سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

افغانستان اولین مشتری تسلیحات ایران بعد از انقضای تحریم هاست؟

ایران نزدیک‌ترین نقطه به افغانستان است، لذا کابل از تهران انتظار دارد از سلاح‌های ایرانی برای دفاع از مرز‌های خود استفاده کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، عبدالله عبدالله رئیس شورایعالی صلح افغانستان یکشنبه ٢٧ مهر ماه در راس یک هیئت از مقامات شورایعالی مصالحه ملی، نمایندگان مجلس ملی افغانستان و مقامات وزارت خارجه آن کشور به ایران سفر کردند.

پیش از این هم سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه از سفر سه روزه عبدالله عبدالله در ایران خبر داده بود. عبدالله در این سفر با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس و دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت‌وگو کرد.

این سفر درحالی صورت گرفت که پس از گذشت یک ماه از آغاز مذاکرات بین صلح افغانستان در دوحه، هیچ پیشرفتی در روند گفت‌وگو‌های صلح صورت نگرفته و در زمان حاضر گفت‌وگو با بن بست مواجه شده و در داخل این کشور به ویژه استان جنوبی هلمند، نبرد سنگین بین دولت و گروه طالبان ادامه دارد. مذاکرات صلح بین افغانستانی دولت و گروه طالبان ۲۲ شهریور با سخنرانی عبدالله عبدالله، ملابرادر و شماری از وزیران خارجه کشور‌های جهان در دوحه قطر آغاز شد و اکنون با وجود گذشت بیش از یک ماه، هیچ نشانه‌ای از پیشرفت در مذاکرات مشاهده نمی‌شود.

کارشناسان بر این باورند که بیش از یک ماه بحث بی‎ نتیجه بر سر چارچوب مذاکرات صلح افغانستان بیانگر دوری دیدگاه‌های هیئت دولت و گروه طالبان در دوحه است. هرچند برخی اعضای هیئت دولت افغانستان از نتیجه گفت‌وگو‌های صلح ابراز رضایت کرده و باور دارند که روند صلح، در حال پیشرفت است، اما برخی آگاهان معتقدند که گفت‌وگوی دوحه با بن بست مواجه شده است.

دیدار عبدالله با مقامات ایرانی

ظریف در دیدار  با عبدالله عبدالله حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت جمهوری اسلامی افغانستان و روند صلح به رهبری و مدیریت افغان‌ها و توافقات شرکت کنندگان در گفت‌وگو‌های بین الافغانی را مورد تاکید مجدد قرار داد و از مشارکت عبدالله در روند سیاسی و پذیرش مسئولیت شورایعالی مصالحه ملی افغانستان قدردانی و مشارکت طالبان در ساختار سیاسی افغانستان را مورد حمایت کشورمان ذکر کرد.

رئیس شورایعالی صلح افغانستان نیز در این دیدار آخرین تحولات جاری در صحنه داخلی افغانستان و آخرین وضعیت مربوط به گفتگو‌های بین الافغانی را تشریح کرد.

حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی هم که دوشنبه ۲۸ مهر با رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان دیدار کرد، رئیس جمهور در این دیدار با بیان اینکه در طول دوره‌ای که افغانستان در برابر تجاوزات بیگانه قرار داشته، ملت و دولت ایران در کنار دولت و مردم این کشور بوده اند، گفت که امیدواریم صلح و امنیت پایدار در این کشور برقرار باشد و مردم افغانستان در آرامش زندگی کنند.

رئیس جمهور کشورمان با ابراز امیدواری به موفقیت تلاش‌های شورای عالی مصالحه برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان، تصریح کرد: مهم این است که مردم این کشور بعد از سال‌ها جنگ و درگیری به یک صلح واقعی برای حفظ دستاورد‌های خود دست یابند و راه حل این مشکل نیز گفت‌وگو‌های سیاسی و مذاکره بین الافغانی است.

روحانی با بیان اینکه دخالت و حضور آمریکا به عنوان یک کشور متجاوز در افغانستان با خواست و نظر مردم این کشور همسو نبوده است، ادامه داد که دولت آمریکا که در سیاست‌های خود در منطقه و جهان شکست خورده و موفقیتی نداشته است، به دنبال بهره برداری انتخاباتی از مذاکرات صلح در افغانستان است.

رئیس جمهور کشورمان در ادامه با اشاره به روابط خوب ایران و افغانستان به عنوان دو کشور دوست و همسایه، بر توسعه و تعمیق روابط تهران – کابل تاکید و اظهار کرد: توافق بلند مدت بین دو کشور می‌تواند به توسعه و تعمیق روابط در همه زمینه‌ها بیانجامد. روحانی با اشاره به افتتاح راه آهن خواف – هرات طی روز‌های آینده، اتصال راه آهن‌های ایران و افغانستان را موجب تقویت همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور دانست و گفت که ایران آمادگی دارد که با اتصال خط لوله گاز و فراورده‌های نفتی به افغانستان امکان استفاده مردم این کشور از این انرژی‌ها را فراهم کند.

رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان نیز در دیدار روحانی، از حمایت‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران درخصوص تحولات و تلاش‌ها برای برقراری صلح و امنیت پایدار در این کشور قدردانی کرد و گفت که جمهوری اسلامی ایران دوست و همسایه خوب افغانستان است.

عبدالله عبدالله همچنین از میزبانی ایران از مهاجران افغانستانی طی سال‌های متمادی جنگ و درگیری در این کشور قدردانی کرد و گفت که در سفرم به تهران با مقامات جمهوری اسلامی دیدار‌های خوبی داشتم و پیام حمایت تهران را به کابل خواهم برد و توافقات دو کشور را پیگیری خواهم کرد. رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان ابراز امیدواری کرد که با حمایت و مواضع ایران شاهد به نتیجه رسیدن مذاکرات صلح افغانستان و برقراری امنیت و آرامش پایدار در کشورش باشد.

سعید خطیب زاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی هم دوشنبه در نشست خبری خود با اشاره به سفر عبدالله عبدالله گفت که رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان ملاقات مفصلی با وزیر خارجه کشورمان داشت که محور تمامی ملاقات‌ها تحولات در افغانستان، گفت‌وگو‌های بین الافغانی و ... است.افغانستان آباد، مستقل و توسعه یافته را به نفع همه منطقه می‌دانیم و در این راستا تمامی تلاش خود را انجام داده ایم و فکر می‌کنیم جمهوری اسلامی ایران می‌تواند کمک موثری به گفت‌وگو‌های اصیل بین الافغانی باشد اعم از دولت، گروه‌های مختلف و طالبان.

ایران می‌تواند گره مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان را باز کند؟

سیدجمال فکوری بهشتی نماینده استان بامیان در مجلس نمایندگان افغانستان اخیرا اجماع ملی، منطقه‌ای و جهانی را در روند صلح افغانستان را مهم ارزیابی کرد و گفت که اگر یک کشور یا حلقه‌ای در این روند مفقود باشد، موفقیت صلح را با خطر مواجه می‌سازد. در روند ملی تا حدودی اجماع وجود دارد، اما در سطح منطقه‌ای و بین المللی این اجماع چنانچه انتظار می‌رفت، ایجاد نشده و هدف آمریکایی‌های برای صلح پایدار، افغان‌ها را با شک و تردید مواجه کرده است.

بهشتی با تاکید بر اینکه نقش ایران و پاکستان در روند صلح افغانستان از اهمیت بالای برخوردار بوده و ایران همواره از دولت و ملت افغانستان حمایت و پشتیبانی کرده است و با توجه به گذشته همکاری و حمایت ایران از دولت و ملت ما، این بار نیز از حمایت ایران از صلح در افغانستان اطمینان داشته و امیدواریم ایران بتواند بن بست کنونی مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان در دوحه قطر را بشکند.

این عضو مجلس افغانستان ادامه می‌دهد که هرچند آمریکا تلاش می‌کند که نقش ایران را در روند صلح افغانستان نادیده بگیرد و این کار باعث آسیب جدی به نتیجه صلح خواهد شد، اما در مقابل، دولت افغانستان از این مهم به طور کامل آگاهی دارد و در این راستا مسیر درستی در پیش دارد، دولت به ویژه رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان به این مهم پی برده و همه می‌دانند که ایران نیز در افغانستان نقش و منافع خود را دارد که باید با توجه به آن و در نظر گرفتن نقش ایران حمایت آن‌ها را از روند صلح جلب کند.

ماموریت عبدالله در ایران چه بود؟

حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر عبدالله عبدالله رئیس شورای مصالحه افغانستان به ایران، گفت که این سفر به دلیل مذاکرات بین «طالبان و آمریکا» و مذاکرات بین «دولت افغانستان و طالبان» از اهمیت بالایی برخودار است، همچنین جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن مرز‌های مشترک با افغانستان همواره تحت تاثیر رخداد‌های داخلی این کشور قرار گرفته است.

حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به سفر عبدالله عبدالله به عنوان رئیس شورای مصالحه افغانستان به ایران، گفت که یکی از موثر‌ترین کشور‌ها در معادلات امنیتی و اقتصادی افغانستان، جمهوری اسلامی ایران است، لذا هر کسی که در این کشور به مسئولیتی می‌رسد، برای کمک به مردم افغانستان و اقتصاد و امنیت کشورشان در روابط خود با ایران فصل جدیدی را باز می‌کند. به همین دلیل سفر عبدالله به تهران می‌تواند نوید فعالیت‌هایی در خصوص مسائل امنیتی و اقتصادی افغانستان باشد.

ابوالفضل ظهره وند سفیر اسبق ایران در افغانستان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، هم در این باره معتقد است که هدف عبدالله عبدالله از سفر به تهران دریافت نظرات مشورتی کشور‌های همسایه و کمک‌های احتمالی برای بیرون رفت، پروسه مذاکرات صلح از بن بست کنونی است.

او همچنین کفت که وضعیتی که اکنون در دوحه پیش آمده و بن بستی که طرف‌های مذاکره کننده دولت افغانستان در مقابل طالبان با آن مواجه شده، وضعیت پیچیده‌ای را به وجود آورده است که می‌تواند بر سرنوشت و موقعیت افغانستان موثر باشد.

سفیر اسبق ایران در افغاستان با تاکید بر اینکه ارتباط با ایران برای افغانستان، به عنوان کشوری که مهم‌ترین میزبان مهاجران افغان بوده و همواره از گذشته تاکنون در کنار مردم افغانستان بوده است، گفت که قطعا گفت‌وگو با ایران می‌تواند برای افغانستان بسیار کمک کننده باشد، علاوه بر این اتفاقاتی که در افغانستان روی می‌دهد هم بر کشور ما موثر است، بنابراین اطلاع از روند‌هایی که اکنون در داخل افغانستان شکل می‌گیرد بر کشور‌های همسایه تاثیرگذار است، لذا چه کسی بهتر از عبدالله که از سابقه جهادی برخوردار است و در چارچوب دولت کار می‌کند، می‌تواند تازه‌ترین اخبار و تحلیل ا را از روند‌های طی شده به کشو‌رهای همسایه ارائه کند.

افغانستان اولین خریدار تسلیحات ایران بعد از لغو تحریم‌ها؟

هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل گفت که عبدالله عبدالله در سفر به تهران چارچوب کلی سیاست مشترک تهران و کابل را در حوزه‌های امنیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی مورد بحث قرار داد، به ویژه اینکه اکنون بعد از لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران، افغانستان انتظار دارد برای حفظ امنیت داخلی خود به سلاح‌های تولیدی ایران تکیه داشته باشد و این فصل جدیدی در تعاملات تسلیحاتی تهران و کابل ایجاد خواهد کرد.

این کارشناس مسائل بین الملل همچنین گفت که ایران نزدیک‌ترین نقطه به افغانستان است، لذا کابل از تهران انتظار دارد از سلاح‌های ما برای دفاع از مرز‌های خود استفاده کند، بنابراین یکی از مهم‌ترین اهداف سفر عبدالله انعقاد و بسته شدن قرارداد‌های نظامی و تسلیحاتی بین ایران و افغانستان خواهد بود، چراکه ایران بعد از رفع تحریم‌های تسلیحاتی به سادگی می‌تواند، سلاح در اختیار دولت افغانستان قرار دهد.

کنعانی مقدم کارشناس مسائل غرب آسیا هم در این باره گفت که با توجه به اینکه ایران اکنون از تحریم تسلیحاتی خارج شده است، یکی از مشتری‌های تسلیحات برای بازسازی ارتش کشورش، افغانستان است و می‌توان گفت که کابل در صدد انعقاد قراداد‌هایی با جمهوری اسلامی است تا از این فرصت برای بازسازی ارتش خود برای حفظ امنیت افغانستان استفاده کند.

کارشناس مسائل غرب آسیا تاکید کرد: بحث مسائل اقتصادی بین ایران و افغانستان و حضور نزدیک ۵ میلیون مهاجر افغانی در ایران می‌تواند هم منشاء گفت‌وگو‌های بسیار مهمی بین تهران و کابل باشد.

خروج نیرو‌های آمریکایی چه تاثیری در روابط تهران کابل دارد؟

هانی‌زاده با بیان اینکه اخیرا زمزمه خروج نیرو‌های آمریکا از افغانستان شنیده شد، گفت که خروج واشنگتن از کابل می‌تواند فضای تعاملات جدیدی بین افغانستان با کشور‌های همجوار به خصوص ایران ایجاد کند، دولت افغانستان به شدت خروج نیرو‌های آمریکایی از خاک خود را دنبال می‌کند تا بتواند بر اساس نیاز‌های واقعی خود سیاست‌های امنیتی، اقتصادی و سیاسی کشورش را تعریف کند، به همین دلیل خروج نیرو‌های آمریکایی از خاک افغانستان می‌تواند بر گسترش مناسبات تهران و کابل موثر باشد.

کنعانی مقدم هم در این رابطه گفت که قطعا خروج واشنگتن از کشور‌هایی که اشغال می‌کند، امنیت و شرایط بهتری برای آن کشور ایجاد می‌کند و جمهوری اسلامی ایران از این موضوع استقبال خواهد کرد، لذا به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که با اشغالگری نمی‌توانند منافع خود را به کشور‌ها تحمیل کنند، علاوه بر این مردم افغانستان هم با مقاومت و پایداری خود نشان دادند که در مقابل اشغالگری آمریکا کوتاه نمی‌آیند.

همانطور که رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان با اشاره به جنگ داخلی در کشورش تاکید می‌کند؛ مردم افغانستان از درگیری و جنگ خسته شده اند، لذا امید است که هر چه زودتر این مشکلات پایان یابد.

گزارش از فاطمه زهرا نصراللهی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۰
علی
۱۵:۲۸ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
دوستان دقت داشته باشین که دکتر عبدالله با "دعوت" آقای ظریف به ایران سفر کرده است در حالی که اگر افغانستان قصد خرید سلاح داشت با برنامه قبلی و بدون دعوت به ایران می آمد پس بحث خرید سلاح مطرح نیست آن هم در شرایطی که دولت افغانستان سرگرم مذاکرات صلح است. هدف این سفر فقط آگاهی از مواضع تهران درباره مذاکرات صلح بود.
علی
۰۰:۲۰ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
سلام. لطفا دولت ایران کاری کنه که صلح به افغانستان برگرده و اتباع افغانستان از ایران سریعا خارج کنه. 41سال کسی مهمان نیست صاحب خانه است
علی نیمایی
۰۰:۱۵ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
با عرض سلام. این پیام های بنده که در ذیل نوشته میشوند بسیار مهم است لطفا باشگاه خبرنگاران جوان ان را منتشر کنند با تشکر. نکته مهم این است که مردمان افغانستان سالهاست که در رنج و عذاب هستن و این جنگ طولانی در افغانستان به ضرر مردم ایران است نه دولت ایران. چون مهاجران افغانی به ایران میایند و مشکلات بزرگی را چه از لحاظ کاری و مسکن و ازدواج با زنان ایرانی بوجود میاورند. لذا از دولت ایران میخواهم که به هیچ عنوان حامی طالبان نباشد و کمک های تسلیحاتی را به دولت افغانستان بدهد تا مردم زجر کشیده افغانستان از شر تروریست ها و ادم کش های طالبان رهایی یابند تا هر چه سریعتر این 5میلیون افغان به کشور خود برگردند. در صورت ارامش در افغانستان ایران میتواند در بازسازی در تمام موارد در افغانستان اقدام کند و که از لحاظ درامدی برای ایران مفیدتر است تا جنگ در این کشور. بحث دوم اینکه تابعیت و شناسنامه به اتباع افغان ندهد. فاطمیون و زینبیون. چون در انصورت صاحب ملک و ازادی بیشتری میشوند و حتی استخدام در مراکز دولتی که شاید به ضرر کشور باشد. شاید تصدی در مقامی بگیرند و ان فرد افغان های بیشتری در ان پست دولتی استخدام کند که بعد از مدتی چیزی شبیه به فلسطین و اسراییل شود. لطفا کشور را از این گزندها حفظ کنید با تشکر
ناشناس
۱۱:۴۰ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
همه ملت اومدن مینالن تو این وضع بی پوبی ملت فروش چی
خب نابغه ها بفروشن پول میاد تو ایران
ناشناس
۰۶:۵۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
چرا؟
محمد
۲۳:۲۸ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
سلام نظر های همه شما عزیزان را خواندم خوب بود اینکه افغانستان از ایران سلاح بخره جای افتخار دو طرف است یعنی ما میتوانیم بدنیا ثابت کنیم که افغانستان مالی ایران است و ایران مالی افغانستان است دو کشور دوست هم دین هم زبان و... است شماها باید خوشحال شوید اگر قرار باشد افغانستان سلاح بخرد بالاخره میخرد چه بهتر که از ایران عزیز بخرد
ناشناس
۲۳:۲۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
کلا سلاح های ایرانی کهنه شدن
هالتیکالچر
۱۰:۰۴ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
اون مغز تو هست که کهنه کار میکنه
ارتشی
۲۱:۲۷ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانستان هم شد مشتری؟از این مشتریا بخوای همه مشترین .بگرد مشتری پیدا کن که پول بده وگرنه منم مشتریم
ناشناس
۲۰:۵۸ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
حالا که یک میلیون ماشده دوهزارافغانی به چه دردمون می خوره دلاربیارید
ناشناس
۲۰:۳۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
یک روزی هم بهترین سیمان را به افغان هادادیم
انها هم با ان سیمان مجانی سد ساختنتد وجلوی ابی که به ایران میامد رابستند
وبه ریش ایران خندیدند
ناشناس
۲۰:۲۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
سلام خیالتان راحت باشد
فردا با همین اسلحه ها که به افغان ها بفروشیم بر علیه خودمان استفاده میکنند جای فکر دارد
ناشناس
۲۰:۱۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانستان میخواد کار ترامپ در خارج کردن تجهیزات نظامی از افغانستان رو با بازی با برگ ایران جبران کنه وگرنه خرید سلاحی در کار نیست افغانها هم دارند ما رو بازی میدن وگرنه چطور در این موقعیت یاد ایران افتادن
Farhad
۱۹:۳۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
امیدوارم دانشمندان تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران به آن اندازه از نبوغ و ابتکار و دانش در تکنولوژی این ادوات جنگی رسیده باشند که بتوانند آنها را براحتی کنترل کنند تا در صورت فروش این تسلیحات به همسایگان بظاهر دوست، این سلاحهای جنگی در صورت استفاده کردنشان از طرف این همسایگان نادان که استعداد لشگر کشی به میهن عزیزمان را هم در گذشته داشته اند کار بردی نداشته باشد و نتوانند این سلاحها را براحتی علیه منافع جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند،
ناشناس
۱۹:۰۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
پراید صادر کنید از صد تا تجهیزات جنگی کشنده تره
هم وطن
۱۹:۰۶ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
فلسطین لبنان کم بود افغانستان هم اضافه شد تو این وضع بی پولی خودملتمون
ناشناس
۱۸:۵۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
از خدا تون هم باشه که افغانستان ازتون اسلحه بخره
ناشناس
۱۸:۴۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آمریکا یِه پِخ کنه میترسن همه
باید مثل صنایع نظامی بقیه صنایع رو پای خودشون بایستند و غیر از این هم نمیشه
خدا خائن های تنبل و مغرض رو نیست کنه ... الهی آمین!
ناشناس
۱۸:۰۳ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
ازمون کلاشینکف میخره !!!!
بختیاری
۱۶:۵۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
ایران سربلند و سرافراز ما همچون دماوند و دنا و سهند و زردکوه و سبلان و کینو و منار و آسماری و ....
سر به آسمان کشیده و سرافراز و رشد یافته و هزینه آن را هم پرداخت کرده پس هر کشوری باید با التماس اول مبلغ را پرداخت و در صف نوبت برای دریافت سلاح به ایستد و شاید هم اصلا سلاح درخواستی به دستش هم نرسد زیرا هر سلاحی هم فروشی نیست به عنوان یک ایرانی میخواهم که باور ۳۷۳ و سوم و پانزده خرداد و دیگر موشکهای دقیق و موشکافانه ایرانی را مسولان ایران به هیچ کشوری صادر نکنند.
و همیشه حق با سازنده است.
ناشناس
۱۶:۱۵ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
اگه سیاست خوب بود الان افغانستان یکی از شهر های ایران بود !
باید همه اسلحه ها به افغانستان بده!
ناشناس
۱۵:۵۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خب گیریم 100 تا مشتری هم صف کشید چه فایده وقتی پولش رو نمیتونیم بیاریم تو کشور ؟؟
عراق که مناسبات راهبردی داره با ما حتما باید با سفر رئیس بانک مرکزی پولمون رو بده چه رسد به دیگران !!
حسین
۱۵:۴۵ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانستان چه بدبخته که ازایران سلاح بخره برو ازاروپا سلاح بگیر
فرشید
۱۷:۰۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
چقدر میهن پرست! روی ترامپ را سفید کردی. اسم حسین به تو نمیاد عوضش کن.
عبدالهی
۱۷:۰۸ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
البته اگه داشته باشند و یا بفروشن.
محمود
۱۹:۱۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
و تو چه بدبختی هستی که اروپا رو به کشورت ترجیح میدی
ناشناس
۲۰:۴۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
فعلا سلاحهای ما حرف اول میزنه
ناشناس
۱۵:۴۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خودمون کم داریم اونوقت بدیم به بقیه!!؟؟؟
ناشناس
۱۵:۳۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
جالب بود باعث خنده مان شد تو این روزهای بی ارزشی پول ملی
ناشناس
۱۵:۰۶ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
مهم فروش سلاح نیست، مردم پارسی‌زبان باید با یکدیگر هم‌پیمان شوند. افغانستان، تاجیکستان و ایران باید پیمان چندجانبه‌ی نظامی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایجاد کنند تا مردم پارسی‌زبان همیار و یاور هم باشند.
ناشناس
۱۴:۴۶ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانستان میخواد کاری بکنه ،راست میگه بیاد مردمش را برگردونه به کشورشون.
ناشناس
۱۴:۳۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
صلح با طالبان خیال خامی بیش نیست.هیچوقت گرگ رو نمیشه اهلی کرد.خیانتهایی که طالبان به اسلام و منطقه و میراث فرهنگی افغانستان کردند بی نظیره.طرفهای مذاکره کننده طالبان باید اینو بفهمند.کسی که درس خوندن دختران رو حروم میدونه چجوری میشه توی قرن ۲۱ هضم کرد.
ناشناس
۱۴:۰۸ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خب پولش چی مگه افغانستان پول داره که بده
محمد. ن. ک
۱۲:۱۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
مشتری باشه. افغانی یا هندی. مهم ساخت بود که ساختیم
تا به جهان ثابت بشه ما همه فن حریفیم
ناشناس
۱۶:۳۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آفرین و درود بر نظامیان.
ناشناس
۱۲:۱۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانستان پولش كجا بود از ما سلاح بخره پول داشت منتظر ما نميموند از بقيه ميخري
علی
۱۲:۰۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
صادرات اسلحه هم میشه مثل صادرات نفت و بقیه موارد که بدلیل تحریم شبکه بانکی پولشو نتونستیم بگیریم و فقط ثروت و سرمایه مردم از حلقومشون رفت تو جیب کشورهای دیگه مثل هند، کره ، عراق و ژاپن و ...
ناشناس
۱۱:۵۳ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آمریکا نمیزاره برجام برای ایران 1 دلار سود داشته باشه لغو تحریم سلاح امروز با پاسخ فرانسه معلوم شد هیچ در هیچ هست. و عملا امکان خرید و فروش میسر نیست ولی روی کاغذ چرا
مهدی
۱۱:۵۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
باید ایران شرط بگذارد بعد از بیرون رفتن کامل سربازان آمریکا از افغانستان سلاح به افغانستان می فروشیم با یک تیر دو نشون میزنیم
ناشناس
۱۲:۲۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
توچقدر نابغه ای
ناشناس
۱۶:۴۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آفرین ،واقعا هم نابغه ای چون این بی غیرت های وطن فروش نمی‌دانند که چه خونها ریخته شده تا ایران ما در سرور و برتر جهان در صنایع نظامی شده .پس شرط عاقلانه ای است
قدرت با دارنده سلاح است نه هر خریدار زپرتی.
عاشق خدا، فرستادگان الهی، امام زمان (عج)، رهبر عزیزم، سپاه
۱۱:۲۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
سلام، مخالف ارسال سلاح نیستم اما باید مواظب باشیم یک وقت با این کار اطلاعات نظامی مون لو نرود مثلا دشمن این سلاح ها را بگیرد و مهندسی معکوس کند بهتر است که سلاح های سری و فوق سری به هیچ کشوری نفروشیم چون به هر حال مثل یک راز فوق سری ست و باید محفوض بماند
ناشناس
۱۱:۴۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
آره مواظب باش حتما محفوض بمونه
ناشناس
۱۱:۴۵ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
باشه چشم
ناشناس
۱۹:۳۲ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
واقعا فکر کردی سلاح های سری رو می فروشن
ناشناس
۱۱:۱۸ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
نون و پنیر و کلاشینکف
psdk
۱۰:۱۷ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
تانک های ذوالفقار و کرار اماده هستند تا از روی طالبان رد شوند .چرا که نه. این گروه تروریستی قطعا با سلاح های ایرانی ریشه اش خشکاندده میشود
ناشناس
۱۰:۰۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
به کشورای جنگجو و ناامن sلاح ندید یه زمانی یوقت به خودمون خیانت کردن
ناشناس
۰۹:۴۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
افغانی‌ها مواظب باشند خودیا را نزنن باهاشون
ناشناس
۰۹:۲۹ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خخخخخخخخخخخخخخخخخ
عمار
۰۹:۱۶ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
دقیقا مواظب باشید سلاحهای پیشرفته و قدرتمند و پیشگیرانه راهبردیتون رو به کشورهای دیگری نفروشید و راز و رمز کمی و کیفی و قدرتش را برای دفاع از کشور ایران اسلامی همیشه نگه دارید و به احدی با هر قیمتی اصلا و ابدا نفروشید .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
nikpor
۰۹:۴۱ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
چشم
ناشناس
۰۹:۱۰ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
ندین اسلحه به افغانستان
ناشناس
۰۸:۳۴ ۳۰ مهر ۱۳۹۹
خدابه دادمنطقه برسه!! ؟؟