به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ، دهم اسفند ماه پارسال اولین مورد کرونا مثبت در خراسان جنوبی اعلام شد و تا اوایل فروردین امسال شاهد اوج گیری کرونا در استان بودیم. اولین بار روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه خراسان جنوبی روز بدون کرونا را سپری کرد و هفتم و یازدهم خرداد هم مورد جدید ابتلای قطعی به کرونا در خراسان جنوبی اعلام نشد که خبری خوشحال کننده بود، اما به گفته مسئولان بهداشت و درمان این کاهش به معنای پایان کرونا نبود.
با وجود تاکیدهای ستاد ملی و استانی کرونا مبنی بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی و تلاش بی وقفه کادر درمان، آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از این بیماری متوقف نشده است تا جایی که در حال حاضر، خراسان جنوبی در وضعیت نارنجی قرار دارد.
بر خلاف این که خراسان جنوبی استان گردشگر پذیری نیست و پس از ورود ویروس کرونا نیز میزان ورود گردشگر به استان نسبت به پارسال بیش از ۸۰ درصد کاهش یافت، اما هنوز آمار ابتلا به کرونا در استان به نسبت جمعیتش بالاست.
عربی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: از ابتدای امسال تا کنون ۱۹۶ هزار اقامت گردشگر در استان به ثبت رسیده که در مدت مشابه پارسال این تعداد ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار اقامت بوده است.
او افزود: میزان ورود گردشگر به استان نسبت به پارسال کاهش بیش از ۸۰ درصدی را نشان میدهد.
حسینی رئیس اداره حمل و نقل مسافر اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی گفت: در ۲ ماهه اول تابستان امسال بیش از ۲۷۵ هزار و ۲۳۶ مسافر با ناوگان حمل و نقل عمومی برون شهری استان جابه جا شدند که نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۳ درصد کاهش داشته است.
او افزود: در ۲ ماهه اول تابستان امسال تعداد ۵۹ هزار و۷۲۸ مسافر با ناوگان حمل و نقل عمومی برون شهری به استان وارد و ۵۹ هزار و ۷۵۶ مسافر از استان خارج شده اند.
حسینی تصریح کرد: همچنین ۱۵۵ هزار و ۷۵۲ مسافر درون استان جابجا شده اند.
رئیس اداره حمل و نقل مسافر اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان جنوبی ادامه داد: در اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا میزان جابجایی مسافر وارد شده به استان، خارج شده از استان و جابجایی داخل استان به ترتیب با کاهش ۵۸، ۶۲ و ۱۶ درصدی مواجه بوده است.
حال با توجه به این که میزان ورود گردشگر به خراسان جنوبی نسبت به پارسال ۸۰ درصد و میزان جا به جایی مسافر نیز ۴۳ درصد کاهش داشته است، این سوال پیش میآید که علت آمار بالای مبتلایان به کرونا در خراسان جنوبی چیست؟
شریف زاده دبیر ستاد دانشگاهی مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به این که متوسط روزانه ابتلا به کرونا در استان ۱۴ نفر است، گفت: در هر ۳۳ ساعت یک نفر در استان جان خود را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست میدهد.
او افزود: بررسیهای مربوط به نحوه انتقال نشان میدهد ۶۰ درصد موارد جدید ابتلا به کرونا از طریق انتقال درون خانوادگی است.
شریف زاده توصیه کرد: مردم رعایت فاصله اجتماعی را به ویژه در تجمعهای خانوادگی جدی بگیرند.
دبیر ستاد دانشگاهی مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: به لحاظ میزان بروز تجمعی از ابتدای شروع اپیدمی تا کنون شهرهای بیرجند رتبه اول، سرایان رتبه دوم و سربیشه رتبه سوم را در استان داشته اند.
بیشتر بخوانید
او اظهار کرد: سه شهرستان بیرجند، نهبندان و سربیشه در وضعیت قرمز یا بسیار پر خطر هستند.
شریف زاده تصریح کرد: شهرستانهای طبس، فردوس و قائن در وضعیت نارنجی یا پر خطر، شهرستانهای زیرکوه، درمیان و سرایان در وضعیت زرد یا متوسط خطر و شهرستانهای خوسف و بشرویه در وضعیت سفید یا کم خطر قرار دارند.
دبیر ستاد دانشگاهی مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: استان از نظر شاخصهای میزان بروز تجمعی، نسبت مرگ و میر و میزان مرگ و میر اختصاصی-علیتی نسبت به شاخص کشوری از وضعیت مطلوب تری برخوردار است و شاخص نمونه گیری استان نیز کمتر از نصف شاخص کشوری است.
او گفت: میزان بروز تجمعی در استان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۳۲۳ نفر است که این شاخص در سطح کشور ۴۵۰ نفر است.
شریف زاده با بیان این که نسبت مرگ و میر در سطح استان ۵.۳ درصد و در سطح کشور ۵.۸ درصد است، عنوان کرد: شاخص نمونه گیری نیز به ازای هر هزار نفر در استان ۱۶.۴ است که این شاخص در سطح کشوری ۳۹.۲ است.
دبیر ستاد دانشگاهی مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تصریح کرد: میزان مرگ و میر اختصاصی-علیتی در استان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۱۷.۲ نفر و در سطح کشور ۲۵.۹ نفر است.
او اظهار کرد: درصد نمونههای مثبت از کل نمونههای اخذ شده در سطح استان ۱۹.۷ درصد است که میزان این شاخص در سطح کشور ۱۱.۵ درصد است.
با وجود اینکه خراسان جنوبی، استانی گردشگر پذیر نیست و آمارها حکایت از کاهش ورود گردشگر و مسافرتها به استان دارد، کرونا اینجا همچنان جولان میدهد.
از آنجایی که دورهمیهای خانوادگی عامل ۶۰ درصد موارد ابتلا به کرونا در خراسان جنوبی است، بنابراین مراودات خانوادگی و رعایت نکردن دستورالعملهای بهداشتی در این دید و بازدیدها سبب شده است تا به طور میانگین هر ۳۳ ساعت شاهد یک مورد فوتی ناشی از کرونا در استان باشیم.
هرچند به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند آمار بستری شدگان و فوتیهای کرونا در خراسان جنوبی از میانگن کشوری پایینتر است، اما مردم نباید با روند کاهشی کرونا، حساسیت شان نسبت به رعایت شیوه نامههای بهداشتی کاهش یابد و استفاده مستمر از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و خودداری از سفرهای غیر ضرور همچنان تنها راهکار مهار و کنترل بیماری کروناست.
مسئولان بهداشتی خراسان جنوبی همچنان هشدار میدهند در صورت عادی انگاری کرونا، پیک دوم کرونا در خراسان جنوبی به مراتب خطرناکتر از پیک اول خواهد بود.
انتهای پیام/ ر
گزارش از زهرا رضایی