سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

همه آنچه مردان باید درباره خطرات سرطان پروستات بدانند

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: تشخیص سرطان پروستات با تست‌های غربالگری سریع و ساده ممکن است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدحسین سلطانی، با اشاره به میزان شیوع سرطان پروستات اظهار کرد: سرطان پروستات بعد از سرطان پوست، به عنوان شایع‌ترین سرطان در مردان بالای ۷۰ سال شناخته می‌شود.

وی افزود: سرطان پروستات یکی از سرطان‌هایی است که همه گیری بسیار بالایی نیز دارد.

این متخصص اورولوژی، با اشاره به رشد آرام سرطان پروستات افزود: اگر چنانچه این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود معمولاً کشنده نیست و حتی از میزان مرگ پائینی نیز برخوردار است.

سلطانی، انجام تست‌های غربالگری در سنین پایین‌تر را راه حل موثری برای کنترل و پیشگیری از پیشروی سرطان پروستات دانست و توصیه کرد: افرادی که دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات هستند، بهتر است از سنین پایین‌تر غربالگری و انجام آزمایشات دوره‌ای را انجام دهند.

دانشیار دانشگاه تاکید کرد: اگر چنانچه این بیماری در سنین پایین‌تر تشخیص داده شود، طول عمر این بیماران به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

وی با بیان این مطلب که ریسک فاکتور‌های خاصی برای بروز سرطان پروستات وجود ندارد، توضیح داد: بروز این سرطان دلیل خاصی ندارد و تقریباً علت بروز آن ناشناخته و تنها علتی که شانس ابتلا به این سرطان را بالا می‌برد، عوامل ارثی و ژنتیکی است.

سلطانی تاکید کرد: افرادی که فامیل و یا اعضای خانواده درجه یک در سنین پایین (کمتر از ۵۵ تا ۶۰ سال) به این سرطان مبتلا شده اند، در این افراد احتمال بروز این سرطان به مراتب بیشتر از سایرین است.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره روش‌های تشخیص این بیماری توضیح داد: تست psa از جمله تست‌های غربالگری است که برای تشخیص این بیماری از سنین ۵۰ سالگی انجام می‌شود و اگر چنانچه سابقه سرطان پروستات در خانواده درجه یک وجود داشته باشد هم توصیه می‌شود اولین تست‌های غربالگری از سنین ۴۰ سالگی آغاز شود.


بیشتر بخوانید


وی با بیان اینکه تست‌هایی همانند سونوگرافی معیاری برای تشخیص سرطان پروستات نیست خاطرنشان کرد: سرطان پروستات، سرطان خاموش و پنهان شناخته می‌شود. معاینات بالینی نیز در تشخیص این سرطان کاربرد چندانی ندارد، چرا که اگر پروستاتی تبدیل به سرطان شده باشد و در معاینه بالینی تشخیص داده شود، سرطانی بسیار پیشرفته است.

سلطانی ادامه داد: سرطان‌های درجه پایین و متوسط معمولاً در معاینات بالینی قابل شناسایی نیستند.

این متخصص اورولوژی، با اشاره به اینکه مصرف برخی مواد غذایی مثل گوجه فرنگی و یا گیاهان دارویی در درمان و یا ابتلا به سرطان پروستات تاثیری ندارد، گفت: اطلاعاتی درباره این موضوع که این مواد غذایی و یا میزان مصرف این مواد چقدر باشد در دسترس نیست و این مطالب پایه و اساس علمی نداشته و این مطالب تعریف نشده است.

وی تاکید کرد: راه پیشگیری خاصی برای عدم ابتلا به سرطان پروستات وجود ندارد و تنها راه تشخیص این بیماری در مراحل زودرس، تست‌های غربالگری است.

سلطانی درباره علائم اولیه این بیماری نیز توضیح داد: بخش عمده افرادی که مبتلا به سرطان پروستات می‌شوند هیچ علامت بالینی ندارند، ولی با کمک تست‌های غربالگری که دارای حساسیت‌های بالایی نیز هستند می‌توان این سرطان را تشخیص داد.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، یادآور شد: این بیماری علامت مشخصه و اختصاصی خاصی ندارد به این معنی که فردی که بزرگی خوش خیم پروستات هم دارد همان علائم ادراری را دارد که ممکن است فردی مبتلا به سرطان پروستات داشته باشد چرا که هیچ علامت اختصاصی برای سرطان پروستات وجود نداشته وفقط و فقط در تست‌های غربالگری سریع و ساده این بیماری تشخیص داده می‌شود.

سلطانی با اشاره به روش‌های درمانی و دارویی سرطان پروستات خاطرنشان کرد: بر اساس نمونه برداری که در سرطان پروستات انجام شده تصمیم گیری می‌شود که برای بیماران چه درمان‌هایی انتخاب شود، بنابراین درمان‌ها یا بصورت اعمال جراحی هستند و یا درمان‌ها ترکیبی از پرتودرمانی و یا هورمون درمانی انتخاب می‌شوند.

وی ادامه داد: به طور کلی افرادی که سن زیر ۷۵ سال دارند و یا با استیج‌های پایین و یا متوسط بیماری روبرو هستند و یا بطور کلی هر فرد زیر سن ۷۵ سال مبتلا به سرطان پروستاتی که امکان عمل جراحی برای وی وجود دارد، اولویت جراحی است و بسته به این که پاتولوژی بعد از عمل درگیری پروستات و یا فراتر از پروستات را گزارش دهد ممکن است ترکیبی از پرتو درمانی و یا هورمون درمانی را در نظر بگیریم.

این متخصص اورولوژی گفت: برخی از بیماران نیز از اعمال جراحی خودداری و یا در مقابل عمل جراحی مقاومت می‌کنند، در مواقعی که سطح بیماری بالاترباشد باید درمان‌های ترکیبی طولانی مدت پرتودرمانی و هورمون درمانی انجام شود که ممکن است این درمان‌ها در بازه زمانی بیش از دوتا سه سال بطول بینجامد.

سلطانی درباره افرادی که مبتلا به بیماری‌های سیستمیک هستند نیز توضیح داد: در مواردی که فرد مبتلا به بیماری‌های سیستمیک است به این معنی که بعد از ابتلا به سرطان پروستات ستون فقرات و یا استخوان‌ها درگیربیماری شده باشد، درمان‌های دیگری همانند برداشتن همزمان دوبیضه و شیمی درمانی زودرس در دستورکار است.

وی در مورد افرادی که پس از ابتلا به سرطان پروستات تحت درمان قرار گرفته اند نیز خاطرنشان کرد: در این بیماران پس از طی کردن مراحل درمان وانجام اعمال جراحی لازم است پاتولوژی نهایی نیز انجام شود، این اقدام نشان می‌دهد که بیماری در چه سطحی قرار دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: به طور نرمال یک ماه بعد از عمل جراحی باید تست‌های psa مجدداً تکرار شود و با توجه به این که چه میزان بیماری به پایین‌ترین حد خود رسیده باشد تصمیم گیری‌های بعدی انجام خواهد شد.

وی ضرورت انجام آزمایش‌های دوره‌ای در افراد درمان شده را در بازه زمانی بین ۵ تا ۱۰ سال ضروری دانست و خاطرنشان کرد: بعد از انجام عمل جراحی در صورتی که بیماری عود نکند باید با اقداماتی نظیر آزمایش‌های psa، آنزیم ها، عکس قفسه سینه، اسکن استخوان وضعیت بدن و اطمینان از درمان پیگیری و انجام شود.

سلطانی تاکید کرد: به طور کلی نحوه درمان و پیگیری‌های بعد از عمل به جواب پاتولوژی بعد از جراحی بستگی دارد، ولی قالب کلی به این شکل است که باید بیماران در بازه زمانی پنج تا ۱۰ ساله بعد از عمل تحت نظر باشند.

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.