سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نوسانات بازار ارز کام خرماکاران قیر و کارزین را تلخ کرد؛ مشتری هست ولی جرات خرید نیست

خرماکاران شهرستان قیر و کارزین این روزها دل پردردی دارند، نوسانات قیمت ارز و نبود سردخانه سبب شده حاصل دسترنج آنها در معرض نابودی قرار گیرد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، در شهرستان قیر و کارزین سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تن محصولات باغی تولید می‌شود. ۸۰ هزار تن از این تولیدات به خرما اختصاص دارد که البته ۸۵ درصد آن مربوط به رقم زاهدی (قصب) است که رقمی خشک، صادراتی و بازارپسند است.  

حاصل یکسال دسترنجمان روی زمین مانده

یکی از بهره‌برداران خرما در قیر و کارزین می‌گوید: بالا و پایین شدن قیمت ارز باعث شده که خریداران فعلا سراغی از ما نگیرند و حاصل یک سال دسترنجمان بدون مشتری روی دستمان مانده است.

او می‌افزاید: هزینه کارگر را داده و خرما‌ها را از روی درخت چیدیم و همینطور در باغ انبار کردیم، چون سردخانه و انباری برای نگهداری آن نداریم، هر لحظه ممکنه است با بارش باران بخش زیادی از محصول از بین برود.

به گفته مهدی همتی، مدیر جهاد کشاورزی قیروکارزین ۹۹ درصد خرمای رقم زاهدی این شهرستان روانه خارج از کشور می‌شد و کشور‌های افغانستان، پاکستان و آسیای میانه مقاصد صادراتی این رقم خرما بودند.

او با بیان اینکه با توجه به نوسانات ارز فعلا تجار و واسطه‌ها برای خرید خرما از شهرستان قیروکارزین اقدام نکرده است، می‌افزاید: ظرفیت کل انبار‌ها و سردخانه‌های شهرستان تکمیل شده و از آنجا که ظرفیت سردخانه‌های شهرستان پایین است بخش کمی از خرما‌ها به سردخانه منتقل شده و مابقی در باغ‌ها انبار شده است.

ضرر زیاد خرماکاران به دلیل بالا رفتن هزینه تولید و عدم خرید خرما

همتی می‌گوید: در سال‌های قبل که نوسانات بازار ارز به این شدت نبود خرمای زاهدی (قصب) بازار خوبی داشت و به صورت میانگین به قیمت ۲۳ هزار تومان فروخته می‌شد که باغداران راضی بودند و جوابگوی هزینه تولید آن‌ها بود، ولی امسال از یک سو هزینه تولید بالاتر رفته و از سوی دیگر به دلیل نوسانات قیمت ارز کسی حاضر به خرید و صادرات خرما نیست و این سبب ضرر و زیان سنگین به باغداران شهرستان می‌شود.

او می‌افزاید: عملکرد درختان خرما امسال بهتر از سال گذشته بوده به طوری که پارسال میانگین تولید در هر هکتار ۱۵ تن بود، اما امسال به ۲۰ تن رسیده است.

علاوه بر باغدارانی که ارقام خشک دارند نوسانات بازار ارز  بازار آن‌ها را با رکود روبرو کرده، بهره‌بردارانی که ارقام‌تر تولید می‌کنند نیز  از پایین بودن قیمت این محصولات ناراضی هستند و خواهان ورود تعاونی روستایی به خرید حمایتی این محصول هستند.

گلایه خرماکاران از قیمت پایین خرمای‌تر

یکی از بهر‌ه‌برداران خرما شهرستان قیر و کارزین می‌گوید: برخی ارقام‌تر  مثل "خاصویی" بازارپسندی خوبی دارد و کیلویی ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان فروخته می‌شود، اما بقیه ارقام‌تر قیمت چندانی ندارد و حتی برای ما نمی‌صرفد که کارگر بگیریم و از درخت بچینیم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین با بیان اینکه امسال ارقام خشک و‌ تر خرما با مشکل خرید روبرو است و با وجود اینکه مشتری هست، اما با توجه به نوسانات ارز کسی خرید نمی‌کند، می‌گوید: در مورد قیمت پایین ارقام‌تر پیشنهاد ما این است که برای جلوگیری از ضرر و زیان خرماکاران تعاون روستایی با تعیین یک قیمت ثابت، اعتباری به خرید حمایتی این محصول اختصاص دهد تا از این طریق مابقی مشتریان نیز با قیمت منصفانه‌ای خرید کنند و کشاورزان ضرر کمتری ببینند.

نبود نقدینگی چراغ خط فرآوری کارخانه قیر و کارزین رو خاموش کرد

این ضرر و زیان‌ها را در حالی کشاورزان متحمل می‌شوند که یکی از به روزترین کارخانه‌های فرآوری خرمای کشور در شهرستان قیر و کارزین واقع شده و جدیدترین خط تولید را دارد و به اذعان مسئولان کارخانه، این واحد تولیدی قادر است بدون اینکه یک سر سوزن ضایعات به محیط زیست اضافه کند سالانه ۲۰ هزار تن خرمای ارقام‌تر درجه سه را به شیره خرما، رب خرما، قند خرما، سس خرما و ضایعات آن را به خوراک دام تبدیل کند.

ارزش افزوده تبدیل خرمای درجه ۳ به رب خرما حدود ۷۰ هزار تومان است به طوری که دو کیلو خرمای درجه ۳ اگر به قیمت ۵ هزار تومان باشد با تبدیل شدن به رب خرما به قیمت ۷۵ هزار تومان قابل فروش است.

مدیر جهاد کشاورزی قیر و کارزین می‌گوید: به دلیل نبود نقدینگی فعلا خط تولید فرآوری خرمای این کارخانه غیرفعال است و لازم است که برای فعال کردن این خط تولید اقدامات حمایتی انجام شود.  

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ب

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.