سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت چهارمین سالگرد سلیم موذن‌زاده اردبیلی؛

طنین الله اکبری که تکرار نشد

استاد سلیم موذن‌زاده اردبیلی چهره‌ای تکرارنشدنی است که صدای ملکوتی و دلنشین وی همواره در مساجد، تکیه‌ها و خانه اردبیلی‌ها خواهد پیچید.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، شهر دارالارشاد اردبیل، سرزمین شیخ، شعر، شهادت و پایتخت عشق به خاندان عصمت و طهارت (ع)، چهره‌هایی تابناک به‌عنوان مظاهر عرفان، ایمان، معنویت و فضیلت را در طول تاریخ پرافتخار خود پرورش داده است که اکنون در گوشه و کنار این دیار کهن، نقاب از خاک بر رخ کشیده‌اند.

مردم این سرزمین به‌عنوان خاستگاه مذهب تشیع و عشق به حسین بن علی (ع) به وجود عالمان و دانشمندان دینی ارجمندی، چون آیت‌الله مقدس اردبیلی در کارنامه زرین مذهبی و فرهنگی خود می‌بالند، اما بسیاری از شخصیت‌های برجسته، عارفان و انسان‌های وارسته دیگری نیز در این دیار می‌زیسته‌اند که در اثر بی‌مهری‌های روزگار و گذشت زمان غبار فراموشی روی آنان پاشیده شده است.

عشق و ارادت به ائمه اطهار به خصوص حضرت امام حسین (ع) و یاران با وفایش سبب شده تا شهر دارالارشاد اردبیل مادحین و شاعران پرتوان و بی نظیری را پرورش داده و تقدیم مکتب عاشورا کند و به عبارتی دیگر اردبیل مهد نوحه‌خوانان و مرثیه سرایانی است که با خلوص نیت و عشق و ارادت ویژه برای ائمه اطهار (ع) مرثیه می‌سرایند.

از صدای اذان ملکوتی رحیم موذن‌زاده اردبیلی که نوازشگر روح و جان آدمی است تا صوت دلنشین سلیم موذن‌زاده اردبیلی که «زینب، زینب» را می‌سراید همه از زادگاهی می‌پیچد که عشق و اول و آخر مردمانش سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) است.

مرحوم سلیم موذن‌زاده اردبیلی مداحی پرتوان و بی‌نظیری بود که صوت دلنشینش در میان مسلمانان جهان اسلام علی‌الخصوص شیعیان مورد مقبول واقع شده و همواره الگو و نمادی برای تمام مادحین است.

حنجره موروثی خاندان مؤذن‌زاده‌

استاد سلیم مؤذن‌زاده‌اردبیلی در سال ۱۳۱۵ شمسی در شهر اردبیل دیده به جهان گشود. وی فرزند دیگر شیخ عبدالکریم مؤذن‌زاده اردبیلی نخستین مؤذن رادیوی ایران و برادر رحیم مؤذن‌زاده‌اردبیلی از مؤذنان معروف ایران است. وی علاوه بر زبان ترکی، به زبان فارسی و عربی نیز تسلط داشته و به نوحه‌سرایی در این زبان‌ها نیز معروف بود.

اعجاب و توانایی بی‌وصف در اجرای برنامه‌های گوناگون مداحی، نوحه‌خوانی، مولودخوانی، اذان و قرائت قرآن مجید از دوران نوجوانی وی را در ردیف یکی از مطرح‌ترین افراد جهان در این رشته‌ها قرار داده است.

وی به‌طور متوسط روزانه ۵ ساعت از عمر خود را صرف مداحی کرده و بیش از ۲ هزار عنوان نوار کاست مربوط به برنامه‌های او از زمان پیدایش ضبط‌صوت تاکنون موجود است و اذان معروف وی در دستگاه ماهور خوانده شده است.

مرحوم سلیم، صدای خوب در مداحی را از رشته‌های هنری ظریف توصیف می‌کند که ملاحت، زیر و بم آهنگ، ادای کلام و تحریر‌های مناسب لازمه این هنر است.

اساتید فن، نام استاد سلیم مؤذن‌زاده‌اردبیلی را هم‌ردیف استاد عبدالباسط در زمینه مداحی جزو عجایب روزگار دانسته‌اند به‌طوری که وی بیش از ۵ ساعت در اوج می‌خواند و بیش از ۱۵ ساعت پی‌درپی مداحی می‌کرد که در نوع خود بی‌نظیر است.

از زمان‌های گذشته، افراد زیادی از اردبیل تاکنون به حرفه مؤذنی و مداحی پرداختند؛ اما به‌طور مسلم صدای گیرا در خانواده مؤذن‌زاده‌اردبیلی موروثی بوده و همه فرزندان و نوادگان مرحوم شیخ فرج، این موهبت الهی را از او به یادگار دارند. شیخ فرج پدربزرگ سلیم مؤذن‌زاده اردبیلی، قدیمی‌ترین مؤذن کشور است که اطلاعات مختصری از وی موجود است.

«زینب، زینب» نوحه‌ای دارای «شعر سلیم» و «صوت سلیم»

خالق نوای «زینب زینب» که در دهه ۶۰ و ۷۰ به یکی از پرفروش‌ترین کاست‌های مداحی تبدیل شده بود، از عباراتی فاخر برای اهل‌بیت (ع) استفاده می‌کرد. برای نمونه نوحه «زینب، زینب» ضمن اجرای صوتی و لحنی بسیار فاخر، دارای «شعری سلیم» است که هم گویای مصیبت وارده بر حضرت زینب است و هم حقیقت وجودی «زینت امیرالمؤمنین» را بیان می‌کند.

عباراتی همچون «کنز حیا»، «کان وفا»، «روح با ایمان»، «نشان زهرا (س)» و «محبوبه جانان» در وصف زینب کبری (س) مبین حقیقت وجودی آن بانوی بزرگ اسلام است که در شعر وجود دارد و در کنار آن، ام‌المصائب بودن آن حضرت در عباراتی همچون «درد آشنا»، «غرق بلا» و «قهرمان غم» تجلی یافته است.

سلیم موذن زاده قبل از درگذشت خود در گفت‌وگویی می‌گوید: «مرا با نوای زینب، زینب تشییع و دفن کنید.»

و، اما سرانجام دوم آذر ماه سال ۱۳۹۵ فرار می‌رسد و همانگونه که سلطان‌الذاکرین وصیت کرد بوده توسط مردم زادگاهش با نوای زینب زینب به سمت بهشت زهرا (س) تشییع شده و سرانجام در قطعه مفاخر در آرامگاه ابدی خود آرام می‌گیرد.

هرچند سلیم موذن‌زاده‌ها و محمدباقر منصوری‌ها اکنون در میان مردم اردبیل نیستند، اما نوای ملکوتی و ماندگار آن در کوی و برزن و خانه‌های تک تک اردبیلی‌ها می‌پیچید و یاد و خاطره آن‌ها همواره زنده و گرامی است.

منبع فارس

انتهای پیام/ف

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.