در این منطقه پنبهای برداشت میشود که به لحاظ کوتاهی الیاف آن را با کمان حلاجی نمیکنند بلکه با چوبالش بر روی بالشتک حلاجی میشود.
مله به رنگ قهوهای است که روشهای کاشت، داشت و برداشت آن مانند پنبه معمولی است.
نخعی کارشناس صنایع دستی در خصوص علت نامگذاری این پبنه تحت عنوان پنبه مله گفت : پنبه مله شباهت زیادی به رنگ خاک بند سارهایی دارد که در آ ن کشت می شود که به آن خاک مل می گفتند و آن پنبه نیز به مله شهرت یافت.
او افزود : پنبه مله خود دارای رنگ طبیعی است و شوری و خشکی هوا را به خوبی تحمل می کند.
زرگری معاون جهاد کشاورزی خوسف گفت : ارزش اقتصادی پنبه مله ۳ برابر پنبه سفید است.
او افزود : ۵۰۰ هکتار از خواستگاه مله ایران زیرکشت پنبه قهوهای و سفید است که بالغ بر ۷ هکتار از این سطح زیر کشت پنبه مله است.
پنبه جزو سرمایه های منطقه و افراد منطقه در گذشته به حساب می آمده و شاخص هایی از جمله خوش رنگ بودن، طیف رنگی از کرم روشن تا قهوهای آجری، نرمتر بودن این گونه پنبه نسبت به پنبه معمولی، موارد درمانی پارچه های مله، استفاده از آن همراه با سایر گیاهان دارویی و چربی گوسفند برای تولید سرمه چشم ، احترام و قداست پنبه مله بین بومیان منطقه، ویژگی های ساختاری و فیزیکی پنبه مله که به نسبت گرمتر بوده و برای فصول سرد سال نیز مورد استفاده قرار میگیرد و خاصیت آن به پشم شتر نزدیک است، موجب تمایز و ویژه ساختن این پنبه شده است.
بیشتر بخوانید
بعد از چیدن پنبه حالا نوبت به جداسازی غوزه و چله کشی پنبه می رسد.
حلاجان می گفتند : وقتی که پنبه را با چوب می زنیم صاف میشود و نخ مرغوبی به دست میآید و برای بافندگی آماده می شود.
حوله ، سجاده ، روفرشی و لباس های مختلف از این نوع پنبه ، بافته میشود که مرغوبیت بالایی دارد.
تولیدات مله در گذشته یکی از محتویات صندوقهای جهیزیه بوده و این هنر مجدد احیا شده است.
صالحی مسئول میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خوسف گفت : سعی کردیم از خام فروشی در شهرستان جلوگیری کنیم و صفر تا ۱۰۰ این هنر در شهرستان انجام می شود.
او افزود : حالا برای جلوگیری از خام فروشی ، در صدد هستیم دوختی خاص برای این پارچه های خاص طراحی کنیم.
یک طراح گفت : دوختی را طراحی می کنم که مخصوص خود پارچه مله باشد تا هرکجا که اسم پارچه مله بیاید آن دوخت هم در کنارش باشد.
پارچه بافی سنتی مله در مردادماه سال ۹۸ به ثبت ملی رسیده است .
پرونده شهرملی پارچه بافی مله درقالب کتابچهای به دوزبان فارسی و انگلیسی برای جهانی شدن راهی میراث فرهنگی شده است.
قطعا توجه به این ظرفیت در بحث کشاورزی و صنعت نساجی علاوه بر استان می تواند ارزش افزوده قابل توجهی را برای کشور هم فراهم کند.
این نوع پنبه یک ظرفیت بی نظیر نه تنها برای شهرستان خوسف که برای خراسان جنوبی است و میتواند یکی از عوامل مهم اشتغالزایی و رونق بخشی در این منطقه باشد.
گزارش از فهیمه کدخدا
انتهای پیام/ک