سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انتخابات ریاست جمهوری نماد رسوایی آمریکا/ از رای‌های تقلبی تا رسوایی‌های اخلاقی

کارشناسان بین الملل در رابطه با ساختار انتخابات در امریکا به موضوعات مهمی همچون "شکست ساختار سیاسی و انتخاباتی" و " تقلب‌های گسترده در انتخابات امریکا" اشاره کرده اند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از مهمترین رویداد‌های خبری که این روز‌ها در صدر اخبار اکثر رسانه‌های دنیا قرار دارد، انتخابات امریکا است، انتخاباتی که با حاشیه‌های زیادی همراه شده است.

با قاطعیت می‌توان گفت انتخابات اخیر امریکا بدون شک فاسدترین انتخابات در ایالات متحده به شمار می‌رود، از چگونگی و ماجرای برگزاری مناظرات نامزد‌های دو حزب گرفته تا بگو و مگو‌های نتایج انتخابات که هنوز مشخص نیست.

اما فارغ از هر نوع نتیجه انتخابات در امریکا آنچه می‌خواهیم به آن بپردازیم ساختار انتخابات این کشور است، ساختاری که در انتخابات آخر امریکا نمود بیشتری از خود نشان داد.

ساختار انتخابات در امریکا به گونه‌ای است که نه فقط آرای عمومی بلکه آرای الکترال در نتیجه انتخابات این کشور تأثیر مستقیمی دارد و چه بسا نامزدی که رای و پشتوانه مردمی داشته باشد، اما از ارای الکترال کافی برخوردار نباشد چه بسا نتواند راهی کاخ سفید شود.

در واقع مهمترین دغدغه بنیان گذاران امریکایی بر این بود که از بروز یکسری موضوعات نظیر پوپولیسم جلوگیری و مواردی دیگر از جمله از ظرفیت نخبگان نهایت استفاده کنند، اما نه تنها این مسیر طی نشد بلکه حتی نامزد‌های شرکت کننده در احزاب به آرای الکترال استفاده از نخبه گرایی و دیگر موضوعات پایبند نبوده و خود آنان هم ساختار را زیر سوال می‌برند.

نمونه بارز این مورد به صحبت‌های جنجالی رئیس جمهور کنونی امریکا برمی گردد، آنجا که انتخابات امریکا را زیر سوال برد و به صراحت اعلام کرد که نظام انتخاباتی امریکا فاسد است. وی در تکمیل صحبت‌های خود تأکید دارد که چیز‌های وحشتناک می‌شنویم ما نمی‌توانیم اجازه بدهیم که انتخابات به این شکل به سرقت برود، نمی‌توانیم اجازه بدهیم برای کشورمان چنین اتفاقی بی‌افتد، احتمالا یک روند قانونی طی شود و نهایتا قضات باید حکم بدهند.

به همین منظور در میزگردی بصورت مجازی با حضور جمعی از کارشناسان بین الملل به اهمیت این موضوع مهم پرداخته است.

در این میزگرد کارشناسان در رابطه به موضعات مهمی همچون "شکست ساختار سیاسی و انتخاباتی در امریکا"، "افول رویا و نظام معرفتی لیبرال دموکراسی"، "جای خالی اخلاق و صداقت در انتخابات امریکا" و " تقلب‌های گسترده در انتخابات امریکا" اشاره کرده اند.

*ساختار انتخابات در امریکا چگونه است؟ تشریح بفرمایید.

"نصرت الله حیدری"، دکترای روابط بین الملل با بیان اینکه انتخابات در آمریکا از یک پیچیدگی خاصی برخوردار است گفت: به هر حال مردم سالاری یکی از مولفه‌های قدرت در شرایط کنونی است و مشارکت نیز حائز اهمیت است.

انتخابات در آمریکا پیچیدگی‌های خاصی خود را دارد، یکی از شاخصه‌های انتخابات آمریکا مشارکت کم در انتخابات است. البته به جز در سال ۱۹۶۴ که حدود ۶۴ درصد مشارکت داشتند و انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ که رکورد مشارکت در آمریکا زده شده است مشارکت در آمریکا همواره بسیار کم بوده است.

با شکل گیری دو حزب فدرالیست و ضد فدرالیست انتخابات در آمریکا به شیوه بسته دنبال شد که به آن «انجمن‌های حزبی» می‌گویند، انجمن‌ها در ابتدا ثروتمندان و رهبران احزاب بودند و این‌ها نامزد‌ها را شناسایی و معرفی می‌کردند. در سال ۱۸۴۰ کنوانسبون حزبی شکل گرفت.

کنوانسیون معرفی کاندیدا‌ها در واقع از اعضا و هواداران حزب با نظارت رهبران احزاب به نامزد‌های انتخاباتی که تعیین می‌کند و رای می‌دهند تشکیل می‌شود، هر که بیشتر رای بیاورد نامزد حزب می‌شود.

با توجه به وسعت آمریکا دو سیستم انتخاباتی مقدماتی برگزار می‌شود؛ اول انتخابات مقدماتی باز؛ که شهروندان بدون توجه به گرایش و عضویت حزبی به کاندیدای مورد نظر خودشان رای می‌دهند، به جز در ایالت آلاسکا و واشنگتن که فقط باید به یک کاندیدایی حزبی رای دهند.

پیچیدگی‌های انتخابات و امکان فراهم شدن تقلب

دوم انتخاباتی مقدماتی بسته؛ اعضای هر حزب فقط به کاندیدای حزب خود رای می‌دهند، برای این کار باید به عنوان هوادار آن حزب حتما ثبت نمایند. در این مرحله بیشترین رای ملاک است. با توجه به بحث انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا به این انتخابات یک نگاهی داشته باشیم.

مرحله اول انتخابات مقدماتی ایالتی است، انتخابات در آمریکا معمولاً در سطح شهر، ایالت و فدرال برگزار می‌شود. حدود سه پنجم ایالات انتخابات مقدماتی را پذیرفته اند. این انتخابات مقدماتی ایالتی در ماه فوریه هرساله برگزار ودر ماه آگوست همان سال به پایان می‌رسد.

هر ایالت قانون خاص خود را دارد، در این انتخابات مردم دو نوع رای می‌دهند؛ رای به کاندیدا‌های خاص و انتخاب هیات‌هایی که هر ایالت باید به کنوانسیون حزبی بفرستد، کردند. در نهایت برگزاری کنوانسیون ملی دو حزب یعنی دموکرات و جمهوریخواه را خواهیم داشت، به عبارتی تا پایان ماه ژوئن باید انتخابات مقدماتی هردو حزب به پایان برسد.

این کنوانسیون‌ها در اواخر ماه جولای اوایل آگوست در یکی از شهر‌های مهم آمریکا به مدت چهار روز و با حضور دو تا پنج هزار نمایندگان حزبی بر گزار می‌شود. در این کنوانسیون‌های ملی انتخابات چند برنامه دنبال می‌شود: یکی تعیین خط و مشی حزب برای چهار سال آینده، دوم تعیین ساختار‌های جدید برای انتخاب نمایندگان حزبی در کنوانسیون، سوم برنامه ریزی برای پیروزی در انتخابات و در نهایت تعیین کاندیدا و معاون نهایی رئیس جمهور یعنی باید رقابت‌های درون حزبی به پایان رسیده باشد و کاندیدای واحد حزبی مشخص شده باشد.


بیشتر بخوانید

ابهام در رای نهایی مردم

نکته مهم این است که نظام انتخاباتی آمریکا بسیار پیچیده است. در نظام انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا ما هیات انتخاباتی یعنی الکترال کالج داریم. در این شیوه مردم و ایالات افرادی را به عنوان هیات‌های انتخاباتی تعیین می‌کنند. تعداد اعضای این هیئت معادل نمایندگان هر ایالت در کنگره است مثلاً در ایالت کالیفرنیا ۵۴ نماینده در کنگره دارد، پس ۵۴ تا رای الکترال هم دارد یا در ایالت نیویورک ۳۳ نماینده در کنگره دارد، پس ۳۳ رای الکترال کالج هم دارد، همینگونه ایالت‌های مختلف آمریکا.

اعضای هیات الکترال کالج معمولاً از معتمدین محلی و شخصیت‌های مختلف شکل می‌گیرد. نکته مهم این است در آمریکا معمولاً دیدگاه نخبه گرایی حاکم است. بدین ترتیب اگر مردم آرای خود را به نفع یک کاندیدا به صندوق ریختند، اما هیئت‌های انتخاباتی کس دیگری را انتخاب کردند، رای گروه دوم رسمیت دارد و رای مستقیم مردم به حساب نمی‌آید، لذا مردم در انتخابات آمریکا، رئیس جمهور را مستقیم انتخاب نمی‌کنند، آن‌ها در حقیقت اعضای الکترال کالج را بر می‌گزیند.

این انتخابات آمریکاست رای نهایی مردم و توده را در نظر نمی‌گیرد. روش کار نظام انتخاب الکترال کالج این است که در هر ایالت اعضای الکترال با توجه به وابستگی حزبی رای می‌دهند. کاندیدایی که آرای بیشتری در ایالت خودش داشته باشد، صاحب کل آرای الکترال کالج آن ایالت می‌شود. مثلا اگر در ایالت کالیفرنیا جو بایدن هزار رای یا حتی یک رای بیشتر از ترامپ داشته باشد کل آن ۵۴ رای الکترال ایالت تماما به حساب بایدن نوشته‌می شود.

در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا عوامل مختلفی در رای آوری کاندیدا‌ها موثرهستد. مهمترین این عوامل عبارتند از وابستگی حزبی، تعلقات قومی، مذهبی و گروهی مثلا سفیدپوستان معمولاً به جمهوری‌خواهان رای می‌دهند، پروتستان‌ها معمولاً به جمهوری‌خواهان رای میدهند، در مقابل سیاه پوستان معمولاً به دموکرات‌ها رای می‌دهند، لاتین تبار‌ها هم به دموکرات‌ها رای می‌دهند.

این در حالی است که میزان درآمد هم اثرگذار است، درآمد‌های بالا معمولاً به جمهوری‌خواهان را‌ی می‌دیدند، طبقات متوسط و فقیر به دموکرات‌ها رای می‌دهند. شخصیت کاندیداها؛ خود فرد کاندیدا نقش مهمی در رای آوری داده یکی از دلایلی که الان آمریکا با چالش روبرو شده شخصیت خود ترامپ است.

مسا ئل روز هم از عناصر اصلی در رای آوری در انتخابات آمریکا است. مثلا سایه کرونا بر انتخابات آمریکا از اهمیت بالایی در عدم رای آوری ترامپ می‌توان ذکر کرد. افتضاحات انتخابات آمریکا نشان می‌دهد که این ساختار با مشکلات و موانع بسیار روبرو است. مشکلاتی که انتخابات آمریکا را به نماد رسوایی آن کشور تبدیل کرده است.

انتخابات امریکا تا چه اندازه باعث ایجاد هرج و مرج شده است؟

از رای‌های تقلبی تا رسوایی‌های اخلاقی

"محمد عبدخانی"، از کارشناسان مسائل امریکا نیز در این باره گفت: در تاریخ سوم نوامبر ۲۰۲۰ مصادف با ۱۳ آبان ۱۳۹۹ پنجاه و نهمین دوره‌ی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بین دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه و جو بایدن نامزد حزب دموکرات برگزار شد که پیروزی حزب دموکرات و جو بایدن را به دنبال داشت.

با انتشار خبر پیروزی قطعی جو بایدن از سوی رسانه‌های رسمی آمریکا، ترامپ موضعی عجیب در پیش گرفت و ادعای وقوع تقلب در انتخابات را پیش کشید. این اقدام ترامپ در بیشتر ایالت‌های آمریکا منجر به وقوع اغتشاش و درگیری‌های شدید بین طرفداران دو نامزد شد که این جریانات همچنان ادامه دارد و طبق ادعای اغلب رسانه‌ها شدیدتر خواهد شد.

اگر گریزی به عملکرد روسای جمهور آمریکا در ادوار مختلف بیندازیم می‌بینیم که روسای جمهوری هر کدام به شکل‌های مختلف رسوای تاریخ شدند و هیچگاه هم کسی از آن‌ها بازخواستی نکرد. رسوایی اخلاقی افرادی، چون کلینتون، ترامپ و..؛ که سالهاست در بین سران غرب رواج یافته است، هر بار به طرق مختلف اخبار شرم آور آن‌ها رسانه‌ای شده است.

اما حربه زورگویی و یا همدستی با هم پیمانانشان، اذهان عمومی را از پرداختن به آن‌ها باز داشته و بر این فجایع سرپوش نهاده است. تامل در این نکات می‌تواند منتج به این نتیجه شود که سران قدرت در آمریکا همه از یک جنس اند.

جای خالی اخلاق و صداقت در انتخابات امریکا

انتخابات اخیر آمریکا هم سند دیگری بر عدم صلاحیت روسای جمهور امریکاست. مدعیان همیشگی دموکراسی در حالی انتخابات را برگزار کردند که از چندی قبل با شگرد‌های مختلف دم از توطئه و تقلب برنامه ریزی شده برای تغییر نتیجه انتخابات می‌زدند.

این در شرایطی بود که هنوز انتخاباتی برگزار نشده بود و صرفاً نظر سنجی‌های مجازی ملاک قرار می‌گرفت. پیداست که در چنین حکومتی چه میزان اعتماد، اخلاق و صداقت حاکم است؟

حاکمیتی که حتی در فضای مجازیش هم امنیت و صداقتی وجود ندارد. بدتر از آن، اعلام وقوع تخلف و تقلب توسط ترامپ می‌باشد که بیانگر ناتوانی این تاجر دیوانه از برقراری نظم و تامین سلامت انتخاباتش است.

مردی که در راس امور آمریکا قرار دارد و طبق ادعای خودش اخلال و تقلب در انتخابات را فهمیده، ولی عملاً نتوانست برای جلوگیری از آن از خود واکنشی هر چند کوچک انجام دهد.

این مهم بیانگر دو نکته است: یکی اینکه دولتمردان آمریکا برخلاف ادعاهایشان توان سیاسی و اجرایی بالایی ندارند و دیگری این است که آنان خرد جمعی ملت خود و صد البته سایر ملل را به سخره گرفته اند و با نشر اکاذیب و شایعه پراکنی، سعی در به انحراف کشیدن افکار عمومی و بهره برداری از آن در جهت منافع شخصی خود را دارند؛ که این دو موضوع هر کدام مهر محکمی است بر نالایقی این حاکمان و بی اعتباری انتخابات اخیرشان، موضوعی که همیشه و در جریان همه پرسی‌های داخلی بی هیچ سند و مدرکی ملت و دولت ما را بدان محکوم می‌کردند.

امروزه دیدیم که آدمک واهی آمریکا که در میان افکار عده‌ای کوته فکر سمبل رهایی و نجات است، چگونه از درون فاسد و متعفن و ضعیف است. آنقدر که توان پیشگیری، تدبیر و یا مبارزه با مفاسد داخلیش را ندارد.

انتخابات اخیر امریکا تا چه اندازه ساختار انتخابات امریکا را زیر سوال برده است؟

تجلی شکست ساختار سیاسی و مشارکت انتخاباتی

"احسان عباسی"، تحلیلگر مسائل سیاسی نیز در این میزگرد گفت: آمریکا همواره خود را کشور پیشتاز در زمینه دموکراسی معرفی کرده است، اما در این کشور نیز مانند بسیاری از کشور‌ها حق رای مردم نادیده گرفته می‌شود.

عباسی اظهار کرد:نظام الکترال در قانون اساسی آمریکا زمانی نوشته شده که هیچ کشور دیگر به طور مستقیم رئیس جمهوری خود را انتخاب نمی‌کرد و از این رو تدوین کنندگان آن هیچ دستور راهنمایی برای تصمیم گیری در این زمینه نداشتند و آن‌ها نگران بودند که استبداد در انتخابات حاکم شود، اما اکنون در انتخابات سال ۲۰۲۰ دموکراسی در بیشتر کشور‌های جهان حاکم است و دیگری نیازی به پیچیده کردن چنین نظامی نیست.

در واقع معلوم نیست که در دموکراسی امریکایی رای مردم تعیین کننده است یا رای الکترال‌ها و همچنین ضوابط نظارتی آن مشخص نیست، این در حالی است که امریکا مدعی شفافیت و دموکراسی است و داعیه نظارت بر انتخابات کشور‌های دیگر را دارد.

وی افزود: در آمریکا وضعیت سیاسی انتخابات دچار فساد‌های گسترده‌ای است که در انتخابات اخیر خود را بیشتر نشان داد. عباسی با اشاره به ابعاد شکست راهبردی آمریکا در انتخابات اخیر، رونمایی از شکست نظام معرفتی لیبرال دموکراسی را از جمله این ابعاد دانست و گفت: نظام آمریکا و کشور آمریکا برای غرب‌گرایان بهشت لیبرال دموکراسی و سرزمین موهوم رویا‌ها بود، اما انتخابات اخیر نشان داد چنین نظامی رو به افول خواهد رفت.

این تحلیلگر، سیاسی بیان داشت: با بیان اینکه انتخابات اخیر در آمریکا تجلی شکست ساختار سیاسی و مشارکت انتخاباتی در این کشور بود، گفت: انتخابات ریاست جمهوری اخیر که فاسدترین و متقلبانه‌ترین انتخابات آمریکا نام گرفت، مولود یک نظام سیاسی کهنه و سیستم انتخاباتی عقب مانده‌ای است که به صورت ذاتی مولّد بحران‌های بالقوه زیادی در آمریکا می‌باشد.

تقلب‌های گسترده در انتخابات امریکا

"قدرت اله نیا صادق"، مدرس دانشگاه نیزدر این میزگرد گفت: انتخابات امسال آمریکا دموکراسی دراین کشور را زیر سئوال برد که این کشور در آینده با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

وی اظهار کرد: مردم به صورت غیرمستقیم و با سیستم الکترال کالج انتخاب می‌شود که با ایراد‌های هم مواجه است.

نیا صادق در ادامه گفت: امکان تقلب در این نوع انتخابات بالاست و نقش مردم هم کمتر دیده می‌شود.

مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: آمریکا در وضعیت خوبی قرار ندارد و دموکراسی در این کشور به زیر سئوال رفته است و همانطور که دیده می‌شود براساس گفته مواردی توسط کاندیدا‌های ریاست جمهوری مطرح شده که که این کشور را به کلی به زیر سئوال برده است.

تحلیلگر مسائل سیاسی عنوان کرد: آمریکا امروز دیگر نمی‌تواند از عدالت و دموکراسی حرف بزند چرا که این انتخابات به کلی آبروی این کشور را برده است.

منبع: ایلام بیدار

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.