سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

#بودجه_۸/۱۴۰۰

اصلاح ساختار بودجه ای که به طرحی کاغذی ختم شد!/ وام مسکن در بودجه ۱۴۰۰ افزایش می یابد؟

بودجه ریزی کشور همچنان از سال ۹۷ و ابلاغیه رهبری، گرفتار تدوین آئین نامه های مختلف اصلاح ساختار بودجه از طریق سه قوه است!

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، آخرین سال دولت دوازدهم نیز فرارسیده است و این دولت برای ۱۴۰۰ یعنی همان سال معروف به شعارهای انتخاباتی برنامه ریزی می کند.

منابع مالی برای تامین مالی در این فصل خزان اقتصادی که اگر به درستی چیده و شاخ و برگ های مخارج اضافی دولت اصولی و با علم اقتصاد هرس شود قطعا حتی در سال خاتمه این دولت هم شکوفایی به همراه خواهد داشت.

اما اصلی ترین موانع بر سر راه این بودجه و بودجه بندی های سال های گذشته دولت به انضمام تحریم ها, چه بوده است که هنوز هم منتقدان دولت به بودجه و نحوه بودجه ریزی انتقادهای تند و کارشناسی دارند؟ بودجه که واکنش های زیادی را در بر داشت و سال گذشته و در زمان ریاست علی لاریجانی بر قوه مقننه تذگر رهبر انقلاب برای تدوین بودجه بر اساس بدون اتکا به نفت و توجه به توان داخلی را همراه داشت.

ستاد بودجه سال ۱۴۰۰ کشور از نیمه دوم تیرماه آغاز به کار کرد تا لایحه بودجه را به وقت مقرر به مجلس شورای اسلامی برساند.

این ستاد بخشنامه بودجه سال آینده خطاب به همه دستگاه‌های برخوردار از این بودجه را تهیه و ابلاغ کرد که یکی از این ابلاغیه ها احتمال افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارکنان دولت بود.

گفته می شود دولت در بودجه سال آینده، تعرفه‌های مالیاتی بخش تولید را  ۴ تا ۵ درصد کاهش خواهد  و مالیات بر تولید کننده کمتر می‌شود و از سوی دیگر، مالیات بر مصرف افزایش خواهد یافت.

جدیدترین اخبار مربوط به بودجه ۱۴۰۰ نامه قالیباف به رئیس جمهور مبنی بر لزوم تدوین بودجه بر مبنای تکنیل طرح های عمرانی نیمه تمام و خروج کامل درآمدهای نفتی از بودجه بود.

رئیس مجلس شورای اسلامی از آمادگی این قوه برای تدوین مطلوب ترین بودجه خبر می دهد و تاکید می کند: انتظار می‌رود لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ متفاوت با لوایح بودجه گذشته و متناسب با شرایط اقتصادی کشور و با لحاظ اصلاحات ساختاری مدنظر رهبر معظم انقلاب و نمایندگان محترم مجلس تدوین و به مجلس تقدیم شود.

امکان تحقق درآمدهای مالیاتی تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان 

مهدی موحد، کارشناس اقتصادی و پژوهشکر مدیریت و برنامه ریزی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بعد از آذرماه ۹۷، رهبری طی نامه ای مفصل مواردی را مبنی بر اصلاح ساختار بودجه اعلام کردند و طبیعتا معنای آن اصلاح بودجه ریزی در سال ۹۸ بود.


بیشتر بخوانید


وی افزود: اما به دلایل مختلف این امر محقق نشد و به بودجه سال ۹۹ موکول شد، برنامه کلی توسط دولت تدوین شد و اتفاق خاصی رخ نداد. طبق این اصلاحیه که به پیوست بودجه تقدیم مجلس شد حداقل باید در ۲ بخش اصلاحات و تحولات گسترده ای رخ می داد.

موحد بیان کرد: بخش اول هزینه کردها و بخش دوم درآمدزایی پایدار و توسعه عدالت بود.

این پژوهشگر اقتصادی معتقد است: سال ۹۹ شاهد اصلاحات نبودیم و بیشترین فشار در کسری بودجه به نظام بانکی وارد کرده ایم و انتظار بر این است که کسری بودجه به ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد هم برسد.

وی افزود: متاسفانه دولت هیچ لایحه مبنی بر اصلاح نظام مالیاتی را هم تقدیم مجلس نکرده است و عملا اگر کاری هم همین امروز انجام دهد حداقل ۶ ماه زمان نیاز است که طرح در مجلس اعلام وصول شود و ت و این یعنی نمی توان کاری کرد. تعلل دولت در این بخش هم جای تامل دارد!

موحد ابراز کرد: اصلاح نحوه مدیریت بر دارایی دولت و ساماندهی حانل های انرژی باید شاهد مدیریت های جدید و بودجه ریزی های جدید می بودیم که علاوه بر عدم تحویل این برنامه ها و جامعه توان این تغییرات را بر اساس فشارهای اقتصادی نخواهد داشت. پس عملا دولت در حیطه ایجاد درآمدهای پایدار تغییر روشی را عملیاتی نکرده است.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در هزینه کرد کارا هم تحولی از خود به نمایش نگذاشت. انتظار بر این است که بودجه ریزی تحولی را شاهد نخواهد بود. در این مسیر چند چاره بیشتر نمی ماند.

وی افزود: اولین افزایش راه درآمدهای عادلانه مالیاتی بود که به آن عمل نشد. دومین راه انتشار اوراق است که با این نرخ بهره و تورم آتی پیش بینی شده بانک مرکزی (۲۲ درصد) استقبال چندانی رخ نخواهد داشت و در نهایت کسری بودجه به مرحله پول می رسد و این امر تورم زا خواهد بود.

موحد تاکید کرد: در بخش درآمدها دولت خیلی هم نمی تواند از بازار سرمایه تامین مالی کند حداکثر درآمد از مالیات نقل و انتقال و فروش اموال دولتی در بورس بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان نمی تواند کسب کند چرا که هنوز زیر ساخت های تامین مالی کلان از بورس محقق نشده است. آنطور که پیش بینی شده بورس در نیمه دوم سال رشد خواهد کرد اما خوشبینانه هم دولت نهایت ۴۰ هزار میلیارد تومان می تواند تامین مالی کند.

۴۰ درصد از GDP مالیات نمی دهد!

وی در پاسخ به این سوال که سال ۱۴۰۰ چقدر می توان ‌درآمد مالیاتی داشت؟ گفت: سال ۹۹ درآمد مالیاتی ۲۲۰ هزار میلیارد برآورد شده بود اما با این روش فعلی در ۱۴۰۰ رشد آنچنانی را شاهد نخواهیم داشت اما اگر روش فعلی به اخذ مالیات از اشخاص حقیقی روی بیاوریم می توانیم حداکثر در آمدهای مالیاتی را ۲ برابر کنیم. یعنی حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان در آمد مالیاتی را میتوان محقق کرد.

موحد بیان کرد: ۴۰ درصد از GDP مالیات اخد نمی شود و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی را شاهدیم و از بسیاری از جهات می توانیم پایه مالیاتی بیافزاییم که هنوز عملیاتی نشده است.

نوبخت: اصلاح ساختار بودجه نتوانست در بودجه امسال کاملا اعمال شود

البته دولت هم در این میان صحبت هایی دارد، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ۱۷ مرداد امسال طی گفت و گویی با خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اصلاح ساختار بودجه می گوید:
«اصلاح ساختار بودجه» پس از آنکه از سوی مقام معظم رهبری در سال ۹۷ مطالبه شد، از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور در وقت معین شده، تدوین و به رهبری و شورای عالی هماهنگی سه قوه ارائه شد.

وی افزود: رهبری تصریح فرموده بودند که اصلاح ساختار باید در همان شورای عالی مورد تایید قرار بگیرد و قرار نبود به مجلس راه پیدا کند. حتما ایشان مصلحتی داشتند که که این موضوع در شورای عالی تایید شود. البته ما کوشیدیم از همه ظرفیت‌های کشور برای تدوین آن استفاده کنیم.

نوبخت گفت: تا این لحظه با وجود آنکه برای بررسی برنامه اصلاح ساختار، زمان مشخصی تعیین شده بود؛ به جمع بندی بین سه قوه در شورای عالی، دست پیدا نکرده‌ایم. البته ما مدعی نیستیم که آنچه ارائه دادیم؛ بهترین است، اما به هر دلیلی در شورای عالی تصویب نشد و ما همان برنامه را به مجلس جدید ارائه دادیم.

حرف زدن درباره «اصلاح ساختار بودجه» بسیار آسان است

نوبخت بیان کرد: از آنجا که برنامه اصلاح ساختار، در مجلس یا از سوی شورای عالی سران سه قوه، تصویب نشده بود، بودجه سال ۹۹ در چارچوب آن تدوین نشده است. به عبارت دیگر اصلاح ساختار، نتوانست در بودجه کاملا اعمال شود حتی بند‌هایی که به آن مربوط بود را کلا حذف کردند!
 
اینها گفته های رئیس سازمان برنامه درباره چرایی اجرا نشدن اصلاح ساختار بودجه است.اما مباحث مختلفی درباره ساختار بودجه مطرح است که تنها به نفت و کاهش درآمد نفتی مربوط نیست. موضوعاتی که قشر ۸۰ میلیونی را در بر می گیرد.

مسکن خط کمرنگ در بودجه ۱۴۰۰!

وحید عزیزی، کارشناس اقتصادی و پژوهشگر حوزه مسکن و مالیات در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان درباره جایگاه مسکن در بودجه بیان کرد: بخش های مربوط به مسکن در بودجه ابتدا تبصره ۸ است که اجازه هایی به دولت می دهد تا در راستای طرح های بازآفرینی شهری چه در زمینه تسهیلات چه در زمینه اعطای زمین و همینطور تکمیل خدمات شهری مسکن مهرپیش روی کند .
 
وی افزود:  در بخش بعدی ذیل تبصره ۱۶ بودجه  بانک مرکزی رو مکلف می‌کند تا به کارکنان نیروهای مسلح وام قرض الحسنه و ودیعه مسکن و خرید مسکن بدهد تا بخشی از نیاز مسکن بر طرف شود. متاسفانه در بودجه  بخش مرتبط با مسکن نداریم و بیشتر در بودجه باید منتظر طرح رونق تولید مسکن باشیم.
 
شنیده ها خبر از احتمال افزایش وام مسکن در سال ۱۴۰۰ را می دهند، موضوعی که علاوه بر ثبت در قسمت هزینه کردها، در زمره درآمدهای دولت طبق درآمدهای تسهیلاتی نیز قرار می گیرد. موضوعی که قشر عظیم جامعه را درگیر کرده است. متاسفانه طبق برآوردها مسکن در ۸ سال اخیر ۵۰۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است و تسهیلات با این رشد قیمتی، رشد نکرده اند.
 
هرچند اعطای تسهیلات همواره مُسکن التهابات بوده و مدیریت بازارهایی نظیر مسکن و خودرو نیازمند تغییرات بنیادی است اما بازهم این روش می تواند عطش جامعه را برای خرید و خانه دار شدن تا حدودی کم کند.
 
حال باید دید که اقتصاد کرونا زده ایران که تحریم‌ نیز آن را دنبال می کند. چطور به دست تیم اقتصادی دولت دوازدهم آن هم با سرپرستی رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور که این روزها خود طعم کرونا را هم چشیده است،  بودجه ریزی خواهد شد؟
 
شما می توانید سلسله گزارش های #بودجه_۱۴۰۰ را در روزهای باقی مانده تا تقدیم بودجه به مجلس شورای اسلامی را در قسمت اقتصادی سایت باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید.
 
انتهای پیام/ 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۰۰ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
وام رو افزایش ندهید قیمت رو ثابت نگه دارید به والله هر چی می دوم نمی رسم ظالم ها
حسن
۲۲:۳۲ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
شهریور امسال موعد وام مسکن بنده رسید ولی چه فایده با این وام که یکسال منتظرش بودم مسکن از فروردین اونقد گرون شد که الان با پولش پارکینگ هم نمیشه خرید... قیمتها میلیادی شده....واقعا متاسفم بدبخت شدیم
ناشناس
۱۹:۰۱ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
واقعا شرم آوره
ناشناس
۱۴:۵۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
دوتا موضوع رو پیگیری کنید ایران گلستان می شود یکی شفافیت کامل و بعدی دادن پول یارانه کالا های اساسی به صورت یارانه غیر نقدی به مردم
ناشناس
۱۳:۴۱ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
قیمت پایه دلار اگر ۳۰ هزار تومان باشه و اصلاح دریافت در آمده مالیات تا ۹۵۹ هزار میلیارد تومان کنیم مشکل حقوق کارمندان حل میشه
ناشناس
۱۳:۱۰ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
90 تومن ماشین سه ماه پیش فروختم چند سال باید کار کنم بتونم دوباره بخرم
چرا این همه بی ثباتی . فکرش ام نمیکردم نصف قیمت میفروشم
ناشناس
۱۳:۱۰ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
ای بابا
غفار
۱۲:۱۰ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
اصلاح ساختاربودجه کارواجبی بودچون ساختاربودجه ایران به شدت خراب بودواصلاساختاری درکارنبود
ولی دولت هرگزاین کارانکرد
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
واقعا خجالت اوره پول ملی چهار هزار درصد ارزشش رو از دست داده انوقت بجای بالا بردن ارزش پول ملی دارن وانها را زیاد میکنند
ناشناس
۱۰:۵۶ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
واقعا خجالت اوره پول ملی چهار هزار درصد ارزشش رو در عرض چهل سال از دست داده انوقت بجای بالا بردن ارزش پول ملی دارن وانها را زیاد میکنند
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
چرابرگرداندن قیمتها به قبل ازدوره حباب، اینقدربرای دولت سخت وغیر ممکن شده که دولت حاضرمی شود به جای این کار ، مرتب به حقوق ها وهزینه های کمر شکن بیافزاید!؟!؟ چرادولت به جای بالا بردن قدرت کنترل ونظارت خودبرقیمتها، چنین هزینه هایی رامتحمل می شود!!؟؟؟ این حرکات جز ناتوانی وضعف دولت نیست!! ؟؟
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
واقعا خجالت اوره
ناشناس
۰۹:۵۱ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
مگه قرار نبود مردم بیان تو بورس و حمایت کنید مثل اینکه فراموش کرد دولت بسه نوسانات مقطعی مردم تو این ایام کرونایی و بد اقتصادی سود میخوان زندگی خرج داره چرا به مردم یود نمیدید چرا سهامشون تو بورس رشد نمیکنه یه روز مثبت یه روز منفی تمنا داریم در این اوضاع بد اقتصادی دولت دستور بده همه سهامها مثبت شه و به کل مردم و سهامداران سود برسه زندگی خرج داره نکنه بورس منفی میکنید از عمد تا پولها و نقدینگی بجای تولید و چرخ کارخانه ها بره سمت دلار و طلا و سکه و خودرو بسه تورم بسه قیمت کالا بورس مثبت نگه دارید باز بورس رنگ خون به خودش گرفت برکسی که دوست نداره این ملت پول بدست بیارن و پیشرفت کنند لعنت
ناشناس
۰۹:۳۷ ۲۷ مهر ۱۳۹۹
اولین اصل ساختار بودجه این است که نباید کسری بودجه داشته‌باشید. یعنی نباید کسری بودجه‌تراشی بکنید. کل بودجه‌تان همانی است که هست. یعنی با چیزی که دارید سرکنید و یعنی به چیزی که دارید قانع باشید. البته چیزهایی که دارید بسیار زیاد است و در واقع این شمائید که قانع نیستید. مثلا کل بودجه تان 10میلیارددلار است، برای 100 میلیارد دلار بودجه تراشی نکنید؛ برای 100میلیارد دلار طلب بودجه نکنید. هزینه های بودجه و حقوقهایتان را یک ماهه یک ماهه بنویسید و اگر ماه بعد کسری آوردید با ایجاد تورم به جان ملت نیافتید؛ فقط یک ماه به خودتان حقوق ندهید چه اشکالی دارد یک ماه بدون حقوق سر کنید و به نان وپنیر و عدم خوش گذرانی سرکنید. ملت برای خرج مثلا یک میلیون تومان، یک ماه برای فکر کردن وقت می گذارد و ذره ذره جلو می رود شما چطور به خودتان اجازه می‌دهید هزاران میلیاردتومان را بدون صرف هزارن ساعت و در طول یک سال، تکلیفش را مشخص کنید؟! این فقط یعنی ریخت وپاش