به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، انگور در استان فارس به اشکال دیم و آبی با ارقام کشمشی، بی دانه، عسکری، رطبی، ریش بابا و یاقوتی تولید که علاوه بر نیاز داخلی استان به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
در شمال شرقی استان فارس منطقهای خوش آب و هوا با نام بوانات قرار دارد که از طرفی کوههای سرسبز همراه با چشمههای روان آب و از طرفی دیگر درختان گردوی سر به فلک کشیده تنومند قدیمی و انواع درختان انگور به چشم میخورد. در شهرستان بوانات فارس بیش از ۱۰ مدل انگور پرورش داده میشود.
انگور هم خودش به تنهایی و هم محصولات فرآوری شده آن شامل انواع کشمش، شیره انگور، سرکه و روغن هسته انگور در سبد خرید هر ایرانی وجود دارد.
ملاشفیع کارشناس مسئول انگور و انار سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان اینکه فارس در تولیدات انگور دارای رتبه اول است، گفت: از ۶۴ هزار هکتار سطح باغات استان فارس، سالانه ۵۵۰ هزار تن انگور برداشت میشود.
او، شهرستانهای پیشرو در تولیدات انگور را برشمرد و افزود: اقلید، بوانات، سرچهان، بیضا، فیروزآباد، سپیدان، استهبان، داراب، جهرم، آباده، کازرون، قیرو کارزین، کوار، ممسنی و شیراز از جمله شهرستانهای فارس هستند که با تولیدات خود در کشور پیشتازی میکنند.
کارشناس مسئول انگور و انار جهاد کشاورزی استان فارس یکی از مهمترین مشکلات باغداران انگور را چنین عنوان کرد: در سطح استان هنوز کارخانه صنعتی فرآوری کشمش نداریم و به همین علت تمام محصولات باید به صورت سنتی فرآوری شود.
ملاشفیع با اشاره به نام نهادن امسال به نام سال جهش تولید، ادامه داد: تصمیماتی از جمله تبدیل باغات سنتی به نوع داربستی و پیوند سرشاخه درختان به انواع مختلف باعث تولیدات هر چه بیشتر همراه با کیفیت میشود.
محمد علی حسن پور یکی از باغداران انگور گفت: هر ساله از اواسط شهریور ماه برداشت شروع میشود و تا اواخر مهر ماه ادامه دارد که با توجه به انواع انگور برداشت این محصول ابتدا از انگور خلیلی شروع میشود و با انگور دوشابی چینش پایان میپذیرد.
حسن پور ادامه داد: در شهرستان بوانات بیش از ۱۰ نوع انگور موجود است که هر کدام مصارف خاص خود را دارد مثلا انگور خلیلی برای خوردن و کشمش، انگور دانه درشت و به زبان محلی تخم کبکی برای گرفتن شیره انگور یا به زبان محلی دوشاب مورد استفاده قرار میگیرند.
او درباره زمان چینش انواع انگور چنین بیان کرد: ابتدا باید نوع خلیلی برای تبدیل به کشمش سپس عسکری و دانه دار و بدون هسته سفید و سیاه برای روانه کردن بازار و انگور سیاه بدون هسته با نام محلی غور کشمش برای تبدیل به کشمش پلویی و در آخر انگور درشت هسته دار و بدون هسته برای تهیه شیره انگور چیده میشوند.
باغدار بواناتی رسیدگی به درخت انگور را مهم دانست و تصریح کرد: در فصل زمستان حتما باید درختان انگور هرس، کوددهی و پیوند سرشاخهای شوند تا هر ساله شاهد هر چه بیشتر شدن محصول باکیفیت باشیم.
هاشمی کارشناس باغبانی و رییس اداره تولیدات بوانات، تولید انگور از این شهرستان را مهم دانست و گفت: با برداشت سالانه ۶۳ هزار تن انگور از تاکستانهای بوانات، حدود ۵ هزار تن از آن به انواع کشمش تبدیل میشود.
هاشمی، برنامه ریزی و اهداف آینده جهاد کشاورزی برای هر چه بهتر شدن کیفیت محصول را چنین بیان کرد: با کاشت اصولی و ایجاد باغات جدید و تغییر باغات سنتی به داربستی همچنین با تکثیر و ترویج ارقام مقاوم و پر محصول جهت تولید حداکثر در دستور کار مدیریت جهاد کشاورزی بوانات قرار دارد.
او ادامه داد: به دلیل نبود کارخانههای فرآوری و صنایع بسته بندی هر ساله بیش از ۳۰ درصد محصولات تا رسیدن به کارخانه برای بسته بندی خراب و از بین میرود.
کارشناس باغبانی و رییس اداره تولیدات بوانات صادرات انگور را مهم دانست و ادامه داد: انگور بوانات با توجه به انواع مختلفی که دارد بیشتر به استانهای کرمان، یزد، بندر عباس و تبریز ارسال میشود.
استان فارس در تولید میوه، مرکبات و محصولات کشاورزی پیشرو بوده و یکی از محصولاتی که در کشور حرفی برای گفتن دارد تولید انگور است.انگور بوانات از قدیم در استان فارس زبانزد خاص و عام بوده و توانسته در سبد خرید مردم جای خوبی را برای خود باز کند.
باغداران بواناتی تلاش می کنند تاکستانهای خود را به روش داربستی تغییر داده تا تعداد و کیفیت انگور بهتری را داشته باشند.
امید است تا کارآفرینانی که کارخانه صنعتی فرآوری انگور را نیمه کاره رها کرده اند با حمایتهای دولت و دادن تسهیلات هر چه سریعتر راه اندازی شوند.
انتهای پیام/