سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اسرار گورستانی مرموز در ایلام/ از وضعیت عجیب اجساد تا ماجرای گنج و طلسم +عکس

گورستان کان گنبد روایتگر اصالت ایلامیان باستان است که در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی ایلام قرار دارد و در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۷۹ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ؛ در آن سوی کبیر کوه در دامنه یکی از پشته‌های کوه شاه نخجیر، گورستانی خود نمایی می‌کند که طول و عرض تقریبی آن ۳۵۰متر است و در ۱۷ بهمن ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

دورترین نقطه‌ها همیشه از مهمترین مکان‌ها برای آرامش روح و روان بوده است؛ حال یکی از این دورترین نقطه‌ها مکانی است که چشم هر بیننده‌ای را خیره و ذهن بازدید کنندگان را با وقایع تاریخی درگیر و به ویژگی‌های آن می‌افزاید.

گورستانی که همه چیز آن عجیب است

گورستان کان گنبد (کان به زبان کردی یعنی خانه و گنبد یعنی گنج پنهان شده) در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی ایلام و در مسیر راه ایلام به ارکواز ملکشاهی قرار دارد؛ در میان خاک‌های گور تعداد زیادی مهره، عقیق، یک حلقه فلزی و یک قطعه صرف به طول ۸ سانتی‌متر با مقطعی چهار گوشی به دست آمده است.

اینجا جایی است که تمام حالات وصف شده را با خود به همراه دارد گورستانی که همه چیز آن عجیب است از بقای ۴ جسد یافت شده که به هم ریخته‌اند و هیچ گونه انسجامی بین استخوان‌های بدن اجساد وجود ندارد تا پیدا کردن خنجر، عقیق و شمشیر که ذهن باستان شناسان را نیز درگیر خود کرده است.

به راستی آیا جسد‌های واقع در گورستان در آن برهه از تاریخ طلسم شده‌اند و سرگردان یا گورستان کان گنبد رمزی شگفت انگیزتر دارد؟ حقیقت و راز این گورستان را چه کسی می‌تواند آشکار کند؟ تاریخ یا گذشتگان؟

وجود گنجی قدیمی مربوط به پادشاه در گورستان

مرادی یکی از بازدید کنندگان این گورستان گفت: گورستان کان گنبد حکایت از گذشتگان قدیم دارد؛ گفته‌اند که گنجی قدیمی مربوط به پادشاه در آن بوده و به همین دلیل آن را گورستان کان گنبد نامیده‌اند.

او افزود: کان به زبان کردی به معنی هانه یعنی خانه است و گنبد نیز به معنای گنج پنهان شده در کان است؛ پادشاهی که در آن زمان حکومت را بر دست داشت گنج ارزشمند خود را پنهان کرد تا هیچکس دستش به آن نرسد و اکنون به عنوان آثار تاریخی گرانبها در کشور ثبت شده و هنوز هم آن گنج وجود دارد.

این بازدید کننده ادامه داد: افراد زیادی در زمان قدیم برای به دست آوردن این گنج تلاش، جنگ و ستیز انجام داده‌اند تا به گنج پادشاه در کان گنبد برسند، اما حرص و طمع آنها باعث شد در مبارزه شکست بخورند و بمیرند؛ در نهایت آثار باستانی از جمله خنجر و عقیق به جا مانده از آنها هم اکنون توسط سازمان میراث فرهنگی مشاهده شده است.

گورستان کان گنبد یکی از آثار ارزشمند میراث فرهنگی

محمدجواد خانزادی کارشناس میراث فرهنگی گفت: این گورستان ترکیبی از خاک و صخره است و گور‌ها عمدتا در بالا و دامنه آن مشاهده می‌شوند نتایج بررسی کاوش‌های باستان شناسان در محوطه این گورستان نشان می‌دهد که آثار آن به دوره تاریخی (۲۶۰۰-۲۵۰۰ ق. م) و یا (۴۶۰۰-۴۵۰۰ ق. م) تعلق دارد.

او افزود: این گور ۱۵۰ سانتی متر طول، ۱۲۵ سانتی متر عرض و ۵۶ سانتی متر عمق دارد و دیواری به ضخامت ۲۳ تا ۳۰ سانتی متر در جهت شمالی- جنوبی با ۱۰ درجه انحراف غربی در میانه گود جاده قدیم، قرار دارد.

این کارشناس فرهنگی، تصریح کرد: دیوار‌های آن از سنگ‌های کوهستان و با بدنه صاف ساخته شده است که با بررسی‌هایی که توسط بازرسین صورت گرفته؛ اشیای ارزشمندی نظیر خنجر و انگشتر یافت شده؛ باید گفت این گورستان یکی از آثار ملی ارزشمند سازمان میراث فرهنگی است.

گورستان متعلق به دوره مفرغ عصر آهن است

عبدالمالک شنبه‌زاده مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام نیز اظهار داشت: گورستان کان گنبد متشکل از تعدادی قبور، دو طبقه پیش از تاریخ بوده که هر کدام از قبور بیان کننده نوع مذهب و اعتقاد مردم این مناطق بر اساس نوع تدفین مردگان خود در پیش از تاریخ بوده است.

او افزود: اشیاء به دست آمده از گورستان شامل سفال و اشیا فلزی بوده که آخرین کاوش گورستان کان گنبد در سال (۱۳۶۵ه. ش) به وسیله هیات مرکز باستان شناسی ایران به سرپرستی میرعابدین کابلی انجام شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام، تصریح کرد: تعداد گور متعلق به دوره مفرغ عصر آهن است. این گورستان برای گذشتگان خود دارای تاریخ و فرهنگ خاصی است که امروز این گورستان در ۳ کیلومتری جنوب شرقی و در مسیر ایلام به ارکواز ملکشاهی است.

 با توجه به قدمت و فرهنگی که گورستان کان گنبد به استان ایلام بخشیده است، بزرگان این منطقه می‌گویند گنج با ارزش این منطقه همان فرهنگ و اصالتی است که به تمامی مردم تعلق دارد و این منطقه روایتگر اصالت ایلامیان باستان شده است.

منبع : فارس

انتهای پیام/ د

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
کیوان
۱۶:۳۶ ۲۹ بهمن ۱۴۰۲
سلام دهلران هم آثار زیادی داره باید بیاین دیدن کنید مخصوصا قلعه اشکم گاو که جایگاه سپاه فرود بوده
امیر رضا
۱۲:۰۶ ۱۳ مرداد ۱۴۰۲
من فعلا نرفتم ولی شاید گنج بود
طاهره باتمانی
۲۲:۳۴ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
به امید روزی برم اینجارو ببینم
ناشناس
۲۲:۲۸ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
معدن هر چیزی بهش میگن کان.کانی در زبان کردستانی به معنی چشمه میشه.
ناشناس
۱۴:۰۵ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
ایلام قلب کردستان زیرش گنج خودش در فقر بسر میبرد
..
۱۳:۰۷ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
من خودم از دره شهر هستم و میگم که دره شهر آثار باستانی زیادی داره ماداکتو و قلعه میر غلام تنگه بهرام چوبین و .... خرس زیا داره
زهرا
۱۲:۱۹ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
خبلی جالبه آدم دوست داره بره ببینه
یدالله
۱۰:۵۴ ۱۱ مهر ۱۳۹۹
خدا رحمتش کنه
...
۲۲:۳۰ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
کانی به معنی چشمه نه خانه گمگ به معنی گنبد یا طاق دواریا تپه هرجای که اب بوده تمدن هم شکل گرفته است در عصر اهن گنجی وجود نداشته طلا دوهزار سال بعد از عصر اهن توسط انسان شناسایی شد .
Ali.yari
۲۱:۵۲ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
من خودم اهل استان ایلام و شهرستان ملکشاهی هستم این گورستان کاملا واقعیه و عجیب و استان ایلام نه تنها این اثار بلکه بسیاری از اثار تاریخی و .. رو در خود جای داده از هلیلان و شیروان چرداول و سرابله و ایوان و ملکشاهی و مهران ، دره شهر و .... همه اثار باستانی و تاریخی هستن که بسیار زیبان و دیدنی و همه ساله پذیرای توریست های زیادی هست حتی از کشور های دیگه و همچنین مرز عتبات عالیات که هر سال به بهترین نحو مردم ایلام پذیرای زائران هستن پیشنهاد میکنم حتما از استان ایلام دیدن کنید که پشیمون نمیشید
ناشناس
۲۱:۳۲ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
بیا حالا ببین این کشور با این همه ثروت مردم بیچاره دنبال یارانه ۴۵هزارتوممی تو رو خدا ما رو ببین
ناشناس
۱۷:۱۹ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
ایلام کلی مکان تاریخی و باستانی داره که با اینکه کشف شدن اما کسی نمی‌شناسه مثلا خود شهرستان کنونی دره‌شهر که در گذشته ها به اون شهر سیمره و ماداکتو گفته می‌شده پر از آثار تاریخی شگفت انگیزه، من پیشنهاد که درمورد تنگه بهرام چوبین هم یه گزارش بنویسید که یک مکان تاریخی و تفریحی بسیار زیبا هستش...
ناشناس
۱۰:۴۷ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
گنج خوبه دوستدارم
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
آن طلاها مال ماست!
همه چیز داریم اما هیچی نداریم!
ناشناس
۰۹:۲۲ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
ایران سر زمین گنج این همه گنج کجا میره که بیشتر موزه ها خالی هستن کلی طلا و کوزه های پر از سکه فقط تو موزه ها چند تا کوزه شکسته می بینی ؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۳:۳۵ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
قیمتش چقدربود
ناشناس
۰۲:۱۸ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
چه حرفها ، چه چیزها ، آدم شاخ در میاره !
ناشناس
۲۱:۰۶ ۰۹ مهر ۱۳۹۹
همه این داستانها برای جذب گردشگر و کاوشگر است؟
ناشناس
۱۳:۴۸ ۰۹ مهر ۱۳۹۹
واقعا عجب غریب بود من که از تعجب شاخ در آوردم قبرستان محله ما از این عجیبتره
علی
۱۲:۴۷ ۰۹ مهر ۱۳۹۹
طلا ها چی شد!؟