده است.

او، اظهار کرد: وسعت زیاد مجموعه جهانی ساسانی فیروزآباد و کمبود نیرو به نسبت این حجم کار، گاهی موجب می شود با چنین مواردی مواجه شویم.

ناآگاهی عامل اصلی آسیب به بناهای تاریخی

بهمن نژاد،گفت: نا آگاهی مخربان را می توان دلیل اصلی آسیب به اماکن گردشگری تاریخی یا طبیعی دانست.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس ، بیان کرد: بازگویی اهمیت فرهنگی و تاریخی میراث فرهنگی از طریق رسانه ها، فعالان فضای مجازی، پیگرد قانونی جدی تخریب و آگاهی ‌بخشی به دانش‌آموزان درباره اهمیت میراث فرهنگی در قالب آموزش های رسمی در نظام تعلیم و تربیت، باید به یک امر ثابت آموزشی و فرهنگی جامعه تبدیل شود.

او، تصریح کرد: آموزش باید نسل به نسل درباره اهمیت میراث فرهنگی ادامه یابد تا این روند غلط در نگاه شهروندان زشت و نامبارک قلمداد شود تا جایی که فرد تخریب‌کننده خود به‌ خود از جامعه و از نگاه مردم طرد شود.

بهمنی نژاد، ادامه داد: گاهی شاهد هستیم که شعار یک پیام بازرگانی دائم در زبان مردم جاری می شود و نتیجه تکرار مکرر است، پس بازگویی دائم درباره آموزش‌های فرهنگی و گفتن و و مطرح کردن از آن در خانواده، نظام تعلیم وتربیتی و رسانه‌ها، می‌تواند از ترویج پدیده‌های ناهنجاری مانند تخریب آثار تاریخی جلوگیری کند.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس ، افزود: رسانه دیگر ضلع مهم آموزش‌های فرهنگی برای مقابله با این پدیده است که با قرار گرفتن سه ضلع خانواده، مدرسه و رسانه، می تواند امیدوار به تربیت نسلی بود که در آینده کمک بیشتری به حفظ میراث فرهنگی کنند.

او، اضافه کرد: حداقل ۷ مورد تخلف در خصوص تخلیه نخاله و پسماندهای ساختمانی در نزدیکی میراث و آثار باستانی شناسایی و تشکیل پرونده شده که به مراجع قضایی معرفی شده است.

بهمنی نژاد، اظهار کرد: نابودی و آسیب بناهای تاریخی، محوطه‌های باستانی و مجموعه آثاری که با عنوان میراث‌های فرهنگی شناخته می‌شوند، فاجعه جبران ناپذیر برای یک جامعه است در حالی که مرمت و بازسازی این آثار هزینه کمتری در بردارد و با یک برنامه‌ریزی هدفمند و سرمایه‌گذاری اصولی می‌توان از طریق جذب گردشگر نه تنها به نحو مطلوب‌تر از این میراث محافظت کرد بلکه زمینه توسعه گردشگری و ایجاد اشتغال در منطقه نیز فراهم می‌شود.

فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس ، تاکید کرد: در استان فارس ۱۱ اثر ثبت جهانی وجود دارد که از این تعداد ۵ اثر آن در شهرستان فیروزآباد قرار دارد و شهر فیروز آباد در دوره ای به عنوان پایتخت سلسله ساسانیان معرفی و قدیمی‌ترین رصدخانه نیز در این شهر یافت شده است.

منبع: فارس

انتهای پیام/ت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.