به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، علیاکبر لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی در خراسان رضوی در جلسه دبیرخانه شورای گفت و گوی خراسان رضوی، گفت: در فرآیندی عملکرد و برنامههای کارآفرین به صورت سالانه مورد ارزیابی قرار میگیرد. این اقدام در کنار اعطای
کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی، ظرفیت رشد و تعالی بنگاههای اقتصادی را فراهم میآورد و از جنبه عمومی نیز، جامعه را با این کارآفرینان موفق و تلاشهای آنان آشنا میسازد.
او افزود: تاکنون حدود ۱۵ جلسه در خصوص فرآیند اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی به کارآفرینان برگزیده برگزار شده است، این جلسات نهایتا منجر به توافقی میان بخش خصوصی و دولتی شد به طوری که چارچوبهای این فرآیند مشخص و ساختار اجرایی کار نیز تعیین شده است. به طور کلی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی اصل موضوع صدور این کارت ها، ساختار اجرایی و کارگروه راهبردی آن را با اتفاق آرا تصویب کرده است.
رئیس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی در خراسان رضوی ادامه داد: چهارچوب صدور کارتهای مذکور، ۸ ماه پیش در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی تصویب شد و در حال حاضر صرفا باید شاخصها مورد ارزیابی قرار گیرد و امتیاز شاخصها نیز تعیین شود. قطعا به شاخصهای تعریف شده و نظام ارزیابی ایراداتی وارد است که طبیعتا نقایص مذکور نیز در گذر زمان اصلاح خواهند شد.
معرفی شاخصهای ارزیابی بنگاههای اقتصادی
در ادامه جلسه، رضا جوانشیر مسئول تحول و تعالی شرکت ایران خودروی خراسان گفت: بهره وری کل، بهره وری نیروی کار، بهره وری انرژی، نسبت آنی، شدت مصرف برق، شدت مصرف گاز، شدت مصرف آب، حجم سرمایه گذاری در منطقه، اشتغالزایی، میزان کمکهای خیرانه و بشردوستانه، سنجش رضایت مشتریان، میزان رضایت خدمات پس از فروش، میزان پیشرفت فیزیکی پروژههای سرمایه گذاری شده، تعداد پروژههای سرمایه گذاری شده در منطقه و ... از شاخصهای ارزیابی بنگاههای اقتصادی به منظور اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی هستند.
او افزود: در خصوص نحوه محاسبه شاخصهای کمّی میتوان از خوداظهاری صاحبان بنگاههای اقتصادی و اسناد موجود پیوست شده در سامانه استفاده کرد، اما در نحوه محاسبه شاخصهای کیفی با محدودیتهایی مواجه هستیم چرا که هیچ گونه عددی برای محاسبه آن وجود ندارد. در این رابطه باید از مدلهای تعالی و خوداظهاری صاحب بنگاهها استفاده کرد. علاوه بر این اسناد باید براساس شاخصهای مدنظر در سامانه بارگذاری شود.
مسئول تحول و تعالی شرکت ایران خودرو خراسان ادامه داد: با توجه به محدودیتهای نحوه محاسبه شاخصهای کیفی، قاعدتا باید ایده آلها را کنار گذاشته و یک تیم ارزیابی توانمند در این رابطه در نظر گرفته شود.
مقایسه بنگاههای اقتصادی همجنس و همگندر بخش دیگری از این نشست، محمد امین بابایی معاون کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی گفت: حمل و نقل و انبارداری در تقسیمبندی بنگاهها اقتصادی، باید در بخش خدمات مورد ارزیابی قرار بگیرد و نباید زیرمجموعه بخش صنعت باشند، چرا که ذات این گونه فعالیتها خدماتی است هر چند که در عنوان برای این عبارات از اصطلاح «صنعت» استفاده میشود، اما این بخشها مانند مابقی صنایع، از بخش R&D و نوآوری برخوردار نیستند. علاوه بر این آزمایشگاههای تخصصی که در سایر صنایع وجود دارد در حوزه حمل و نقل و انبارداری موجود نیست؛ لذا مقایسه این حوزهها با صنایع صحیح نمیباشد.
بیشتر بخوانید
او افزود: البته حوزه الکترونیک و فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز اگر تولیدی باشند باید زیرمجموعه بخش صنعت قرار بگیرند، در غیر این صورت باید در بخش خدمات دسته بندی شوند. اکثر شرکتهای فناوری اطلاعات، فعالیت شان معطوف به خدمات است، چرا که این شرکتها تجهیزات تولید نمیکنند بلکه در حوزه تولید نرم افزار فعالیت دارند.
معاون کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی ادامه داد: در واقع ضریب فعالیت شرکت های فناوری اطلاعات با شرکتهای تولید محصول یکسان نیست. بر همین اساس پیشنهاد میشود بخش الکترونیک و تولید تجهیزات زیرمجموعه «صنعت» و بخش خدمات نرم افزاری در حوزه «خدمات» قرار بگیرد در غیر این صورت در مرحله ارزیابی بنگاههای اقتصادی با مشکل مواجه خواهیم شد.
بابایی با بیان اینکه در ارزیابی بنگاههای اقتصادی باید بنگاههای همجنس و همگن با یکدیگر مقایسه شوند، بیان کرد: صنایع غذایی نیز جزو صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است و باید زیر مجموعه بخش کشاورزی تعریف شود. در حقیقت بیش از ۱۰ سال است که سازمان صنعت و معدن برای صنایع تبدیلی بخش کشاورزی، مجوزی صادر نمیکند و این مجوزهای توسط جهاد کشاورزی صادر میشود.
او تصریح کرد: پیشنهاد میشود یکبار به طور آزمایشی تقسیم بندیهای صورت گرفته در عرصه عمل اجرایی شود تا نواقص و ایرادات کار در مرحله عمل مشخص شود.
معاون کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی تاکید کرد: شاخصهای کمّی براساس خوداظهاری بنگاهها ارزیابی میشود و صرفا اسناد مرتبط باید در سامانه پیوست شود. در واقع در فرآیند اخذ مالیات تمامی مراحل براساس خوداظهاری شخص است، سپس مدارک و مستندات استخراج میشود و صحت سنجیهای لازم انجام میگیرد.
بابایی اظهار کرد: هدف از اعطای
کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی ارتقای کار فرهنگی است، ایجاد سیستم اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی نیز در طول بازه زمانی سه ساله انجام میگیرد و این طور نیست که برای اعطای کارتهای مذکور صرفا عملکرد بنگاه اقتصادی در سال گذشته مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد؛ لذا همان طور که هر ساله جشنواره کارآفرینان برتر، برند برتر، روز صادرات و ... برگزار میشود، موضوع اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی نیز میتواند سالانه و با هدف تجلیل از کارآفرینان نمونه دنبال شود.
فرآیند اخذ کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی باید خاص باشددر ادامه امیر مهدی مرادی دبیر اجرایی انجمن مدیران صنایع خراسان گفت: نمیتوان به صورت جامع از تقسیم کردن
حوزه الکترونیک و فناوری اطلاعات به دو حوزه صنعت و خدمات دفاع کرد، چرا که میتوان به این مسئله ایراداتی وارد دانست. صنایع غذایی را نمیتوان به طور مطلق جزو بخش کشاورزی به شمار آورد چرا که صنایع این بخش در برخی مواقع مجوز صنعتی و در بعضی ایام، مجوز کشاورزی دریافت میکنند.
او با اشاره به اینکه برگزاری سالانه همایش برندینگ و روند پُرفراز و فرود تعیین شاخصها و کار کارشناسی آن، افزود: برای تعیین
برندهای برتر خراسان رضوی مقرر کردیم تا هر بنگاهی که بتواند ۵ سال متوالی برند برتر را کسب کند، مدال همایش به او تعلق بگیرد. در فرآیند اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی نیز میتوان همین ظرفیت را به کار بگیریم و مثلا، مقرر شود تا اگر کسی توانست ۳ سال متوالی حائز شرایط اعطای کارت طلایی شود، از یک امتیاز اجتماعی ویژه برخوردار گردد.
هادی خواجه عضو کلینیک تخصصی برند انجمن مدیران صنایع خراسان نیز گفت: در بررسی شاخصهای کیفی باید مستندات بنگاه اقتصادی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و عمق هر یک از شاخصها نیز باید اندازه گیری شود تا به نوعی نتایج اجرای کار نیز محک بخورد.
او افزود: باید میان بنگاه اقتصادی که سندی راهبردی تهیه کرده و بنگاهی که این سند را تدوین نکرده باشد و بنگاهی که این سند را تدوین و اجرایی کرده باشد، تفاوتی قائل شد؛ لذا پیشنهاد بنده این است که یک چک لیست امتیازدهی تهیه شود تا از سلیقه گرایی در محاسبه شاخصها جلوگیری شود.
افزایش بازه زمانی اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی در ادامه این نشست مهدی وطن پرست کارشناس استانداری خراسان رضوی گفت: سیستم ارزیابی سختگیرانهای که برای اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی لحاظ شده است، اگر این سیستم به طور سالانه اجرایی شود، هر سال از کیفیت منتخبان کاسته خواهد شد، باید بپذیریم که شرایط اقتصادی نیز به گونهای نیست که یک کارآفرین در یک سال فرصت کافی داشته باشد تا بتواند سال آینده خود را به سطحی برساند که بتواند از مزایای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی بهرهمند شود.
او افزود: بنابراین پیشنهاد میشود که تعداد برگزیدگان سه نفر در سال باشند، چرا که اگر شمار این افراد زیاد شود، هزینه ارزیابی نیز افزون میگردد. همچنین بهتر است بازه زمانی اعطای کارتهای طلایی، نقرهای و برنزی افزایش یابد.
صرف اتکا به خوداظهاری برای محاسبه شاخصهای کیفی چندان علمی نیست
نرجس خوش زبان کارشناس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی نیز با طرح این سوال که؛ «آیا صرفا خوداظهاری در محاسبه شاخصهای کیفی مورد قبول همگان است؟» به طرح این نکته پرداخت که؛ «تعدادی از شاخصهای کمّی که بالاترین امتیاز را دریافت کرده اند، استخراج شده و این شاخصها برای استخراج مولفههای کیفی باید مورد ارزیابی قرار بگیرند، چرا که نمیتوان صرفا به خوداظهاری بنگاههای اقتصادی متکی بود. حال از آنجا که این شاخصها کیفی هستند باید مشخص شود که چنین مواردی از سوی بنگاه اقتصادی مربوطه مورد رعایت قرار میگیرد یا خیر؟»
او با اشاره به اینکه، اتکایِ صِرف به خوداظهاری برای محاسبه شاخصهای کیفی چندان علمی نیست، افزود: با توجه به اینکه ما با کمبود ارزیاب مواجه هستیم، نمیتوانیم به روشهای مذکور عمل کنیم و لذا در این رابطه باید از نرم افزار استفاده شود.
کارشناس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ادامه داد: در همین رابطه، بنگاههای اقتصادی باید اطلاعات و اسناد خود را در نرم افزار بارگذاری کرده و تنها یک ارزیاب اعداد و ارقام را با مستندات مورد ارزیابی و راستی آزمایی قرار دهد. در واقع آن اطلاعاتی را که نتوان مورد راستی آزمایی قرار داد به تبعیت نمیتوان پذیرفت.
انتهای پیام//ف.ح