سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

قانون جامع حمایت از حقوق معلولان تصویب شد اما عملی نه/ مسئولان برای معلولان چه کرده اند؟

معلولان همچنان با مشکلات گذشته خود دست و پنجه نرم می‌کنند، قانون حمایت از حقوق معلولان معلق مانده و در شیراز هنوز ۷۰ درصد از فضا‌های شهری مناسب سازی نشده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سوم دسامبر مصادف با ۱۲ آذر از سال ۱۹۹۲ و از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولان اعلام شده است.

روز جهانی معلولان این فرصت را در اختیار جامعه قرار می‌دهد که اقدامات انجام شده برای زیست اجتماعی این قشر از جامعه مورد بازخوانی دوباره قرار گیرد.

روز جهانی معلولان می‌تواند فرصتی برای شناخت بهتری از نیاز‌های آن‌ها در جامعه باشد و اینکه سازمان‌های دولتی و غیر دولتی تاکنون چگونه برای حضور بیشتر معلولان در جامعه فضاسازی کرده‌اند.

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با گرامیداشت ۱۲ آذر روز جهانی معلولان گفت: هدف از نام‌گذاری سوم دسامبر با عنوان روز جهانی معلولین افزایش آگاهی عمومی، درک و پذیرش افراد دارای معلولیت و تجلیل از دستاورد‌ها و مشارکت‌های آن‌ها است.

سعید فانی با اشاره به منشور سازمان ملل که روز معلولان را برخاسته از نیاز‌های افرادی می‌داند افزود: به رغم محدودیت‌های حسی و حرکتی باید مانند دیگران از امکانات رفاهی و اجتماعی برخوردار شوند؛ که طبق این منشور معلولین نیز صرف نظر از علت، کیفیت، و حدت نقص و ناتوانی‌شان، دارای همان حقوق اساسی هستند که سایر هموطنان هم سن‌شان از آن‌ها برخوردارند.

فانی با اشاره به برخی از این حقوق افزود: حق برخورداری از یک زندگی دلپذیر وحتی عادی، در رأس این حقوق قراردارد، حق بهره مندی از خدمات آموزش و پرورش، بهداشت، مسکن، اشتغال، امکانات تفریحی، حقوق مدنی، سیاسی و حفظ حیثیت انسانی معلولین، حق ذاتی آن‌هاست.

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با بیان اینکه ۷۰ تشکل غیر دولتی به عنوان شورای هماهنگی فعالیت می‌کنند، افزود: تمامی معلولین جسمی و حرکتی، نابینا، ناشنوا، ضایعات نخاعی و کم توان ذهنی و … در این شورا حضور دارند و از زمان تشکیل در سال ۸۳ جزو اولین تشکل‌های کشوری معلولان در کشور بوده است.

فانی با یادآوری اینکه این تشکل در تصمیمات مهم یکی از رکن‌های اصلی بوده است افزود: در بحث تدوین لایحه قانون جامع حمایت از حقوق معلولان نماینده این تشکل در تمام جلسات کشوری به همراه نماینده بهزیستی حضور داشته است.

قانون جامع حمایت از حقوق معلولان معلق مانده است

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با یادآوری اینکه قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۸۳ به تصویب مجلس رسید و در سال ۹۶ و با اصلاحیه در سال ۹۷ به دولت ابلاغ شد افزود: متأسفانه این قانون که قرار بود بخش عمده‌ای از مشکلات معلولان در کشور را حل کند همچنان اجرایی نشده و نه در سال ۹۷ و نه سال ۹۸ به آن بودجه اجرایی اختصاص پیدا نکرده است.

این فعال فرهنگی با اشاره به اینکه امید ما به سال ۹۹ بود افزود: متأسفانه تا امروز و در سالگرد روز جهانی معلولان هنوز این قانون اجرا نشده و به گفته مدیر بهزیستی کشور تنها ۱۰ درصد از بودجه آن اختصاص پیدا کرده و همچنان ۹۰ درصد بودجه آن اجرایی نشده است.

فانی با بیان اینکه تا بودجه اجرایی نشود این قانون ضمانت اجرایی نخواهد داشت، گفت: انتظار جامعه معلولان این بود که با اجرا شدن این قانون اصلی‌ترین مشکلات معلولین حل شود که متأسفانه همچنان مشکلات پابرجاست.

مناسب‌سازی تنها ۳۰ درصد ازفضای شهری در شیراز 

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با اشاره به قانون استاندارد سازی و مناسب سازی شهری برای زندگی معلولان گفت: خوشبختانه در طی سه سال اخیر فعالیت‌های خوبی از سوی شورای اسلامی شهر شیراز و شهرداری در این زمینه انجام سده است، اما همچنان ۷۰ درصد فضای شیراز برای زندگی راحت و مناسب معلولان مناسب نیست.

فانی با بیان اینکه خیلی از ادارات ومجتمع‌های تجاری و خدماتی برای معلولان مناسب نیست گفت: بسیاری از مدیران مناسب سازی را تنها احداث شیب و رمپ در پیاده رو و ورودی ساختمان‌ها می‌دانند در حالی که زمانی می‌توان از مناسب سازی سخن گفت که یک معلول با ویلچر و بدون همراه بتواند از خانه خارج از وسایل نقلیه عمومی استفاده کند سر کار برود و به خانه برگردد، به نحوی که تمام محیط شهری ایمن و قابل دسترس باشد.

انزوا و خانه نشینی معلولان ناشی از عدم امکان حضور در جامعه است

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با اشاره به اینکه نبود امکانات ایمن و استاندارد برای فعالیت معلولان در جامعه منجر به خانه نشینی و انزوای معلولان شده است افزود: تمامی تلاش انجمن‌ها و تشکل‌های ما بر حضور و استفاده از پتانسیل و توانایی معلولان در جامعه است.

فانی با اشاره به فعالیت معلولان در عرصه‌های مختلف فرهنگی، ورزشی و اجتماعی گفت: رنگارنگ‌ترین مدال‌های ورزشی کشور در مسابقات جهانی و پارالمپیک مدیون حضور و توانایی معلولان است و بسیاری از پست‌های کلیدی علمی نیز در اختیار معلولان ماست.

او با بیان اینکه همچنان نگرش جامعه نسبت به معلولان نگرشی منفی است، افزود: در بسیاری از برخورد‌ها با معلولان نگاه منفی وجود دارد و بی توجه به توانایی‌هایی این افراد حتی در بحث اشتغال به آن‌ها توجه نمی‌شود.

فانی با یادآوری قوانین مصوب در زمینه زندگی معلولان در جامعه گفت: به طور مثال قانون مصوب ۳ درصد که به الزام حضور معلولین در ادارات دولتی و استخدام آن‌ها تاکید دارد در بسیاری از موارد رعایت نشده است.

او با اشاره به دیگر قوانین در این خصوص افزود: یا قانون استفاده از سهمیه برنامه‌های صدا و سیمای کشور در خصوص حداقل ۲ ساعت برنامه هفتگی و قوانین معافیت مالیاتی، شهریه دانشگاه که متأسفانه سالهاست فراموش است.

نمایندگان مردم در مجلس معلولان را فراموش کرده‌اند

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس خاطر نشان کرد: اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان می‌تواند بسیاری از این مشکلات را بصورت قانونی پیگیری و حل کند که نیاز به همت و توجه نمایندگان مجلس شورای اسلامی دارد که نباید فراموش کنند بخشی از آرای خود را مدیون جامعه معلولان هستند.

فانی با اشاره به سایر مشکلات معلولان افزود: متأسفانه گرانی‌ها و شرایط اقتصادی بسیار به این بخش جامعه فشار وارد کرده است و معلولان خصوصاً کم توان ذهنی به دلیل عدم توانایی در احقاق حقوق خود مظلوم واقع شده و با مشکلات بسیاری روبرو هستند.

این فعال اجتماعی افزود: تجهیزات پزشکی و توان پزشکی بسیار گران است بطور مثال یک ویلچر ساده به بیش از ۵ میلیون رسیده و یا پای مصنوعی از ۳۰ میلیون به بالا قیمت دارد.

او در خصوص مراکز اشتغال زایی و با تولیدی‌ها و کارخانجات مختص معلولان گفت: متأسفانه در فارس مراکزی که با اکثریت نیروی معلول فعالیت کند وجود ندارد.

پیش از این کارخانجات مخابراتی ایران با تعدادی از کارمندان معلول فعالیت می‌کرد و یا کارخانجات مخابراتی راه دور بیش از ۶۰ نیروی معلول مشغول به کار داشت، اما با تعطیلی و یا تعدیل نیرو بخشی از معلولان همچنان به حق و حقوق خود نرسیده‌اند.

رئیس هیأت مدیره شورای هماهنگی تشکل‌های مردم نهاد معلولان استان فارس با بیان اینکه نیاز اصلی معلولان نیاز به حس همدلی و همراهی است گفت: بزرگترین کمک مردم به جامعه معلولین همراهی و همدلی بدور از ترحم یا نگرش منفی نسبت به آنان می‌تواند باشد، اینکه مردم در مواجهه با معلولان به جای دیدن ناتوانی و معلولیت به توانایی‌های افراد توجه کنند.

منبع: مهر
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.