سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

واقعیت های نجومی که در مورد یلدا باید بدانید

پدر علم نجوم آماتوری ایران گفت: طولانی‌ترین شب سال به این معنا نیست که طول این شب نسبت به شب‌های دیگر بلند‌تر است، گاهی این طولانی بودن به کمتر از یک دقیقه می‌رسد.

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، احمد دالکی، پدر علم نجوم آماتوری ایران در برنامه سلام صبح بخیر گفت: اصولا واژه یلدا یک واژه سُریانی است؛ یلدا یعنی شب تیره و دراز. شب یلدا شبی است به عنوان طولانی‌ترین شب سال است.  

دالکی ادامه داد: طول شب یلدای امسال، ۱۴ ساعت و ۱۵ دقیقه است. به تدریج که زمان بگذرد از آخر آذر «پایان پاییز» همیشه روز کوتاه‌تر می‌شود و شب بلند‌تر می‌شود.  

پدر علم نجوم آماتوری ایران افزود: بعد از عبور از این بازه زمانی، این روند تغییر پیدا می‌کند به طوریکه روز‌ها بلند و شب‌ها کوتاه می‌شود و در نهایت به اعتدال بهاری می‌رسیم یعنی لحظه‌ای که شب و روز برابر می‌شود؛ سپس در بهار روز طولانی و شب کوتاه می‌شود و در طی سال، این چرخه تکرار می‌شود.

او ادامه داد: کشور ما در منطقه‌ای قرار گرفته که تفاوت فصول را حس می‌کند ولی کشور‌هایی که در عرض‌ جغرافیایی بالا قرار دارند این تغییر فصول را زیاد احساس نمی‌کنند.  

دالکی تصریح کرد: تفاوت شب یلدا با شب‌های قبل و بعدش یک دقیقه نیست؛ این تفاوت در حد ثانیه و یا اعشار دقیقه است. این تفاوت آنقدر نیست که بتوانیم آن را حس کنیم. این طولانی بودن حتی از ۶ الی ۷ ثانیه هم کمتر است.  

او با بیان اینکه طول شب یلدا در مناطق مختلف ایران به علت تفاوت در غروب و طلوع خورشید متفاوت است، گفت: طلوع خورشید برای تهران در روز یلدا ساعت ۷ و ۱۰ دقیقه، غروب ساعت ۱۵ و ۵۴ دقیقه و ظهر ۱۲ و ۲ دقیقه است. طول روز ۹ ساعت و ۴۴ دقیقه و شب به ۱۴ ساعت و ۱۶ دقیقه می‌رسد.  

پدر علم نجوم آماتوری ایران افزود: کشور‌های مختلف در گذشته به صورت تجربی اندازه گیری‌ها را انجام می‌دادند. تقویم ما برای اینکه حکومتی‌ها به دانستن زمان نیاز داشتند به وجود آمد. در گذشته زمان خوب و بد سنجیده می‌شد و وقت صعد و نحص را مشخص می‌کردند البته هم اکنون مشخص شده این مسائل درست نیست و زمان، خوب و بد ندارد. مبنای تقویم ما حرکت زمین به دور خورشید، خورشید به دور کهکشان راه شیری، زمین به دور محور خودش و ... است.

دالکی گفت: حرکت وضعی زمین به دور خودش با سرعت ساعتی هزار و ۳۵۰ کیلومتر در حال چرخش است. ما با سرعت ۱۰۷ هزار کیلومتر بر ساعت به دور خورشید می‌چرخیم. ۹۴۲ میلیون کیلومتر در طول یک سال دور خورشید می‌چرخیم تا یک سال را طی کنیم.  

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.