کرامت ویس کرمی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان این که تقاضای فعلی بازار گاز مایع یا LPG واقعی نیست، گفت: با یک بررسی ساده متوجه میشویم که نیاز روزانه بسیار کمتر از مصرف فعلی کشور است، اما با تقاضایی که اکنون از طرف مردم وجود دارد، ما تمام تولید را به بازار داخل میدهیم و نمیتوانیم صادراتی در این زمینه داشته باشیم.
وی افزود: این موضوع تا کنون سابقه نداشته و بسیار عجیب به نظر میرسد، چون بر خلاف این که شرکت ملی گاز به صورت سالیانه در حال توسعه زیرساختها و گازرسانی به مناطق مختلف کشور است، اما میزان مصرف گاز مایع نه تنها کاهش نیافته بلکه زیاد هم شده است.
ویس کرمی بیان کرد: گاز مایع یا LPG یکی از ۵ فرآورده اصلی است که شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی وظیفه اصلی تامین آن را برعهده دارد.
وی افزود: پخت و پز خانوارهای شهری، روستایی و عشایری که از نعمت گاز طبیعی برخوردار نشده اند، به عنوان کاربرد گاز مایع در سبد مصرف تعریف شده است؛ ضمن این که این دسته از افراد برای مصارف گرمایشی از نفت سفید استفاده میکنند.
ویس کرمی ادامه داد: یکسری صنوف سیار و ثابت هم مثل پیمانکاران ایزوگام و برخی رستورانهای بین شهری هستند که به دلیل دسترسی نداشتن به گاز طبیعی از سوخت گاز مایع استفاده میکنند.
وی گفت: برآورد ما این است که در تمام سطح کشور یک میلیون و ۸۰۰ هزار خانوار نفت سفیدسوز وجود دارد که یعنی این افراد به گاز مایع هم برای پخت و پز نیاز دارند.
این مدیر نفتی همچنین گفت: از نظر پراکندگی هم عمده این خانوارها یعنی حدود ۷۲۰ تا ۷۵۰ هزار خانوار مصرف کننده گاز مایع در استان سیستان و بلوچستان و حدود ۱۷۰ هزار خانوار دیگر هم در استان آذربایجان غربی هستند؛ استانهای کرمانشاه، خراسان رضوی و خوزستان هم در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی بیان کرد: هر خانوار حدودا ماهی ۳ کپسول ۱۱ کیلوگرمی گاز مایع استفاده میکند و این یعنی در هر روز حدود ۲۱۰۰ تن و در هر ماه حدود ۶۶ هزار تن LPG در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، اما در همین آبان ماه بالغ بر ۶ هزار تن گاز مایع به صورت روزانه در حال توزیع است.
این مقام مسئول ادامه داد: در کشور ۷۴ شرکت موزّع (توزیع کننده) گاز مایع وجود دارد که طرف قرارداد با شرکت ملی پخش و پالایش فرآوردههای نفتی هستند و خود شرکت پخش هم در حقیقت تامین کننده این سوخت است که در شرکت پالایش تولید میشود.
وی تصریح کرد: این شرکتها به صورت ماهانه بر اساس سهمیهای که توسط شرکت ملی پخش برای آنها مشخص میشود، اقدام به توزیع گاز مایع در سطح استانهای خود میکنند؛ یعنی گاز مایع تولیدشده در پالایشگاهها را با ناوگان حمل و نقل خودشان تحویل میگیرند و به مشترکهایی که نیاز دارند میرسانند.
ویس کرمی در ادامه گفت: این شرکتهای خصوصی توزیع کننده، زیر نظر انجمن گاز مایع کشور در حال فعالیت هستند و وظیفه نظارت بر آن هم بر عهده این انجمن است.
وی درباره نرخ گاز مایع هم گفت: نرخ این سوخت را سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مشخص میکند که اکنون برای هرکیلوگرم گاز مایع، ۲۳۰ تومان در نظر گرفته و با احتساب هزینههای شارژ سیلندر، حقوق کارکنان، حمل و نقل و سایر هزینههای جانبی، قیمت یک سیلندر ۱۱ کیلوگرمی را ۹۷۰۰ تومان اعلام کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره مشکلات سوخت رسانی به استان سیستان و بلوچستان هم گفت: تامین گاز مایع برای این استان از ۲ مبدا بندر عباس و اصفهان در حال انجام است و اکنون کسی در این استان نیست که بخواهد در برای دریافت گاز مایع در صف بایستد.
وی افزود: طی دو سال گذشته شرکتهای موزّع (توزیع کننده) گاز مایع در این استان مشکلاتی را در ناوگان حمل و نقل خود داشتند به همین دلیل نمیتوانستند سوخت را به نقاط مصرف برسانند.
ویس کرمی گفت: با تلاشهای بسیار، این ناوگان تقویت شد و اکنون با کامیونهای گازکش و مخزن دار ریلی، گاز مایع در حال انتقال به این استان است.
وی ادامه داد: سهمیه در نظر گرفته شده برای این استان ۲۵ هزار تن در هر ماه است و تا کنون سابقه نداشته که در یک ماه ۱۴۰۰ تن ذخیره در تاسیسات شمال این استان داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران افزود: زمانی که ناوگان حمل و نقل ضعیف بود، نمیتوانستیم ذخیرهای در این استان داشته باشیم بلکه سوختی که به این استان میرسید به صورت روزانه مصرف میشود؛ اکنون ۲۰ کامیون گازکش برای این استان اضافه شده است.
وی افزود: شهر سبز در گازرسانی یعنی شهری که تمام نقاط آن از نعمت گاز طبیعی برخوردار است، اما به شکل جالبی میبینیم که در این شهرها هم تقاضای مصرف گاز مایع وجود دارد و دلیل آن این است که یکسری از خودروها به طور غیراستاندارد از گاز مایع برای سوخت خود استفاده میکنند که این کار ممنوع و خطرناک است.
ویس کرمی همچنین اظهار کرد: برای مقابله با مصارف غیراستاندارد، یک روش الکترونیکی و نوین را اجرا کرده ایم که یکی از مزایای آن این است که قیمت مصوب سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان کشور در این سامانه درج میشود؛ مزیت مهم دیگر این است که با ثبت نام خانوارهای مصرف کننده گاز مایع که مصرف کنندگان واقعی این سوخت هستند، شرکتهای توزیع کننده فقط مکلف به تامین سوخت مورد نیاز آنها میشوند.
وی افزود: این سامانه در گذشته تجارت آسان نام داشت و اکنون به سامانه درخواست فرآوردههای نفتی که مخفف آن "سدف" است، تغییر نام داده و تا کنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار در آن ثبت نام کرده اند.
ویس کرمی بیان کرد: برآوردها حاکی از آن است که در آینده نزدیک حدود ۲۰۰ هزار خانوار دیگر که تاکنون موفق به ثبت نام در این سامانه نشده اند، ثبت نامشان تکمیل شود.
وی ادامه داد: یکسری از خانوارها در مناطق محروم دسترسی به امکانات لازم برای ثبت نام را ندارند که کارکنان شرکت پخش با مراجعه به آن مناطق در حال رسیدگی به مشکل ثبت نام آنها هستند.
این مقام مسئول گفت: ساماندهی حدود ۹۰ درصد مشترکان خراسان جنوبی تاکنون انجام پذیرفته و اکنون در این استان هم صفی برای گاز مایع به آن صورت دیده نمیشود؛ یک مقدار در شهرستانهای نهبندان و سربیشه مشکلاتی وجود دارد که همکاران ما در این استان با حضور در آن مناطق در حال رسیدگی به ثبت نام خانوارهای باقی مانده هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در پایان ضمن اشاره به مصرف روزانه ۷۵ میلیون لیتر بنزین از ابتدای سال تا دوازدهم آبان ماه که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته است، گفت: این کاهش مصرف ارتباطی به سهمیه بندی بنزین ندارد و ناشی از کاهش سفرها بعد از شیوع کروناست!
وی همچنین از رسانهها درخواست کرد که در زمینه فرهنگ سازی استفاده رانندگان از سوخت CNG و تبدیل مخزن خودروهایشان برای استفاده از این سوخت به شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی کشور کمک کنند چرا که این شرکت این تبدیل را به صورت رایگان انجام میدهد.
انتهای پیام/
لطفا از این مدیر محترم بپرسید، چنانچه مصرف گاز مایع کاهش یابد با مازاد به دست آمده چه میکنید؟!!!!
من یک خانواده ۴ نفره دارم.
من یدونه کپسول پرسی میخرم ۱۲هزارتومن ، برای مصرف پکیج و غذا پختن.
خیلی هم راحت مصرف میکنیم مثل قبلنا.
این کپسول ۵ روز طول میکشه تا تموم شه.
یعنی ۶ تا کپسول در ۳۰ روز.
یعنی ماهیانه ۷۲ هزارتومن.
اگه برای زمستون بخاره هم اضافه کنم میشه دوبرابر یعنی ماهی ۱۲ کپسول ، ۱۴۰ هزارتومن.
۱۴۰ تومن بهتره یا قیمتای تصاعدی و نجومی اداره گاز ؟؟؟؟؟؟
لازم به ذکره ، ۳ ساله دارم با این روش زندگی میکنم.
برای برق هم راهکار دارم ولی اینجا نمیشه بگم.
در ثانی کجا شرکت ملی پخش رایگان مخازن cng رو میده، الان هزینه گاز سوز کردن cng حداقل شش میلیون هزینه رو دست ما میزاره!
شما که عرضه نداری بدرد ما برسی سر راهمون مانع نتراشید، لطفاً..
چرا همش از اینا گزارش تهیه می کنین.
خواهشا برین از کارشناسان در زمینه سوخت رسانی خودرو و کشور های دیگه که با این گاز خودرو هاشون کار می کنن گزارش تهیه کنین.
بابا به خدا گاز CNGمتور ماشین رو داغون میکنه، خرید و نصبش کلی هزینه میبره، مسافت کمی میره و...
خواهشا پیگیری بفرمایید
اصلا گیر نمیاد
الان یه سری ماشین ها هم از گاز LPG استفاده میکنن هم به صرفه بود و هم بهتر از گازCNG هست
پس خودتو به اون راه نزن ویه فکری دراین زمینه بشه تا رانندگان هم بتونند ازاین سوخت به راحتی استفاده بکنند.
از اون ور LPG تو خودرو خیلی بهتر داره عمل میکنه.
برای ترمیم ایزوگام سقف خانه خود چند ساعت کل شهر را گشتیم تا یک کپسول بوتان تهیه کنیم
کی میخواهیم بفهمیم پفک را از بچه میخواهی بگیری یه چیز دیگه باید بدهی دستش
بیشتر گاز مایع رو خودروها مصرف میکنند
بهترین کار این است که شرکت ملی پخش طرح تحویل کپسول درب منزل شهروندان که در بعضی نقاط کشور جواب داده را اجرا کند و هزینه حمل را نیز از مصرف کننده بگیرد. مردم راضی تر خواهند بود.
چرا با توجه به اینکه بیش از 25 کشور جهان (که بیشتر آنها فاقد منایع این گاز هستند) از گاز LPG به عنوان سوخت استفاده می کنند؛ ایران با داشتن منابع عظیم این گاز، آنرا ممنوع و حتی خطرناک قلمداد می کند.
لازم به ذکر است بیش از سه میلیون خودرو در روسیه LPG سوز هستند.
همچنین کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، کانادا، آمریکا و انگلیس این سوخت را جایگزین دیزل در اتوبوس های خود نیز کرده اند تا به انتشار کمتر آلاینده ها در هوا خصوصاً در هوای سرد سال کمک کنند.
واقعا چرا وزرات نقت بیش از 1.5 میلیون خودرو LPG سوز را نادیده می گیرد.
گاز مایع رو کیلویی 800 حتی 1000 هم میدن بعد میگن کپسول 11 کیلویی 9700تومان!
کپسول 11 کیلویی با دستگاه 30 الی 31 کیلو پر میشه 100 درصد
حالا امسال تازه بهم نوبت دادین بعد سی ان جی به قیمت نه۹ میلیون تومان
آخرم میگی فرهنگ سازی بشه چرااااا که تبدیل رایگان انجام میشه، مسخرست