سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

«۲۰۰۰ روز از جنگ یمن گذشت»؛ از تغییر موازنه‌های راهبردی تا شمارش معکوس برای فتح الفتوح انصارالله

در حالی که عربستان قرار بود طی چند هفته پرونده جنگ یمن را ببندد، در دوهزارمین روز از این جنگ در باتلاقی گرفتار شده است که خروج از آن بی‌آبرویی حاکمیت ریاض را به‌دنبال خواهد داشت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۰۰۰ روز از آغاز تجاوز ائتلاف جنگی ضد یمن به فقیرترین کشور منطقه سپری شده است، اما همچنان سؤالات و تردید‌های زیادی در خصوص ماهیت و انگیزه‌های آغاز جنگ و نقش پشت‌پرده آمریکا و رژیم صهیونیستی در این زمینه وجود دارد.

در این مدت به‌خلاف خواسته سعودی‌ها هیچ تغییری در ژئوپولیتیک منطقه ایجاد نشده و صنعا همچنان در برابر این ائتلاف جنگی و اهداف آن مقاومت کرده و این اهداف را به شکست کشانده است. ارتش و کمیته‌های مردمی حتی عرصه درگیری‌ها را با هدف قرار دادن عمق عربستان سعودی به بخش‌های دیگر نیز کشانده‌اند.

منافع آمریکایی صهیونیستی در گذرگاه جنگ یمن

یمن یکی از مناطقی است که رژیم اسرائیل برنامه‌ریزی‌های متعددی برای آن دارد، چرا که این کشور جایگاهی ویژه در روند نظارت بر آبراهه‌های بین‌المللی دارد و همین موضوع باعث شده است جنگ ضد این کشور به راه بیفتد.

جنگ ۶ سال گذشته در یمن اهداف سلطه رژیم صهیونیستی در منطقه را فاش کرده است، فعالیت‌های اسرائیل در جزیره سقطری یکی از مهم‌ترین نشانه‌های توطئه‌های ائتلاف جنگی امارات، اسرائیل و نقش پررنگ اسرائیل در این جنگ است.

صنعا با مقاومت در این عرصه جنگی به یک بازیگر وزین در معادلات منطقه و به یکی از عوامل مهم حمایت از آرمان فلسطین تبدیل شده است.

در طرف مقابل رژیم صهیونیستی در سایه عادی‌سازی روابط با کشور‌های عربی که اخیراً آغاز کرده، به یکی از طرف‌های علنی جنگ در یمن تبدیل شده است و مدیریت پشت‌پرده روند تجاوز و آموزش و ارائه اطلاعات جاسوسی و ارائه مشاوره به متجاوزان سعودی و اماراتی را دنبال می‌کند.

به همین علت بود که عبدالملک الحوثی در یکی از سخنرانی‌های خود گفت که عربستان و امارات ابزار دست اجرای توطئه‌های آمریکایی صهیونیستی هستند. وی در جای دیگری تأکید کرد که اولویت تجاوز به یمن، اجرای توطئه‌های تل‌آویو و واشنگتن در منطقه است. وی مدت‌ها پیش اعلام کرد که عربستان و امارات و بحرین به‌دنبال تشکیل جبهه‌ای واحد کنار اسرائیل در منطقه هستند.

طارق ابراهیم کارشناس و روزنامه‌نگار متخصص در زمینه مسائل یمن تأکید می‌کند که زمان‌بندی اعلام جنگ ضد یمن از طریق واشنگتن صورت گرفته و این کشور در تمام جزئیات جنگ مداخله داشته است و با ارائه تسلیحات جنگی و کمک‌های اطلاعاتی از ائتلاف متجاوز سعودی حمایت کرد. ابراهیم تأکید می‌کند که اظهارات مطرح‌شده در خصوص عدم نقش‌آفرینی رژیم صهیونیستی در جنگ یمن چیزی است که عقل سلیم آن را نمی‌پذیرد و این اظهارات برخاسته از جهل سیاسی است.

ابراهیم اظهار داشت که عربستان سعودی شکست نظامی زمینی و هوایی در این جنگ را پذیرفته است و نمی‌تواند سرنوشت جنگ را یکسره کند. عربستان در باتلاقی گرفتار و به فرسایش کشیده شده است.

سلیمان النمر روزنامه‌نگار متخصص در زمینه مسائل حاشیه خلیج فارس می‌گوید که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان تلاش دارد از زیر بار جنگ یمن خارج شود، محمد بن سلمان منافع خود را با ایالات متحده آمریکا در خصوص امنیت شخصی و رسیدن به تخت پادشاهی دنبال می‌کند، علاوه بر این‌که اسرائیل در این میان به‌دنبال ایجاد عادی‌سازی روابط و تسلیم کردن ملت‌های عربی است.

عامر خلیل کارشناس مسائل امنیتی و رژیم صهیونیستی نیز معتقد است که تل‌آویو در تحولاتی که در یمن دنبال می‌شود، شریک امنیتی متجاوزان است و می‌خواهد جنگ را به‌نفع ائتلاف سعودی به پایان برساند. وی ابراز داشت که تحولات یمن تلاشی آمریکایی برای پایان دادن جنگ به‌نفع محور اسرائیلی ــ آمریکایی ــ سعودی است.


بیشتربخوانید


جنگ یمن و تغییر موازنه‌های نظامی

با وجود این، تحولات ۶ سال گذشته نشان می‌دهد که اهداف این جنگ با شکست روبه‌رو شده است. در روز اول آغاز جنگ ضد یمن در مارس سال ۲۰۱۵ سخنگوی وقت ائتلاف سعودی اعلام کرد که در یک ربع اول جنگ تمام امکانات نیرو‌های مسلح یمن از بین می‌رود و از بین بردن کامل انصارالله نیز چند هفته بیشتر به طول نمی‌انجامد. چند ماه بعد از جنگ نیز محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی مدعی شد که انصار الله جایگاهی در یمن ندارد و ائتلاف عربستان آن‌ها را طی چند روز آینده ریشه‌کن خواهد کرد. این «چند روز» البته تاکنون چند سال طول کشیده و هنوز هم هیچ افق روشنی مبنی بر تحقق اهداف عربستان در این جنگ وجود ندارد.

با ادامه جنگ موشک‌های بالستیک یمنی‌ها و هواپیما‌های بدون سرنشین عمق عربستان سعودی را هدف گرفته و مهمترین مواضع نفتی عربستان را در مناطق مختلف هدف قرار داده است، حملاتی که بنابر اذعان مجله انگلیسی اکونومیست ثبات و اعتبار عربستان را خدشه‌دار کرده است و شکست میدانی به وجود آمده در نتیجه این حملات، روحیه جنگی سعودی‌ها را زیر سؤال برده است.

در جدیدترین تحولات جنگ ضد یمن می‌توان به این نکته اشاره کرد که مجموعه شکست‌های عربستان در این جنگ باعث شد سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور فهد بن ترکی فرمانده نیرو‌های ائتلاف و تعدادی از افسران ارتش نظامی عربستان را از کار برکنار کند.

ارتش و کمیته‌های مردمی در زمان حاضر در آستانه آزادسازی شهر راهبردی مأرب قرار دارند، اتفاقی که قواعد جنگ در یمن را تغییر خواهد داد.

روز سه‌شنبه ۲۳ مارس ۲۰۲۰ «یحیی سریع» سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن در آستانه ورود جنگ یمن به ششمین سالگرد خود طی یک نشست مطبوعاتی به دستاورد‌های ارتش و کمیته‌های مردمی این کشور طی سال‌های تجاوز ائتلاف سعودی اشاره کرد.

سریع این دستاورد‌ها را به‌شکل زیر طبقه‌بندی کرد:

-پدافند هوایی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن از ابتدای تجاوز بیش از ۷۲۱ عملیات برای سرنگونی هواپیما‌های دشمن و یا فراری دادن آن‌ها انجام داد و همچنین بیش از ۳۷۱ فروند هواپیما و جنگنده و بالگرد آپاچی دشمن را سرنگون کرد.

- نیرو‌های ارتش و کمیته‌های مردمی یمن از ابتدای تجاوز عربستان بیش از ۸۴۸۷ تانک، خودروی نظامی، نفربر، خودروی زرهی و بولدوزر دشمن را منهدم کردند. ‎

-درگیری‌ها از سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون منجر به کشته شدن بیش از ۱۰ هزار افسر و نظامی سعودی و اماراتی شده است.

-هزار موشک بالستیک پایگاه‌های دشمن و تأسیساتش را طی پنج سال نبرد در هم کوبید و دشمن باید منتظر همین تعداد و حتی بیشتر از آن در مدتی بسیار کوتاه باشد. ‎ یگان پهپادی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن از ابتدای تجاوز عربستان ۴۱۱۶ عملیات نظامی انجام داد.

سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن همچنین اعلام کرد که سامانه‌های موشکی جدید انصارالله دارای قدرت تخریبی بسیار بالایی بوده و دشمن باید منتظر ضربات بزرگتر و منحصر به فرد یمنی‌ها باشد.

فاجعه انسانی و جنایت‌های جنگی در کشور قحطی زده یمن

در حال حاضر یمن از بدترین فاجعه انسانی رنج می‌برند و گرسنگی و فقر ملت یمن را در بر گرفته و موسسات بهداشتی این کشور در نتیجه محاصره ظالمانه نیرو‌های ائتلاف در وضعیت فروپاشی قرار دارد علاوه بر اینکه ویروس کرونا نیز در این کشور گسترش پیدا کرده، اما همچنان بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های یمن هدف حملات نیرو‌های متجاوز قرار می‌گیرد و ملزومات پزشکی نیز در بیشتر بیمارستان‌ها به پایان رسیده است.

در همین رابطه مرکز حقوق بشری «عین الانسانیه» به مناسبات گذشت دو هزار روز از جنگ یمن آمار جنایت‌های ائتلاف سعودی طی ۲۰۰۰ روز حمله مستمر به یمن را منتشر کرد. این مرکز اعلام کرد: تعداد شهدا و مجروحان در این مدت به ۴۳ هزار و ۱۸۱ نفر رسیده است. تعداد شهدا ۱۶ هزار و ۹۷۸ نفر است که در میان آن‌ها ۳ هزار و ۷۹۰ کودک و ۲ هزار و ۳۸۱ زن وجود دارد. همچنین تعداد مجروحان ۲۰۶ هزار و ۲۰۳ نفر رسیده که در میان آن‌ها ۴ هزار و ۸۹ کودک و ۲ هزار و ۷۸۰ زن دیده می‌شود.

بر اساس این گزارش، تعداد تأسیسات و مراکز تخریب شده و آسیب دیده به ۹ هزار و ۱۳۵ عدد رسیده است. حملات ائتلاف سعودی باعث نابودی یا وارد کردن خسارت به ۱۵ فرودگاه، ۱۶ بندر، ۳۰۴ نیروگاه و ژنراتور برق و ۵۴۷ شبکه ارتباطی شده است و تعداد تأسیسات تخریب شده و آسیب دیده به ۹ هزار و ۱۳۵ عدد رسیده است.

جنگنده‌های ائتلاف سعودی ۲ هزار و ۹۸ انبار و شبکه آبرسانی و ۱۹۶۵ مرکز دولتی و ۲۲۰۰ جاده و پل را عمدا هدف گرفته‌اند.

تعداد منازل خسارت دیده و نابود شده به خاطر حملات به ۵۶۵ هزار و ۹۷۳ عدد، تعداد مراکز خدماتی به ۵۷۶ هزار و ۵۲۸ عدد و تعداد مراکز دانشگاهی آسیب دیده به ۱۷۶ هزار عدد رسیده و این حملات همچنین ۱۳۷۵ مسجد، ۳۵۶ مرکز گردشگری و ۳۸۹ بیمارستان و مرکز درمانی را تخریب کرده است.

مرکز عین‌الانسانیه تأکید کرد، ائتلاف سعودی ۱۰۹۵ مدرسه و مرکز آموزشی و ۶۷۳۲ زمین زراعی، ۱۳۲ مرکز ورزشی، ۲۴۴ مرکز باستانی و ۴۷ مرکز رسانه‌ای را به صورت عمدی هدف گرفته است.

همچنین در این حملات، ۲۲ هزار و ۴۰۴ مرکز اقتصادی، ۳۹۳ کارخانه، ۲۸۶ کامیون سوخت، ۱۱ هزار و ۲۲۷ مرکز تجاری و ۴۰۷ مرغداری و دامداری نابود شده‌اند یا آسیب دیده‌اند.

در پایان بیانیه این مرکز اعلام شده، جنگنده‌های ائتلاف سعودی عمداً ۶ هزار و ۸۹۹ وسیله نقلیه، ۴۶۳ هزار قایق صید، ۸۸۴ انبار غذا، ۳۹۱ ایستگاه سوخت، ۶۷۲ بازار و ۷۸۳ کامیون حامل غذا را هدف گرفته‌اند.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.