سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معاون بهداشت وزیر بهداشت مطرح کرد؛

تخمین بیش از ۶۰ هزار بیمار مبتلا به اچ آی وی در کشور/ تحریم‌ها مانع تامین کیت‌های تشخیص ایدز شد

رئیسی گفت:‌ما به دلیل تحریم در بحث تامین کیت‌های تشخیصی HIV دچار چالش شدیم.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشستی به مناسبت روز جهانی ایدز گفت: پاندمی کرونا سبب شد برخی کشورها از برخی ماموریت‌های اصلی غافل شوند که این موضوع نگران کننده است. چرا که اگر این برنامه‌ها تحت تاثیر قرار گیرد یکی از خسارت‌های جبران ناپذیر به کل دنیا وارد می‌شود. مهم است همه سیاست مداران در دنیا به این موضوع بپردازند. ما از ابتدای سال جاری اولین سیاستمان در مقابل پاندمی کرونا حفظ برنامه‌های جاری حوزه PHC است.

وی افزود: یکی از اقدامات مهم ما این است که توسط همه اداراتمان در سطح بهداشت، همه مدیران را موظف کردیم اقدامات را بازنگری کنند و ببینند در چه حوزه‌هایی عقب افتادگی داریم و این کار ارزشمندی بود و در تمام حوزه‌ها شامل بیماری واگیر، غیرواگیر، واکسیناسیون و... این اقدام انجام شد.

رئیسی گفت:‌ما بیش از حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار خدمت عقب افتاده با ضرب‌العجل فوری را ارائه دادیم که تجربه خوبی در بحث پاندمی است. در همه حوزه‌ها باید برنامه‌ای در ارتباط با وضعیت اجرای اهداف و تحقق آنها دنبال شود تا مبادا در پاندمی کرونا از چیزی غافل شویم. برای مهار بیماری‌های ویروسی، قابل انتقال و واگیردار فقط عزم و اراده یک کشور کافی نیست و همه کشورها باید دست به دست هم دهند.

رئیسی ادامه داد: در پاندمی کرونا بسیار نگران همسایه‌های شرقی هستیم؛ البته نه برای کرونا بلکه برای کنترل سایر بیماری‌ها. پاندمی باعث شده است کشورها خدمات روتین خود را فراموش کنند و مثلا واکسیناسیون دچار اشکال شده است که همین امر مسئولیت ما را بسیار سنگین می‌کند.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: پاندمی کرونا به ما نشان داد یک راه بیشتر نداریم، آنهم این که باید همبستگی جهانی و مسئولیت پذیری اجتماعی وجود داشته باشد و این موضوعی است که اگر راهبرد اصلی نباشد، دچار مشکل می‌شویم. در کنترل بیماری های ویروسی و واگیردار است که لغت «دهکده جهانی» معنا می‌گیرد. نمی‌توان کشوری را ایمن تصور کرد ولی سایر کشورها از اجرای برنامه غافل شوند.

وی افزود: علی‌رغم تحریم‌های ظالمانه ما سعی کردیم در چندین جبهه بجنگیم. تجربه‌های سطح دنیا در کنترل کرونا به ایجاد محدودیت‌ها باز می گردد؛ در حالی که این موضوع فشار اقتصادی را افزایش می‌دهد. در کنار تمام مشکلات کشور، آمریکا ناجوانمردانه به ما فشار می‌آورد. حتی در بحث تامین کیت‌های تشخیصی HIV  و در بحث حمایت از آزمایشگاه‌ها دچار مشکل شدیم؛ علی‌رغم اینکه یک شبکه گسترده آموزش دیده داریم، ولی ابزار در دستمان به راحتی فراهم نبود.

وی بیان کرد: اهداف ۹۰-۹۰-۹۰ باید محقق می‌شد اما در بحث بیماریابی ۹۰ درصدی مشکل داریم‌ که ناشی از بی برنامگی نیست بلکه ناشی از تحریم‌ها است. در سطح دنیا تعداد بیماران و کاهش مرگ و میر مبتلایان به ایدز را داریم.

رئیسی درباره آمار ابتلا به اچ آی وی در کشورمان، گفت: ما ۶۰۴۳۱ بیمار مبتلا به ایدز داریم که از این تعداد ۲۲هزار و ۴۰۶ نفر شناسایی شده اند. تاکنون در کل ۴۱۸۷۶ نفر بیمار ثبت شدند و در کل ۱۹۴۶۹ مرگ به واسطه این بیماری ثبت کرده‌ایم. کمتر از ۴۰ درصد بیماران را شناسایی کردیم و ضعف ما در شناسایی ۹۰ درصد مبتلایان مشهود می‌شود. ما باید حدود ۵۴ هزار بیمار را شناسایی می‌کردیم ولی کل شناسایی ما کمتر از این عدد است.سال گذشته اقدام به تامین کیت رپید تشخیص اچ آی وی کردیم، ولی مشکلات زیادی برایمان ایجاد شد

وی افزود: ۸۲ درصد مبتلایان اچ آی وی در کل مردان و ۱۸ درصد زنان هستند. درصد ابتلا اندکی در زنان افزایش یافته است. در سال ۱۳۸۸ حدود ۱۳ درصد مبتلایان زنان بودند و اکنون این عدد در شش ماه نخست سال به ۳۰ درصد رسیده است.

وی درباره راه‌های انتقال اچ آی وی اظهار کرد: گرچه انتقال اچ آی وی از اعتیاد تزریقی ۵۹.۲ درصد است اما انتقال از طریق جنسی نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته و به ۲۳ درصد رسیده است، انتقال از مادر به کودک نیز ۱.۷ درصد و انتقال از طریق خون و فرآورده‌های خونی ۰.۲ درصد است. میزان انتقال در بحث اعتیاد تزریقی و رابطه جنسی نشان می‌دهد که در سال ۱۳۸۵ فقط ۹ درصد از طریق رابطه جنسی آلوده می‌شدند و ۷۵ درصد موارد از طریق اعتیاد تزریقی بود.

رئیسی گفت: بحث این نیست که رابطه خیلی بیشتر شده است بلکه اقدام درخشانی در حوزه کنترل معتادان تزریقی انجام شد و با در اختیار گذشتن لوازم، سرنگ و... توانستیم آمار انتقال از طریق اعتیاد تزریقی را کاهش دهیم؛ یعنی تزریق وجود دارد اما تزریق سبب انتقال اچ آی وی نشده است و معنای آن کاهش آمار معتادان تزریقی نیست. ما سعی کردیم اگر هم قرار است تزریقی انجام شود به شکل ایمن باشد.

وی افزود: اگر موارد تخمین زده را پیدا کنیم و به آنها خدمت ارائه دهیم، موفق خواهیم بود. درست است که در شناسایی موارد دچار ضعف هستیم اما، بیمارانی که شناسایی شدند را به خوبی تحت درمان و مراقبت قرار دادیم و درمان آنها هم موثر بوده است.

رئیسی با اشاره به جنجال ایدز در لردگان گفت: در بحث روستای چنار محمودی اقدام بسیار مناسبی صورت گرفت و تمام بیماران آن منطقه تحت کنترل ما هستند و این واقعا اقدام درخشانی در وضعیت فعلی است. در شناسایی موارد جدید نیازمند بازنگری در تمام برنامه‌ها هستیم و اگر شعار امسال روز جهانی مبنی بر «همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک»، محقق نشود، شناسایی ۹۰ درصد مبتلایان هم محقق نخواهد شد که این موضوع هم فقط بر عهده وزارت بهداشت نیست و همه دستگاه‌ها باید پای کار باشند. گاهی مسائل قومی، قبیله‌ای و انگ زدن به بیماری مانع از بیماریابی درست می‌شود که نمونه این اتفاق روستای چنار محمودی بود.

رئیسی تاکید کرد: به یاد داریم که رسانه‌های بیگانه چگونه به این موضوع می‌پرداختند، مگر دلشان به حال اهالی روستا سوخته بود؟ خیر اینطور نیست، این کار حمله‌ای به برنامه کنترل و پیشگیری ایدز در ایران بود. ما بیماریابی کردیم و کار درستی است و جای تشویق دارد که شناسایی صورت گرفته است. همان کشورهایی که این موضوع برایشان مهم می‌شود خودشان هم موارد زیاد مبتلا به بیماری دارند و حتی یکی از اشخاصی که در مورد این موضوع در کشور ما اظهار نظر می‌کند خودش مبتلا به بیماری است. اما آیا دنیا در بیماریابی به ما کمک کرد؟ ما کار خودمان را انجام می‌دهیم ولی اگر همکاری مشترک نباشد ما دچار مشکل می‌شویم.

وی با اشاره به قدرت خدمات در نظام مراقبت، پیشگیری و کنترل اچ آی وی کشور، تصریح کرد: دستورالعمل کرونا و اچ آی وی و ارتباط این دو تدوین شد. این کار اسفند ۹۸ انجام شد؛ یعنی زمانی که دنیا در شوک کووید۱۹ بود و کسی به فکر اچ آی وی نبود ولی ما به فکر بودیم. هر اتفاقی هم که بیفتد نباید از سایر بسته‌های خدمتی غافل شویم. در این پاندمی تحویل داروها به بهترین شکل انجام شد. مبتلایان اچ آی وی به دلیل نقص سیستم ایمنی از افراد آسیب پذیر هستند و ما برای ارائه دارو به منزل آنها رفتیم تا آنها از خانه خارج نشوند.

رئیسی ادامه داد: در اوایل سال ۹۸ هم که درگیر سیل و زلزله بودیم بازهم دارو رسانی در نهایت محرمانگی به مبتلایان اچ آی وی متوقف نشد و حتی یک بیمار اچ آی وی در کشور نبود که دارو به دستش نرسد یا تاخیر در دریافت دارو داشته باشد. مدیریت در بحران با حفظ محرمانگی، موضوع مهمی است. این نکات باید در تاریخ ثبت شود.

وی افزود: موضوع سرواپیدمیولوژی در ارتباط با بیماران اچ آی وی و میزان اندازه‌گیری آنتی‌بادی‌ها در ارتباط با کووید۱۹ انجام شد. ارزیابی‌ دریافت خدمات افرادی که با اچ آی وی زندگی می‌کنند در بحران کرونا نشان داد ۹۸ درصد دسترسی به دارو برای یک ماه داشتند، ۷۱ درصد دسترسی به ماسک داشتند، ۸۱ درصد دسترسی به محلول ضدعفونی کننده و ۹۱ درصد هم به اقلام کاهش آسیب دسترسی داشتند.

رئیسی ادامه داد: در مورد وضعیت ابتلا به کرونا در افرادی که با اچ آی وی زندگی می کنند، در تهران و اصفهان حدود ۱۲۷۶ نفر مورد بررسی اولیه قرار گرفتند و فقط ۲۶ نفر به کرونا مبتلا شده بودند که علائم خفیفی داشتند. در حال حاضر هم مطالعه سرواپیدمیولوژی کووید۱۹ در افراد مبتلا به اچ آی وی و خانواده‌هایشان در حال انجام است.

وی درباره برخی اظهارات مبنی بر ابتلای کمتر بیماران HIV به کرونا، تاکید کرد: اینگونه نیست که مبتلایان اچ آی وی به کرونا مبتلا نمی‌شوند یا جان خود را از دست نمی دهند، بلکه داروهای آنتی ویروسی که به مبتلایان اچ آی وی می‌دهیم، بر کرونا هم موثر است و حتی بارقه‌های امیدی داریم که با توجه به ژنوم کرونای جدید و تشابه میان قطعات ژنتیکی با اچ آی وی بتوانیم، امیدی برای آینده تولید واکسن اچ آی وی داشته باشیم.

رئیسی ادامه داد: تیم‌های سیار و موبایل کلینیک راه اندازی کردیم و خلاقیت‌هایی داشتیم که به مراکز جامع سلامت متصل هستند و خدمت ارائه می‌کنند. دستورالعمل ارائه متادون در شرایط کرونا ابلاغ شد و بهزیستی مشارکت فعالی برای ارائه خدمات داشته است. سازمان زندان‌ها و قوه قضائیه نیز بسیار موثر بوده است‌.

وی افزود: دیگر برنامه ما ارائه واکسن آنفلوآنزا به شکل رایگان برای مبتلایان اچ آی وی بود؛ هرچند که تامین واکسن بسیار سخت بود. ما ۵میلیون واکسن خریده بودیم که قرار بود از ترکیه حمل کنند و به خاطر تحریم، واکسن‌ها را به ما ندادند، اما تعداد اندک واکسنی را که خیلی کمتر از نیازمان بود در اختیار بیماران قرار دادیم.

رئیسی گفت: ما حدود ۱۶ میلیون نفر افرادی داشتیم که واجد دریافت واکسن آنفلوآنزا بودند، ولی مدیریت کردیم و یکی از اولویت‌های اصلی ما در کنار کارکنان بهداشت و درمان که در ارتباط با بیماران کرونایی بودند، بیماران اچ آی وی هم بودند و به همه آنها واکسن رایگان تزریق کردیم.

وی افزود: ایران همواره در ارائه برنامه‌ها به سازمان جهانی بهداشت موفق بود و پروپوزالی قوی از کشور ما نوشته شد و بودجه‌ای طی ۳سال از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ در حدود ۱۱ میلیون دلار به ما تخصیص پیدا کند. در این تحریم‌ها تامین وسایل آزمایشگاه ها بسیار سخت بود. اکنون ۱۹ آزمایشگاه فعال در کشور داریم.

رئیسی گفت: اگر یک ماه یک کشوری مثل فرانسه را تحریم کنیم با سر به زمین فرود می‌آید بعد ما ۴۰ سال است تحریم هستیم و روز به روزهم شرایط سخت‌تر می‌شود. تحریم می‌کنند، ترور می‌کنند و هر بلایی که دلشان می‌خواهد سر ما می‌آورند و بعد ما را در همه چیز با آلمان و فرانسه مقایسه می‌کنند. اوایل کرونا معاون بهداشت یکی از کشورها نزد من آمد و می پرسید چگونه آزمایش انجام می‌دهید در حالی که ۳۰۰ تا ۴۰۰ دستگاه از آمریکا برایشان آمده بود و کار کردن با آن را نمی دانستند و قرار شد تیمی برای آموزش از کشورمان به کمکشان بروند.

معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: کلینیک‌های سیار بسیار اقدام مهمی است. مپینگی در سراسر کشور انجام دادیم و در هر استان پاتوق‌ها را شناسایی کردیم و می‌دانیم در هر شهر پاتوق‌ها کجاست و از همین استفاده می‌کنیم و با کمک همان افراد به آنها خدمت می‌دهیم. سامانه ثبت و گزارش دهی را تقویت کردیم، علی رغم تحریم و کرونا مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری عملکرد بسیار خوبی داشته است. الان کل دنیا لردگان را می‌شناسند و خداروشکر درمان در این نقاط بسیار موثر بوده است.

وی افزود: پنجمین برنامه ملی استراتژیک کنترل عفونت اچ آی وی را تدوین کردیم که با مشارکت دستگاه‌ها اجرایی می‌شود و سند افتخاری است. البته از روند بیماریابی راضی نیستیم و راه جبران آن استفاده از برنامه پنجم است. اکنون بیماریابی کمتر از ۴۰ درصد است و پرونده‌های فعال ۷۰ درصد است اما درمان در حد ۹۷ درصدی ارائه می‌شود.

رییسی گفت: دست‌هایی در جاهای مختلف در کار است که نمی‌گذارند ما بیماریابی کنیم. در لردگان برخی به ما حمله کردند و شانس آوردیم زنده ماندیم. تمام مراحل شناسایی بیمار محرمانه است، چگونه می‌شود در روستایی تعدادی مبتلا شوند و کل جهان بفهمند؟ هم دستی پشت پرده بود و هم سیستم خارج از قوانین ما رفت.

وی افزود: در محلی که برای مردم سخنرانی می‌کردیم مردم بسیار شریف و زحمتکش بودند اما عده‌ای هم بودند که معلوم بود برای آنجا نیستند که به ما حمله کردند، همانجا که بودیم مستقیما فیلم‌ها برای بی بی سی و ایران اینترنشنال و شبکه های معاند ارسال می‌شد. عده‌ای در خارج از کشور افراد را تحریک می‌کردند که حتی درمان انجام ندهند.

وی گفت: ما در تامین کیت‌های رپید حتی با تهیه ارز واقعا دچار مشکل بودیم، اما متاسفانه به دستمان نمی‌رسید. امیدواریم سازمان بهداشت جهانی تحت تاثیر سیاست‌های غلط آقای ترامپ و دوستانش قرار نگیرد.

انتهای پیام/

برچسب ها: ایدز ، اچ آی وی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.