صنایع دستی استان البرز نیز به دلیل مهاجرت اقوام مختلفی از سراسر کشور به این استان از تنوع بالایی برخوردار است و این ویژگی برجسته صنایع دستی در این منطقه محسوب می شود که از جمله مهم ترین صنایع دستی البرز کوزه سازی و گلدان سازی است.
سنگ تراشی
تراشیدن سنگ و تبدیل آن به اشکال دلخواه هنری از دیگر هنرهای دستی البرز است که آن را به هنری اصیل و ماندگار تبدیل کرده است،در سنگ تراشی قطعه ای از یک سنگ طبیعی و خشن برداشته شده و به صورت کنترل شده حذف می شود، با حذف شدن قسمت هایی از سنگ مورد نظر شکل دلخواه و طرح انتخابی هنرمند پدیدار می شود.
شیشه گری
شیشه گری هم از دیگر هنرهایی است که برخی از هنرمندان البرزی به آن مبادرت دارند، در این هنر ابتدا ماده شیشه حرارت داده می شودتا کم کم نرم و نیمه مایع می شود.
مواد اصلی و ابزار مورد استفاده در هنر شیشه گری استان البرز سنگ سیلیس است. البته لازم به ذکر است که به دلیل صرفه اقتصادی و کم شدن هزینه ها از مخلوط خرده شیشه نیز استفاده می شود.
برای ساخت شیشه های رنگارنگ نیز از اکسیدهای فلزی مانند اکسید کبالت ، مس، آهن، منگنز، گوگرد و... به کار گرفته می شود.
منبت کاری با چوب
منبت کاری را می توان هنری ظریف و جزو صنایع دستی بسیار با ارزش بر شمرد. این هنر تلفیقی از حوصله و مهارت هنرمندانی است که با مواد اولیه ساده محصولاتی منحصر به فرد را خلق می کنند.
در این هنر با کمک چند قلم و اسکنه ای فلزی ذهنیات هنرمندان البرزی در قالب خط کوفی، نقش و نگارهای اسلیمی ، ختایی و گل و مرغ و... بر روی چوب کنده کاری می شود.
گلیم بافی
این صنعت دستی از جنس نخ های پشمی بدون پرز تهیه می شود. تمامی نقش و نگارها نیز برگرفته از فرهنگ، سنت ، اعتقادات، باورها و محیط پیرامون است که به طور ذهنی بافته می شود.
اگر چه این هنر اصیل رو به فراموشی است اما هنوز بانوانی در خطه البرز آموزش این هنر اصیل ایرانی را برای دیگران به یادگار می گذارند.
از فوت کوزه گری تا گلی که هنر می شود
محصولات سفالی شامل انواع بشقاب، فنجان، گلدان ها، ظروف تزئینی و کوزه های گلی است که با خلق آن تمامی ذوق و هنر سفال گران را به تصویر می کشند و می توان با کمی تفکر و نگاه این حس را از آثار سفالی دریافت کرد.
ظروف سفالی نمادی از هنر و فرهنگ ایرانی است که در دیار البرز هنوز هستند هنرمندانی که بر گل نقش می زنند.
انتهای پیام/ش