به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، شیوع کبد چرب در کودکان چاق نسبت به کودکان با وزن طبیعی، بالاتر است؛ با تغییر شرایط زندگی در دهه های گذشته بروز چاقی به صورت نگران کننده ای در بیشتر جوامع بشری رو به افزایش است و کودکان و نوجوانان نیز از این پدیده مستثنی نبوده اند.
تغییر شیوه زندگی به ویژه کاهش تحرک بدنی نقش موثری در افزایش ابتلا به این بیماری دارد؛ کبد چرب یکی از اختلالات مزمن کبدی است که همراه با تجمع چربی در کبد به میزان بیش از پنج درصد وزن کبد، ایجاد می شود؛ بی تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، چاقی به ویژه چاقی شکمی، دیابت نوع دو و افزایش چربی خون از جمله مهم ترین علت های ابتلا به کبد چرب محسوب می شود.
همچنین برخی بیماران مبتلا به کبد چرب با وجود چاقی شکمی و مقاومت به انسولین، ممکن است وزن طبیعی داشته باشند که این گروه از بیماران از رژیم غذایی ناسالمی پیروی می کنند.
کبد چرب اغلب یک بیماری خاموش است و به ویژه در مراحل اولیه، نشانه ای ندارد و زمانی که بیماری پیشرفت کند، می تواند باعث علایمی همچون خستگی، کاهش وزن و یا کاهش اشتها، ضعف، تهوع، گیجی، مشکل در تصمیم گیری و یا تمرکز، درد در مرکز و یا سمت راست قسمت بالایی شکم و بزرگ شدن کبد شود.
کارشناس تغذیه واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز با توصیههای تغذیهای به پدر و مادرها برای کنترل کبد چرب در کودکان، گفت: مصرف نانهای سبوس دار مانند نان سنگک و نان بربری در رژیم غذایی کودک به جای نانهای بدون سبوس بسیار مهم است.
اعظم زمانی افزود: همچنین محدود کردن مصرف انواع نوشیدنیهای شیرین مانند چای شیرین، نوشیدنیهای گازدار، آبمیوههای صنعتی، شیرهای طعم دار، بیسکوئیت ها، شیرینیها و کیکهای خامهای و شکلاتی، انواع شکلاتها و بستنیها اهمیت بهسزایی دارد.
او، استفاده از روغنهای مایع مانند روغن زیتون، آفتابگردان و روغن ذرت به جای روغنهای جامد، کره، مارگارین و چربیهای حیوانی، جایگزین کردن غذاهای بخارپز، آب پز و تنوری به جای سرخ شده و استفاده از لبنیات کم چرب به جای لبنیات پُر چرب را نیز به مادران توصیه کرد.
زمانی ادامه داد: کاهش مصرف سس مایونز و جایگزین کردن سس سالاد سالم با استفاده از ماست کم چرب، آبلیمو، سرکه و یا آب نارنج و سبزیهای معطر و روغن زیتون، کاهش مصرف خامه، سرشیر، پنیرخامه ای، کره، ماست پُر چرب و خامه ای، غذاهای سرخ شده، انواع شیرینیهای خامه ای، شیر پُر چرب و بستنی و استفاده از آب آشامیدنی سالم به عنوان بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی و تامین مایعات موردنیاز کودک را از دیگر موارد مهم توصیههای تغذیهای عنوان کرد.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: محدود کردن استفاده از میان وعدههای غذایی با ارزش تغذیهای کم، مانند فرآوردههای غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور و آب نبات و محدود کردن مصرف انواع فست فودها و غذاهای آماده پُر چرب و شور و جایگزین کردن غذاهای سنتی با ارزش تغذیهای مناسب نیز از راهکارهای دیگر برای کنترل کبد چرب در کودکان است.
زمانی گفت: مادران میتوانند استفاده از انواع سبزیها و میوههای متنوع، رنگارنگ و معطر در وعدههای غذایی اصلی مانند انواع سالادها، آش ها، خورشت ها، سوپها و خوراکهای حاوی سبزیها و توجه به کاهش وزن کودکان چاق با تشویق آنها به پیروی از یک رژیم غذایی زیر نظر متخصص تغذیه را در دستور کار خود قرار دهند.
او عنوان کرد: انجام روزانه یا هفتگی ورزشهایی مانند پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری به همراه رژیم غذایی مناسب در بهبود کبد چرب بسیار موثر است؛ همچنین ورزش باعث کاهش خطر دیابت، فشار خون بالا و چربی خون بالا میشود که همگی از جمله عوامل خطر کبد چرب محسوب میشود؛ ورزش باعث کاهش میزان آنزیمهای کبدی در سرم بیماران مبتلا به کبد چرب میشود، حتی افزایش اندک در میزان فعالیت بدنی روزانه نیز باعث بهبود آنزیمهای کبدی میشود.
انتهای پیام/