سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

تئاتر کاربردی و تئاتر آنلاین؛ شیوه جدید اجرای تئاتر خیابانی

مدیر بخش نمایش‌های خیابانی و دیگرگونه‌های اجرایی این رویداد درباره وضعیت اجرای تئاتر خیابانی در شرایط کرونایی گفت.

به گزارش خبرنگار  حوزه تئاتر  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،  با توجه به خبر تعطیلی مراکز فرهنگی هنری و ادامه دار بودن محدودیت‌های کرونایی، با سامان خلیلیان مدیر نمایش‌های خیابانی جشنواره فجر گفت و گو کردیم که در ادامه می خوانید:

وضعیت اجرای تئاتر خیابانی با توجه به ممنوعیت فعالیت‌های هنری و تجمعات مردمی چه می‌شود؟

همه سعی خود را برای اجرای تئاتر خیابانی می‌گذاریم؛ البته اجرای تئاتر خیابانی منوط به شرایط آب و هوایی مناسب است. گرچه ما پیشتر تجربه برگزاری جشنواره را در شرایط کرونا داشتیم. اگر ستاد مقابله با کرونا اجازه دهد، جشنواره تئاتر خیابانی را با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و شیوه‌نامه‌های بهداشتی خواهیم داشت. ما دغدغه ارتزاق هنرمندان را هم داریم و از آن بالاتر حفظ جان هنرمندان و هموطنانمان است. فعلاً شرایط برای برگزاری تئاتر خیابانی میسر نیست و ما در شرایط فوق قرمز به سر می‌بریم. اگر شرایط نگران کننده فوق قرمز پشت سر گذاشته شود، امکان اجرای حضوری فراهم خواهد شد. فعلاً بررسی آثار تئاتر فجر در بخش دیگر گونه‌ها شروع شده و در اسفند ماه هم جشنواره تئاتر عروسکی برگزار خواهد شد.

آیا راهی برای برگزاری تئاتر خیابانی وجود دارد؟

طرحی از اجرا با استفاده از تکنیک تئاتر شورایی و کاربردی ارائه داده اند که نیازمند مجوز ماست که امروز تکلیف آن مشخص می‌شود. این گروه یکسری لیدر دارند که اصطلاحاً به آنان joker می‌گویند و در این تئاتر کاربردی، مردم هم بازیگران این نمایش هستند. این جوکر‌ها به افرادی که ماسک و اعتقادی به بیماری کشنده کرونا ندارند، فرهنگسازی لازم را آموزش می‌دهند تا در نهایت مردمی که شیوه نامه‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، متقاعد شوند. در این تئاتر مردم ناخواسته و بدون آگاهی وارد نمایش می‌شوند که البته جزئی از این تکنیک است. البته امروز در جلسه‌ای که برگزار می‌شود ظرف چند روز آینده مشخص می‌شود که چند نفر وارد بازی تئاتر کاربردی می‌شوند. البته جوکر به معنای جوکر فیلم‌های سینمایی هالیوودی نیست و به معنای شخصی است که تصمیم‌گیری‌ها و رهبری گروه در اختیار اوست. نقاطی در شهر برای حضور تیم تئاتر کاربردی در نظر گرفته می‌شود که به صورت گردشی می‌چرخند و نقطه معینی ندارند. آنان چند گروه هستند که مردم را وارد بازی می‌کنند. خاصیت تئاتر شورایی همین است که به صورت نامحسوس اجرا شکل می‌گیرد و تماشاچی بدون اینکه بداند تبدیل به بازیگر می‌شود. شرایط موجود طوری است که تئاتر خیابانی بدین گونه را می‌طلبد.

آیا تئاتر آنلاین راهکار خوبی برای اجرای تئاتر خیابانی است؟

دو هفته پیش، به مناسبت هفته وحدت تئاتر آنلاین را تجربه کردیم و در کمال تعجب ۴۰ هزار بیننده مستقیم داشت. در برنامه هفت دیشب اعلام شد که اکران آنلاین یکی از فیلم‌های سینمایی ده هزار بیننده داشت و اینکه یک نمایش ایرانی دینی حدود ده هزار بیننده داشته باشد شگفت انگیز است. پارسال تئاتر خیابانی فجر، بین هزار و پانصد تا دو هزار نفر تماشاچی داشته است و این که تئاتر آنلاین چهل هزار بیننده داشته است، ظرفیت خوبی حتی برای بعد از دوران کروناست. ما باید پلتفرم‌های آنلاین را پای کار بیاوریم که بتواند روی شبکه‌های اینترنتی پخش شود و حتی برای هنرمندان تئاتر خیابانی درآمدزایی کنیم؛ چرا درآمدزایی فقط از تئاتر صحنه‌ای باشد و از تئاتر آنلاین درآمدزایی نشود؟ گرچه در تئاتر صحنه‌ای ارتباط مستقیم شکل می‌گیرد، ولی شرایط کنونی ایجاب کرده که از تئاتر آنلاین استفاده شود. ما تجربه «جشنواره نمایشنامه خانه» را داشتیم که جشنواره تئاتر خانگی بود و به صورت آنلاین در اسفند ماه ۹۸ با همکاری استانداری بوشهر و موسسه فرهنگی نیم دری برگزار شد. در سراسر دنیا اتفاقات عجیبی افتاده که هر یک جذابیت‌های خاص خود را دارد که گرچه تماشاگر باید مستقیم با تئاتر ارتباط برقرار کند، ولی تئاتر چه آنلاین و صحنه‌ای زیبایی خاص خود را دارد. تئاتر آنلاین گفتمان جدیدی است؛ باید بررسی شود و به آن بیشتر کمک کرد تا از ظرفیت آن استفاده شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.