به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، فاطمه نوری پور کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه گیاه شنبلیله به دلیل خواص آروماتیک و عطری که دارد معروف است، اظهار کرد: این گیاه اغلب برای ایجاد بوی خوش و تحریک اشتها به غذا اضافه میشود.
او ادامه داد: مطالعات متعدد نشاندهنده خواص کاهش دهنده قند خون و کاهش چربی خون با تخم شنبلیله هستند. خوب است بدانیم برگ شنبلیله نیز منبع کلسیم، آهن و بتاکاروتن است.
فاطمه نوری پور با بیان اینکه در طب سنتی چین از تخم شنبلیله به عنوان تونیک و برای درمان ضعف پاها استفاده میشود، افزود: در هند علاوه بر استفاده از این گیاه به عنوان چاشنی در غذا، به عنوان محرک تولید شیر نیز استفاده میشود.
او با بیان اینکه از شنبلیله برای درمان سوء هاضمه و طاسی سر نیز استفاده شده است، تصریح کرد: در روم باستان از شنبلیله برای القای زایمان استفاده میشده است.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: مصرف دست کم ۵ گرم تخم شنبلیله باعث کاهش قند خون میشود. مقادیر پایینتر ممکن است موثر نباشند. این خاصیت شنبلیله به دلیل کاهش جذب قند از روده و افزایش ترشح انسولین باشد.
او با بیان اینکه در مطالعهای اثر کاهنده قند خون تخم خام شنبلیله از نوع آب پز آن بیشتر بود، افزود: در صورت مصرف همزمان شنبلیله با داروهای کاهنده قند خون، سطح قند خون باید پایش شود.
فاطمه نوری پور با بیان اینکه در مطالعات کاهش تری گلیسرید و کلسترول نیز به دنبال مصرف شنبلیله دیده شده است، ادامه داد: بخشی از این اثر ممکن است به دلیل افزایش دفع کلسترول از صفرا باشد. تخم شنبلیله ممکن است باعث کاهش درد قاعدگی نیز شود.
او با اشاره به نکات مورد توجه در زمان مصرف شنبلیله، تصریح کرد: زنان باردار باید از مصرف زیاد از حد شنبلیله خودداری نکنند. در مطالعات حیوانی تاثیر محرک این گیاه بر انقباضات رحم مشاهده شده است.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: شنبلیله به دلیل داشتن مقادیر زیادی فیبر موسیلاژ، ویسکوزیته زیادی در روده ایجاد میکند؛ بنابراین ممکن است بر روی جذب داروهای خوراکی اثر بگذارد. در نتیجه داروهای خوراکی باید با فاصله از ترکیبات حاوی شنبلیله مصرف شوند.
او بیان کرد: مصرف شنبلیله در کنار داروهایی که سطح پتاسیم خون را کاهش میدهند مانند بعضی دیورتیک ها، مسهل ها، کورتونها و مواردی از این قبیل ممکن است باعث تشدید افت پتاسیم خون شود.
انتهای پیام/