سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

با غذا‌های نذری ماه محرم در کشور‌های مسلمان آشنا شوید

یکی از رسم‌های رایج در ایام عزاداری ماه محرم، توزیع غذای نذری میان عزاداران است. این رسم قدیمی، تنها محدود به ایران نمی‌شود و بین مسلمانان کشور‌های دیگر هم رواج دارد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، محرم و عاشورا در فرهنگ مذهبی شیعیان همواره جایگاه خاص و برجسته‌ای دارد و زمینه ساز مجموعه‌ای از سنت‌ها و مراسم‌هایی است که در طول تاریخ به عنوان میراثی معنوی نسل به نسل و سینه به سینه به دیگران منتقل می‌شود. نذورات ماه محرم نیز گوشه‌ای از آداب و رسومی است که مسلمانان ایران و جهان برگزار می‌کنند.

نذر به معنی عهد، پیمان و آنچه شخص بر خود واجب کند که انجام دهد یا در راه خدا بدهد به شرط چیزی یا بدون شرط. شرط آن است که نذرکننده، نذر کند طاعتی را انجام دهد که برای او مقدور باشد. همچنین نذر کننده باید بالغ و عاقل باشد و از روی اختیار و قصد نذر کند.

مالزی

شیربرنج مغزدار با دانه انار: مالزی، یکی از کشور‌های اسلامی است که نذر کردن و نذری دادن در ایام محرم به خصوص در روز‌های تاسوعا و عاشورا، رواج زیادی دارد. متاسفانه، اسراف در مصرف انواع مواد غذایی که معمولا هم بر پایه برنج تهیه می‌شوند، در این کشور و در ماه محرم، به وفور به چشم می‌خورد. یکی از مهم‌ترین نذری‌های ماه محرم در مالزی، شیربرنج مغزدار است.

مردم این کشور در روز عاشورا، شیربرنج را با برنج، شیر و شکر تهیه می‌کنند و آن را با حجم بالایی از بادام، گردو، مویز، فندق، بادام زمینی و مقداری دانه انار، پودر نارگیل، دارچین و پودر پسته تزئین می‌کنند و به مصرف می‌رسانند. این غذای بسیار پرکالری و مغذی، معمولا در ظهر عاشورا توزیع می‌شود. غذایی شبیه سمنوی خودمان البته تزیین شده با فندق و حلوای آرد برنج نیز از دیگر نذری‌های رایج در مالزی هستند.


بیشتربخوانید


افغانستان

شیربرنج: شیر و شیربرنج، رایج‌ترین نذری روز‌های تاسوعا، عاشورا، اربعین و ۲۸ صفر در افغانستان است. افغان‌ها، علاقه زیادی به افزودن هل و گلاب به شیربرنج دارند و شیر‌های نذری را هم به صورت گرم بین عزاداران پخش می‌کنند.

ترکیه

حلوای سوجی: حلوای سوجی، جزو دسر‌های ترکیه‌ای است که در روز‌های عاشورا یا اربعین به عنوان نذری بین مسلمان‌های این کشور پخش می‌شود. این حلوا که به نرمی حلوای ایرانی نیست و کمی حالت نبات کوبیده و نرم شده دارد، به رنگ عسل و بسیار شیرین است. ترک‌ها برای تهیه آن از آب، شکر، زعفران، کره، آرد سمولینا، بادام و هل کمک می‌گیرند. این حلوا با چای اولانگ، سیاه، شیر یا قهوه سرو می‌شود.

کویت

سوهان حلوا: یکی از مهم‌ترین دارایی‌های کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس، انواع خرماست. از این رو، شیعیان در مراسم مذهبی خود مانند ایام عزاداری محرم، نوعی حلوا بر پایه خرما تهیه می‌کنند که به نام سوهان حلوایی شهرت دارد. این سوهان حلوایی، نه به سفتی سوهان و نه به نرمی حلواست و از کنجد، خرما، کره و شکر تهیه می‌شود. عرب‌ها این سوهان حلوایی را بعد از عزاداری و به عنوان عصرانه با نان میل می‌کنند.

مصر

نان شیرین مغزدار: یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین غذا‌های نذری در ماه محرم و به خصوص در روز عاشورا در کشور مصر، نان شیرین مغزدار است که نان آن با ترکیبی از مخمر گندم، شیر، آرد ذرت، شکر و کره درست می‌شود. داخل این نان هم پس از تهیه با ترکیبی از انواع مغزها، کشمش و دارچین پر می‌شود. معمولا این نان با نوشیدنی محبوب مصری ها، یعنی چای، سرو می‌شود.

جمهوری آذربایجان

آش عاشور: پودینگ حضرت نوح (ع) یا همان آش عاشور هم جزو نذری‌های رایج میان مسلمان‌های چند کشور مانند ترکیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.

این آش یا پودینگ با ترکیبی از گندم، نخود، شکر، کشمش، برگه زردآلو، دانه کاج، سیب، انجیر خشک، خرمای خشک، فندق، دانه انار، دارچین و لوبیا سبز تهیه می‌شود و کمی غلیظ و مانند آش دندانی خودمان به عنوان نذری در ماه محرم تهیه و سرو می‌شود.

عراق

قیمه نجفی: قیمه نجفی از معروف‌ترین نذری‌های شیعیان عراق است که البته ربط و شباهت چندانی به قیمه سیب زمینی ما ایرانی‌ها ندارد.

عراقی‌ها برای تهیه قیمه نجفی، گوشت گوسفند را با نخود، پیاز، رب گوجه فرنگی، هل، دارچین، نمک، زردچوبه، گرد لیمو و زعفران می‌پزند و سپس همه مواد را با یکدیگر می‌کوبند. این غذا با نان و دوغ محلی سرو می‌شود.

لبنان

خورش مرغ: لبنانی‌ها جزو مردمان مدیترانه‌ای هستند که شیوه نذری دادنشان هم مانند شیوه خوراکی شان، کاملا مدیترانه‌ای و همراه با زیتون و سبزیجات است.

اصلی‌ترین نذری لبنانی ها، خورش مرغی است که با مرغ، زیتون، پیاز، فلفل دلمه‌ای رنگی، روغن زیتون، جعفری، فلفل، زیره، سیر و زردچوبه تهیه می‌شود. برنج این خورش باید نرم باشد و برخلاف برنج و مرغ‌های ایرانی، بدون زرشک سرو می‌شود.

اندونزی

برنج سرخ شده: برنج سرخ شده، یکی از غذا‌های پرطرفدار در اندونزی است که در ماه محرم هم به عنوان غذای نذری بین مردم پخش می‌شود.

این غذا از ترکیب برنج آبکش، تخم مرغ و نمک که آن‌ها را سرخ می‌کنند، تهیه شده و مقداری گوشت، مرغ یا یک نوع گوشت دریایی هم با آن سرو می‌شود. این غذا معمولا با دست خورده می‌شود کنار آن هم انواع سبزی‌های تازه یا بخارپز مصرف می‌شوند.

پاکستان

حلوای هویج: حلوای هویج که حلوایی کاملا نارنجی و تقریبا پرکالری است، در کشور پاکستان و از ترکیب هویج، کره، خامه، شیر و شکر، تهیه می‌شود. برعکس حلوا‌های ایرانی، از آرد گندم برای تهیه حلوای هویج پاکستان استفاده نمی‌شود. این حلوا در روز‌های عزاداری با شیر گرم بین عزاداران توزیع می‌شود.

منبع: الکوثر

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.