سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کرونا، ماسک از چهره بی مسئولیتی برخی مسئولان برداشت

ماسک‌ها تبدیل به نمادی شده اند که بی تفاوتی و بی مسئولیتی عده‌ای را هویدا می‌کنند و حتی نحوه غلط استفاده از ماسک عاملی برای گسترش بیشتر ویروس کرونا شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، ماسک نقابی است که روی چهره می‌آید تا مانعی برای ابتلا و نشر کرونا باشد. بعد از چند ماه دیگر درباره تاثیر مثبت ماسک هیچ تردیدی نیست، علم پزشکی ضرورت استفاده از ماسک را به عنوان عاملی برای جلوگیری از نشر بیشتر ویروس کرونا تایید کرد. علاوه بر فایده‌های بسیار، ماسک‌ها تبدیل به نمادی شده اند که بی تفاوتی و بی مسئولیتی عده‌ای را هویدا می‌کنند و حتی نحوه غلط استفاده از ماسک عاملی برای گسترش بیشتر ویروس کرونا شده است.

همان‌ها که آشغال‌هایشان را بی تفاوت در خیابان می‌اندازند ماسک هایشان را هم می‌اندازند

تمایلی به صحبت کردن نداشت، ولی زمانی که خیالش راحت شد که قرار نیست هیچ تصویر از او گرفته یا اسمی از او برده شود از دغدغه هایش گفت. از میزان بی مسئولیتی‌هایی که می‌بیند پرسیدم، و نگاهی به اطرافش کرد به طرف جوی آبی که در چند قدمی اش بود، رفت.

خم شد و ماسکی را که در جوی خشک آب افتاده بود برداشت. آن طرف‌تر هم ماسکی را که کنار ماشین پارک شده، افتاده بود برداشت و در گاری پسماند‌ها انداخت، بعد جارو را برداشت و گفت: همان کسانی که همیشه آشغال هایشان را در خیابان می‌ریزند و حالا هم ماسک هایشان را در کوچه و خیابان می‌اندازند، آنهایی هم که حس مسئولیت دارند ماسک‌های استفاده شده شان را هرجایی نمی‌اندازند.

او ادامه داد: بی مسئولیت‌ها همان‌ها هستند که فقط برایشان مهم است زباله هایشان را از خانه خود بیرون بگذارند و به زمان جمع آوری زباله‌ها توجهی ندارند و برایشان مهم نیست که حتی کوچه و خیابان محل زندگیشان آلوده باشد، فقط برایشان مهم است ماشین و خانه خودشان تمیز باشد.

در جواب این که نگران نیستی از طریق ماسک‌های آلوده‌ای که کف کوچه و خیابان افتاده کرونا بگیری؟ با خنده گفت: من بیشتر نگران نان درون سفره ام و سیر کردن شکم فرزندانم هستم. ما عمری است که در حال زندگی کردن با میکروب‌ها هستیم.

شروع به جارو زدن کرد در حالی که چند قدم دور شده بود، برگشت و گفت: البته این را بگویم که می‌دانم که میکروب‌های دیگر مهربان‌تر از ویروس کرونا هستند، چند هفته پیش یکی از دوستان همکارم بر اثر ابتلا به کرونا فوت کرد و دیگری فرزندش را به علت این بیماری از دست داد، هر چه خدا بخواهد همان می‌شود، ولی من بیشتر از خودم نگران خانواده هستم، ولی وقتی به ضرورت بودن نان در سفره ات فکر کنی دیگر نگرانی‌ها برایت بی اهمیت می‌شود.

در حالی که هنوز اندوه در چهره اش موج می‌زد دوباره مشغول جارو زدن شد و به راهش ادامه داد.

در حالی که مردم نباید با بی تفاوتی ماسک‌های آلوده را در کوچه و خیابان رها کنند. سطل زباله‌ها هم محل امنی برای رهایی از نشر آلودگی‌های ماسک نیست. گه گاهی کارتن خواب‌ها یا خیابان گرد‌هایی را می‌بینیم که برای یافتن چیز قابل استفاده‌ای تا نیمه در سطل زباله فرو می‌روند.

ماسک مانعی برای نشر کرونا است یا پوشش مد روز محسوب می‌شود؟

آلودگی فقط از طریق ماسک‌هایی که در کوچه و خیابان با بی تفاوتی رها می‌شوند، منتشر نمی‌شود. مردمی که در رستوران‌ها یا فست فود فروشی مشغول خوردن غذا هستند هم ماسک شان را تا چانه پایین می‌آوردند و یا ماسک را روی میز غذا می‌گذارند تا بعد دوباره از آن استفاده کنند و یا از بندهایش بهره می‌برند و مثل دستبند از آن استفاده می‌کنند تا موقع ضروری که صلاح می‌دانند بر چهره بزنند، یا کسانی که ماسک را در جیبشان می‌گذارند و بعد استفاده می‌کنند گویا نمی‌دانند در مواجهه با ماسک به عنوان ابزار یا سطحی آلوده چه باید کرد؟ حتی در مراسمی یکی از مسئولان وقتی برای صحبت به پشت تریبون رفت رو به حضار گفت: حالا که از شما فاصله دارم می‌توانم ماسکم را بردارم!

ماسک را از چهره برداشت و در هنگام صحبت در دست می‌چرخاند و بعد از سخنرانی دوباره بر چهره زد. دیدن این موارد نشان می‌دهد که گویا باید در ابتدا سطح آلوده آن هم به ویروسی مسری برای مردم در اقشار مختلف تعریف شود تا همگان به این نکته توجه کنند که قدرت کرونا ویروس به علت همه گیری وسیعش است.

ماسک استفاده شده، تبدیل به سطحی آلوده می‌شود

زهرا مومنی رئیس کارگروه سلامت کار استان فارس در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: باید توجه کنیم ماسکی که استفاده می‌شود سطحش آلوده است و موقع برداشتن ماسک حتی کف دست هم نباید با سطح آن تماس پیدا کند و بعد از برداشتن ماسک و انداختنش در کیسه زباله باید دست شسته شود.

این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: موقع گذاشتن ماسک به روی صورت هم باید به این نکته دقت کرد و ماسک با دستان تمیز روی صورت قرار بگیرد و تا قسمت بالای بینی را بپوشاند و باید از سالم بودن ماسکی که استفاده می‌کنیم هم مطمئن باشیم و ماسک باید صورت تا بالای بینی را بپوشاند.

زهرا مومنی با بیان اینکه زمان تعویض ماسک هم به شرایط محیطی بستگی دارد، ادامه داد: مطمئنا کسانی که در مراکز درمانی مشغول فعالیت هستند باید سریع‌تر ماسک شان را تعویض کنند، معمولا ماسک‌ها بیش از ۲ ساعت کارآیی ندارند و کسانی که از ماسک‌های پارچه‌ای استفاده می‌کنند بهتر است ماسک هایشان از جنس کتان باشد و بعد از هر بار استفاده ماسک را بشویند و اتو بکشند.

فرهنگ سازی استفاده از ماسک، گامی برای جلوگیری از فعالیت سودجویان است

رئیس کارگروه سلامت کار استان فارس تصریح کرد: ماسک‌های آلوده‌ای که از سر بی تفاوتی در کوچه و خیابان رها می‌شوند را می‌توان معضل بزرگی برای پاکبان‌ها، کودکان، ناتوانان جسمی برشمرد.

جمع آوری ماسک‌های آلوده در سطح شهر از طریق سطل‌های جداگانه کار چندان راحتی نیست، چون می‌تواند زمینه را برای سودجویان مهیا کند اما! مطمئنا برای جمع آوری پسماند‌های کرونایی باید تدابیر ویژه‌ای اندیشیده شود، ولی فرهنگ سازی به عنوان یک راهکار گام بزرگی است که می‌تواند در تعدیل انتشار کرونا موثر باشد.

اگر مردم ما بدانند که اول خودشان چطور از ماسک استفاده کنند و پی ببرند چطور ماسک‌ها به عنوان سطح آلوده می‌تواند برای خود و اطرافیان شان خطرناک باشد مدام دست به سطح ماسک نمی‌کشند یا ماسک آلوده را در هر مکانی نمی‌اندازند ما در صورتی جامعه موفقی خواهیم داشت که به نقطه‌ای برسیم که خود فرد دلسوزانه به این نکته توجه کند.

برای کارگران تولیدی‌ها، زدن ماسک اجبار است

رئیس کارگروه سلامت کار استان فارس درباره نحوه استفاده کارگران از ماسک گفت: با توجه به نظارت و بازرسی باغ ها، مرغداری‌ها، بیمارستان‌ها و بسیاری از مراکز تولیدی به نظر می‌رسد که کارگر‌ها در نحوه استفاده ماسک و حتی ماسک زدن نسبت به دیگر اقشار رعایت می‌کنند، چون کارفرما‌ها موظف به رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی هستند و هیچ تولیدکننده‌ای نمی‌خواهد برند کالایش با پلمب شدن کارخانه اش بدنام شود.

بشر گریزی از بازیافت طلای کثیفی که تولید می‌کند، ندارد

حمید ظهرابی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس در گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره ضرورت مدیریت پسماند‌ها گفت: بر اساس تعاریف آمده در قانون مدیریت پسماند‌ها مصوب ۱۳۸۳، پسماند به مواد جامد، مایع و گاز (غیر از فاضلاب) گفته می‌شود که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، حاصل از فعالیت انسان بوده و به عبارتی زائد تلقی می‌شود.

او افزود: لذا رها کردن هرگونه پسماندی در طبیعت علاوه بر اینکه تجزیه پذیری دیرهنگامی دارد باعث نازیبایی و تخریب چشم انداز می‌شود و قطعا" غیر انسانی، غیر عقلانی و نکوهیده است. حال آنکه اگر این پسماند‌ها آغشته به ویروس باشند تأثیراتِ به مراتب مخربتری بر سلامت همگان و محیط زیست خواهد داشت و باعث نشر بیماری می‌شود.

ظهرابی درباره اهمیت توجه به ماسک به عنوان پسماندی نوظهور و در دنیای امروز تصریح کرد: به دلیل افزایش بسیار زیاد جمعیت ساکنان کره زمین، در هر صورت، بشر محکوم به استفاده مجدد از ضایعاتی است که خود ایجاد کرده است.

او با بیان اینکه در کشور‌های توسعه یافته، پسماند را به عنوان طلای کثیف می‌شناسند، ادامه داد: این بدان معنا است که بخش اعظمی از پسماند‌های ایجاد شده در اثر فعالیت انسان ها، قابلیت استفاده مجدد را دارند. این مهم در صورتی محقق می‌شود که تفکیک مناسبی از مبدأ صورت گیرد.

ظهرابی با بیان اینکه بسیاری از شهروندان، ماسک‌های آلوده خود را با سایر پسماند‌های عادی قابل بازیافت مخلوط کرده و در یک سطل زباله می‌ریزند، اظهار کرد: همین موضوع در جداسازی پسماند‌ها تأثیری نامطلوب گذاشته و حتی باعث پخش ویروس می‌شود؛ لذا ضروری است شهروندان، ماسک‌های آلوده خود را از سایر پسماند‌ها جدا نموده و در پلاستیک‌ها یا ظروف جداگانه نگهداری و درِ آنها را نیز محکم ببندند.

او گفت: مراکز جمعیتی مانند ادارات، شرکت‌ها و مکان‌های شلوغ نیز در این ارتباط می‌توانند سطل‌های جداگانه‌ای به این موضوع اختصاص دهند.

بند ماسک‌ها می‌توانند نفس طبیعت را هم بند آورند

البته ماسک‌ها تنها پسماند‌های حاصل جولان دهی ویروس کرونا در کره خاکی نیستند که نیازمند مدیریت هستند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس درباره دیگر پسماند‌های آلوده به کرونا با بیان اینکه این پسماند‌ها به عنوان پسماند‌های ویژه عفونی محسوب می‌شوند و نیازمند مدیریت جدی و اصولی هستند و باید حتما" قبل از انتقال، گندزدایی شوند، گفت: بیمارستان هایی که پذیرای بیماران کرونایی هستند، مهم‌ترین مراکزی اند که پسماندهایشان با این ویروس آلوده شده است.

او تصریح کرد: طبق قانون مدیریت پسماند‌ها مصوب ۱۳۸۳ و همچنین ضوابط و روش‌های مدیریت اجرایی پسماند‌های پزشکی و پسماند‌های وابسته مصوب ۱۳۸۷، همه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی موظف به نصب و بکارگیری دستگاه‌های بی خطرساز بوده و باید قبل از تحویل پسماند‌های عفونی ایجاد شده، به شهرداری، از روش‌های نوین از جمله دستگاه‌های انوکلاو، هیدروکلاو و شیمیائی استفاده کرده و آنها را بی خطر کنند.

ظهرابی بیان کرد: مطابق قانون، سازمان حفاظت محیط زیست بر انجام مطلوب این عملیات، نظارت دقیق داشته و در بازدید‌های سرزده و انجام تست‌های تطبیقی، از حصول مطلوب ِفرآیند اطمینان حاصل می‌کند. مراکزی که قانون را رعایت نکرده باشند، طبق ضوابط و مقررات، تحت پیگیرد قانونی قرار می‌گیرند.

او افزود: نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که حتی طبیعت از آسیب ماسک‌های آلوده هم در امان نخواهد بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس، ادامه داد: همچنین ماسک یا هر زباله رها شده در طبیعت می‌تواند به حیات وحش صدمه بزند. ماسک‌ها علاوه بر تخریب منظر و گسترش آلودگی، بخاطر بند‌هایی که دارند می‌توانند باعث به دام افتادن حیات وحش و تلف شدن آنها شوند بنابراین توصیه می‌شود که این گونه پسماند‌ها که امروز بخاطر شرایط کرونا در حجم بالا تولید می‌شود در طبیعت یا فضای شهر رها نشده و به نحو اصولی دفع شود.

کرونا، کلافی سردر گم به بشر برای مدیریت بحران داد

اجبار و وضع قانون یا فرهنگ سازی برای کنار آمدن با ویروس کرونا مساله‌ای که گریبان گیر بشر خاکی شده است، در نقطه‌ای از کره زمین محدودیت‌های سفت و سخت برای مقابله با کرونا وضع می‌شود و در نقطه دیگری از مردم خواسته می‌شود خودشان بحران را مدیریت کنند و بار مسئولیت به عهده مردم می‌گذارند.

آنچه واضح است این است که در این روایت کرونایی حس مسئولیت برای تک تک ساکنان این کره خاکی ضروری است و این حس مسئولیت پذیری درباره مردم تعریفی دارد و درباره مسئولان به گونه دیگری تعریف می‌شود.

کرونا ثابت کرد آدمیان باید باور کنند «بنی آدم اعضای یکدیگرند» و برای سازندگی باید در یک سو و با هم گام بردارند. نه مردم و نه مسئولان به تنهایی نمی‌توانند این معضل بزرگ را حل کنند و آنچه واضح است اینکه مردم و مسئولان نمی‌توانند گسترش دامنه این بحران را به گردن دیگری بیندازند. گویا کرونا آمده است تا به کل این کره خاکی سهمی را که باید برای آبادسازی داشته باشد یاد آوری کند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.