سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فراز و فرودهای صنعت شیلات در کهگیلویه و بویراحمد

افزایش میزان تولید ماهیان سردآبی در سال‌های اخیر و حمایت از تولیدکنندگان با پرداخت تسهیلات از رویداد‌های امید بخش صنعت شیلات کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های اخیر بوده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، افزایش میزان تولید ماهیان سردآبی در سال‌های اخیر و حمایت از تولیدکنندگان با پرداخت تسهیلات از رویداد‌های امید بخش صنعت شیلات کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های اخیر بوده است، اما کمبود بازار‌های هدف برای فروش و نبودن زیرساخت‌هایی مانند تولید بچه ماهی از موانع این صنعت ثروت آفرین در استان است.

میزان تولید ماهی کهگیلویه و بویراحمد در زمان حاضر نسبت به هفت سال گذشته ۳۳درصد افزایش یافته است که این دستاورد می‌تواند سرآغازی امیدبخش برای رونق اشتغال و تولید توسط این بخش در استان باشد.

درحالی که میزان تولید ماهی کهگیلویه و بویراحمد سال ۱۳۹۲ کمتر از ۱۲ هزار تن بود اکنون مسئولان جهاد کشاورزی استان پیش بینی می‌کنند که حجم تولید این محصول امسال به بیش از ۱۸ هزار تن برسد.

کهگیلویه و بویراحمد یکی از قطب‌های تولید ماهی قزل آلا در کشور است به‌طوری که حدود ۱.۶ درصد تولید ماهیان سردآبی جهان و ۱۰ درصد تولید ماهیان سردآبی کشور را تأمین می‌کند با این همه ظرفیت‌های تولید ماهیان خاویاری، زینتی و گرم آبی در آن مغفول مانده است.

در شرایطی که استان با دارا بودن حدود ۱۰ درصد منابع آبی و ۱۱ و نیم میلیارد مترمکعب روان آب، ۱۰ درصد تولید ماهیان سردآبی کشور را در خود جای داده است به نظر می‌رسد می‌توان با برنامه ریزی و تلاش مضاعف زمینه جهش تولید و اشتغال در صنعت شیلات کهگیلویه و بویراحمد را فراهم کرد.

اما با وجود این ظرفیت‌ها نبودن بازار فروش، ریسک پذیر بودن سرمایه گذاری در صنعت شیلات و کمبود برخی از زیرساخت‌ها منجر به دو دلی برخی از کارآفرینان برای ورود به این صنعت به ویژه در مناطق جنوبی کهگیلویه و بویراحمد شده است.

مزایا و ظرفیت‌های پرورش ماهی

یکی از بهره برداران صنعت آبزی پروری در کهگیلویه و بویراحمد معتقد است که افزایش تولید ماهی به غیر از ثروت آفرینی برای سرمایه گذاران منجر به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، ارزآوری و کاهش اتکا به درآمد‌های نفتی می‌شود.

جواد علی پور اضافه کرد: با وجود رشد چشمگیر سرمایه گذاری در حوزه آبزی پروری استان در سال‌های اخیر، اما ظرفیت‌های طبیعی زیادی مغفول مانده که نیازمند همت مسئولان برای به بار نشستن است.

او بر این باور است که کهگیلویه و بویراحمد به دلیل اقلیم چهارفصل، وجود آب فراوان و بهره‌مندی از نیروی متخصص و ماهر ظرفیت‌های فراوانی برای تنوع بخشی به تولید آبزیان دارد.

حمایت‌های انجام شده

علی پور حمایت‌های دولت در انجام آموزش‌های مهارتی در کنار پرداخت تسهیلات بانکی و بلاعوض را از دلایل اقبال کارآفرینان به سرمایه گذاری در این حوزه دانست و افزود: ادامه حمایت‌های مسئولان می‌تواند منجر به شکوفایی بیشتر صنعت شیلات استان شود.

او اضافه کرد: پرداخت تسهیلات بلاعوض در زمان بروز سیلاب در فروردین سال ۱۳۹۸ کمک شایانی به بهره برداران حوزه شیلات در استان کرده است.

راهکار‌های جهش تولید در حوزه آبزی پروری

علی پور معتقد هستند که دولت می‌تواند با افزایش دوره بازپرداخت تسهیلات بانکی و کاهش سود آن زمینه تولید ماهی‌های زینتی و گرم آبی در استان را نیز فراهم کند.

او با اشاره به اینکه دوره بازپرداخت تسهیلات بانکی سرمایه در گردش پرورش ماهی یک سال است افزود: افزایش دوره بازپرداخت این تسهیلات به حداقل ۲ سال نقش مهمی در کمک به سرمایه گذاران حوزه شیلات دارد.

او با اشاره به اینکه سود تسهیلات سرمایه در گردش برای تامین غذا و بچه ماهی ۱۲ درصد است تاکید کرد: کاهش سود این تسهیلات راهکار دیگری برای حمایت از پرورش ماهی در استان است.

یک بهره بردار دیگر پرورش ماهی در کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: مسوولان با اجرای طرح‌های امکان سنجی می‌توانند زمینه اطمینان سرمایه گذاران از سودآوری این حوزه را فراهم کنند.

عباس عبدی می‌گوید:با توجه به انتشار ویروس کرونا و کم رونق شدن بازار رستوران‌ها به دلیل فاصله گذاری اجتماعی، بازاریابی یکی چالش‌های مهم بهره برداران پرورش ماهی در استان است.

او با یادآوری نقش مصرف زیاد گوشت قرمز در بیماری‌هایی مانند کسترول خون و مزایای استفاده از ماهی در رژیم غذایی برای سلامتی شهروندان تاکید کرد: رسانه‌های ارتباطی جمعی با تشریح مزایای مصرف ماهی به رونق فروش محصول ماهی کمک کنند.

براساس آمار موجود سرانه مصرف ماهی در استان هفت و سه دهم کیلوگرم است که کمتر از میانگین مصرف این گوشت مقوی در کشور است، بررسی آمار نشان می‌دهد هم اکنون سرانه مصرف ماهی در ایران ۱۲ و در جهان ۲۱ کیلوگرم است.

مزایای مصرف ماهی

یک کارشناس تغذیه می‌گویند:گوشت ماهی با داشتن پروتئین با ارزش بالا، چربی‌های با هضم آسان و غنی از ویتامین‌های محلول در چربی و انواع مواد معدنی یک فراورده با ارزش غذایی محسوب می‌شود.

علی دارابی معتقد است:پروتئین ماهی حاوی اسید‌های آمینه با کیفیت برابر با پروتئین گوشت قرمز است و در مقایسه با گوشت قرمز دارای اسید‌های چرب غیر اشباع فراوان و مفید است.

او بیان کرد:ماهی و آبزیان با وجود آنکه جزو فراورده‌های حیوانی محسوب می‌شود، اما چربی موجود در آن از نظر خواص تغذیه‌ای مانند چربی‌های گیاهی است.

دارابی با اشاره به اینکه قیمت ماهی بسیار ارزان‌تر از گوشت قرمز است گفت: به نظر می‌رسد دلیل اصلی استقبال ضعیف مردم کهگیلویه و بویراحمد از مصرف گوشت ماهی ذائقه شهروندان باشد.

افزایش تولید به روایت آمار

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:میزان تولید ماهی در استان که در ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید سالیانه ۱۱ هزار و ۴۰۰تن بود هم اکنون به ۱۸هزار و ۶۰۰تن رسیده است.

جانبازی اظهار داشت:افزود: در هفت سال گذشته ۱۰۲مزرعه پرورش ماهی در کهگیلویه و بویراحمد به بهره برداری شده است.

او ابراز داشت:برای بهره برداری از این طرح‌ها ۱۵۰میلیارد ریال تسهیلات بانکی ارزان قیمت به سرمایه گذاران پرداخت شده است.

جانبازی گفت:با ایجاد این مزارع پرورش ماهی بیش از یک هزار فرصت شغلی مستقیم ایجاد شده است.

او بیان کرد: هم اکنون ۲۵۴ مزرعه پرورش ماهی در استان وجود دارد.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تعداد فرصت‌های شغلی مستقیم ایجاد شده صنعت استان را ۲هزار و ۶۰۰نفر ذکر کرد.

جانبازی ابراز داشت: ۱۲هزار تن ماهی از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه در استان تولید و روانه بازار‌های مصرف شده است.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:میزان تولید ماهی در استان نسبت به پارسال کاهش نیافته، اما بازار فروش این فراورده گوشتی به دلیل محدودیت‌های کرونایی وکاهش تقاضای رستوران‌ها کم شده است.

جانبازی تصریح کرد: پیش بینی می‌شود که تولید ماهی در استان تا پایان سال به ۱۸هزار تن برسد که ۲ هزار تن بیشتر از تولید پارسال است.

پرداخت تسهیلات

او ابرازداشت:با هدف پایداری مشاغل حوزه شیلات از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۰ نفر برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی شده اند.

جانبازی عنوان کرد: این تسهیلات بانکی به طور میانگین برای هر نفر چهار میلیارد ریال و با سود ۱۲درصد و با دوره بازپرداخت یک ساله پرداخت می‌شود.

جانبازی ابراز داشت:تسهیلات سرمایه در گردش حوزه شیلات استان برای خرید بچه ماهی و غذای ماهی پیش بینی شده است.

او عنوان کرد:تمدید بودن مجوز‌های آب، نظام مهندس و دامپزشکی از شرایط پرداخت تسهیلات بانکی سرمایه در گردش برای بهره برداران حوزه پرورش ماهی است.

راهکار‌های کارشناسان برای جهش تولید

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: اختصاص ارز یارانه‌ای برای خرید بچه ماهی که از کشور‌های خارجی تامین می‌شود از راهکار‌های حمایت از صنعت شیلات استان در سال جهش تولید است.

جانبازی اضافه کرد:طرح مطالعاتی امکان سنجی توسعه شیلات در این استان راهکار دیگری برای تنوع بخشی به تولید شیلات در استان است که در ۲ بخش مناطق سردسیری و گرمسیری پیش بینی شده است.

او با اشاره به اینکه تعداد زیادی سرمایه گذاری در حوزه پرورش ماهی متقاضی احداث طرح‌های پرورش ماهی شده اند افزود: با توجه به موضوع آلودگی‌های زیست محیطی و تامین آب این طرح مطالعاتی انجام می‌شود تا ضمن فراهم شدن زمینه رونق تولید از خسارت‌های احتمالی به منابع آبی استان پیشگیری شود.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه مناطق گرمسیری استان ظرفیت‌های خوبی در زمینه پرورش ماهیان گرم آبی و ماهی در قفس دارند تصریح کرد:طرح مطالعاتی امکان سنجی پرورش ماهی استان در انتظار تامین اعتبار است.

جانبازی گفت: طرح امکان سنجی توسعه پرورش ماهی در استان که قرار است از سوی هشت نفر نیروی انسانی متخصص انجام شود سه میلیارد ریال اعتبار برای اجرا نیاز دارد.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: حمایت مالی دولت از اتحادیه ماهیان سردآبی کهگیلویه و بویراحمد نیز راهکاری برای بازاریابی و حمل اصولی محصولات تولیدی است.

او گفت: همچنین صنعت شیلات در این استان نیازمند ایجاد زیرساخت‌هایی مانند کارخانه‌های تولید بچه ماهی و سردخانه ذخیره محصولات تولیدی است.

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.