به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، تحریمها علیه ایران و نادیده گرفتن هنر دست ایرانی توسط مسئولان ذی ربط در حوزه فرش باعث شده تا کارگاههای تولیدکننده فرش دستباف یکی پس از دیگری تعطیل و ورشکسته شوند، اما نبود خودکفایی در تولید مواد اولیه فرش دستباف نیز بر مشکلات تولید کنندگان افزوده است.
مواد اولیه وارداتی برای بافت فرش باکیفیت اصفهانی
محمد باقر صیرفیان رییس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف اصفهان گفت: بدون هرگونه تعصبی میتوان گفت فرش اصفهان بهترین فرش دنیاست و این صنعت ارزانترین و سالمترین صنعت تولیدی در کشور است که متأسفانه با نبود حمایتهای لازم در حال رکود است.
بیشتر بخوانید
او ادامه داد: برای اینکه فرش دستباف با کیفیت تولید شود باید از بهترین مواد اولیه استفاده کرد، اما علی رغم اینکه فرش ایرانی ثبت جهانی و زبان زد خاص و عام است، اما مواد اولیه این فرش از جمله کرک از استرالیا و ابریشم از چین وارد میشود.
رییس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف اصفهان بیان کرد: یکی از انتقادهای ما به مسئولان این است که در سفرهای مختلف یا زمانی که میزبان مسئولان سایر کشورها هستند از هرگونه هدیهای استفاده میکنند جز فرش دستباف و این در حالی است که فعالان این حوزه به همدلی و همکاری همه جانبه مسئولان نیازمند هستند.
او تصریح کرد: به دلیل نبود بودجه در چند سال گذشته نتوانستیم هیچ گونه حمایتی از تولیدکنندگان فرش دستباف داشته باشیم و این در حالی است که مهره اصلی زنجیره تولید فرش تولیدکنندگان است.
فرش دستباف به نام اصفهان ، به کام کشورهای دیگر
صیرفیان در خصوص کپی برداری از فرش اصفهان توسط سایرکشورها گفت: بحث کپی برداری از فرش تا جایی پیشرفت کرده است که حتی مارک فرش صیرفیان را در کشورهای دیگر کپی میکنند و سالیان بسیاری است که با کپی نقشه و حتی اسم ایران فرشهای خود را در سطح جهانی به فروش میرسانند.
او افزود: متاسفانه، چون در کشورمان قوانین کپی رایت رعایت نمیشود نمیتوانیم از سایر کشورهای متخلف نیز ادعای خسارت داشته باشیم.
رکود و ورشکستگی در بازار فرش اصفهان
صمیمی فروشنده فرش دستباف گفت: فرش دستباف ما با موانع بسیاری در صادرات مواجه است از همین رو فروش فرش نسبت به گذشته بسیار کمتر شده، بسیاری از فروشندگان فرش ورشکسته شده اند و به ناچار شغل خود را تغییر دادند و این در حالی است که تا چند سال گذشته کشورهای دیگر ایران را با نام فرش میشناختند.
او ادامه داد: زمانی که تولیدکنندگان فرش ما با مشکل مواجه باشند رونق فروش هم از بین میرود، باید در نظر بگیریم که در این حوزه همه اعم از تولیدکنندگان، فروشندگان و حتی صادرکنندگان مانند زنجیره به یکدیگر وصل هستند و هر جایی که نقصی وجود داشته باشد این نقص و مشکل بر عملکرد سایر فعالان نیز اثر میگذارد.
این فروشنده فرش دستباف بیان کرد: تعداد مشتریان فرش دستباف روز به روز کمتر میشود، بویژه در چند ماه اخیر با
شیوع ویروس کرونا بازار فرش با رکود بی سابقهای مواجه شد که این رکود همچنان ادامه دارد و این در صورتی است که مسئولان هیچ گونه حمایتی از این صنف نمیکنند مردم نیز فرش دستباف را فراموش کرده اند فرشی که ریشه در فرهنگ و اصالت همه ما دارد.
با روند افزایش قیمتها تولید فرش توجیه اقتصادی ندارد
موسوی تولیدکننده و فروشنده فرش دستباف گفت:بازار فروش فرش دستباف نا امید کننده است و فروش تقریبا به صفر رسیده است، شیوع ویروس کرونا نیز به این بحران دامن زده است.
او ادامه داد: هرچند که تحریمها باعث شده که فرش دستباف ایرانی جایگاه خود را در سطح جهانی از دست دهد، اما نباید فراموش کنیم که سالهاست فرش ایران و اصفهان توسط کشورهای دیگر کپی برداری میشود و با قیمتهای بسیار پایین تری نسبت به فرش ما به فروش میرسد که همین موضوع آسیب بسیار بزرگی به بخش تولید و فروش فرش دستباف وارد کرده است.
این تولید کننده و فروشنده فرش دستباف گفت: بازار فرش فراز و نشیبهای بسیاری را تاکنون پشت سر گذاشته و مشکلات اقتصادی و حتی سیاسی تاثیرات غیرقابل انکاری بر این بازار نهاده است، اما نباید فراموش کنیم که فرش ریشه در تار و پود مردم ما دارد و نباید اجازه دهیم که این اصالت از بین رود.
موسوی اضافه کرد: مواد اولیه به کار رفته در فرشهای اعلاباف از جمله فرش اصفهان ابریشم است و چون میزان ابریشم تولیدی در کشور نسبت به تولید فرش جوابگو نیست مجبور هستیم که ابریشم را از کشورهای دیگر وارد کنیم که با توجه به افزایش قیمتها تولید فرش توجیهی ندارد.
زنگ هشدار با روند نزولی صادرات فرش دستباف به صدا در آمد
سعید عصاچی نایب رییس اتحادیه تولید کنندگان فرش دستباف اصفهان با اشاره به روند نزولی میزان صادرات فرش کشورگفت: سال ۱۳۷۱ میزان صادرات فرش دستباف ایران بالای یک میلیارد و دویست میلیون دلار بود، سال ۱۳۹۷ به حدود ۴۵۰ میلیون دلار کاهش یافت، در سال گذشته میزان صادرات به ۶۰ میلیون دلار رسید و در چهار ماهه نخست سال جاری متاسفانه میزان صادرات فرش ایران به ۱۵ میلیون دلار کاهش یافته است.
او ادامه داد: از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در حوزه تولید فرش با بالای۱۰۰۰ نفر بافنده آغاز کردم که این تعداد تا چند سال گذشته به ۲۰۰ نفر بافنده کاهش یافت و در حال حاضر کارگاه تولیدکننده فرش دستباف ما با ۳۰ الی ۴۰ نفر مشغول به کار است که یقینا پس از اتمام این فرشها دیگر توان ادامه کار را نخواهیم داشت.
نایب رییس اتحادیه تولید کنندگان فرش دستباف اصفهان بیان کرد: فرش دستباف ایران و اصفهان در حال حاضر در کماست و نفسهای آخر را میکشد، چون نه تنها بحث تحریمها ناجوانمردانه تعیین شده است بلکه قوانین، مصوبات و نبود هماهنگی بین مسئولان و ذی نفعان فرش باعث شده که فرش رو به نابودی رود.
عصاچی عنوان کرد: تمامی مفاد تحریم به صورت گروهی بوده است مثل صنایع فولاد، نساجی، اما تنها کالایی که مستقیما بندی از برجام را به آن اختصاص داده اند فرش دستباف ایران بود، علت این است که شاید مشاوران و اتاق فکر ترامپ این موضوع را بهتر از مسئولان ما میدانستند که فرش دستباف برای ایران حکم حیاتی را دارد.
او اظهار کرد: هشت میلیون نفر ایرانی از فرشی دستباف ارتزاق میکنند و اگر موانع تولید، فروش و صادرات برطرف نشود با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد، هرچند که فرش ایرانی در جهان ثبت شده است، اما ثبت نکردن نقشههای فرش در سطح بین المللی باعث شده تا کشورهای دیگر به راحتی فرش ایران و اصفهان را به نام خود کپی برداری کنند.
نایب رییس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف اصفهان گفت: متاسفانه بحث کپی برداری در داخل کشور و توسط کارخانجات فرش ماشینی هم انجام میشود و کارخانههایی در کشور وجود دارند که فرش دستباف اصفهان را با مواد اولیه مصنوعی، ولی ابریشم نما میبافند و بعنوان فرش دستباف صادر میکنند و رقیب اصلی فرش دستباف ما فرش ماشینی است که به اسم فرش دستباف نیز به کشورهای دیگر صادر میشود.
به گفته فعالان حوزه فرش دستباف اصفهان در سایه بی توجهی مسئولان این صنعت رو به فراموشی است و در آیندهای نزدیک فقط نامی از فرش ایران در سطح جهانی باقی خواهد ماند و فرش ایرانی به خاطرهای مبدل خواهد شد.
گزارش از سپیده صالحی
انتهای پیام/ی
* تو کشور ما تولید(کشاورز، فرشباف و ...) یعنی زحمت فراوان در قبال سود کم ولی دلالی بدون زحمت با درآمد بالا
شما قضاوت کنید تولید کننده دلشو به چی خوش کنه که تولید ببره بالا؟