سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مرگ چه حسی دارد؟

گفته می‌شود که یک دقیقه قبل از مرگ فرد احساس ترس همراه با پرواز یا برخورد را حس خواهد کرد و در این شرایط هیپوتالاموس سبب انتشار آدرنالین در بدن شده تا بدن را برای واکنش صحیح آماده کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ماه مارس سال ۲۰۱۲، «فابریس موآمبا» هافبک تیم بولتون واندررز در جریان بازی تیمش با تاتنهام که پخش زنده می‌شد بر روی زمین افتاد. او سکته قلبی کرده بود و هیچ‌گونه علائم حیاتی نداشت. او از نظر پزشکی برای مدتی مرده بود. در کمال تعجب، اما زنده ماند و بعد از مدتی اتفاقاتی که برایش افتاده بود را تعریف کرد. او می‌گفت که سرگیجه‌ای سورئالیستی دارد. انگار که دارد در بدن یکی دیگر به سرعت می‌دود. آخرین چیزی که به یاد دارد دو بازیکن تیم تاتنهام است. او می‌گوید هیچ دردی را احساس نمی‌کرد.


بیشتربخوانید


شاید موافق باشید که شما هم مثل من حس همدردی عجیبی با موآمبا پیدا کرده باشید. علاوه بر این، قرار است روزی هم خود ما این حس را تجربه کنیم. اما چه زمانی؟ شاید هنوز زیاد فرصت باقی مانده باشد. آیا شرایط آن سخت خواهد بود؟ امیدواریم که در کمال آرامش باشد. ساده بگویم: مرگ چه حسی دارد؟

از نظر پزشکی، افرادی هستند که شرایط موآمبا را پیدا کرده‌اند. اما قدیمی‌ترین تجربه نزدیک به مرگِ ثبت شده به قرن ۱۸ برمی‌گردد. داروسازی که هنگام حجامت هشیاری خود را از دست داد.

طبیب‌های آن دوران معتقد بودند که این نوع درمان با تب همراه است. اما آن داروساز گفته بود: «آن‌قدر نور زیاد بود که فکر می‌کردم در بهشت هستم.» بنا به تجربیات جدیدتر، افراد نور فراوان، ورود به قلمرو غیرزمینی و حتی جدا شدن از بدن و نگاه کردن به آن از بالا را گزارش داده‌اند. به این تجربیات «تجربیات خارج از بدن» گفته می‌شود.

البته ما نمی‌توانیم هیچ قضاوتی در این باره انجام دهیم، مگر آنکه آمار افرادی که این تجربیات را داشته‌اند، در اختیار باشد. در برخی موارد، پزشکان سال‌ها پس از آن اتفاق، تجربه فرد را پرسیده بودند. شاید در طول زمان جزئیات آن اتفاق در ذهن فرد تغییر کند. بر این اساس، سم پارنیا و همکارش تصمیم گرفتند که پژوهشی در این رابطه انجام دهند.

تیم پزشکی پارنیا پانزده سال پیش در یک دوره ۱۲ ماهه با ۶۳ بیمار که پس از حمله قلبی احیا شده بودند مصاحبه کردند. این بیماران همگی در بیمارستان عمومی سوث هامپتون بودند. از این ۶۳ نفر، هفت نفر چیز‌هایی را از زمان بی‌هوشی به یاد داشتند. آن‌ها به یاد داشتند که به جایی رفته بودند که راه برگشتی در آن نبود. احساس صلح و آرامش، و یک مورد هم پریدن از کوه به پایین. تعداد کمی تجربه نزدیک به مرگ را به یاد داشتند، اما در نهایت همه چیز مثبت ارزیابی شده بود.

در کمال تعجب، بیمارانی که تجربیات خود را به یاد داشتند بالاترین میزان سطح اکسیژن خون را داشتند. زیرا در گذشته دانشمندان فکر می‌کردند احساساتی از قبیل افزایش هشیاری حسی با کمبود اکسیژن در مغز در ارتباط است. با این حال، هرچه سطح اکسیژن مغز بیشتر باشد، عملکرد ادراکی بدن در زمان احیا بهتر است. این عمل توضیحی عملی برای تجربیات شفاف‌تر و به خاطر سپردن بهتر این تجربیات است.

در پایان آن آزمایش در بیمارستان عمومی سوث هامپتون، تخته‌هایی که بر قسمت بالاییِ آن چیز‌هایی یادداشت شده بود را از سقف بیمارستان آویزان کرده بودند. از آن ۶۳ نفر خواسته شد تا بگویند که بر روی تخته‌ها چه چیزی دیده‌اند. پژوهشگران قصد داشتند تا عملکرد یاخته‌های عصبیِ مغز (نورون) بررسی کنند. هرچند از این طریق به تجربیات خارج از بدن دست نیافتند.

اما این پژوهشگران به تازگی مطالعه‌ای جدید را منتشر کرده‌اند. این بار آن‌ها پژوهشی در ۱۵ بیمارستان در آمریکا و اروپا انجام دادند. بر خلاف مطالعه پیشین، این بار دو بیمار تجربه خارج از بدن را گزارش دادند.

یکی از بیماران گفته است که زنی را در گوشه اتاق دیده که به او اشاره می‌کرده و لحظه‌ای بعد هم خودش را دیده که دارد به خودش نگاه می‌کند. او صدایی را به یاد داشت: «به بیمار شوک بزن، شوک بزن.»

همچنین یک پرستار و یک مرد کچل را در لباس پزشکی آبی دیده است. شخص دیگر هم این‌گونه می‌گوید: «داشتم از روی سقف به خودم نگاه می‌کردم. یک پرستار سینه‌ام را فشار می‌داد و یک دکتر هم چیزی را از گلویم به پایین می‌فرستاد.»

متاسفانه، زمانی که این دو بیمار احیا می‌شدند هیچ تخته‌ای بر روی دیوار‌ها نصب نشده بود. پژوهشگران این بار نزدیکتر شدند، اما باز هم این فرصت را از دست دادند تا عملکرد نورون‌های مغزی را بسنجند. درست است که پژوهشگران موفق نشدند، اما نکته‌ای بسیار مهم را نشان دادند.

ادوین هابل، منجم مشهور، زمانی گفت: «بشر با حواس پنج‌گانه خود جهان را کاوش می‌کند و اسم این ماجراجویی را علم گذاشته است.» پژوهش‌های علمی شاید چیزی فراتر از معادله و ابزار پیشرفته باشد.

به سوال اصلی خود برمی‌گردیم: مرگ چه حسی دارد؟ این مطالعات نشان می‌دهد که مرگ شاید هیچ حسی نداشته باشد، شاید لذت‌بخش باشد یا شاید احساسی عرفانی و مرموز را به همراه داشته باشد. بنا به ادعای آن افراد، لحظات پیش از مرگ دردناک نبوده است. ما نمی‌توانیم بگوییم که اگر علت مرگ چیز دیگری باشد، همین حس را خواهیم کرد یا خیر، اما همین اطلاعات نیز شاید خیال ما را کمی راحت‌تر کند. شاید مرگ آن‌قدر‌ها هم ترسناک نباشد. از فابریس موآمبا، بیماران بیمارستان عمومی سوث هامپتون و اشخاص دیگر تشکر می‌کنیم که کمی ترس ما را کم کردند، یا شاید بهتر باشد بگوییم که اطلاعات ما را بیشتر کردند.

منبع: فرارو

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
محمد
۰۲:۴۷ ۰۸ فروردين ۱۴۰۱
بهترین حس دنیا بود، احساس سبک بودن داشتم، نگرانی های دنیا برام هیچ بود، هر وقت میبینم کسی فوت کرده بهش حسودیم میشه
pk
۲۰:۰۰ ۲۳ اسفند ۱۴۰۰
اصلا مرگ خیلی خوبه
ناشناس
۲۲:۳۹ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
بسته به این که چه کسی بمیره مرگ دردناکه یا لذت بخشه طبق آموزه های دینی خودمون
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
پس سکرات موت چی شد؟
ناشناس
۲۱:۴۷ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
مطمعن ترین فرد خداست و صادق ترین کلام قران مجید است که درباره مرگ میفرماید درزمان جان دادن اگرفرد مسلمان و صالح ونیکوکار باشدوبگوید اشهد لاالاه الالاه و اشهدمحمد رسولالاه فرشتگان براو فرودامده ومیگویند که هیچ هم و غمی از گذشته و هیچ نگرانی از اینده خویش نداشته باش وبهشت بر تو مبارک باد وما تورا تا وصاتل ان کمک خواهیم نمود .وهمچنین درقران مجید امده است چون که بخواب میروید روح شما بصورت موقت از بدنتان خارج میشود که درجقیقت مرگ موقت است . وانرا که مرگش فرارسیده باشد خداوند روح
اورا نزد خودنگه میدارد واگر عمرش به دنیا باشد روحش را به جسمش برمیگرداند
ناشناس
۲۱:۳۴ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
با این گرانی مرگ حس خوبی دارد
سرباز
۲۱:۰۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
من هم امسال از درخت گردو پایین افتادم و مرگ را به چشم دیدم
رفتم وسط یک شاخه تر به شکل هفت و تکیه دادم و دستم به هیچ شاخه ی دیگری وصل نبود و شروع کردم به تکاندن یک دفعه دیدم به عقب دارم بر می گردم شاخه از وسط شکست خودم را چرخاندم تا با شانه دست راست به زمین خوردم و بیهوش شدم
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
برای من که خیلی باحال بود ، حتما امتحان کنید .
روح سرگردان
ناشناس
۱۹:۲۳ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
هر کسی می خواست مرگ تجربه کند از اول دولت شروع شده فقط چند ماه دیگه باید به ایران مهاجرت کنند و کل دارای خودشان به ریال تبدیل کنند روز سه بار مرگ را تجربه خواهد کرد
ناشناس
۱۹:۰۴ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
از زندگی تو ایران که سخت تر نیست، اگر قبول ندارید از آقازادهای مقیم کانادا وآمریکا بپرسید ، مرگ برآمریکا
محکوم به مرگ
۱۸:۳۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
دارید مردم رابرای مرگ همگانی آماده می کنید
Hosseini
۱۷:۳۳ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
مرگ بزرگترین نعمت خداست.بخصوص تو ایران
علی
۱۷:۰۸ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
ی زمانی تلخ بود
ولی الان شیرین تر از فقروتحریم و وعده های مسئولین
محسن
۱۶:۳۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
Yjc
یکم انژی مثبت به مردم بدید دیگه چیزی از این ملت نمونده
گرانی، کرونا و ....
ناشناس
۱۶:۲۸ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
ما الان با این گرونی ها و بد بختی ها هر لحظه مون الان مرگه
دایم در حال تجربه کردن مرگ هستیم
عمار
۱۶:۲۸ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
مرگ چه حسی دارد؟ بستگی دارد در طول مدت زندگیمان چه فردی بودیم واقعا مومن بودیم یا منافق بودیم یا کلا کافر بودیم و آیا انسان بودیم و انسانیت داشتیم یا شبیه انسان بودیم شیطان ملعون بودیم اگر خوب بودیم که مانند بوییدن عطر گلی از این دنیا به جهان آخرت می رویم ولی اگر بد بودیم بسیار سخت و دشوار به جهان آخرت می رویم .
انشاءالله خداوند جل جلاله آخر و عاقبتمان را ختم به خیر کند .
والسلام و صلوات التماس دعا .
فرید
۱۶:۰۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
خدایا آخر عاقبت ما رو ختم به خیر کن سبحان الله
ناشناس
۱۵:۵۲ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
«لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ»؛
یعنی هیچ نیرو و توانى جز از سوى خداوند بلندمرتبه و بزرگ نیست