بهاره آروین رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به گزارش مالی شهرداری که روز سهشنبه (هجدهم شهریور ماه) توسط خزانهدار شورا در صحن علنی شورای شهر تهران ارائه شد، اظهار کرد: یکی از نکات مهم در گزارشهای حسابهای درآمد و هزینه شهرداری تهران، تمایز اطلاعات پرداخت از اطلاعات هزینه است. من بارها در صحن شورای شهر تهران این درخواست را مطرح کردهام که اطلاعات پرداخت در گزارشهای مالی ثبت شود، اما متاسفانه تاکنون با مقاومت شهرداری مواجه بودهایم.
وی تاکید کرد: گزارش روز گذشته که مربوط به حسابهای درآمد و هزینه تیر ماه و چهار ماهه نخست سال جاری بود، مثالی بارز در این زمینه است. در این گزارش ۶۴ درصد هزینهکرد را داریم؛ در حالی که تحقق درآمدها ۵۸ درصد است. این تمایز چگونه ممکن است؟ در شهرداری درصد بالایی از تعهدات منجر به هزینه میشود. از این رو تعهد را به مثابه هزینه در نظر میگیرند.
آروین در توضیح شیوه حسابداری رایج در شهرداری تهران بیان کرد: در روش حسابداری نقدی که به عقیده من شیوه درستی است، هزینهها زمانی شناسایی میشوند که وجه آنها به صورت نقد پرداخت شود، اما در حسابداری تعهدی، تعهدات به عنوان «هزینه» شناسایی و گزارش میشوند؛ بدون اینکه در واقعیت وجه نقدی پرداخت شده باشد. متاسفانه گزارشهای مالی شهرداری تهران پول و وجوه پرداخت شده را نشان نمیدهد و فقط هزینههای تعهد شده را نشان میدهد. در چنین گزارشهایی اصلا مشخص نیست برای چه کاری چقدر پول پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: زمانی که یک گزارش شامل چنین پیچیدگیهایی باشد، نمیتوان از آن به عنوان یک گزارش شفاف یاد کرد. در این گونه گزارشهای غیرشفاف، راههای فساد و سوءاستفاده بسته نشده است.
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: در مورد گزارش اخیر، ما اطلاع نداریم که از ۵۸ درصد درآمد محقق شده کجا و چقدر پول پرداخت شده است. البته دوستان شهرداری در اثر پیگیریهای ما در کمیته شفافیت، در حال اعمال یک سری تغییرات هستند، اما به نظر میرسد مطالبه این تغییرات از سوی خزانهدار محترم شورای شهر تهران اثرگذارتر خواهد بود؛ با این هدف که در کنار اطلاعات هزینه، به اطلاعات پرداخت پول هم دسترسی داشته باشیم.
آروین در پاسخ به این پرسش که چرا گزارشهای مالی منتشر شده در وبسایت شفاف از نظم و نسق لازم برخوردار نیست و تا حدی گیجکننده است؟، گفت: این نقد دیگری است که ما به گزارشهای مالی شهرداری داریم. متاسفانه شهرداری اطلاعات مالی را در قالب فایل پیدیاف به شورا ارائه میکند؛ به این معنا که گزارشها به صورت سیستمی تولید و استخراج نمیشوند و جداول به صورت دستی به هم چسبانده میشوند. این در حالی است که اطلاعات باید در قالب فایل اکسل که فرمت استاندارد محسوب میشود، ارائه شده و تهیه آنها نیز به صورت سیستمی باشد.
به گفته او، گزارشی که شهرداری درخصوص چهار ماهه نخست امسال در قالب فایل پیدیاف ارائه کرده بیش از ۳۰۰صفحه است و بررسی موردبهمورد آن عملا برای اعضای محترم شورا امکانناپذیر است. بررسی ردیفهای ماموریتی و وظیفهای چنین گزارش قطوری نیازمند ارائه آن به صورت فایل اکسل است.
عضو شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: براساس تاکیدات آقای رسولی، خزانهدار محترم شورا و پیگیریهای ما در کمیته شفافیت، گزارشهای درآمد و هزینه شهرداری تهران روی وبسایت شفاف منتشر شده است، اما اگر به وبسایت مراجعه کنید با چهل عدد فایل اکسل درهم و برهم مواجه خواهید شد؛ چون کارکنان شهرداری گزارش پیدیافی را که به خزانهدار شورا ارائه دادهاند، بعدا برای انتشار در وبسایت شفاف به نوعی دوخت و دوز کردهاند.
آروین اضافه کرد: اطلاعات درآمدی و هزینهای به صورت سیستمی تولید و استخراج نمیشوند تا بتوان آنها را به صورت استاندارد و دقیق منتشر کرد. البته در زمینه اطلاعات هزینهای مشکلات کمتری وجود دارد و اطلاعات درآمدی ایرادات بیشتری دارد؛ چراکه به دفعات دستکاری میشود.
وی یادآور شد: اگر آقای رسولی در این مطالبهگری با کمیته شفافیت همراهی کند تا اطلاعات به صورت سیستمی و در فرمت استاندارد ارائه شود، قطعا ما زودتر به نتیجه خواهیم رسید. اگر شهرداری این گزارشها را به صورت سیستمی و برخط به خزانهدار محترم شورا ارائه دهد، اطلاعاتی را که برای گزارش به مردم منتشر میکند هم به همین صورت ارائه خواهد کرد. در غیر این صورت همان گونه که مدتهاست پیگیریهای ما در کمیته شفافیت بینتیجه مانده و با هزار و یک مسأله مواجه بوده است، کماکان انتشار اطلاعات به صورت سیستمی اتفاق نخواهد افتاد.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران گفت: خوشبختانه آقای رسولی، خزانهدار محترم شورا نسبت به پیشنهاد و درخواست ما قول مساعد دادهاند و امیدواریم به زودی هم شاهد سیستمی شدن تولید و ارائه گزارشها باشیم و هم از این پس در هر گزارش مالی که از سوی شهرداری ارائه میشود، به اطلاعات و جزئیات مربوط به پرداخت پول دسترسی پیدا کنیم.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/