سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وقتی کرونا درهای صادرات جنوب را بست

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: کرونا امسال بیش از ۲ هزارمیلیارد تومان به صادرات محصولات کشاورزی در جنوب کرمان خسارت وارد کرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، سالانه بیش از ۴ و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی در جنوب کرمان تولید و روانه بازار‌های داخلی و خارجی می‌شود.

در سال های قبل بیش از ۳۵۰ هزار تن محصول گلخانه ای، ۲۰۰ هزار تن محصول جالیزی و مابقی محصول خرما و مرکبات به کشور‌هایی مثل روسیه، ترکیه، تاجیکستان، ارمنستان، قزاقستان، گرجستان، افغانستان، آذربایجان، عمان، امارات، قطر و... صادر می‌شد اما امسال کرونا متاسفانه تاثیرات منفی زیادی بر صادرات داشته است و بازرگانان و تجار داخلی دچار ضرر‌های فراوانی شدند.

به سراغ علیرضا فولادوند که یکی از سرمایه گزاران پرتوان و با انگیزه در شهرستان عنبرآباد رفتیم که حدود ۵۰ میلیارد تومان در جنوب کرمان با هدف رشد اقصادی این منطقه سرمایه گذاری کرده است.

او با بیان اینکه سال‌های زیادی است که به تمام کشور‌های دنیا به جز آمریکا و اسرائیل صادرات داشته است، گفت: از زمان تاسیس شرکت، راه اندازی سردخانه واستقرار دستگاه‌های بسته بندی در جنوب کرمان تنها شرکتی هستیم که در ایران در بحث خرما دستگاه‌های اتوماتیک و تمام دیجیتال را داریم که در حد یک دقیقه ۶۰ بسته خرما آماده ،بسته بندی و دارای بارکد می شود.

او افزود: متاسفانه کرونا به همه‌ی اقشار جامعه آسیب وارد کرده است و ماهم جزئی از آن هستیم در این دوران از نظرنیروی کار بسیار آسیب دیدیم چراکه ارتباطات کمتر شد، جلسات برگزار نشد و سفر‌های کاری نیز کاملا متوقف شد.

فولادوند با ابراز گلایه مندی از بانک‌ها تصریح کرد: در ایام کرونا از سوی دولت مواردی برای دریافت تسهیلات اعلام شد، اما متاسفانه بانک‌ها هیچگونه همکاری با ما نداشتند، ولی با وجود همه‌ی این مشکلات ما کارگرهایمان را اخراج نکردیم.

او به عنوان سرمایه گذار وفعال موفق حوزه بازرگانی جنوب کرمان مساعدت و همکاری بانک‌ها را خواستار شد.

مرزهای بسته، میوه های گندیده

باتوجه به اهمیت موضوع صادرات به سراغ رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان رفتیم.

سعید برخوری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان  گفت: کرونا باعث کم شدن تقاضای محصولات صادراتی از کشور‌های دیگر شده است و این کاهش تقاضا بر روی قیمت محصولات تاثیر زیادی گذاشت.

او افزود: در ابتدای شیوع ویروس کرونا به دلیل سخت گیری‌ها وبسته شدن مرز‌ها کامیون‌های حامل محصولات کشاورزی مجبور شدند مدت طولانی در مرز بمانند و محصولات کشاورزی هم که فساد پذیر هستند با مشکل زیادی مواجه شدند.

برخوری تصریح کرد: محصول خرما با کامیون‌های یخچال دار جابجا می‌شود، اما ماشینی که در مرز مدت زیادی توقف داشته باشد هزینه زیادی برای تولید کننده به دنبال دارد که این‌ها بخشی از ضرر و آسیب کرونا بر صادرات محصولات کشاورزی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه در ایام کرونا روند صادرات به کندی پیش رفت، گفت: قبل از ایام کرونا که وضعیت صادرات خوب بود حدود ۵۰۰ هزار تن محصول صادر کردیم، اما پارسال به دلیل شیوع کرونا و بخشی هم به دلیل ممنوع کردن واردات از سوی کشور عراق میزان صادرات کاهش یافت.

برخوری بیان کرد: امسال رایزنی‌هایی انجام شده، اما مسائل و مشکلاتی ارزی باعث شده که صادر کننده‌ها رغبتی برای صادرات نداشته باشند چرا که تاجر باید تعهد دهد وقتی محصول را صادر می‌کند با ارز نیمایی، ارز به دولت تحویل دهد و این برای تاجران دردسر ساز است، چون ارز نیمایی با ارز آزاد اختلاف دارد و این مسئله به ضرر تاجران است و همین امر سبب کاهش رغبت تاجران ایرانی برای صادرات محصولات شده است.

برخوری با اشاره به صادرات خرما امسال گفت: باتوجه به اینکه کرونا میزان تقاضا را کاهش داده است، اما تاجرانی از کشور‌های هند و افغانستان وارد کار شدند و روند صادرات این محصول انجام می‌شود، اما در بحث خرما نیزمسائل ارزی سبب کاهش رغبت تاجران بومی و ایرانی برای صادرات شده است.

باتوجه به نقش مهم اتاق بازرگانی در صادرات و توسعه رشد اقتصادی منطقه گفت و گویی با علی محبان، مدیر اجرایی اتاق بازرگانی جنوب کرمان داشتیم که به سختی‌های مسیر و همین طور موفقیت‌های بدست آماده در حوزه صادرات محصولات کشاورزی جنوب اشاره کرد و از تاثیر کرونا بر این موضوع گفت.

او با اشاره به اینکه آگاه سازی و کسب مهارت برای هر فرد می‌تواند از الزامات اولیه توسعه اقتصادی است ،افزود: به واسطه تولیداتی که درحوزه کشاورزی درمنطقه جنوب کرمان داریم از اوایل دهه ۸۰ صادرات محصولات رونق داشته است.

محبان گفت: دغدغه ما این است که با تلاش فعالان حوزه بازرگانی منطقه، صادرات را بومی سازی کنیم به این معنا که بازگشت درآمد‌ها به همین منطقه باشد و در همین جا هزینه شود که این مسئله توسعه اقتصادی را بدنبال دارد.

او افزود: خوشبختانه در حوزه صادرات بر روی ریل توسعه هستیم و شاهد توسعه زیر ساخت‌ها و نهادینه سازی فرهنگ بازرگانی در جنوب کرمان خواهیم بود.

محبان گفت: یکی از نیاز‌های جدی ما در بحث صادرات مقوله بسته بندی است و در کنار آن بحث برند سازی نیز اهمیت دارد که در این راستا بیش از ۱۸ برند ثبت شده در جنوب کرمان وجود دارد و ۱۱ برند هم درحال ثبت است.

مدیر اجرایی اتاق بازرگانی جنوب به پروژه پایانه صادراتی در جنوب اشاره کرد و گفت: این پروژه که شامل کارگاه‌های بسته بندی است با ورود سرمایه گذاران خارجی، داخلی و بومی از سال ۹۴ آغاز و به دلیل مشکلاتی روند اجرای این پروژه طولانی شد که در حال حاضر با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی و پیشرفت مالی ۵۰ درصدی درحال اجرا است و تمام تلاشمان این است که این پروژه تا پایان سال ۹۹ به بهره برداری برسد.

او ادامه داد:پروژه پایانه صادراتی بیش از ۵۰ هزار تن ظرفیت بسته بندی دارد و بسته بندی‌ها در سطح بازار‌های اروپا است که امیدواریم هر چه زودتر به چرخه تولید و بهره برداری برسد.

محبان در رابطه با تاثیر کرونا بر صادرات محصولات کشاورزی گفت: کرونا ویروس ناشناخته‌ای است که تمام دنیا را درگیر کرد و زمانی وارد کشورما شد که دراوج صادرات محصول بودیم و متاسفانه لطمه‌های بسیار سنگینی به ما وارد کرد.

او بیان کرد: درابتدای شیوع کرونا محصولات ما در گمرکات معطلی زیادی داشتند و چون خیلی از محصولات ما تازه خوری هستند متاسفانه به واسطه این معطلی محصول از بین می‌رفت و خیلی از تولید کنندگان محصولاتشان به بازار مقصد نرسید و زیان‌های میلیاردی به بار آمد.

محبان به صادرات محصول خرما اشاره کرد و افزود: محصول خرما به واسطه نگهداری بهتر آسیب کمتری دید و خوشبختانه صادرات محصول خرما روی ریل توسعه است و صادرات انجام می‌شود و خوشبختانه در ایام کرونا صادرات محصول خرما توقف نداشت.

او افزود: خیلی از کشور‌ها به دلیل کرونا حساسیت بالایی دارند و این امکان وجود دارد که کرونا به صادرات آسیب بزند به عنوان مثال مرز کشور‌های ترکیه و عراق مدتی بسته بود و کامیون‌های ما در مرز‌های روسیه و افغانستان معطلی زیادی داشتند پارسال خسارت سنگینی به صادرات محصولات گلخانه‌ای وارد شد.

محبان با اشاره به اینکه صادرات محصول خرما سالانه حدود ۷۰ هزار تن است، گفت: امیدواریم با آگاه سازی بیشتر مردم و گمرکات و سایر کشور‌ها صادرات امسال مانند پارسال آسیب نبیند ضمن اینکه کشاورزان و تولید کنندگان ما تلاش می‌کنند تمام موارد بهداشتی را در جمع آوری و بسته بندی محصول خرما رعایت کنند.

مدیر اتاق بازرگانی جنوب کرمان افزود: امسال در بحث صادرات محصولات گلخانه‌ای و جالیزی امیدوارم تا زمان برداشت که در آذر ماه سال جاری است شرایط کرونا بهتر شود و اگرهم شرایط به همین صورت باشد با رعایت موارد بهداشتی کار را پیش ببریم.

محبان گفت: ما به عنوان تسهیلگر، مشاور و ارتباط دهنده به همت فعالان بخش بازرگانی در روسیه ۳ دفتر فروش محصولات کشاورزی جنوب را داریم که این افراد بومی جنوب کرمان هستند و قصد داریم این برنامه را امسال در کشور‌هایی مثل هند و اندونزی نیزانجام دهیم و دفاتر فروش محصولات کشاورزی جنوب را در این دوکشورمستقر کنیم، اما متاسفانه به خاطر کرونا هنوز نتوانستیم بازار‌ها را از نزدیک رصد کنیم.

در ادامه گزارش ذبیح الله اعظمی نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: کرونا در تمام دنیا به همه‌ی اقشار جامعه آسیب وارد کرده است و می‌توان گفت اقتصاد دنیا را ۲۰ درصد کوچکتر و تحت نفوذ خود قرار داد.

او با بیان اینکه اگر در شرایط کرونایی نبودیم امسال خرمای جنوب کرمان دو برابر نسبت به از قبل به فروش می‌رسید، افزود: ما به دنبال پای کار آمدن جوانان جنوب در بحث یادگیری صادرات محصولات کشاورزی هستیم چراکه علاوه بر شناخت محصولات و منطقه مردم نیز به آنان اعتماد می‌کنند و می‌توانند یک تاجر و بازرگان بین المللی باشند.

اعظمی با اشاره به اینکه وقتی تاجران به کشور‌ها مختلف سفر کنند می‌دانند که منظور از استاندارد، بسته بندی درجه ۱ و برند ۱ چیست؟ بیان داشت: یکی از سختگیرانه‌ترین استاندارد‌های صادرات بویژه محصولات کشاورزی، اروپا است که اگرما بتوانیم این استاندارد را کسب کنیم کشور‌های مختلف دنیا محصولات ما را خریداری می‌کنند.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: ازنظر بسته بندی حجم بسته‌های محصولات صادراتی از یک کیلو تا حدودا ۳ کیلو است و برای خرما در بسته بندی‌های خاص یک تا دو ردیفی است.

او با اشاره به سلامت محصولات کشاورزی افزود: محصولات کشاورزی به ویژه خرما و مرکبات در منطقه جنوب کرمان کاملا سالم هستند واز نظر استفاده از سموم و کود تمام موارد کاملا رعایت می‌شود.

اعظمی با ابراز تاسف از کمبود وحتی نبود واحد‌های بسته بندی در جنوب کرمان گفت: سالانه حدود ۸۰۰ هزار تن محصول کشاورزی از جنوب کرمان صادر می‌شود که متاسفانه سهم جیرفت و دیگر شهرستان‌های این منطقه در آمار صادرات کشوری بسیار پایین است و دلیل آن هم این است که وقتی محصول ما به استان‌های دیگر برای فروش و بسته بندی ارسال می‌شود به نام همان شهر و استان به ثبت می‌رسد.

صادرات محصولات کشاورزی جنوب کرمان غیر از آسیب جدی کرونا ،دارای مشکلات فراوانی از جمله نبود زیر ساخت‌های لازم حمل و نقل ریلی و هوایی است که امیدواریم با تلاش فعالان حوزه بازرگانی شاهد رشد چشمگیر اقتصادی در منطقه جنوب کرمان باشیم.

گزارش از مژگان سنجری

انتهای پیام/ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.