سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کشت برنج به روش آبیاری قطره ای/سیستمی که مزایای آن بیش از معایبش است

کشت برنج به روش آبیاری قطره‌ای در کشور ما با توجه به شرایط اقلیمی و کمبود منابع آبی اهمیت فراوانی دارد، ضمن آنکه مزایای آن بیشتر از معایبش است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، آبیاری قطره ای، یکی از روش‌های پیشرفته در کشاورزی است که موجب می‌شود هدر رفت آب به حداقل کاهش یابد و مصرف آن کمتر گردد.

آبیاری قطره‌ای که گاهی آن را موضعی هم می‌نامند، موجب می‌شود تا آب به وسیله لوله‌هایی که دارای قطره چکان هستند به آرامی درون زمین نفوذ کرده و گیاه را آبیاری نماید. گرچه عبور آرام آب درون لوله‌ها موجب ایجاد رسوب و گرفتگی در این سیستم می‌شود که از معایب آن است.

شایان ذکر است که معایب آبیاری قطره‌ای موجب نمی‌شود تا فواید و صرفه اقتصادی آن از سوی کشاورزان نادیده گرفته شود. هر چند که هزینه اجرای آن کم نیست و با توجه به نمک‌ها و مواد جامد معلق در آب‌های ایران باعث گرفتگی قطره چکان‌ها می‌شود، اما از آن جنبه دارای صرفه مالی است که موجب افزایش بازدهی آبیاری می‌شود. همچنین در این روش تلفات مواد مغذی و کود به حداقل می‌رسد، اهمیت نوع خاک کاهش می‌یابد و نیازی به تراز بودن مزرعه نیست.

طی سال‌های اخیر گرایش به روش آبیاری قطره‌ای در خوزستان با توجه به مدیریت منابع آبی و کاهش بارندگی‌ها افزایش یافته و سازمان جهاد کشاورزی مشوق هایی را به منظور اجرای این سیستم برای کشت شلتوک که یکی از محصولات آب بر در زراعت استان است، در نظر دارد.

کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب برای برنج

خدا رحم امیری زاده، رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در گفت وگو با خبرنگار ما با ذکر این نکته که برنج یکی از کالاهای اساسی و استراتژیک کشور است، گفت: این کالا در حدی ضرورت دارد که ما وارد کننده این محصول هم هستیم و تولید داخل کفاف میزان مصرفی مردم را نمی دهد. 

او با یادآوری اینکه خوزستان برای دومین سال پیاپی مجوز کشت برنج را دریافت کرد، افزود: در حال حاضر ۱٨۰ هزار هکتار از اراضی به سطح زیر کشت برنج رفتند که سعی کردیم به دلیل اساسی بودن این کالا و از سوی دیگر، میزان مصرف بالای آب برای تولید آن، روش‌هایی را پیاده سازی نماییم که با همکاری کشاورزان بهره وری از برنج «کاملا مشهود» باشد و سطح زیر کشت برنج نیز که برای ما مهم است توسعه یابد.

امیری زاده ادامه داد: بنابراین امسال ۶۵ هزار هکتار از اراضی زیر کشت، به صورت خشکه کاری کاشت شد که معادل ۵۰ درصد میزان مصرف آب در روش غرقابی است و تقریبا ۴۰ درصد سطح زیر کشت را شامل می‌شود. همچنین شایان ذکر است که در یک اقدام خوب دیگر به صورت پایلوت ۴ هکتار در استان به صورت نواری کشت شد که بهره وری از آب را بسیار بالا برد که امیدواریم روش‌های دیگری به کار گرفته شود تا میزان مصرف آب کاهش یابد.

۱۷ میلیون کمک بلاعوض برای اجرای سیستم آبیاری قطره‌ای

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با ذکر اینکه در حال حاضر ۱۵۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مجهز به سیستم‌های آبیاری تحت فشار هستند، بیان داشت: در بحث اجرای سیستم‌های آبیاری تحت فشار هیچ محدودیت اعتباری نداریم و هم اکنون نیز برای اجرای این طرح در هر هکتار بیش از ۱٧ میلیون تومان کمک بلاعوض به کشاورزان تخصیص می‌یابد و آمادگی داریم تا این روش که به بهره وری آب کمک می‌کند را توسعه دهیم تا سطح زیر کشت افزایش یابد.

آبیاری قطره‌ای برنج و استفاده از آب کم در خوزستان با توجه به شرایط اقلیمی آن و کمبود بارش باران اهمیت فراوانی دارد، اما طی ۲ سال اخیر که این استان مجوز کشت شلتوک را دریافت کرده، به دلیل بارش‌های خوب بوده، هر چند که در حوزه مارون، همچنان نیز تنش‌های آبی وجود دارد و صرفه جویی در مصرف آب اهمیت فراوانی دارد.

افزایش کمیت و کیفیت برنج تولیدی با آبیاری قطره‌ای

عبدالخالق پور خنجر، رییس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی بهبهان در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه کشت برنج در این شهرستان امسال به حدود ۸۰۰ هکتار رسیده، گفت: با متوسط عملکرد ۵ تن در هکتار انتظار تولید بیش از ۴ هزار تن را در سال زراعی ۹۹-۱۴۰۰ داریم که عدد قابل توجهی است.

پور خنجر افزود: روش آبیاری قطره‌ای برای دومین سال در حال اجرا است و پارسال بین ۵ تا ۶ هکتار به روش آبیاری قطره‌ای کشت می‌شد که امسال به حدود ٢۰ هکتار رسیده و در این روش کشت مصرف آب را نسبت به روش آبیاری غرقابی که مصرف آب آن بین ٢۰ تا ٣۵ هزار متر مکعب است، بیش از ٧۰ درصد کاهش می‌دهد که نوید خوبی برای کشاورزان است تا با میزان اندک آب بتوانند سطح زیر کشت را مدیریت نمایند.

رییس اداره تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی بهبهان اظهار کرد: در روش آبیاری قطره‌ای به غیر از کاهش مصرف آب، افزایش کمیت و کیفیت برنج تولیدی نیز اهمیت دارد و کشاورز از این جنبه راضی است. همچنین از مزایای دیگر روش آبیاری قطره‌ای سمیت زدایی برنج است که در این روش با توجه به اینکه ریشه برنج در آب قرار نمی‌گیرد، جذب عنصر آرسنیک که برای بدن انسان مضر است به بیش از ۹۰ درصد کاهش می‌یابد.

باستانی پور، کارشناس مرکز خدمات جهاد کشاورزی بهبهان نیز در گفت و گو با خبرنگار ما در خصوص مزایای استفاده از روش آبیاری قطره‌ای گفت: مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز برنج نیز از نکات مثبت روش آبیاری موضعی است که موجب افزایش عملکرد خوشه نیز می‌گردد و گیاهان را شاداب نگه می‌دارد و در نهایت موجب حفظ محیط زیست و افزایش کیفیت نهایی محصول می‌شود.

لزوم توجیه کشاورزان برای استفاده از روش آبیاری قطره‌ای

طی چند سال گذشته بارش‌های خوب باران در کشور موجب شده تا عده‌ای از کارشناسان آن را ورود ایران به دوره‌تر سالی پس از گذراندن دوران خشکسالی قلمداد کنند.

گرچه سد‌ها پر از آب شده و رودخانه‌ها نیز در وضعیت مناسبی به سر می‌برند، اما در حوزه مارون همچنان نیز تنش آبی ادامه دارد و ممکن است در تابستان نیز که فصل کشت شلتوک است، افزایش یابد؛ بنابراین لازم است تا با توسعه روش‌های نوین آبیاری استفاده از آب مصرفی برای کشاورزی به حداقل کاهش یابد و بتوان بهترین استفاده را از محیط زیست و منابع طبیعی کرد که این مسئله نیز اعطای کمک و تشویق کشاورزان به توسعه روش‌های پیشرفته آبیاری و همچنین توجیه آنان برای استفاده از این روش‌ها را می‌طلبد.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/ن

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.