سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در تیتر امشب بررسی شد؛

تفاوت نرخ تورم با گرانی کالا/ تورم اعلام شده چقدر با واقعیت جامعه همخوانی دارد؟

معاون مرکز ملی آمار گفت: نرخ تورم با گرانی کالاها متفاوت است و تورم سرعت افزایش قیمت ها را نشان می دهد.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، فرامرزی معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار ایران در برنامه تیتر امشب در خصوص نحوه محاسبه نرخ تورم در مرکز آمار تصریح کرد: ملاک سنجش نرخ تورم، محاسبه وزنی قیمت کالاها و خدمات سبد خانوار است.مرکز آمار ایران برای محاسبه نرخ تورم، بر اساس سال پایه ۹۵، ارزش ۴۷۵ قلم کالایی را رصد می‌کند.

او ادامه داد: تورم در انواع مختلفی محاسبه می شود و تورم در شهر ها، استان ها و کل کشور متفاوت است.

فرامرزی افزود: وقتی برای تعیین قیمت محصولی در سبد خانوار به افراد مراجعه می کنیم، اقلامی که در هر استان بیشترین مصرف را دارند، مبنای محاسبه قرار می گیرند و یکی از دلایل اصلی تفاوت  نرخ تورم در استان ها، متفاوت بودن اقلام مصرفی در هر استان است. البته قیمت ها در سال های گذشته میل به همگرایی دارند و تفاوت قیمت ها همچون گذشته، ساختاری نیست.

این مقام مسئول تصریح کرد: ما نمونه آماری را بر اساس جمعیت استان های مختلف انتخاب می کنیم اما این نمونه به گونه ای است که بتوان سبد به دست آمده را نماینده کل کشور در نظر بگیریم.

معاون اقتصادی  مرکز آمار در پاسخ به این سوال که  چرا ادراک عمومی از تورم با آمار های اعلام شده همخوانی ندارد؟گفت: نرخ تورم با گرانی کالا متفاوت است، از تورم اعلام شده نباید انتظار داشت که میزان گرانی کالا را نشان دهد. نرخ تورم، سرعت افزایش قیمت کالا و درصد تغییر متوسط قیمت ها را نشان می دهد اما گرانی به سطح قیمت کالا گفته می شود.

او در پاسخ به این انتقاد که مظنه های قیمتی در سایت مرکز آمار درج نمی شود  بیان کرد: متوسط قیمت ها را ماهانه روی سایت مرکز آمار قرار می دهیم و قرار است  از سال آینده مظنه های قیمت را هم در سایت قرار دهیم. در حال حاضر هم هر نهادی که از ما تقاضا کرده که به  داده ها دسترسی داشته باشد، آمار در اختیار آن نهاد قرار داده ایم .

او افزود: برای اینکه بتوانیم مظنه های قیمتی را در اختیار عموم قرار دهیم، باید داده ها  را محرمانه کنیم . این کار در حال انجام است و در سال آماری جدید  با محرمانه سازی مظنه های قیمتی، این داده ها در سایت درج می شود.

فرامرزی در ارتباط با گرانی اجناس و تورم آن ها توضیح داد:  درخصوص گوشت گوسفند، مبنای مرکز آمار در ماه گذشته هر کیلو ۱۰۳ هزار تومان  بوده است اما قیمت این کالا ۱۱۷ هزار تومان در یک مظنه و در مظنه دیگر ۸۲ هزار تومان بوده است. میزان تورم گوشت در طول سال گذشته ۳ تا ۴ درصد محاسبه شده است.

او ادامه داد: وقتی نوسان قیمت ها زیاد باشد، باورپذیری در خصوص میزان تورم اعلام شده کمتر می شود.

معاون مرکز آمار بیان کرد: مبنای قیمت مرغ هم  هر کیلو ۱۸ هزار تومان بوده  که ۱۵ هزار تومان و ۱۹ هزار تومان هم مظنه  داشته‌ایم. میزان تورم این کالا نسبت به سال قبل ۲۳ درصد محاسبه شده است.

او در خصوص ارتباط افزایش نرخ ارز با نرخ تورم گفت: در کشورهایی که وابستگی به واردات دارند، شدت اثر گذاری ارز در تورم بیشتر است. اول نرخ ارز افزایش پیدا می کند قبل از اثر گذاری آن بر نرخ تورم ، ابتدا شاخص قیمت کالاهای وارداتی و بعد شاخص قیمت تولیدکننده افزایش می یابد و  سپس در بازه زمانی یک تا دو ماهه این اثر افزایش نرخ ارز  روی قیمت کالاهای بادوام و تورم منتقل می شود.


بیشتر بخوانید

متوسط قیمت اقلام خوراکی مناطق شهری در مرداد ٩٩


او در خصوص دوگانگی آمار اعلام شده از بانک مرکزی و مرکز آمار توضیح داد: طی جلسات مشترکی که با بانک مرکزی داشتیم این موضوع بررسی شده و قرار است  به زودی مشکل دوگانگی آمار را حل کنند. ما جزئیات آماری را در اختیار نهادها قرار می دهیم.

فرامرزی ادامه داد: در هیچ کشور دنیا دو نهاد دولتی یک آمار را اعلام نمی کنند و این موجب اتلاف منابع ملی و ایجاد دوگانگی در آمار می شود.

نرخ تورم مرکز آمار با واقعیت جامعه تطابق ندارد

در ادامه برنامه سلطانی پژوهشگر اقتصادی با انتقاد از تطابق نداشتن نرخ تورم اعلام شده از سوی مرکز آمار با واقعیات جامعه گفت: نرخ تورم کالا‌های با دوام همچون خودرو و مسکن بسیار بالاست، اما سهم آن‌ها در سبد تورم پایین است.

او ادامه داد: قیمت خیلی از کالا‌ها بر اساس نرخ دلار فوق العاده بالا رفته است که این گرانی ها  اصلا در آمار اعلام شده نشان داده نمی شود. به طور مثال تورم دخانیات، پوشاک و کفش و مبلمان حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد اعلام شده است اما در واقعیت می بینیم که این کالاها با افزایش قیمت ارز، تورم بیش از ۹۰ درصدی داشته اند.

این کارشناس اقتصادی افزود: از سال  ۸۹ تا ۹۸  میزان تغییر قیمت مبلمان و پوشاک و کفش از سوی مرکز آمار ۶ برابر اعلام شده است  در حالی که حداقل ۱۰ برابر شده است چون بخش مهمی از این کالاها با دلار تعیین می شود.

او ادامه داد: همچنین تروم بخش مسکن ۲۸.۸ درصد اعلام شده  است در صورتی که وضعیت مسکن در جامعه مشخص است و مردم خود می‌توانند قضاوت کنند.

سلطانی با بیان این که کیفیت آمارگیری مرکز آمار درست و مناسب نیست گفت: مجموعه متغیر ها شرایطی را ایجاد کرده که نرخ تورم امسال  نسبت به سال قبل بسیار بیشتر باشد.

ضرورت دسترسی به مظنه های قیمتی مرکز آمار

در ادامه برنامه عبداللهی کارشناس اقتصادی تصریح کرد: تا زمانی که به داده‌های خام و مظنه قیمت‌های مرکز آمار دسترسی نداشته باشیم قضاوت درباره درستی یا نادرستی آمار مرکز آمار به لحاظ کارشناسی دقیق نیست. مرکز آمار در این باره غیر شفاف عمل کرده است و باید مظنه های قیمتی را در سایت خود قرار دهد.

عبداللهی گفت: مسئله بزرگتر، مسئله نظام آماری کشور است که دو نهاد تولید کننده آمار یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار داریم و در عین حال در فقر آماری هستیم. اولین اقدام برای اصلاح تورم، اصلاح نظام کلی آمارگیری است.

این کارشناس اقتصادی افزود: متولی تورم در کشور مرکز آمار نیست، بلکه بانک مرکزی است که باید در زمینه سیاست پولی کشور و روند رو به رشد تورم پاسخگو باشد. مرکز آمار تنها اعلام کننده میزان تورم کشور است و بانک مرکزی باید درباره اینکه چرا هدفگذاری تورم ۲۲ درصدی محقق نشده است توضیح دهد.

انتهای پیام/

برچسب ها: مرکز آمار ، نرخ تورم
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.