سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ضرورت استفاده از فناوری نوین برای حفاظت پارک ملی گلستان

گستره وسیع پارک ملی گلستان و وجود تهدیدات فراوان در کنار کمبود محیط‌بان و اعتبارات سبب شده تا مدیران متولی برای حفاظت مطلوب‌تر از این ذخیرگاه زیست‌کره دست یاری به سوی فناوری‌های نوین دراز کنند.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، بحران‌های حوزه محیط زیست از جمله دغدغه‌های مشترک مسئولان و مردم است که در صورت بهره‌مندی از ظرفیت‌های موجود و مشارکت هدفمند بخش‌های دولتی و خصوصی و گفتمان موثر در عرصه مردمی قابل حل است.

از جمله مباحث موجود در حوزه محیط زیست، چالش‌های مربوط به حفظ حیات وحش و زیستگاه‌های آن است.

کمبود نیرو در محیط بانی و کارشناسی، کمبود امکانات خودرویی، مسایل معیشتی و محدودیت در اعتبارات هزینه‌ای از مهمترین مشکلات فراروی پارک ملی گلستان با مساحت ۹۱ هزار و ۸۹۵ هکتار است که استفاده از ظرفیت فناوری نوین ارتباطی می‌تواند راهگشای بخشی از این مشکلات باشد.

محمدرضا شکوری یکی از محیط بانان بازنشسته گلستان اظهار داشت: بیشتر امکانات محیط بانی‌ها و پاسگاه‌های پارک ملی گلستان فرسوده و از رده خارج هستند این درحالی است که بیشتر متخلفان حریم طبیعت با آخرین امکانات و تجهیزات موتوری وارد این عرصه می‌شوند.

او افزود: با وجود آن‌که گلستان میزبان گونه‌های ارزشمند حیات وحش مانند قوچ، میش، کل، بز، مرال و پلنگ است، اما تعداد محیط بانان شاغل در محیط زیست این استان تناسبی با وسعت مناطق آن ندارد که باید با استفاده از روش‌های علمی و تکنولوژی‌های جدید به داد این محیط بانان رسید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان چندی قبل بر استفاده از تکنولوژی نوین برای حفاظت از زیستگاه‌ها و زیست‌مندان استان تاکید کرده بود.

نقشه هوایی پارک ملی گلستان

محمدرضا کنعانی اظهار داشت: استقرار سیستم پایش تصویری در کانون‌های حساس پارک ملی گلستان، راه اندازی سیستم مبتنی بر داده‌های جی‌پی‌اس بر روی خودروی سازمانی، تکمیل تجهیزات انفرادی محیط بانان مانند دوربین دید در شب و دوربین عکاسی، به کارگیری بی سیم دیجیتال، جانمایی دوربین حفاظتی روی لباس ماموران گارد محیط زیست و نصب دوربین‌های پایش حریق از جمله اقدامات در دست اجرا برای هوشمندسازی مدیریت زیستگاه‌های گلستان است.

او بیان کرد: اولویت این پروژه‌ها به پارک ملی جنگل گلستان و منطقه حفاظت‌شده جهان‌نما در کردکوی و گرگان اختصاص دارد.

کنعانی با اشاره به ضرورت افزایش تعداد محیط بانان گلستان اظهار داشت: در حالی از کمبود نیرو رنج می‌بریم که حدود دو سوم پست‌های سازمانی محیط بانی این استان خالی است.

رییس پارک ملی گلستان نیز با اشاره به کمبود نیروی محیط بان در این ذخیره گاه زیست‌کره گفت: در حال حاضر حدود ۱۱۰ محیط بان، همیار محیط زیست و آتش‌بان در پارک ملی گلستان مشغول حفاظت از زیستمندان و زیستگاه‌های ارزشمند آن هستند.

مهدی تیموری با تاکید بر ضرورت استفاده از فناوری‌های نوین برای حفاظت مطلوب‌تر از پارک ملی گلستان گفت: سامانه حفاظت این پارک ملی با استفاده از اینترنت اشیا و داده‌های فضایی و اعتبار ۶۰ میلیارد ریالی تا پایان سال به بهره برداری می‌رسد.

رییس پارک ملی گلستان با اشاره به آتش سوزی سال‌های اخیر پارک ملی گلستان ادامه داد: تلاش می‌کنیم با به‌روزکردن و ارتقای تجهیزات، خسارت مالی و جانی در این منطقه را به حداقل برسانیم.

او گفت: با تشکیل شورای راهبردی پارک ملی گلستان در سال ۱۳۹۷، تخصیص ردیف اعتباری مستقل در بودجه کشور، تداوم حمایت‌های استانی، ملی و منطقه‌ای و استفاده از مشارکت‌های مردمی و پتانسیل سمن‌ها، تعداد جمعیت حیات وحش در برخی گونه‌ها مانند کل، بز، آهو، قوچ و میش رو به افزایش است.

تیموری گفت: در سال‌های اخیر تجهیز محیط بانان به امکانات جدید مانند دوربین چشمی و جی پی اس انجام شده و در زمینه تجهیز خودرو‌ها و ایجاد زیرساخت‌ها نیز گام‌های بزرگی برداشته شده است.

قاسم آذریان یکی از فعالان و علاقه‌مندان به حیات وحش نیز گفت: تعداد کم محیط بانان پارک ملی گلستان و دیگر مناطق حفاظت شده در کنار حجم سلاح‌های شکاری متخلفان، چالش جدی حفاظت از زیست‌مندان این استان است.


نقشه هوایی پارک ملی گلستان

او افزود: اداره سنتی زیستگاه‌ها موجب بروز تنش زیاد بین اهالی و محیط بانان می‌شود که هوشمند شدن و استفاده از فناوری‌های جدید تا حد زیادی از این تنش خواهد کاست.

پارک ملی گلستان بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین پارک ملی کشور با مساحت ۹۱ هزار و ۸۹۵ هکتار در شهرستان گالیکش در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی واقع است که در سال ۱۳۵۴ به عنوان ذخیرگاه زیست کره در زمره ۵۰ ذخیرگاه بیوسفری جهان در لیست یونسکو ثبت شد.

بخش ناچیزی از پارک ملی گلستان در سرزمین استان سمنان قرار دارد.

این پارک دارای سه نوع آب و هوای متفاوت خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب است که همین ویژگی باعث شده این عرصه دارای پوشش گیاهی متنوع از استپ خشک تا جنگل انبوه باشد.

گونه‌های جانوری این پارک شامل آهو، پلنگ، تشی، خرس قهوه ایی، خرگوش، حشره خورها، راسو، روباه، روباه ترکمنی، رودک، سمور جنگلی، سیه گوش، شوکا، شنگ، قوچ و میش، کل و بز، گراز، گربه پالاس، گرگ، مرال، سمندر، قورباغه جنگلی، وزغ سبز، لاک پشت چهار چنگالی، مارمولک بی پا، مار آبی، مار قیطانی، گرزه مار و افعی قفقازی است.

گلستان در سال ۱۳۵۴ نخستین پارک ملی ایران شد و در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از ۵۰ ذخیره‌گاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسید.

منبع ایرنا

انتهای پیام/پ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.