سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

تور اروپایی آقای دیپلمات به ۵ کشور قاره سبز/ وقت حسابرسی فرا رسید!

کارشناسان معتقدند که ظریف در سفر به اروپا شمشیر بُرنده‌ای همراه دارد که می‌تواند اتحادیه اروپا را مجبور به تعامل صادقانه کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی، اخیرا در دستگاه دیپلماسی کشورمان شاهد رفت و آمد‌های زیادی بودیم، چنین رویدادی شاید تازگی نداشته باشد چراکه در گذشته هم بار‌ها در دستگاه دیپلماسی ایران، شاهد ترافیک آمد و شد‌ها بوده‌ایم، اما این ملاقات‌ها سرعت بالایی به خود گرفته است. اخیرا خبر سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به اروپا، بعد از یک هفته شلوغ سیاست خارجی در رسانه‌ها بار دیگر دیپلماسی فعال ایران را گوشزد کرد.

 چهارشنبه نوزدهم شهریور شبکه ان اچ کی ژاپن طی خبری اختصاصی اعلام کرد که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، اوایل این هفته به چند کشور اروپایی سفر می‌کند.

البته پیش از این «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه دوشنبه هفدهم شهریور در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران اعلام کرد که سفر‌هایی برای وزیر امور خارجه کشورمان در پیش است که به محض نهایی شدن اطلاع رسانی می‌شود.

اهداف ظریف در سفر به اروپا

حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت سفر غریب‌الوقوع ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به چند کشور اروپایی در چارچوب تلاش جمهوری اسلامی ایران برای باز کردن خط تبادل مالی بین ایران و اتحادیه اروپا قابل تجزیه و تحلیل است.

او با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه سوئیس به ایران، گفت مذاکرات مثبتی که آقای کاسیس با مقامات کشورمان داشت از جمله اینکه اتحادیه اروپا در آستانه یک همکاری مالی و تبادل تجاری جدیدی با ایران است، کشور‌های اروپایی به ویژه انگلیس، فرانسه و آلمان طی ماه‌های اخیر علی رغم فشار‌های آمریکا در مورد تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران و فعالسازی مکانیسم ماشه یک موضع کاملا منصفانه اتخاذ کردند و تلاش‌های واشنگتن برای فعالسازی مکانیسم ماشه خنثی شد، لذا اکنون رویکرد اتحادیه اروپا اتخاذ یک موضع، رفتار و سیاست مستقل از آمریکا در برابر ایران است.

هانی زاده همچنین گفت که آقای ظریف با استفاده از فضایی که اکنون در اتحادیه اروپا به وجود آمده، سعی خواهد کرد که مسئله اینستکس و تبادل مالی بین ایران و کشور‌های اتحادیه اروپا را فعال کند و  اروپا در آینده ممکن است که در آستانه انتخابات آمریکا و احتمال شکست ترامپ، از زیر بار سیاست‌های تحریمی واشنگتن خارج شود و سیاست کاملا منطقی و مبتنی بر منافع مشترک اتخاذ کند، همچنین ممکن است سفر آقای ظریف پیامد‌های بسیار مثبتی در رابطه با تبادل بازرگانی و مالی بین ایران و اروپا ایجاد کند.

اروپا با خودش چند، چند است؟

حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، می‌گوید که بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای کشور‌های اروپایی بیانیه‌ای را در بروکسل ارائه دادند و در آن متعهد به انجام تعهدات ۱۱ گانه خود همچون مسئله خرید نفت، مسائل اعتباری، بیمه، مبادلات بانکی و سوئیفت شدند، اما در عمل هیچ گونه اقدام جدی در راستای تامین تعهدات خود نکرده است و در نهایت کانال اینستکس را به صورت گنگ، مبهم و غیر عملیاتی راه اندازی کردند که مبادلات چندانی هم در آن صورت نگرفت، حتی شاهد بودیم که کانال اختصاصی سوئیس هم در قبال بحث غذا و دارو عملیاتی نشد و تنها یک مبادله آزمایشی در آن صورت گرفت.

غفاری در ادامه گفت که اتحادیه اروپا چند ماه قبل با هدف اعلامی اینکه می‌خواهیم با دیپلماسی ایران را به بازگشت تعهداتش در برجام پایبند کنیم، بحث مکانیسم ماشه را کلید زد، همچنین در بحث تحریم تسلیحاتی ایران، بازیگران اروپایی مانند آمریکا خواستار تمدید این تحریم‌ها هستند، اما نه از طریق سازوکار شورای امنیت، آن‌ها سعی می‌کنند به نام دیپلماسی تحریم را در قالب خواسته‌هایی که می‌خواهند به ایران، مطرح کنند و در عین حال بحث مکانیسم ماشه را به صورت کلی فعال نگه دارند تا مطالباتی را از ایران درخواست کنند. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان حدود دو هفته قبل در دیدار با مقامات صهیونیستی این مسئله را اعلام کرد که از روش دیپلماتیک می‌خواهیم ایران را محدود کنیم.

کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه دیدار‌ها و ملاقات وزیر خارجه کشورمان با مقامات اروپایی مهم و تعیین کننده است، گفت که اتحادیه اروپا نه تنها در قبال بحث مکانیسم ماشه و تحریم‌های تسلیحاتی ایران بلکه در مقابل خود مسئله برجام هم به نقطه‌ای رسیده است که باید نظر خود را اعلام کند، لذا بازی در میان پارادوکس‌ها، دوگانگی‌ها و واژگان مبهم دیگر نمی‌تواند در رفتار اروپا جایی داشته باشد، چراکه در حال نزدیک شدن به گلوگاه‌های حساس زمانی هستیم.

هانی زاده کارشناش مسائل بین الملل هم معتقد است که رفتار اتحادیه اروپا در طول سال‌های گذشته و بعد از برجام، توام با پارادوکس و دوگانگی است و ثابت کرد که نمی‌تواند خارج از فشار‌های آمریکا در برابر ایران یک موضع مستقل  اتخاذ کند، بنابراین باید موضع خود را مشخص کند و در صورت قبول توافق هسته ای به تمام بند‌های این توافق متعهد باشد و آن را اجرایی کند یا اگر مانند آمریکا بخواهد از برجام خارج شود آن را صریحا اعلام کند.

این کارشناس مسائل بین الملل گفت که در میان دولتمردان اروپایی یک نوع تناقض رفتاری وجود دارد، به ویژه انگلیس که به ایالتی از ایالت‌های آمریکا تبدیل شده است و تمام رفتار‌های غیر منطقی مقامات لندن برگرفته از رفتار‌های واشنگتن نسبت به ایران است، البته اتحادیه اروپا تنها انگلیس نیست و کشور‌های دیگری هستند که با ایران مشترکاتی دارند که باید برجام را زنده نگه دارند. اگر بنا باشد که ایران به تنهایی و یک جانبه برجام را اجرا کند و اروپا تنها به صورت انشایی و شفاهی از توافق هسته‌ای دفاع کند، نفعی برای ما ندارد و ایران می‌تواند رفتار دیگری در پیش بگیرد، لذا سفر ظریف به شفاف سازی اروپا کمک می‌کند، چراکه اگر اروپا همچنان بخواهد از سیاست‌های آمریکا تبعیت کند، ایران باید سیاست دیگری اتخاذ کند.

ظریف باید چه پیامی را به اروپا مخابره کند؟

غفاری با تاکید بر اینکه مسئولان دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان باید مواضع اروپایی‌ها را به صورت دقیق رصد کنند، صحبت‌های مقامات کشور‌های مختلف اروپایی و مواضع تروئیکای اروپای را تجمیع کنند و پیام قاطعی را به آن‌ها ارائه دهند، گفت که تا زمانی که اتحادیه اروپا عزم واقعی و جدی برای حفظ برجام نداشته باشد ادعای آن‌ها مبنی بر اینکه خواستار حفظ برجام هستند، قطعا ادعای مستند و قابل اتکا نخواهد بود.

کارشناس مسائل اروپا همچنین گفت که مقامات کشورمان در سفر به اروپا باید این مطالبه‌گری را از آن‌ها داشته باشند که دقیقا طی ۲ سال و ۴ ماه اخیر که از خروج آمریکا از برجام می‌گذرد، چه گام عملی برای تامین منافع ما به ویژه منافع اقتصادی برداشته‌اند؟ همچنین در جریان این سفر آقای ظریف باید بسیاری از تناقضات رفتاری را به طرف‌های اروپایی تفهیم کند؛ به عنوان مثال بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس همواره در کنار دیگر مقامات اروپایی بیانیه‌هایی را با این مضمون که ما به برجام پایبندیم و باید توافق هسته‌ای حفظ شود امضا می‌کند، اما از طرف دیگر در سفرش به آمریکا می‌گوید برجام باید با توافق مورد نظر ترامپ جایگزین شود، بنابراین زمان آن رسیده است که تکلیف معیار‌های دوگانه و متناقض رفتاری از سمت اروپایی‌ها مشخص شود.

کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه ایران باید از منظر یک طلبکار در اروپا حضور پیدا کند نه صرفا یک بدهکار که شنونده پیام‌های اروپا باشد، گفت که میزان تاثیرگذاری سفر به اروپا در عمل به تعهدات آن‌ها، بستگی به پیام ظریف و نوع رفتار او دارد، اتحادیه اروپا در یک مرحله دریافت که نمی‌تواند در شورای امنیت در زمین آمریکا بازی کند و این مرهون استراتژی مقاومت فعال جمهوری اسلامی ایران بود، لذا هر اندازه که پیام‌ها و تاکتیک‌های ایران ذیل استراتژی مقاومت فعال به طرف اروپایی منتقل شود، قطعا می‌تواند اروپایی‌ها را وادار کند که در مواردی ناچار شوند به تعهدات شان عمل کنند، اما اگر اروپا این حس را داشته باشد که استراتژی‌ها و اهداف ایران قابل معامله و تعامل است و گارد ما در مقابل آن بسته نیست، قطعا به بازی خود در زمین آمریکا ادامه می‌دهد.

هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل هم بر این باور است که وزیر خارجه کشورمان باید قوی‌تر و محکم‌تر با اتحادیه اروپا صحبت کند، چراکه تحریم‌های ظالمانه آمریکا نتوانست تاثیر زیادی بر روی وضعیت ایران بگذارد و تهران علی رغم همه فشار‌های آمریکا به مسیر خود ادامه می‌دهد، همچنین اتکای ایران به اقتصاد درون زا و بومی سازی اقتصاد کشورمان می‌تواند ابزاری در برابر فشار‌های آمریکا باشد و آن را خنثی کند.

او همچنین می‌گوید که ظریف باید مهلت ضرب الاجل برای اتحادیه اروپا تعیین کند تا اگر آن‌ها تمایل دارند در برجام باقی بمانند به تعهدات خود عمل کنند، در غیر این صورت ایران سازوکار دیگری را اتخاذ خواهد کرد و تمام تعامل خود را با آژانس بین المللی و اتحادیه اروپا قطع خواهد کرد، لذا ظریف در این سفر شمشیر بُرنده‌ای همراه دارد که می‌تواند اتحادیه اروپا را مجبور کند صادقانه با ایران تعامل کند، همچنان که کشور ما تاکنون در چارچوب برجام به تعهدات خود عمل کرده‌ است، بنابراین شمشیر برنده سیاسی ظریف می‌تواند تاثیر گذار باشد و اگر وزیر خارجه کشورمان از این فرصت استفاده نکند طبیعتا زیاده خواهی اتحادیه اروپا مانند آمریکا بیشتر خواهد شد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۵۴ ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
آرزو به دل ماندیم این بره اونجا نخنده !!
این میره اونجا میخنده اونا هم فکر میکنن همه چیز شوخیه D: خدایی وزیر خارجه باید کاریزما و ابهت داشته باشه در نگاهش تا حرف جدی گرفته شه
داود جلالی
۰۴:۱۴ ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
بسیار استراژی خوبی از طرف برادران پیشنهاد شده. گرچه اینکار را ایران باید در زمانی انجام میداد که ترامپ از برجام خارج شد. در اون زمان مدتی سی ۳۰ روزه باید به اروپا و دیگر شرکا برجام داده میشد برای جبران خسارت وتحریمهای امریکا که کشور اینقدر اسیب نبیند.
ناشناس
۰۰:۳۴ ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
چی بگم
محمد
۲۲:۳۶ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
یکی به این دولت فخیمه حالی کنه که اروپایی ها تا مغز استخوان مستعمره آمریکا هستند و قدمی بدون رضایت آمریکا برنمی‌دارند، بیخودی کاسه دریوزگی دست نگیرید و خفت نکشید
ناشناس
۲۰:۵۱ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
بنظر بنده فقط باید کورش از خواب بیدار بشه وبیاد ایران را از نو به اقتدار برسونه . والا این اتحادیه اروپا و سازمان ملل و غیره همشون
چشم به دارایی ایران دوخته آمد
عباس
۲۰:۴۴ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اینکه امریکا از برجام جدا شد مثل اینه که پنج نفر رفیق میخایم بریم شمال یهو ی بحثی پیش میاد ی نفرمون قهر میکنه و نمیاد!!!






اون ینفرم همونیه که ماشین داره !!
کیارش
۱۸:۱۱ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
ایشون وزیر امور خارجه نیستن ایشون وزیر برجام هستن.
Numb
۱۷:۵۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
در حال حاظر ففط خود خدا میتونه نجاتمون بده... اونم اگه زنده بزارنمون.
ناشناس
۱۷:۳۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
ایران باید تا قبل از انتخابات امریکا از برجام خارج بشه
ترامپ اگر دوباره بشه که تکلیف مشخصه و بدبختی بیشتر و در نهایت یا جنگ یا الزام ایران به دادن امتیاز بیشتر و پذیرش یه توافق خفت بار با کلی امتیاز دادن
اگر هم بایدن بشه که اروپا به راحتی بلافاصله میره در زمین امریکا
مهدی
۱۵:۳۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
ظریف جز التماس کردن جلو اروپایی ها مگه کار دیگه ای هم بلد ؟ اصلا ما چه حرفی داریم با این اروپایی هایی عهد شکن؟ این همه گام های هسته ای رو قطار کردیم پست گام های اخر چی شد؟ مگه نگفتید چنین و چنان میکنیم جز اظهار عجز چکار کردید؟
ناشناس
۱۵:۲۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
تابحال چه کردن ارمغانی جز تحریم
Hasan
۱۵:۲۶ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
پس از اینکه پارلمان عراق درخواست خروج آمریکایی ها را داد . امریکا در تلاش است تا یک انتخابات زودهنگام. که پارلمان رو نابود کنهو به اشغال عراق.
ناشناس
۱۵:۱۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
نه آمریکا بمونه نه اروپا خداهمشون سرنگون کنه تا ازشرشون راحت بشیم آن ساءالله
ناشناس
۱۳:۵۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
این یک مانور برای اطلاع به هم فکریها به رئیس جمهوری اینده.....
ماکاری ندیدیم از ایشان که مردم ایران را راضی کنند
ناشناس
۱۳:۵۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
کلید رفع تحریم ها و اختلافات در ایالات متحده آمریکاست! بدون آمریکا نمیتونید کاری کنید! از کشورهای دیگر آبی برایمان گرم نخواهد شد!
سعید
۱۳:۵۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
این آقا تشریف میبرن اروپا که به اروپایی ها اطمینان بدهند حتی در صورت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ، همچننان یکطرفه برجام را اجرا خواهند کرد .
مونا
۱۳:۴۶ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
تا میتونی بیت المال را صرف سفره خودت کن،
ناشناس
۱۳:۲۲ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
مسولین با مردم چند چندن ....؟!
ملت مظلوم ایران
۱۳:۲۱ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
خدا رحم کند سرمان راکلاه نگذارند. تاالان برجام هیچ ثمره ای نداشت و هرگز گشایشی برای مردم نداشت بلکه بدتر هم شداز این اروپایی های نامرد هیچی درنمیایدبرویم بفکر داخل باشیم با توکل بخدا
محمد
۱۳:۱۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
وزارت خارجه کارش چیه؟
داشتن روابط دیپلماتیک و برقراری روابط سیاسی , اقتصادی, علمی و فرهنگی و .. با کشورها
اما بنا به شرایط تحریمی و خود تحریمی و سایر مسائل تاثیرگذار در این راه نتوانستیم روابط بازتری ایجاد کنیم .
تا فضای مناسب نباشد آقای ظریف سهله امیر کبیر هم زنده بشه نمیتونه بیش از این توفیق پیدا کنه
محمد
۱۳:۰۲ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
کل عملکرد دولت روحانی بر جام بود که در بوق و کرنا کرد و با یک امضاء آن چی باد هوا شد. ما کوبا یا ونزوئلا نیستیم. ایران سرزمین پهناوری است با معادن و امکانات و شرایط اقلیمی گوناگون. اگر دولت توانائی برسر کار بود میتوانست با بکار گیری این امکانات و هدایت سرمایه های کلان به سمت تولید کشور را از هر نظر بی نیاز سازد.
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اگه به جای اینکه ۸ سال انرژی و پول بیت المال رو صرف اروپا کردید، نصفش رو صرف کشورهای آفریقایی میکردید الان این همه بدبختی نداشتیم . یه ذره از عقل ... خودتون نپرسیدید چرا اروپا وآمریکا اینقدر با کشورهای آفریقایی ارتباط تجاری دارند . نکنه رنگ پوستشون شما رو به یاد فقر انداخته بود یا اینکه نژاد پرستید.
مجید
۱۲:۲۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
بگو ظریف قصد دارد از انرژی هسته ای کنار بکشد وکار ریسجمهور بعدی راسخت کند
ناشناس
۱۱:۵۶ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
تا کی می خواهند بازیجه دست اروپایی ها شوند خدا می داند ....
ناشناس
۱۳:۱۱ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
شما راه دیگه ای بلدی؟ نمی بینی داریم توی فقر می سوزیم؟ نمیدونی بدون پول نمیشه مملکت رو چرخوند؟
ناشناس
۱۳:۲۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اگه الان فقر و بی پولی و تحریم هست به خاطر بی تدبیری این آقایون هست
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
زمان خاتمی و زمان روحانی پیمان بستند زیرش زدند این اروپایی ها هم مثل امریکا ولی امریکایی ها رک هستند ...واقعا نمی فهمم این دولت را چقدر التماس .....
ناشناس
۱۱:۱۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
بعدها معلوم میشه واسه چی رفته.
ناشناس
۱۰:۵۷ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اروپاییها خیلی زرنگ وقالتاق تشریف دارند .میخواهند توافق 25 ساله ایران وچین سر نگیرد . دارند دون میپاشند .
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
فقط هزینه ومخارج سفر ها به بیت المال تحمیل میشود
هیچ سودی برای مردم ندارد
علی
۰۹:۰۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
همچنین ممکن است سفر آقای ظریف پیامد‌های بسیار مثبتی در رابطه با تبادل بازرگانی و مالی بین ایران و اروپا ایجاد کند.
این حرفها دیگر کارایی ندارد اروپا بدتر از امریکا و امریکا بدتر از اروپا . نمی شود از کشورهای استعمارگر انتظار رفتار انسان دوستانه و براساس احترام متقابل داشت فقط باید قدرتمند شوید تا حقتان را بگیرید مگر دولت روحانی در این 7 سال از طریق مذاکره به دستاوردی رسید که این دومی اش باشد ؟
ناشناس
۰۸:۵۴ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
فکر نکنم دولتمردان ما آنقدر استقلال داشته باشند که بتوانند محکم جلو غرب بايستند تجربه ثابت کرده، یک حرفی برا دلخوشی مردم میزنن عکس آن عمل می‌کنند
M
۰۸:۵۴ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
مردم فقط به احمدی نژاد اعتماد دارند نمیتونید حق مردم رو پایمال کنید
ناشناس
۰۸:۵۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اروپا بهتر از آمریکا میداند چطور تغییرات در ایران ایجاد کند اونا دنبال تغییر افکارند و میدانند با فشار اقتصادی فقط حکومت ایران نفع می بره مردم هر چقدر وضع بهتری از نظر اجتماعی اقتصادی و فرهنگی داشته باشند بضرر حکومت است الان شمال تهران که رفت و آمد داره با خارج بیشتر طرفدار جمهوری اسلامی ست یا جنوب تهران؟
علیرضاقاضی
۰۸:۴۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اتحادیه اروپا هرگز منافع مستقیم خودباایالات متحده نادیده نمیگیرد ودراین موضع دستش به تعامل باایران درنادیده گرفتن قدرت امریکانمیرسدوتمامی وعده هابه ایران یک معنابیشترندارد وان هم سیاست وعده های اینده بخاطر نگهداشتن ایران برسرمیزمذاکرات واین دیپلماسی ماست که بعد۷سال دیگر به سیاست وعده های خیالی اتحادیه نبایدتکیه زد درحالی که تمام دنیا امریکا بعلاوه انگلیس وفرانسه والمان نیست
ناشناس
۰۸:۴۲ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
اروپا کاره ای نیست همه چی دست آمریکاست. شما تا وقتی که دل آمریکارو به دست نیارید نمی تونید کاری کنید.خودتون هم دارید میبینید هیچ کشوری به خاطر تحریم های آمریکا حاضر نیست با ایران کار کنه. آمریکا به تمام نقاط جهان و سازمان های بین المللی تسلط داره به خاطر همین ابرقدرته.
ناشناس
۰۸:۴۱ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
سنگ بزرگ علامت نزدنه، شمشیر برنده؟! در زمستان به یخ نگاه کنید، بخار بلند می شود اما از این ظریف و دولت تدبیر و امید!!! هیچ بخاری بلند نشده و نخواهد شد.
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
تحریم‌های ظالمانه آمریکا نتوانست تاثیر زیادی بر روی وضعیت ایران بگذارد.

داری ماهی چند میلیون حقوق میگیری بیا با حقوق من زندگی کن بعد به وسیله باد معده حرف بزن خامه 12 هزار کره 100گرمی 7500 پنیر پاستوریزه11000و...یا مارو ساده فرض کردین یا اینکه خودتون رو به اون راه زدید
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
واقعا