به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، یدالله رضایی جراح و متخصص ارتوپدی در برنامه «طبیب» با تأکید بر اینکه برخی افراد تنها راه درمان آرتروز و مشکلات زانو را ورزش و پیادهروی عنوان میکنند، گفت: زمانیکه زانویی سائیدگی دارد پیادهروی به عنوان درمان مناسب نیست، زیرا همان مقدار غضروفی هم که وجود دارد از بین می رود.
او در ادامه از این ذهنیت در مورد آرتروز که با راه رفتن عوارض آن در افراد کمتر می شود، اظهار کرد: اگر در زانو خللی وجود ندارد فعالیت و ورزش به شدت توصیه می شود، اما اگر در زانویی سائیدگی وجود داشته باشد، پیادهروی به عنوان درمان اصلی توصیه نمی شود.
او درباره اینکه چه دردهایی در زانو را باید جدی گرفت، گفت: این موضوع در سنین مختلف متفاوت است، زیرا در کودکان و نوجوانان بیماریهایی وجود دارد که زمینه ژنتیکی یا تکاملی دارند، مثلا عارضهای در سنین ۱۰ تا ۱۵ سالگی وجود دارد که برجستگی دردناکی در جلوی زانو ایجاد می کند و دلیل آن نیز التهاب صفحه رشد ناحیه ساق پا است.
این متخصص تصریح کرد: درمان اولیه چنین اختلالاتی محدود کردن حرکتی است و این موضوع با زمان کنترل میشود، همچنین افراد باید فعالیت فیزیکی سنگین را محدود کنند، زیرا با عدم رعایت افراد با عوارضی همانند ایجاد استخوان اضافی روبرو می شوند.
رضایی درباره مشکلات زانو در جوانان گفت:در دهه های دوم و سوم زندگی اغلب جوانان انحرافاتی در محور مکانیکال استخوان زانو ایجاد می شود که البته با جراحی قابل درمان است، البته نباید از برخی از ضایعات داخل زانو مثل پارگی مینیسک یا رباط صلیبی که بیشتر در هنگام ورزش ایجاد و باعث خالی یا قفل شدن زانو میشود نیز غافل شد.
این جراح حرکت در مفصل را دلیل تغذیه مفصل ها دانست و گفت: ایستادن و دویدن بیش از اندازه سلولهای غضروفی باقیمانده را از بین میبرد.
بیشتر بخوانید
طب سوزنی و تاثیر آن بر کاهش استرس
او در ادامه در خصوص قرصهای غضروفساز اضافه کرد: قرصهای غضروفساز درمانهای نسبی هستند یعنی ممکن است این قرصها برای افرادی که غضروف دارند تا حدی کمککننده باشد اما اثر موقتی دارد، حتی ژلهای تزریقی هم موقت است و تنها می تواند یک سال پروسه آرتروز را به عقب بیندازد و بهبودی کامل را به افراد ندهد، لذا افراد باید توجه داشته باشند با بیماریهایی مثل آرتروز باید کنار آمد و مدارا کرد تا در زمان مناسب تعویض مفصل انجام شود.
این متخصص ارتوپدی در پاسخ به این سؤال که «آن دسته از افرادیکه که زانوی سالمی دارند چه فعالیتی انجام دهند تا به آرتروز مبتلا نشوند» یادآور شد: تغذیه مناسب، مصرف لبنیات، مصرف مکملهایی مثل پودر سنجد و شیر و غضروفسازهایی که عوارض جانبی ندارند و توسط پزشکان تجویز میشوند قطعا می توانند در پیشگیری از بیماری نقش بسزایی داشته باشند، اما نخست باید ببینند که انحرافی در زانو افراد وجود دارد و یا نه، مثلا برای اصلاح زانویی که به صورت ایکس یا پرانتزی است باید در جهت درمان برآمده و یا اینکه اگر زمینه ژنتیک بیماریهای آرتروز را دارند بیشتر مراقبت کنند.
رضایی در پایان در خصوص تشخیص نشانههای آرتروز یا مشکلات زانو توسط خود افراد گفت: فرد در زمانی که میایستد زانوها باید در اندازه مناسبی نسبت به هم و در نزدیکی با هم باشد، فاصله زیاد از هم پرانتزی است و چسبیده به هم نیز حالت ایکس را ایجاد میکند، زمانیکه روی صندلی مینشینید و زانویتان را خم و راست میکنید محور کشکک باید وسط باشد که آن را هم ممکن است خود افراد تشخیص ندهند، همچنین صداهای زانو یا هر مفصلی اگر با درد همراه باشد یک هشدار است و تمامی این موارد می تواند زمینه ساز بیماری آرتروز باشد.
انتهای پیام/