سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

استاد دانشگاه مینه سوتا:

ردپای روابط اقتصادی اعراب با ترامپ در مناسبات خاورمیانه

استاد دانشگاه مینه سوتا معتقد است که روابط اقتصادی میان «ترامپ» با حاکمان عرب حوزه خلیج فارس نقش اساسی را در تحولات خاورمیانه دارد و این روند در صورت پیروزی «بایدن» تغییر می‌کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، با کم شدن فاصله زمانی تا موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، حساسیت درباره این رویداد نیز افزایش یافته است.

در چنین فضایی آخرین مناظره رو در روی نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز برگزار شد که مسائلی همچون کرونا و سیاست خارجی از موئلفه‌های اصلی مورد بحث در آن بودند.

هرچند نظرسنجی سی ان ان بعد از دومین مناظره، «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات، را برنده اعلام کرد، اما با این وجود هنوز پیچیدگی‌های زیادی در فرایند انتخابات ایالات متحده و سیاست خارجی این کشور وجود دارد. از همین رو برای تحلیل بهتر شرایط حاکم بر فضای انتخاباتی آمریکا با پروفسور «ویلیام بیمن» به گفتگو نشستیم.

ویلیام اورمان بی من (William O. Beeman) استاد و رئیس گروه مردم شناسی دانشگاه مینه سوتا است. وی همچنین از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ ریاست بخش خاورمیانه انجمن مردم شناسی آمریکا را برعهده داشته است.

بی من پیشتر مدیر گروه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه براون (Brown) در ایالت رودآیلند و استاد مردم شناسی و مطالعات آسیای شرقی این دانشگاه نیز بود. وی دکترای مردم شناسی را از دانشگاه شیکاگو در سال ۱۹۷۶ دریافت کرد و به خاطر نوشتن چندین جلد کتاب و بیش از ۱۰۰ مقاله علمی در مورد پویش‌های ارتباطات در ایالات متحده، ایران و ... بسیار مشهور است.

متن این گفتگو به شرح زیر است:

*در مناظره دوم شاهد بحث دو نامزد درباره کرونا بودیم و این در حالی بود که بعد از مناظره اول ترامپ با ادعای ابتلا به کووید -۱۹ به بیمارستان منتقل و پس از چند روز مرخص شد؛ شما تاثیر این بیماری و شیوع آن را بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چطور ارزیابی می‌کنید؟

همانطور که اشاره کردید ترامپ بعد از چند روز از بیمارستان مرخص شد. وی در زمان حضور در بیمارستان دارو‌های آزمایشی را دریافت کرد و سپس پزشکان کاخ سفید اعلام کردند که بدن وی از ویروس کرونا «عاری» شده است. تردید و بدبینی زیادی درباره این موضوع (ابتلای ترامپ به کرونا و درمان وی) در آمریکا وجود دارد، اما با این وجود ما هیچ راه مستقلی برای بررسی این موضوع نداریم.

ترامپ بعد از مرخص شدن از بیمارستان در کاخ سفید اقدام به برگزاری همایش کرد و برای حامیانش سخنرانی کرد که این اقدام او زیر پا گذاشتن قوانین آمریکا بود (قانونی که تبلیغات در کاخ سفید را ممنوع می‌کند). مناظره دوم هم که به دلیل ابتلای ترامپ به کرونا لغو شد. بطور گسترده‌ای احساس می‌شود که ترامپ در مناظره اول بازنده شد و همه این موارد به یک وضعیت سیاسی بسیار آشفته دلالت دارند. ترامپ بطور بدی در همه نظرسنجی بازنده است. او (ترامپ) کاملاً ناامید شده و اغلب کارهایش نامنظم و غیر منطقی است.

در خصوص ابتلای ترامپ به کرونا، وی بعد از رهایی از بیمارستان با تعدادی از رسانه‌های محافظه کار مصاحبه کرد، اما در این گفتگو‌ها صدای وی بهم ریخته بود از همین رو برخی از مردم حدس می‌زنند که وی تحت تاثیر دارو‌هایی باشد که برای درمان کرونا دریافت می‌کند. ترامپ هم اکنون بازنده است، اما ممکن است قبل از انتخابات امتیازات مثبتی را در برخی نظرسنجی‌ها دریافت کند و این امری است که اغلب اتفاق می‌افتد.


بیشتر بخوانید


*مدتی قبل «دیوید فریدمن» سفیر آمریکا در اسرائیل در صحبت‌هایی برای حمایت از ترامپ اعلام کرده که در صورت پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری، سیاست خارجی آمریکا به گونه‌ای تغییر می‌کند که برای اسرائیل و کشور‌های عرب خلیج فارس مخرب خواهد بود؛ آیا واقعاً در صورت پیروزی بایدن ما شاهد چنین تغییری در سیاست خارج آمریکا خواهیم بود؟

فریدمن یکی از هم حزبی‌های ترامپ است و حتی قبل از اینکه به عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل معرفی شود از حامیان سرخت بنیامین نتانیاهو محسوب می‌شد؛ هر آنچه که او می‌گوید را باید در این چارچوب بررسی کرد. او از تاکتیک‌های هراس افکنی استفاده می‌کند تا آرای حامیان اسرائیل در آمریکا را به نفع ترامپ جلب کند. این امر تقریباً مسجل است که اگر بایدن در انتخابات پیروز شود آمریکا به برجام باز می‌گردد. البته این بازگشت بطور مستقیم نخواهد بود و بحث‌هایی درباره اینکه آمریکا چگونه می‌تواند به این توافق اضافه شود در پیش خواهد بود.

در خصوص کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس بایدن به این نکته اشاره کرد که روابط اقتصادی میان حاکمان این کشور‌ها با شخص ترامپ دلیل هر نوع توافق و تحولی است که در منطقه شاهد آن هستیم. در صورت پیروزی بایدن این روابط قطع شده و فعالیت‌های هسته‌ای در منطقه خلیج فارس نیز محدود می‌شود. من همچنین معتقدم که پیروزی بایدن در انتخابات منجر به کاهش سطح تنش‌ها در خلیج فارس می‌شود.

*فریدمن در اظهارات خود مدعی شده بود که ایران موضوع اصلی انتخابات آمریکاست، آیا شما با این نظر موافقید؟

او (فریدمن) به تاکتیک هراس افکنی تمایل دارد. متاسفانه در آمریکا انتقاد از ایران همیشه یک موقعیت سیاسی امن هم برای جمهوریخواهان و هم برای دموکرات‌ها بوده است. در ۴۰ سال گذشته ایران بدون آنکه اقدامی علیه آمریکا یا اسرائیل انجام داده باشد همواره مورد حمله و انتقادات مقامات آمریکایی بوده است. این دروغ‌های سیاسی همواره حملات کم هزینه‌ای بوده‌اند که بر ذهن رای دهندگان کم اطلاع از اوضاع خاورمیانه تاثیر گذاشته‌اند.

*جو بایدن در اظهاراتی از بازبینی روابط آمریکا با عربستان سعودی در صورت پیروزی در انتخابات سخن گفته است؛ آیا احتمال دارد چنین چیزی به واقعیت بپیوندد؟

رئیس جمهور آمریکا مدیر سیاست خارجی این کشور است بنابراین می‌توان گفت بله کاملاً محتمل است که آمریکا روابط خود با عربستان سعودی را مورد بازبینی قرار دهد.

سنا و مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامه‌ای را در محکومیت حملات عربستان به یمن صادر کرده بودند، اما ترامپ به عنوان رئیس جمهور این قطعنامه را وتو کرد و در کنگره حمایت کافی برای شکستن این وتو وجود نداشت. اگر بایدن رئیس جمهور شود و چنین قطعنامه‌ای صادر شود او آن را وتو نمی‌کند. همانند دیگر کشور‌های خلیج فارس روابط اقتصادی میان بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، با دونالد ترامپ یک فاکتور اساسی در روابط آمریکا و عربستان محسوب می‌شود. اما اگر بایدن رئیس جمهور شود این وضعیت تغییر می‌کند.

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.