سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

غفلت دولت از هدایت نقدینگی به سمت تولید/ حال تولید خوب نیست

هدایت منابع موجود به سمت بخش تولید، یکی از دغدغه‌های اساسی که مورد غفلت دولت مردان قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اول مهر ۹۹؛ حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور اول در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، هدایت و مدیریت نقدینگی را به عنوان اولویت اول اقتصاد کشور مورد تاکید قرار داد و گفت: همه بخش‌های دولت از تمامی روش‌ها و ظرفیت‌ها در این موضوع برای کنترل تورم و هدایت منابع به سمت تولید استفاده کنند.

بر اساس آخرین آمار‌های موجود، رقم نقدینگی کشور به میزان بی‌سابقه ۲۶۲۵ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است؛ البته این رقم، آمار بانک مرکزی تا پایان خرداد ۹۹ است و کارشناسان اقتصادی معتقداند این میزان نقدینگی تاکنون در خدمت تولید نبوده و این در حالی است که هدایت منابع موجود به سمت بخش تولید، یکی از دغدغه‌های اساسی سیاستگذاری‌ها است.

مقام معظم رهبری در زمینه هدایت نقدینگی به سمت تولید همواره توصیه‌های متعددی داشتند.

ایشان در سال‌های اخیر درباره این موضوع راهکار‌هایی نیز به دولت‌ها ارائه می‌دادند؛ در واقع شهریور همین امسال در ارتباط تصویری با جلسه هیئت دولت باز هم به موارد تشویقی برای سرمایه گذاری در تولید اشاره کردند و فرمودند: «سرمایه‌گذاری را تشویق کنید؛ چون سرمایه‌گذاری عمدتاً باید به وسیله‌ی بخش خصوصی انجام بگیرد. دولت صرفاً در آنجا‌هایی که بخش خصوصی یا نمی‌تواند یا رغبتی ندارد یا بازدهی برای بخش خصوصی ندارد می‌تواند سرمایه‌گذاری کند».

ایشان با بیان اینکه سرمایه‌گذاری را بخش خصوصی باید انجام بدهد گفتند: «بخش خصوصی هم امروز امکانات دارد؛ یعنی امروز پول در کشور کم نیست؛ می‌بینید دیگر که بحث نقدینگی و چند برابر شدن نقدینگی سر زبان‌ها است؛ بنابراین پول هست؛ باید سرمایه‌گذار تشویق بشود به سرمایه‌گذاری. تشویق هم راه‌های مختلفی دارد، راه‌هایی هست که برای کسی پنهان نیست: مشکلات مالیّاتی برطرف بشود، مشکلات مجوّزها برطرف بشود، مشکلات تسهیلات بانکی برطرف بشود؛ این‌ها کار‌هایی است که همه بلدند [منتها]باید بنشینید، اهتمام کنید، ان‌شاءالله این تشویق‌ها انجام بگیرد. این هم یک مسئله است».

رهبر انقلاب در ادامه سخنان خود فرمودند: «این مسئله‌ی هدایت نقدینگی را من یک بار دیگر هم در مرکز عمومی گفتم، خصوصی هم به مسئولین مکرّر گفته شده که ما این نقدینگی موجود را به سمت تولید هدایت کنیم. البتّه من در سال ۹۷ در همین جلسه‌ی هیئت دولت و هفته‌ی دولت گفتم که یک هیئت شبانه‌روزی متخصّص معیّن بکنید که بنشینند روش‌های مدیریّت نقدینگی را جستجو [کنند]؛ این نقدینگی موجود باید مدیریّت بشود و هدایت بشود به سمت تولید که این کار آسانی نیست، کار مشکلی است، روش‌های ویژه‌ای لازم دارد؛ من گفتم یک هیئتی بنشینند و این کار را انجام بدهند. من نمی‌دانم این هیئت تشکیل شده یا نشده؛ به هر حال اگر نشده، باز هم زمان باقی است و ان‌َشاءالله این کار انجام بگیرد تا اینکه نقدینگی موجود سرازیر شود به سمت قسمت واقعی اقتصاد و به تولید برسد».

راهکار‌های ارائه شده برای هدایت نقدینگی به سمت تولید، نیازمند مجری است!

راهکار‌هایی که رهبری در فرمایشات فوق مطرح کردند را کارشناسان هم به آن اذعان دارند بنابراین می‌توان گفت روش‌هایی که رهبری و متخصصان این حوزه در مورد هدایت نقدینگی به سمت تولید ارئه می‌دهند، راهگشاست، اما به شرط اینکه دولت به عنوان یک نهاد مجری این ایده‌ها و طرح‌ها را عملی کند.

به عقیده برخی کارشناسان مسئله اصلی این است که تولید داخلی را حمایت نمی‌کنیم و نقدینگی لازم در اختیار تولید کننده قرار نمی‌گیرد؛ چنانچه تولید کننده نقدینگی داشته باشد می‌تواند مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین و کالای ساخته شده خود را به بازار دهد و قیمت‌ها نیز ثابت می‌ماند، در حقیقت کنترل و هدایت نقدینگی اگر انجام شود و از طلا ارز دور شویم و به سمت تولید این نقدینگی را هدایت کنیم به طور حتم تولید قوی می‌شود. البته هدایت نقدینگی به سمت تولید باید با نظارت انجام شود، زیرا ممکن است گاهی این پولی که به تولید کننده داده می‌شود به سمت واردات برود که با نظارت می‌توان از این موضوع هم پیشگیری کرد.

برخی معتقداند اگر نقدینگی در بورس به سمت واحد‌های تولیدی برود می‌تواند یکی از راه‌های مهار نقدینگی باشد یا اگر ارز و مصرف آن درکشور مدیریت نشود از هدایت نقدینگی به سمت تولید دور می‌شویم، چون در کشور به هرکسی که نیازی به ارز ندارد به راحتی ارز تعلق می‌گیرد و از آن طرف هم به تولید کننده‌ای که برای تامین مواد اولیه نیازمند ارز است، ارزی تعلق نمی‌گیرد.

موضوعات مربوط به تولید و نقدینگی را می‌توان با روش و طرح‌های مختلف حل کرد، اما دولت در هفت سال گذشته نشان داد که گوشی برای شنیدن و اجرای راه حل‌های متخصصان و کارشناسان این حوزه نداشته، اگر چنین بود اکنون انقدر رشد نقدینگی نداشتیم و حال تولید هم خوب بود!

دولت در هدایت نقدینگی به سمت تولید در هفت سال گذشته کاری نکرده!

درباره این موضوع علی ربیعی سخنگوی دولت هستم اردیبهشت امسال با بیان اینکه بهترین راه برای هدایت نقدینگی بورس است، گفت: شادابی بورس در هر جلسه دولت مورد بحث قرار می‌گیرد و تداوم شادابی و نشاط در بورس موضوعی است که دولت از آن غفلت نخواهد کرد.

اما محمد خدابخشی نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره عملکرد دولت در هفت سال گذشته درباره جلوگیری از نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید با معتقد است که در هفت سال گذشته اقداماتی که در جهت جلوگیری از نقدینگی باید صورت می‌گرفت، از سوی دولت انجام نشده است؛ مصداق این موضوع را می‌توان موسساتی معرفی کرد که سپرده‌هایی را از مردم در شرایطی که رکود حاکم بود با سود ۳۲ درصد می‌گرفتند و این بهره باعث شد که نقدینگی در کشور افزایش پیدا کند.


بیشتر بخوانید


وی ادامه داد: در این هفت سال دولت نه تنها از جلوی این رشد را نگرفت، بلکه این نقدینگی را هم به تولید تزریق نکرده است، به عنوان مثال طرح‌های عمرانی با بودجه بالای هفتصد هزار میلیارد تومان نیاز دارند تا نقدینگی به سمت آن‌ها تزریق شود و کمکی برای منابع مالی طرح‌ها شود.

خدابنده تزریق نقدینگی به سمت ساخت مسکن و واحد‌های تولیدی و صنعتی را مهم خواند و گفت: دولت باید این حجم از نقدینگی را در کشور با برنامه ریزی مدیریت کند و به سمت بازار هدف ببرد. ما در ساخت مسکن، ایجاد واحد‌های تولیدی و اشتغال‌زایی مشکلاتی داریم و مردم از ما توقع رفع این مشکلات را دارند؛ بنابراین هدایت نقدینگی به این سمت و سوء باید الویت دولت قرار بگیرد.

اقتصاد ما بر تعاملات سیاسی گره خورده است

مهرداد لاهوتی نماینده مجلس دهم شورای اسلامی عقیده‌ی دیگری دارد؛ او بر این باور است که دولت تلاش خود را در هدایت نقدینگی به سمت تولید انجام داده در واقع موضوع اصلی در افزایش نقدینگی معادلات سیاسی است؛ یعنی اگر ما تحریم را از بین ببریم سرمایه دار امنیت پیدا می‌کند؛ چرا که بعد از برجام دیدیم چقدر سرمایه گذاری خارجی و داخلی رونق گرفت.

او در ادامه اظهار کرد: یکی از عملکرد‌های دولت در جهت سرمایه گذاری و رونق تولید همین برجام و تلاش برای لغو تحریم‌ها بود. به نظر من وقتی سرمایه گذار امنیت روانی برای سرمایه گذاری ندارد و نمی‌داند اگر سرمایه گذاری کند برای فردایش چه اتفاقی می‌افتد از انجام تولید سرمایه گذاری در ایران دور می‌شود؛ اقتصاد ما گره خورده بر تعاملات سیاسی البته این تعاملات با خارج از کشور باید با حفظ ارزش‌های انقلاب صورت بگیرد.

با تمام این گفته‌ها باید گفت که حال تولید داخل خوب نیست و یکی از گره‌های آن بی‌توجهی مسئولان به هدایت نقدینگی است؛ دولت با ۷ ماه باقی مانده از کار خود قطعا می‌توان فکری به حال این موضوع کند و دستی بر سر تولید داخل بکشد.

گزارش از عطیه آقابابایی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۳۷ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
دیگه کاری ازاین دولت برنمیاد گذشت تمام شد
محمد۳۱۵
۲۲:۰۶ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
حال تولید از دست مسئولین غربگدا و وارداتچی خراب است
طائفه ای اصلاح طلب و نفوذی ها حال تولیدات رو خراب خراب کردن از خصوصی سازی ها معلوم هست
منصور
۲۱:۲۶ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
هیچ ادم عاقلی پولش را را در جایی سرمایه گذاری نمیکنه که اداره دارایی و بانک با سود 27 درصد // اموالش را مصادره کنه
رئوف
۲۱:۲۲ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
دیگه پول نقدتر از بورسم مگه هست.....اونم که با این صندوق پالایش یکم که با وعده 30درصد سود، 4ماه قبل هر واحدش را به مردم 10 هزار تومن دادن ولی امروز به قیمت تاسف انگیز 9300 تومن رسوندن!!! دیگه چه جوری میشه به وعده های دولت دل داد؟