سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می دهد؛

بهار نرگس در کویر/ خوشبوی زمستانی، نیازمند حمایت است

این روز‌ها کشاورزان خراسان جنوبی پس از برداشت یاقوت و طلای سرخ، مشغول برداشت گل‌ های سفید نرگس هستند.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، عطر و بویش در فضای شهر پیچیده است و هرجا که چشم می‌ چرخانی، در گل فروشی‌ ها و حتی مغازه‌ ها و سوپرمارکت‌ ها هم دسته‌ های گل نرگس خودنمایی می‌ کند و طراوت بهار را به ارمغان می‌آورد.

گرچه خراسان جنوبی در کشور رتبه پنجم تولید گل نرگس را دارد، اما عطر بوی گل نرگس استان در نوع خود بی نظیر است و با سایر گل‌ های نرگس قابل مقایسه نیست.

سازگاری با شرایط آب و هوایی منطقه، اجرای روش‌ های سنتی تولید و استفاده نکردن از کود‌ های شیمیایی سبب شده که گل نرگس این منطقه علاوه بر عطر و بوی منحصر به فرد و با کیفیت، ماندگاری بالایی نیز داشته باشد.

این گل زیبا خواص درمانی زیادی دارد و برای درمان افسردگی، بهبود سرماخوردگی و برای بیماران آلزایمری و آسمی نیز مفید است.

خوسف خاستگاه مرغوب‌ ترین گل نرگس

۶ قرن است که نرگس در رگ و خون مردمان دیار خوسف ریشه دوانده است، آن هم در فصلی که پایان حیات دیگر گل‌ ها و گیاهان است.

روستای آریش در نزدیکی خوسف خاستگاه مرغوب‌ ترین و خوشبو ترین نوع گل نرگس در کشور است.

نرگس کاران این منطقه می‌گویند: برداشت نرگس از اوایل آبان ماه شروع می‌ شود و تا پایان اسفند و نوروز ادامه پیدا می‌ کند و روزانه ۵ تا ۱۰ هزار شاخه گل نرگس برداشت می‌ شود.

یکی از کشاورزان  روستای خوسف  می‌ گوید: تمام گل فروشی‌ هایی که مشتری گل نرگس ما هستند از هیچ جای کشور گل نمی‌ خرند و این به خاطر ماندگاری و عطر و بوی خاص گل نرگس این منطقه است.


بیشتر بخوانید


یکی از بانوان مشغول در مزرعه گل نرگس می‌ گوید: خیلی خوشحالیم که فصل برداشت گل نرگس فرا رسیده است و آشنایان به ما کمک می‌ کنند تا گل‌ها را برداشت کنیم.

یکی دیگر از نرگس کاران خوسفی از شرایط کرونایی گله دارد و می‌گوید: در شرایط کرونا فروش نرگس حال و روز خوبی ندارد و مشتری‌هایش کم شده اند.
او افزود: اگر فرآوری محصول در شهرستان خوسف انجام شود، کشاورزان مشکلی برای افزایش سطح زیرکشت ندارند.

این بهره بردار گل نرگس ادامه داد: از مسئولان می‌خواهیم برای فرآوری محصول، اسانس گیری، بیمه و خرید تضمینی گل نرگس اقدام کنند.

در سال‌های گذشته، تنها سهم نرگس کاران از بازار؛ فروش گل در معابر، چهار راه‌ ها و گل فروشی‌ های سطح شهر مرکز استان بود و اهمیت چندانی به گل نرگس و نرگس کاران داده نمی‌ شد.

از آذرماه سال ۹۸ نخستین مرکز خرید گل نرگس در خوسف تاسیس شد تا وضعیت خرید گل نرگس سروسامان پیدا کند.

ایجاد نخستین مرکز خرید گل نرگس در خوسف

اکبری مدیر عامل شرکت تعاونی سبز آفرینان خوسف گفت: این شرکت تعاونی برای حمایت از نرگس کاران، افزایش درآمد آن‌ها و کوتاه کردن دست دلالان از بازار خرید و فروش این محصول، پارسال با حمایت مسئولان استانی و شهرستان، مرکزی را به عنوان خرید توافقی گل نرگس افتتاح کرد.

او افزود: گل‌ های نرگس را در روز‌های شنبه، دوشنبه و چهارشنبه از کشاورزان خریداری کرده و برای فروش روانه بازار‌های سیستان و بلوچستان، تهران، خراسان رضوی و کرمان می‌ کردیم.

اکبری بیان کرد: به همت این شرکت تعاونی پارسال بالغ بر ۱۳۰ هزار شاخه گل نرگس از نرگس کاران خریداری شد.

مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سبز آفرینان خوسف ادامه داد: مطالبات نرگس کاران به مبلغ ۷۰ میلیون تومان، پارسال در بازه زمانی کم  به آن‌ ها پرداخت شد.

ارزش افزوده نرگس با فرآوری و عصاره گیری

مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سبز آفرینان خوسف گفت: شهرستان خوسف قطب معطر‌ ترین و بهترین گل نرگس در خراسان جنوبی است.

اکبری عنوان کرد: گل نرگس را در بازار روز‌ ها و سایر نقاط مرکز استان به فروش می‌ رسانیم، اما مهم‌ ترین مسئله ما، فرآوری این گل است و در صورتی که از خام فروشی آن جلوگیری و برای تهیه عصاره آن اقدام شود می‌ تواند ارزش افزوده هنگفتی را نصیب استان کند.

خرید توافقی گل نرگس

مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سبزآفرینان خوسف بیان کرد: در خرید توافقی قیمتی مد نظر قرار می‌گیرد که هم مورد تایید تشکل و هم مورد تایید کشاورز باشد.

اکبری افزود: خرید به این صورت است که بعد از دریافت گل، کشاورز رسیدی را دریافت و در بازه زمانی کمتر از یک ماه پول به حساب کشاورز واریز می‌ شود.

او ادامه داد: ۴۵۰ کشاورز، سهامدار و عضو این شرکت تعاونی هستند و منفعتی که از فروش گل‌ها عاید شرکت تعاونی می‌ شود باعث افزایش سهام کشاورزان نیز خواهد شد.

بیمه گل نرگس منتظر ابلاغ است

غنچه مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی خراسان جنوبی نیز با اعلام اینکه بیمه گل نرگس منتظر ابلاغ و مصوبه است، گفت: قرار است امسال این محصول تحت پوشش بیمه محصولات کشاورزی قرار بگیرد که تاکنون ابلاغ نشده و به محض ابلاغ، اطلاع رسانی خواهد شد.

او با بیان اینکه تمام عواملی که بر تولید گل نرگس تاثیرگذار باشند، زیر پوشش قرار می‌ گیرند، اظهار کرد: پارسال با توجه به نقش تولید گل نرگس در درآمدزایی کشاورزی استان و سطح کشت قابل توجه آن، بیمه گل نرگس تایید شد و قرار است امسال این محصول زیر چتر بیمه قرار گیرد.

برداشت ۲۲ میلیون شاخه گل نرگس در خراسان جنوبی

قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: امسال ۲۲ میلیون شاخه گل نرگس از مزارع زیرکشت این محصول برداشت می‌شود و در حال حاضر ۴۳ هکتار از اراضی استان زیرکشت گل نرگس است.

او افزود: سطح زیرکشت گل نرگس طی دو سال گذشته از ۳۷.۵ هکتار به ۴۳ هکتار افزایش یافته است.

قوسی بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال ۱۱۰ میلیارد ریال از محل فروش گل نرگس عاید ۷۵۰ بهره‌بردار شود.

۹۹؛ سال پرمحصول نرگس کاران

کارشناسان می‌گویند: اگر برودت هوا و سرمازدگی به سراغ نرگس زار‌ها نیاید، سال خوبی برای کشاورزان رقم خواهد خورد.

سالانه به طور میانگین ۱۲ تا ۲۰ میلیون شاخه گل نرگس در استان خراسان جنوبی به ویژه شهرستان خوسف برداشت می‌شود، اما هنوز این گل خوش بو و رنگ آنطور که باید جای خود را در بازار‌های کشور به دست نیاورده است.

به نظر می‌رسد در صورت ایجاد شرکت‌های تعاونی و ساماندهی تولید گل نرگس، قیمت گذاری درست و برنامه ریزی برای فرآوری و عصاره گیری گل نرگس، می‌توان ارزش افزوده قابل توجهی نصیب کشاورزان این منطقه کرد.

گزارش از فاطمه رضایی

انتهای پیام/ ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.