سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جنایتی به نام آلودگی هوای اهواز/ از آتش سوزی در سایت صفیره تا برداشت سیاه نیشکر

آلودگی هوای اهواز طی روز‌های اخیر سبب بروز مشکلات جدی برای شهروندان شده است، اما آتش سوزی در سایت صفیره یا برداشت سیاه نیشکر علت آن است؟

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، طلوع دوباره خورشید نوید آغاز روزی دیگر را می دهد، آسمان برخی روز‌ها صاف و آبی است و ابر‌های پنبه‌ای دامن آن را نقاشی می‌کنند، اما امروز از آن روز‌هایی است که آسمان آبی نیست، ابر سفیدی در آسمان دیده نمی‌شود و غبار و آلودگی صورت آسمان را خاکستری کرده و نفس کشیدن سخت شده است.

صدای خس خس گلوی پیرمردی که عصای چوبی اش را دست گرفته و برای خرید نان از خانه بیرون آمده بود، گوش را آزار می‌داد، از بیماری آسم و مشکلات قلبی رنج می‌برد و می‌گفت مجبورم برای خرید روزانه از خانه بیرون بیایم، این درحالی است که آلودگی هوا و دود برایم مضر بوده و خطر جدی سلامتی ام را تهدید می‌کند.

در حالی که به سختی نفس می‌کشید، افزود: سال‌های زیادی است که دیگر آسمان شهر آبی و تکه‌های ابر سفید را در آسمان اهواز نمی‌بینیم، هرچه می‌بینیم دود و آلودگی است و گویی آبی آسمان از بی تدبیری مسئولان با شهروندان قهر کرده و روی خوش به ما نشان نمی‌دهد.

مرد میانسال بیان داشت: بعضی روز‌ها اعلام می‌کنند که هوای اهواز برای گروه‌های حساس و بیماران با مشکلات تنفسی و قلبی خطرناک است، مشکل اینجاست که شهر ما در آلودگی‌های مختلف ناشی از سوختن زباله ها، برداشت نیشکر و تعداد زیاد خودرو‌ها و بخصوص خودرو‌های تک سرنشین و با مشکلات فنی محصور شده و هیچکس به سلامتی مردم اهمیت نمی‌دهد.

گاهی روز‌ها به حدی آلودگی هوا شدت می‌گیرد که پل‌های اهواز با آن همه عظمت در مه و دود گم می‌شوند، بوی ناخوش آلاینده‌های سمی فرصتی پیدا می‌کند برای هجوم به ریه ها، انگار ویروس کرونا کم بود که آلاینده‌ها هم برای توقف تپش‌های قلب مردم دست به کار شدند، اصلا با هم رقابت تنگاتنگ دارند و می‌خواهند مدال مرگ را از آن خود کنند، اما مگر سلامتی ارزشی ندارد که مفت و مجانی آن را تقدیم کنیم؟

آلودگی هوا بر سلامتی شهروندان چمبره زده است

نگاه مظلومانه پسربچه‌ای با مو‌های مجعد و سیاه با کلاه نقابدار و شلوار جین که اسپری در دست داشت و دست دیگرش به دستان مادر گره خورده بود و کیسه‌ای پر از دارو‌های رنگارنگ در آن می‌رقصیدند، نشان دهنده بیماری آسم کودک بود، مادرش گفت: پس از تولد هیچگونه مشکل تنفسی نداشت، ولی آلودگی هوا که گاهی از سوختن زباله ها، سوختن نیشکر و آلودگی‌های صنعتی و فلر‌های نفتی نشات می‌گیرد، سبب شده ریه‌های فرزندم حساس شده و آسم او را آزاد دهد.

او افزود: با این سن کم باید مرتب دارو مصرف کند، زمانیکه به مدرسه می‌رفت باید همیشه اسپری را همراه می‌برد، اگر گاهی روز‌ها فراموش می‌کرد یا مواد درون آن تمام می‌شد، او را به بیمارستان منتقل می‌کردند، ناگفته نماند که بعد از اولین باران پاییزی در بیمارستان بستری می‌شود و به کمک دستگاه، نفس می‌کشد.

شنیدن صحبت‌ها و شکایت‌های شهروندان باعث شد برای مصاحبه با مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست خوزستان راهی شوم تا علت آلودگی‌های پی در پی هوای اهواز طی روز‌ها و ماه‌های اخیر را جست و جو کنم.

سایت زباله صفیره کانون اصلی آلودگی هوای اهواز

محمدجواد اشرفی مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست خوزستان به خبرنگار ما گفت: بخش قابل توجهی از آلودگی هوای کلانشهر اهواز به محل دفن پسماند‌ها در سایت صفیره که در بخش غیزانیه قرار دارد، مربوط می‌شود و طی بازدید‌هایی که روز‌های گذشته از محل مذکور داشتیم، شرایط بسیار نامطلوبی را مشاهده کردیم.

او سایت زباله صفیره را یکی از کانون‌های آلودگی اهواز به دلیل سوء مدیریت دانست و افزود: همچنین باتوجه به آغاز فصل برداشت نیشکر که حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد عملیات به روش سیاه و با سوزاندن آن و حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد به روش سبز و با استفاده از هاروستر و دروگر نیشکر انجام می‌شود، در آلودگی هوا دخیل هستند.

اشرفی بیان داشت: علاوه بر موارد مذکور، وارونگی هوا و پایداری آلاینده‌ها طی روز‌های گذشته ناشی از سوخت خودرو‌ها و دود ناشی از سوخت‌های فسیلی منجر به ایجاد شرایط نامناسب آب و هوایی و قرار گرفتن در وضعیت ناسالم و خطرناک برای گروه‌های حساس شده و شاهد بروز مشکلات تنفسی برای شهروندان هستیم.

توقف برداشت سیاه نیشکر تا زمان پایداری هوا

مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: شرکت نیشکر تعهداتی دارد که براساس آن طی یک برنامه زمان بندی سالیانه نسبت به برداشت سیاه و یا همان برداشت به روش سوزاندن اقدام کند، ضمن اینکه مقرر شده بود که امسال حداقل ۱۵ درصد به روش برداشت سبز آن افزوده شود و با توجه به اینکه افزایش آن منوط به واردات هاروستر و دروگر این محصول است، ولی به دلیل شیوع ویروس کرونا و البته تحریم‌ها واردات این دستگاه انجام نشد و همچنان بیشتر برداشت نیشکر به روش سیاه صورت می‌گیرد.

این مقام مسئول درخصوص پایداری شرایط نامناسب هوا در ادامه گفت: اداره حفاظت محیط زیست خوزستان رسما براساس قوانین موجود و هوای پاک به مدیریت شرکت نیشکر اعلام کرد که حق برداشت سیاه محصول را تا زمانیکه پایداری هوا از سوی سازمان هواشناسی استان اعلام نشده، ندارد و در این زمینه همکاری لازم را از قوانین اعمال کرده و برداشت به روش سوزاندن را متوقف کرده است.

شهرداری اهواز به تعهدات و وظایف خود عمل نمی‌کند

اشرفی درخصوص وظایف شهرداری و وقوع آتش سوزی‌ها در سایت زباله صفیره اهواز تصریح کرد: در این زمینه تذکراتی به متولیان امر به صورت مکرر ارائه شده و با توجه به اینکه تاکنون شهرداری اقدامات موثری برای کاهش آلودگی هوا انجام نداده است، اداره محیط زیست استان از طریق مراجع قضایی اقدام کرده و براساس قانون با مسئولان مربوطه برخورد خواهد شد.

او افزود: وظیفه سازمان محیط زیست پایش و نظارت است و براساس وظایف خود عمل کرده و هشدار‌ها و تذکرات لازم را ارائه می‌دهیم و زمانی هم که نیاز به ورود به مسائل باشد، اقدام می‌کنیم و با توجه به بازدید‌هایی که روز‌های گذشته از محل دفن زباله‌ها در روستای صفیره بخش غیزانیه انجام دادیم، مشخص شد که کانون آلودگی‌های اخیر اهواز همین مکان است.

اشرفی ادامه داد: تذکرات لازم درخصوص ساماندهی و رفع مشکلات مذکور را به مسئولان امر خواهیم داد و به مراجع قضایی نیز اعلام جرم می‌کنیم و بستگی به تصمیمات مقام قضایی در این زمینه دارد، ضمن اینکه قانونگذار فقط تذکر، پایش، کنترل و ارجاع به مقام قضایی درصورت رعایت نکردن قوانین ابلاغی را بر عهده اداره حفاظت محیط زیست گذاشته است.

شهرداری متولی راه اندازی دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا

او شهرداری را متولی اجرا و راه اندازی دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا دانست و اظهار داشت: هم اکنون در اهواز ۶ ایستگاه آنلاین سنجش آلودگی هوا فعال است که کیفیت هوای را شناسایی و کنترل کرده و اخبار آن را به صورت آنلاین به سایت‌های مربوطه ارسال می‌کنند.

پس از شنیدم توضیحات مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان خوزستان راهی سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز شدم تا علت آلودگی را از دیگر مسئولان مربوطه جویا شوم.

تکمیل سلول‌های دفن زباله در سایت زباله صفیره

رضا علیجانی مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: سایت دفن بهداشتی پسماند صفیره از حدود ۱۲ سال پیش راه اندازی شده و شاهد مشکلاتی از جمله احداث نشدن سلول‌های جدید در آن هستیم، اما از زمانیکه آغاز به فعالیت در این حوزه کردم عملیات تکمیل سلول‌ها در حال انجام است و امیدواریم تا پایان سال ۹۹ این عملیات به پایان برسد و بخش عمده مشکلات در سایت و آتش سوزی‌های آن مرتفع شود.

او با اشاره به راه اندازی سلول دیگری برای دفن زباله اشاره کرد و افزود: مراحل اداری ساخت این سلول درحال انجام است و عملیات ساخت آن بزودی آغاز خواهد شد که با راه اندازی آن ظرفیت دفن زباله‌ها به میزان قابل افزایش می‌یابد و بخش عمده از مشکلات رفع می‌شود، ضمن اینکه مزایده‌ای برای احداث کارخانه تفکیک زباله انجام شده و بهره بردار و سرمایه گذار آن در روز‌های آینده تعیین می‌شود.

آلودگی هوای اهواز مربوط به سایت صفیره نیست

علیجانی مساحت سایت دفن زباله صفیره را حدود ۱۲۰ هکتار است، اظهار داشت: برخی افراد و زباله گرد‌ها به صورت غیرقانونی هرازگاهی وارد حریم این سایت به قصد برداشت زباله‌های فلزی و پلاستیکی می‌شوند، این درحالی است که علیرغم مساحت زیاد یا فاقد حراست بود یا تعداد بسیاری کمی از محل نگهبانی می‌کردند، ولی هم اکنون اقدامات لازم برای حضور نگهبان در سایت در دست پیگیری است تا بخش از مشکلات نیز رفع شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز تصریح کرد: آلودگی اخیر این کلانشهر مربوط به سایت صفیره نیست، بلکه بخشی از آن مربوط به برداشت نیشکر است که حدود ۷۰ درصد به روش سیاه و از طریق سوزاندن مزارع انجام می‌شود و بخشی دیگر مربوط صنایع مختلف فعال در شهر هستند و باید به صورت صحیح واکاوی شوند.

دود آتش سوزی‌های کوچک به آسمان اهواز نمی‌رسد

این مقام مسئول ادامه داد: سایت زباله اگر دچار آتش سوزی، بخش غیزانیه و روستا‌های آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باتوجه به فاصله ۵۰ کیلومتری که با اهواز دارد، سبب آلودگی هوای این کلانشهر نمی‌شود، البته گا‌ها آتش سوزی‌های کوچکی اتفاق می‌افتد و به سرعت مهار می‌شوند و دود حاصل از آن به حدی نیست که روانه آسمان شهر شود، پس اینکه علت آلودگی‌ها اخیر آتش سوزی در این سایت است، صحت ندارد و اتهامی در این زمینه را نمی‌پذیریم.

علیجانی در ادامه گفت: در شهر‌های شوشتر، خرمشهر، شعیبیه و مناطق شامل؛ کوت عبدالله و غرب اهواز دود شدیدتری در مقایسه با مناطق پردد شهر مشاهده می‌شود، البته منکر تولید گاز‌های متان در سایت صفیره که حاصل آتش سوزی‌های قدیمی هستند نمی‌شویم، اما خروج آن‌ها به گونه‌ای نیست که به صورت دود در هوا منتشر شود و به سمت آسمان اهواز حرکت کنند، اگرچه به صورت بسیار محدود و جزیره‌ای در مسیر باد به سمت مناطق حاشیه‌ای و بیابانی رفته و از بین می‌روند.

او با بیان اینکه زباله‌ها با استفاده از خاک روکش می‌شوند و از وقوع آتش سوزی‌های گسترده و ناخواسته جلوگیری می‌شود، افزود: پس در اینکه سایت صفیره را متهم اصلی آلودگی هوای اهواز می‌دانند، فرافکنی شده است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز به وجود ۲ سایت زباله در این کلانشهر اشاره و بیان کرد: سایت قدیم پسماند به حدود ۱۶ پیش است و هم اکنون در اختیار شهرداری اهواز نیست و در زمینه نفت واقع شده و هرازگاهی دچار آتش سوزی‌هایی می‌شود و مزاحمت‌ها و مشکلاتی برای شهروندان ساکن غیزانیه، برومی و صفیره ایجاد می‌کند.

رضا علیجانی تصریح کرد: همه سعی و تلاش ما جلوگیری از وقوع آتش سوزی‌های عمدی و غیرعمدی است و با تعیین حراست برای این محل امیدواریم در آینده‌ای نزدیک شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.

برداشت سیاه نیشکر متوقف شده است

عبدعلی ناصری مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر و صنایع جانبی به خبرنگار ما گفت: در حال حاضر حدود ۳۵ درصد برداشت نیشکر در مزارع خوزستان به روش سبز و با استفاده از هاروستر انجام می‌شود و مابقی را به ناچار به روش برداشت سیاه انجام می‌دهیم،‌ای در حالی است که طی پارسال برداشت سبز کمتر بود، اما مقرر شده بود که تعداد بیشتری هاروستر وارد کشور کنیم، ولی به دلیل شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریم ها، چنین تصمیمی محقق نشد.

او افزود: آلودگی کنونی هوای اهواز ارتباطی با برداشت نیشکر ندارد و با توجه به دستور اداره محیط زیست استان مبنی بر توقف برداشت از طریق سوزاندن مزارع تا پایداری هوا و اعلام اداره کل هواشناسی خوزستان، هم اکنون برداشت سیاه متوقف شده و برداشت سبز در حال انجام است، اما امیدواریم با بهبود شرایط بتوانیم برداشت سبز را افزایش دهیم.

صحبت‌های مسئولان را شنیدم، اما هیچکدام مرهمی برای روز‌های دودی و سیاه اهوازی‌ها نشد، آلودگی‌های آزار دهنده که گویی با کنوکارپوس و کرونا رقابت می‌کنند، سلامتی شهروندان را نشانه گرفته اند، چه فرقی می‌کند منشا آلودگی چه باشد، مهم این است که ریه‌ها را سیاه و مثل خوره به جانشان می‌افتد.

کشمکش اداره محیط زیست و شهرداری و شرکت توسعه نیشکر و خودرو‌های تک سرنشین و آلاینده بر سر اتهام زنی آلودگی هوا دردی از مردم دوا نمی‌کند، چاره کار را پیدا کنید تا بیش از این سلامت اهوازی‌ها و خوزستانی‌ها به خطر نیوفتند.

گزارش از ملیحه گریزی نسب

انتهای پیام/گ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۹
مرگ بر انگلیس وامریکا
ناشناس
۱۰:۱۶ ۲۴ آبان ۱۳۹۹
سهم مااززندگی درخوزستان بااین همه منابع فقط دود گردوخاک بیکاری و ....میباشدواگرقراربه جنگی دوباره باشدبازهم ماقربانی خواهیم بود