سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آخرین رویداد بزرگ نجومی قرن/ دو غول منظومه شمسی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند

در اولین شب زمستانی سیاره‌های مشتری و زحل در نزدیکترین وضعیت نسبت به هم قرار می‌گیرند و با چشم غیر مسلح دیده می‌شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، امشب (دوشنبه، اول دی برابر با ۲۱ دسامبر)، در اولین شب زمستانی سیاره‌های مشتری و زحل در نزدیکترین وضعیت نسبت به هم قرار می‌گیرند و با چشم غیر مسلح به صورت یک نور بسیار روشن دیده می‌شود. اگر در این شب‌ ساعتی پس از غروب خورشید به جنوب غربی آسمان بنگرید، دو سیاره را خواهید دید که مثل دو نقطه درخشان در زمینه آسمان قابل مشاهده‌اند.

سیاره پرنورتر، مشتری، غول منظومه شمسی است که به رنگ سفید می‌درخشد و سیاره کم‌نورتر که به رنگ زرد متمایل است، زحل، ارباب حلقه‌های منظومه شمسی است. این دو در شامگاه امشب، ملاقاتی تاریخی در آسمان شب خواهند داشت. به قدری نادر که طی چهار قرن گذشته چنین ملاقات نزدیکی نداشته‌اند.

ستاره شناسان می‌گویند که این دو سیاره در نزدیکترین فاصله خود در چند صد سال اخیر قرار می‌گیرند و مقارنه‌ای به این درخشش در هشتصد سال گذشته دیده نشده است. مقارنه این دو سیاره از چند روز پیش قابل مشاهده بوده است اما اوج آن و نزدیک‌ترین فاصله امشب اتفاق می‌افتد.

مقارنه‌های بین مشتری و زحل تقریبا هر ۲۰ سال یک بار رخ می‌دهد. معمولا در این مقارنه‌ها جدایی زاویه‌ای دو سیاره اندکی بیش از یک درجه است ولی گاهی پیش می‌آید که این جدایی زاویه‌ای بسیار کمتر خواهد بود. آخرین مرتبه یک مقارنه بسیار نزدیک بین مشتری و زحل در سال ۱۶۲۳ روی داد که دو جرم به فاصله ۶ دقیقه‌ قوسی (حدود یک پنجم قرص ظاهری ماه کامل) در آسمان رسیدند و قرار است بار دیگر با همین جدایی زاویه‌ای، ساعتی پس از انقلاب زمستانی، یعنی شامگاه یکم دی ۹۹، به دیدار یکدیگر بروند.

به علت حرکت کند مدار مشتری و زحل هر دو سیاره به کندی به یکدیگر نزدیک می‌شوند؛ بنابراین این دو سیاره در حدود ۱۵ روز، از ۲۳ آذر تا ۹ دی، کمتر از یک درجه در آسمان با یکدیگر فاصله دارند ولی در شامگاه اول دی این فاصله به قدری کم است که از نمای رصد با چشم غیرمسلح، تشخیص زحل به علت کم نور بودن بسیار دشوار خواهد بود.

از نمای یک دوربین دوچشمی متوسط، قمرهای مشتری دیده می‌شود و اگر دوربین قوی‌تر باشد حلقه‌های زحل و بزرگترین قمر زحل یعنی تیتان نیز دیده خواهد شد. ولی بدون شک زیباترین نما از پشت تلسکوپ خواهد بود که هر دو سیاره با فاصله‌ای کم در تیررس رصدگران و عکاسان قرار خواهند گرفت و جزئیات بهتری از طوفان‌های مشتری و زحل دیده می‌شود. هر چه کیفیت آسمان بهتر و ابزار رصدی قوی‌تر باشد مشاهده جزئیات بیشتری از این مقارنه امکان‌پذیر خواهد شد. 

مقارنه‌ بعدی دو سیاره مشتری و زحل در ۵ نوامبر ۲۰۴۰ روی می‌دهد که این دو سیاره ۱.۲ درجه با یکدیگر فاصله دارند ولی مقارنه نزدیک بعدی در ۱۵ مارس ۲۰۸۰ روی خواهد داد که این اجرام بار دیگر به فاصله ۶ دقیقه قوسی از یکدیگر می‌رسند. ولی برعکس سال جاری که سیاره مشتری پایین‌تر از زحل است، در مقارنه‌ سال ۲۰۸۰ مشتری بالاتر از زحل دیده خواهد شد.

این مقارنه به دلیل بسیار نزدیک بودن این سیارات به یکدیگر، بسیار نادرتر بوده، چرا که این پدیده بار قبل در تاریخ ۴ مارس سال ۱۲۲۶ میلادی رخ داده است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۴۰ ۰۲ دی ۱۳۹۹
ببين تفاوت ره را از سرافكندگى تا سر بلندى
با عرض سلام
۱۲:۰۲ ۰۲ دی ۱۳۹۹
چقدر خير جالبى بود زنده باد باشگاه خبر نكاران جوان هورررررررررررررررررررررر
راااااااااااااااااااااااااااااااااا